Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. február 15. 10:36 Adat, Élet

Stabilan csökkenő öngyilkossági arányszámot fordított meg a koronavírus

Ez itt az Elmúlt 20 év, a G7 választások előtti tematikus sorozata, ahol egy-egy kiválasztott jelenség, ágazat 2002 utáni alakulását, sorsát mutatjuk be néhány mutatón, ábrán keresztül. A sorozatról itt lehet bővebben olvasni.

2020-ban 1706 ember követett el (befejezett) öngyilkosságot, egy évvel korábban „csak“ 1550. Az országos öngyilkossági ráta ezzel a mintegy 10 százalékos ugrással a 2016-os szintre tért vissza. A növekedés mértéke drasztikus: ilyen hirtelen emelkedés az éves adatokban a magyar öngyilkossági ráták tetőzése előtt, a 80-as évek első éveiben volt utoljára. 

A magyar társadalomban a sztenderdizált, tehát százezer főre kivetített öngyilkossági mutatók hagyományosan rosszak világviszonylatban. Ez a hatvanas évek közepétől a rendszerváltásig konkrétan a világ élvonalát jelentette. Azóta stabilan és nagyjából egyenletesen csökkennek a számok – illetve csökkentek 2020-ig.

 

Nemzetközi összevetésben ugyanakkor a pozitív trend mellett sem nevezhetők a hazai adatok kedvezőnek. A 2019-es számok alapján Magyarország a globális rangsor első harmadában volt, nagyjából egy kategóriában Japánnal, az Egyesült Államokkal vagy Kazahsztánnal.

Európára szűkítve a fókuszt még sötétebb a kép. Egy 2015-ös összevetés szerint Magyarország a listavezetők között van Lettországgal, Litvániával, Szlovéniával és Belgiummal együtt. Ez az elemzés a 100 ezer főre vetített EU-átlagot 11-re teszi. Ugyanez a szám Lettországban 30, Magyarországon 19. Pont az átlagot hozza Románia és Hollandia, a legkedvezőbb adatok pedig az Egyesült Királyságból, Olaszországból és Görögországból érkeztek, utóbbi ország mutatója a legjobb: értéke csak 5.

Az általános éves adatok tavalyig tartó csökkenéséből egyébként a legtöbb korcsoport kivette a részét, igaz a legutóbbi években már nem minden korosztályban tartott ki a kedvező trend. A 15-19 éves kor között elkövetett öngyilkosságok száma például 1995 és 2013 között 74-ről 22-re csökkent, 2013 óta azonban nem ereszkedett tovább.

Az idősek közötti viszonylagosan magas öngyilkossági ráta pedig jellegzetes magyar jelenség. 

 

Az elmúlt 25 év számai alapján megállapítható: a nagyobb, 50 ezres lélekszámot meghaladó városok görbéje tartósan legalul fut, ugyanakkor feltűnő, hogy az elmúlt években az 500 fő alatti és a pár ezres településeknél magasabb az öngyilkossági ráta. Vagyis leegyszerűsítve és még nagyobb időtávot vizsgálva azt mondhatjuk, hogy a jelenség a nagyobb városokból a kistelepülések felé tart.

 

A szakemberek szerint az öngyilkosságok tavalyi megugrásának elsődleges oka a járvány miatti korlátozás, a karantén, a családok anyagi helyzetének bizonytalanabbá válása, a kényszerű összezártság, illetve a pszichiátriai ellátó- és jelzőrendszerek nehezebb elérhetősége volt. 

Ahogy korábbi cikkünkben egy szakember kifejtette: sokat javított a helyzeten az iskolapszichológusi hálózat kiépítése, de az még mindig nem elég kiterjedt, mert pont az elmaradottabb településekre jellemző kis iskolák maradnak ki belőle. 

Mindenesetre a tavalyi drámai ugrásra újságírói kérdés után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek is reagálnia kellett az egyik kormányinfón. Szerinte az adat nem a pszichiátriai ellátás minőségén múlt, hanem a járvány miatti bezártság okozta, ezért a megoldást nem a pszichiátriai ellátás bővítése, hanem a nyitás, a karanténhelyzet elkerülése jelenti.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet elmúlt 20 év öngyilkosság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.