Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. március 6. 16:01 Élet

A ragadozó állatok csak mértékkel vadásznak, ezt az egyensúlyt az ember egy ideje nem tartja

A ragadozók és a zsákmányállatok száma közötti egyensúly évezredek óta foglalkoztatja az embereket, Hérodotosz és Darwin is vizsgálták a tápláléklánc csúcsán – vagy legalábbis annak közelében – lévő élőlények azon mértékletességét, ami a számukra élelmet jelentő fajok fennmaradásához, és ezáltal a saját túlélésükhöz szükséges. A „megfontolt” ragadozók (angol szakkifejezéssel prudent predators) fogalmát, illetve annak érvényét manapság is élénk tudományos vita övezi, ehhez csatlakoztak a londoni Queen Mary University kutatói egy friss tanulmányukkal, amelyben a kérdés társadalmi és gazdasági vonatkozásait is felvetik.

A megfontolt zsákmányolás tehát azt jelenti, hogy a ragadozó populációk az elérhető táplálék mennyiségéhez igazodva vadásznak, így idővel visszafogják magukat fajtársaik, valamint a jövő generációinak érdekében, mielőtt túl sok prédát ejtenének. Ez az egyébként tudatosnak egyáltalán nem mondható viselkedés a fajokra leginkább a természetes élőhelyeiken lehet jellemző, amit jól mutat a tűzhalak példája: az Indiai- és a Csendes-óceánban őshonos élőlények megjelentek a Mexikói-öbölben és a Földközi-tengerben, ahol eleinte aggasztó iramban kezdték gyéríteni a náluk kisebb halakat és kagylókat, és bár a tudósok súlyos ökológiai károkra számítottak,

végül csak a betolakodó tűzhalak szorultak vissza.

A megfogyatkozó tűzhal populáció mindeközben egyre mértéktartóbbá vált, és így egyrészt megmaradtak az addigi táplálékforrásaik, másrészt lehetővé vált újabbak felfedezése is. Sőt, a tűzhalak őshonos vetélytársai is fennmaradtak, hiába tűntek új kihívóik náluk sokkal ütőképesebbnek.

Mindez a modern társadalmak szempontjából azért érdekes, mert az ökológia és a piacgazdaság is alapvetően a legalkalmasabbak túlélését feltételezi: akár fajokról, akár üzletekről van szó, azok lesznek a sikeresek, amelyek a leginkább képesek alkalmazkodni az aktuális körülményekhez, míg a többiek visszaszorulnak, idővel eltűnnek. Amennyiben viszont valóban létezik a megfontolt, vagy mértékletes zsákmányolás jelensége, a legrátermettebbek fennmaradásának záloga nem az utódok, hanem a kolóniák számának maximalizálása. A táplálékforrásaikat túlzottan kizsákmányoló fajkolóniák ugyanakkor még az előtt összeomlanak, hogy meg tudnának jelenni más helyeken.

Az emberi döntésekre is hasonló elvek vonatkoztak még a globalizáció előtt, az erőforrásaikat túlhasználó társadalmak rend szerint összeomlottak, átadva a teret a körültekintőbb társadalmi berendezkedésű népeknek. Mára viszont mindez megváltozott, mert a meggondolatlan cselekedetek nemcsak lokálisan, hanem világszerte, azaz globálisan éreztethetik a kedvezőtlen a hatásaikat. Egy rosszul szigetelt otthon fűtéséhez használt tüzelőanyag például nemcsak helyben, hanem a kitermelés következtében akár egy meglehetősen távoli helyszínen is környezetszennyezéssel járhat.

A természet és a társadalom működése közötti analógia ebben az értelemben tehát megszakadt, ami azt jelenti, hogy az egyéni haszonra való törekvés végső soron már nem vezet egyensúlyhoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet evolúció fajfenntartás kizsákmányolás ökológia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.