Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. január 17. 17:04 Élet

Ha hiteles az érvelés, még a leginkább elutasító országokban is könnyen lehet növelni a másság elfogadását

A nem (vagy nem teljesen, kizárólagosan) heteroszexuális emberek társadalmi elfogadottsága világszerte egyre általánosabbnak mondható, de sok országban a lakosok jelentős része továbbra sem tekinti őket teljesen egyenlőnek. Cevat Giray Aksoy és szerzőtársai olyan egyszerű eszközök alkalmazását vizsgálták meg tudományos módszerekkel, amelyek segítségével vélhetően ledönthetők a kérdéssel kapcsolatos tévhitek. Kísérletüket olyan országokban, Törökországban, Szerbiában és Ukrajnában végezték el, ahol kifejezetten alacsony a nem heteroszexuálisok elfogadottsága.  

A vizsgálatban alapvetően két különböző eshetőséget vizsgáltak meg, az egyikben a társadalmi, a másikban a gazdasági szempontokra koncentráltak.

A kérdőívet kitöltők egyik csoportját arról tájékoztatták, hogy mekkora gazdasági hátránya származik a hazájuknak, ha nem kezelik egyenlően a munkahelyeken a melegeket (és más szexuális orientáltságú kisebbségeket). A másik csoport viszont arról kapott információt, hogy a WHO szerint nem számít mentális betegségnek a homoszexualitás. Végül létrehoztak egy kontrollcsoportot is, amelynek tagjai az előzőekhez képest semleges információt kaptak, őket csak az ország népsűrűségéről tájékoztatták, mint kiegészítő elem.  

Az eredményeik szerint

akiknek tudomására hozták, hogy az egy főre jutó GDP mennyivel nőne, ha nem lenne munkahelyi diszkrimináció szexuális beállítottság alapján, azok egyértelműen jobban támogatták a munkahelyi egyenlő bánásmódot a szexuális kisebbségekkel szemben.

Sőt, a nagyobb mértékű elfogadás náluk kisebb mértékben ugyan, de egyértelműen „átterjedt” más kisebbségekre is: a kontrollcsoport tagjai jelentősen nagyobb mértékben támogatták a vallási, etnikai kisebbségek és a fogyatékkal élők munkahelyi esélyegyenlőségét is. 

Azonban az élet más területeire nem terjedt ki ez a nagyobb mértékű elfogadás, amikor csak a gazdasági előnyökről beszéltek nekik.

Nem lettek elfogadóbbak, nem érezték a kontrollcsoporthoz képest nagyobb arányban úgy, hogy nyugodtan élhetik szabadon az életüket a nem heteroszexuális emberek is, és nagy részük továbbra is úgy érezte, szégyellné, ha egy közeli rokonáról kiderülne, hogy meleg.  

A másik csoportban azonban, ahol a megkérdezetteket csak arról tájékoztatták, hogy a homoszexualitás nem számít mentális betegségnek, pont ez utóbbi területeken nőtt meg az elfogadás a résztvevőkben.

A szerzők ehhez azt fűzték hozzá, szerintük különösen fontos, hogy úgy fogalmazták meg az állítást, hogy a WHO, vagyis az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének a véleményét tolmácsolták, mert a minta elemzése után kiderült, hogy igazán csak azoknál nőtt meg az elfogadottság, akik bíznak a WHO-ban.

Vagyis az eredmények azt mutatják, hogy  

olyan szervezeteknek kell kommunikálnia az esélyegyenlőséget segítő tényeket, akikben bíznak a megcélzott emberek.  

A WHO-ra hivatkozó társadalmi elfogadást segítő egyszerű információ azonban nem növelte meg a munkahelyi esélyegyenlőség támogatását, és nem terjedt át egyéb kisebbségek munkahelyi megítélésére sem. Arra csak az hatott, amikor konkrétan gazdasági szempontból közelítették meg a kérdést (azt azonban a kutatók egyelőre még nem vizsgálták meg, hogy a két információnak együtt milyen hatása lenne).  

Jól látszik tehát, hogy nagyon egyszerű tényekkel és a tévhitek megcáfolásával még a különösen elutasító országokban is lehet növelni az elfogadást, ha a lakosok számára megbízható forrásból jön a megerősítés. Fontos eredmény továbbá, hogy kiderült, az emberek a gazdasági és a társadalmi kérdéseket külön kezelik, ezért a kisebbségek gazdasági helyzetét – például a munkahelyi egyenlőséget – mindenképp a gazdasági előnyök tisztázásával lenne érdemes a leginkább támogatni.  

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egyenlőség homoszexualitás kísérleti közgazdaságtan Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2023. május 26. 20:13 Adat, Élet

Olyan sok magyar él rabszolgasorban, mint Sopron vagy Tatabánya teljes lakossága

Változatos formában, de máig sokan süllyednek rabszolgasorsba, Magyarországon főleg a kiszolgáltatott, alacsony státuszú embereket fenyegeti a kényszermunka.

Pálos Máté
2023. május 26. 04:34 Élet

„Máshol pénz van, itt szeretet” – csodával határos módon megmenekült az ország legnagyobb menekültszállója

Amikor elkészítettük riportunkat a Madridi úton, úgy volt, hogy heteken belül be kell zárniuk, ám tegnap este jött a váratlan és pozitív fordulat.

Fabók Bálint
2023. május 24. 15:07 Élet

Egymás után jönnek ki Orbán-kritikus szövegekkel a legfelkapottabb magyar zenészek

Míg korábban a leghallgatottabb popzenészeket az apolitikusság jellemezte, most egy hónapon belül adott ki rendszerkritikus számot a Carson Coma és Azariah.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. május 27. 17:32 Pénz, Világ

Orbánék új barátja élőben mutatja meg, hogy kell nagyban Monopoly-t játszani

A háború után meglóduló energiaárak alaposan kitömték a katari államkasszát, és a pénzt nem restek részben a külpolitikai céljaik mentén befektetni.

Trippon Mariann
2023. május 27. 13:03 Pénz

Fordul a kamatciklus a világban?

Az előző időszak masszív kamatemelései után a fejlett gazdaságokban tetőzött vagy hamarosan tetőzik a szigorítási ciklus, a piacok már a várható kamatcsökkentésekre fókuszálnak.

Stubnya Bence
2023. május 27. 04:32 Podcast

Nem lesz olyan magyar munkahely az autóiparban, amit érintetlenül hagy a zöld átmenet

Habár az európai járműipar már tud eredményeket felmutatni, jelentős egyenlőtlenségeket hordoz magában az elektromobilitásra való átállás. Galgóczi Béla a G7 Podcast vendége.