Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. június 11. 16:55 Élet

Kimutatható hatása van a szervezetre annak, ha valaki egy időzóna határán, de a rossz oldalon lakik

Ahogy minden emlősre, az emberre is nagy hatással van a természetes fény, hiszen mesterséges világítás híján leginkább ez határozná meg, hogy mikor és mennyit alszunk. A testünk cirkadián ritmusa az, ami a napszaknak megfelelően, ciklikusan változtatja a hormonháztartásunkat, így sötétben olyan hormonokat termelünk, amik segítenek az elalvásban.  

Bár a napfény ugyanolyan hatással van ránk, mint a többi emlősre, mi vagyunk az egyetlenek, akik mégis szigorú keretek közé akarjuk szorítani az időnket, ráadásul minél inkább egységesíteni akarjuk a napi feladataink ütemezését is. Mivel ezt csak meglehetősen rugalmatlanul tudjuk megtenni, ezért nem követi a napszakok változását és a napfény elérhetőségét a napi rutinunk, így a modern életvitel felboríthatja a cirkadián ritmusunkat, ami zavart okozhat a megfelelő alvási ciklusunkban, ez pedig egészségügyi problémákhoz is vezethet. Ezt nevezik társadalmi jetlagnek, amikor a társadalmi szabályok és elvárások miatt borul fel az alvási ciklusunk.  

Osea Giuntella és Fabrizio Mazonna egy nagyon érdekes, természetes kísérlettel jártak utána, hogy pontosan milyen hatása lehet, ha ezt a ciklust megzavarja a szigorú napi rutin. Időzónák két oldalán elhelyezkedő településeket vizsgáltak, ahol a nap nagyjából ugyanakkor megy le, de az időzóna eltérés miatt a keleti oldalon mégis a hivatalos mérés alapján ekkor már egy órával később van, mint a nyugati oldalon.*mivel mikor itt este 6 óra van a másik oldalon még csak 5 óra Mivel a társadalmi megegyezés szerint a legtöbb helyen ugyanabban az órában kezdődik az iskola és a munkaidő, így nekik is muszáj ugyanolyan korán kelni, mint a nyugati oldalon lakó szomszédjaiknak.  

A szerzők eredménye szerint

a keleti oldalon lakók emiatt átlagosan 20 perccel kevesebbet tudnak aludni,

hiszen tovább maradnak fent a késői naplemente miatt, de ugyanúgy korán kelnek. Ez a hatás csak azoknál jelentkezik, akik dolgoznak, vagy kisiskolás gyerekük van, akit még ők visznek reggel az iskolába. Ez elég egyértelműen megmutatja, hogy valóban hatással van az alvásra az időzónák és a társadalmi szabályok mesterséges időzítése.  

Ugyanígy az időzónák egyik-másik oldalán lakók egészségét összehasonlítva, azt az eredményt kapták, hogy a keleti oldalon (a nyugati oldalon lakókhoz képest) 

az emberek hajlamosabbak az elhízásra, cukorbetegségre, nagyobb eséllyel alakul ki náluk keringési betegség és bizonyos típusú rákos megbetegedések.

Ráadásul nem csak az egészségükre van hatással az, hogy mikor megy le a nap, de még az átlagos jövedelemben is 3 százalékos különbség mérhető, szintén a nyugati oldalon élők javára.  

Felmerülhet a kérdés, hogy ha ilyen rossz a keleti oldalon lakni, akkor miért nem költözik mindenki a másik oldalra. Ez egyrészt alapból nehéz, hiszen az emberek mobilitása mérsékelt. Másrészt sokan még pozitívumnak is érezhetik, hogy náluk tovább van napfény, mert így megnő a munka utáni, még világosban eltölthető szabadiő mennyisége. Azt pedig maguktól kevesen érzékelik, hogy ez megzavarja az alvásukat és hogy emiatt lenne rosszabb az egészségügyi állapotuk.  

Az alvás csökkenése egyébként

legerősebben azoknál vannak jelen, akiknek már 7 előtt el kell kezdenie a munkát,

akik pedig 8:30 után kezdenek, náluk szinte nincs is jelentősége annak, hogy az időzóna melyik oldalán laknak (kivéve, ha van kisgyerekük, akit még munka előtt iskolába kell vinni).  

Az eredményekből tehát látszik, hogy érdemes lenne változtatni a társadalmi hozzáálláson és minél inkább rugalmas, az alvást lehetővé tévő ütemezést létrehozni a mindennapokban, hogy bárhol lakik is valaki, ki tudja magát aludni megfelelően, és ezzel csökkentse a betegségek kialakulásának veszélyét.  

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA városok zöldítése az emberek mentális egészsége miatt is fontosA zöldövezetben felnövő gyerekeknél kisebb eséllyel alakul ki mentális betegség felnőtt korban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz egyetemi felvételi előtti információhiány rosszabbul fizető munkahelyekhez vezethetA rosszul felmért helyzetből rosszul választott szak lehet, ami aztán rosszabbul fizető munkahelyekhez juttatja a diákokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem is olyan nehéz rávenni az embereket, hogy jó helyre dobják a szemetetA beszólásszerű negatív ösztönzés nem működik, a figyelemfelkeltés mellett leghatékonyabban úgy lehet motiválni az embereket, ha minél jobban megkönnyítik a dolgukat.

Élet alvás alváshiány egészség-gazdaságtan időzónák jetlag Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Vágó Erika
2022. június 27. 18:03 Élet, Világ

Egyik legjobban fizető piacát veszítette el a magyar turizmus a háború miatt

Ha az orosz piac hosszabb időre elveszik, a bevétel mellett nagyon sok szakértelem és képzett munkaerő is eltűnhet idehaza az ágazatból.

Fazekas Dóra Hartvig Áron
2022. június 27. 04:34 Élet, Világ

Nem a civilizációnk omlik össze, csak a jelenlegi, fenntarthatatlan életformánk

Megpróbáljuk bemutatni, hogy a technológiai fejlődés, a szabályozói környezet és a tudatos fogyasztói magatartás segítségével hogyan kerülhetjük el az armageddont.

Katona Hajnalka
2022. június 26. 04:34 Élet

Fontos szerepe van a nőknek a klímaváltozás megállításában

Ahol több a női menedzser, azok a cégek inkább tudják csökkenteni a karbonkibocsátásukat.

Fontos

Avatar
2022. június 30. 10:03 Adat, Világ

Új, kelet-európai központja van a kontinens kábítószeriparának

Az ENSZ új jelentése szerint veszélyes irány a marihuána egyre több országra jellemző legalizálása, a kokaingyártás nő, az európai csempészet pedig átalakul.

Pálinkás József
2022. június 29. 17:54 Világ

Inkább Oroszországnak fáj a tudományos együttműködések korlátozása

A Nyugatnak az orosz tudósok személyes hozzájárulása és néhány nyersanyag hiányozhat, Oroszországnak viszont a legmodernebb kutatási eszközök.

Kiss Péter
2022. június 29. 16:04 Pénz

Miért nem gondolta senki, hogy ennyire elszáll az infláció?

Olyan sokáig nem volt gond a pénzromlás ütemével, hogy az elemzők, jegybankárok és befektetők emlékezetéből is kikoptak a korábbi inflációs időszakok.