Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. november 1. 19:05 Élet

Vannak előnyei is az ingázásnak

Az ingázással kapcsolatban ritkán hallani pozitívumokat, magyar kutatók azonban a távolról történő munkába járás kedvező következményeire lettek figyelmesek, amit a Nature-ben megjelent cikkükben fejtenek ki. Bokányi Eszter, Juhász Sándor, Karsai Márton és Lengyel Balázs a legnagyobb ötven amerikai agglomerációban élők Twitter-használati szokásait megfigyelve jutott arra a következtetésre, hogy az ingázás segíti a különféle társadalmi csoportok beilleszkedését, vagyis még ha mérsékelten is, de a szegregáció ellenében hat.

Közel 350 ezer Twitter-felhasználó 2012 és 2015 közötti adatait elemezték a szerzők, akik az üzeneteken, a követéseken és a profilbeállításokon kívül az alkalmazás által rögzített GPS-információkat és a twitterezők lakóhelyeinek, illetve munkahelyeinek környékét leíró társadalmi és gazdasági statisztikákat is figyelembe vették. Az eredmények szerint

a távolabbról dolgozni járók kevésbé belterjes, viszont jövedelmi szempontból sokszínűbb kapcsolatrendszert alakítanak ki a legtöbb nagyváros környékén,

mint akik kevesebbet utaznak az otthonuk és a munkahelyük között. Az ingázás így végső soron segít az ismeretségek kialakításában és az ismeretségi körök összekötésében is.

E megállapítások persze nem általánosíthatók minden agglomerációra. Ha a lakó- és a munkahely környékén hasonlóan szituált lakosság él, akkor kevésbé jellemző a fentebb említett keveredés. Ugyanakkor az ingázás távolságával egyre nő annak a valószínűsége, hogy érdemi különbség adódjon a két végpont társadalmi-gazdasági fejlettségében.

Az elemzésből kiderül továbbá, hogy a homofília – vagyis a hasonló társadalmi helyzetűekkel való kapcsolattartásra való hajlam – a hosszabb távú ingázás ellenére is megmarad, de az erőssége csökken. Mind az ötven vizsgált nagyvárosra és környékére igaz, hogy az ingázás távolságának növekedésével csökken az érintett térségek és a társas kapcsolatok hasonlósága.

Az agglomerációs életmódot firtató kutatások gyakran az utazás negatív következményeire mutatnak rá: a korai kelés és a napi akár több órás autózás, buszozás, vonatozás hosszú távon próbára teszi az ingázók mentális és testi egészségét, miközben – főleg gépkocsi-használat esetén – jelentős terhet ró a környezetre is. Ennek ellenére évek óta jellemző trend Magyarországon is, hogy míg a nagyvárosok népessége csökken, addig a közvetlen környezetükbe egyre többen költöznek, ami a járvány során megerősödött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJóval többen laknak a Balatonnál és a népszerű agglomerációkban, mint a járvány előttCsökken a nagyobb magyar városok lakossága, a trendet a járvány csak felerősítette.

Élet agglomeráció ingázás integráció utazás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2021. november 30. 14:12 Élet

Karikó Katalin a Szegedi Egyetem professzora lett, és induló kutatására fordítja az egyik legrangosabb díja után járó 53 millió forintot

A 2022-es Jeantet-Collen-díjat a transzlációs orvostudományért Karikó Katalin magyar, valamint Uğur Şahin és Özlem Türeci német kutatók megosztva kapjták.

Torontáli Zoltán
2021. november 29. 14:32 Élet

Ritka, hogy a kémiatankönyvek egyik alaptézisét módosítani kell, de lehet, hogy szükség lesz rá

Nem feltétlenül az határozza meg döntően az atomok közötti kötések erősségét, amire eddig gondoltunk, de miért fontos ez?

Katona Hajnalka
2021. november 28. 16:18 Élet

Miért járnak szakadt ruhában a leggazdagabbak?

Kísérleti közgazdaságtani módszerekkel jártak utána, hogy miért hajlamosak a legtehetősebbek olcsónak látszó ruhadarabokat hordani.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. december 2. 16:05 Közélet

Mi lesz a fővárosi közvilágítással, miután az ahhoz áramot szolgáltató cég bedőlt?

Decemberben elég sokba fog kerülni a közvilágítás Budapesten, utána azonban a rezsicsökkentett áron venné az áramot a főváros.

Orbán Krisztián
2021. december 2. 06:35 Közélet

Nincs felzárkózás érdekegyesítés nélkül

A GDP-növekedéséből a többség semmit nem érzékel. A felzárkózást a társadalom nagy része számára kifizetődővé kell tenni – írja Orbán Krisztián közgazdász.

Karsai Gábor
2021. december 1. 16:11 Közélet

A következő kormányra hagyott örökség

Úgy tűnik, a kormányt elhagyta lassan egy évtizede tartó szerencséje, választási-politikai szempontból nincs most jó megoldás a gazdasági problémákra.