Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2022. január 14. 11:17 Adat, Élet

Kevesen gondolják, hogy milyen sokba kerül a magyar állam működése

Két hét alatt kétezer olvasónk töltötte ki a szilveszterkor közzétett játékunkat, ahol a költségvetés főbb tételeit lehetett megtippelni azok nagysága alapján. A válaszokból az derül ki, hogy a játékosok túlbecsülték, hogy mennyibe kerül az államháztartási hiány finanszírozása, és alábecsülték, hogy milyen drága az állam működtetése.

A játékban azt lehetett megtippelni, hogy melyik a költségvetés első hét legnagyobb tétele, segítségként minden tételnél négy lehetőség közül választhattak az olvasók. Ezek meghatározásához a sajtóban gyakran használt funkcionális felbontást használtuk, tehát azt kellett megtippelni, hogy milyen célra költi el a közös pénzt az állam (nem azt, hogy melyik állami szerv teszi ezt).

Ebben a felbontásban a 2020-as költségvetés hét legnagyobb tétele a következő: társadalombiztosítási és jóléti szolgáltatások (6021 milliárd), egészségügyi kiadások (3290 milliárd), általános közösségi szolgáltatások (2291 milliárd), oktatási tevékenységek és szolgáltatások (2067 milliárd), közlekedési és távközlési szolgáltatások (1594 milliárd), egyéb gazdasági tevékenységek (1472 milliárd), államadósság-kezelés (1110 milliárd).

Az alábbi táblázatban a hét tétel szerepel, mindegyik esetében négy lehetséges válasz volt megadva. Az ezekre érkező tippek megoszlását mutatja a táblázat, zölddel jelölve a helyes választ:

Mivel négy lehetőség volt megadva, a véletlenszerű tippelés 25 százalékos eredményt adna minden tételre. A táblázatból leolvasható, hogy a társadalombiztosítási és jóléti szolgáltatásokat, az egészségügyi kiadásokat és az oktatási tevékenységekre költött adóforintokat nagy arányban helyesen meg tudták tippelni a válaszadók.

Az államadósság kezelésére (törlesztésére) költött pénzeket viszont a válaszadók 45 százaléka a harmadik legnagyobb kategóriaként tippelte, pedig valójában csak a hetedik. Ez talán abból fakad, hogy 2020 végétől kezdve szakmai elemzések mellett belpolitikai viták során is rendre előkerül, hogy az államadósság GDP-arányosan lényegében ugyanakkora, mint amikor a Fidesz 2010-ben átvette a kormányzást, csak éppen már nincs meg a magánnyugdíjpénztári vagyon, amelyet az államosítása után az adósság törlesztésére fordított a kormány.

Az utóbbi évtizedben viszont a kedvező nemzetközi környezetben egyre jobb feltételekkel, alacsonyabb kamatok mellett lehetett finanszírozni a magyar államadósságot, és ez még 2020-ban is így volt, nem kis mértékben a Magyar Nemzeti Bank államkötvény-vásárlási programjának. Ez viszont tavaly lezárult, és a nemzetközi kamatkörnyezet is emelkedik, így a következő években várhatóan tényleg egyre nagyobb teher lesz az államadósság, bár azért nem valószínű, hogy akkora, mint amilyenre az olvasók tippelték.

Az általános közösségi szolgáltatások tételt még annál is kevesebben találták el, mintha véletlenszerűen tippeltek volna. Ezt valószínűleg abból fakad, hogy általános közösségi szolgáltatásként ritkán szoktunk hivatkozni ezekre az állami költésekre. Pedig fontos kategóriáról van szó, hiszen ebbe tartoznak az állam működésének költségei: a külképviseletek, a megyei, járási kormányhivatalok fenntartása, a NAV, az Államkincstár vagy éppen a parlament működtetésére fordított pénzek. De ide soroljuk az alapkutatások támogatását is.

Ha még nem próbáltad a játékot, de szeretnéd (és máris kimentek a fejedből a harmadik bekezdésben szereplő számok), megteheted az alábbi linken:
                                               Játék indítása                                   

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet államháztartás eredmény holapénzünk játék költségvetés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.