Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2021. október 31. 16:50 Élet

A 3D-s horror már túl sok a legtöbb embernek

Halloween idején sokan szívesen néznek meg új vagy klasszikus horrorfilmeket, de vajon mitől lesz igazán sikeres egy horrorfilm a mozikban? Vannak olyan kategóriák, amik eredendően nagyobb sikerre számíthatnak, és az sem mindegy, hogy 3D-ben adják-e a filmet.

Neil Terry és szerzőtársai 1978 és 2010 közötti horrorfilmek vizsgálatával jártak utána, hogy mitől függ a mozikba kerülő horrorfilmek bevétele. 225 film amerikai eredményeinek vizsgálatával elemezték az általános és a horrorspecifikus tényezők hatását.

Általánosságban, ha nagyobb költségvetésű filmről van szó, akkor nagyobb bevételre is számíthat, hiszen így jobb effekteket használhatnak, és híresebb színészeket tudnak szerepeltetni. Ezen kívül nagyon fontos az is, hogy milyen széles körben vetítik a filmet, nem meglepő módon minél több moziban adják a filmet, annál nagyobb a bevétel. Végül a jó kritikák is számítanak, ezek is növelik a filmek esélyét a magasabb bevételre.

Ami már inkább érdekesebb a horrorok szempontjából, hogy a korhatár-besorolás nagyon negatívan érinti a bevételeket. Mivel a fiatalok fontos célcsoportja a horrorfilmeknek, ezért

a csak felnőttek által megnézhető filmek átlagosan több mint 15 millió dollárral kevesebb bevételt érnek el Amerikában.

Nem meglepő, hogy sok amerikai sikerfilm mindent megtesz, hogy még bekerüljön a PG-13 kategóriába, ezzel jelentősen növelve az esélyét a magasabb profitra.

Szintén horroroknál különösen érdekes eredmény, hogy

a folytatások sokat dobnak a bevételeken.

A szerzők véleménye szerint ez annak köszönhető, hogy a horror műfajban mindig vonzók voltak a jól felépített karakterek, régen például a Lugosi-féle Drakula, akiknek a helyét a modern műfajban átvették az olyan karakterek, mint Mike Myers, Jason vagy Freddy Krueger. A rájuk épülő franchise-ok már akár tíznél is több filmet foglalnak magukba, amik negyven évvel a kezdeti film bemutatása után is tömegeket vonzanak a mozikba.

Ezek az úgynevezett slasher horrorok – ahol egy megállíthatatlan gonosz gyilkolja az útjába kerülő szereplőket – egyébként is nagyobb bevételre számíthatnak, míg meglepő módon a vizsgált időszak adatai alapján a zombi tematikájú horrorok az átlaghoz képest inkább jelentősen kisebb bevételre számíthatnak.

Végül megnézték, hogy horror szempontból fontos napokon (például Halloween vagy péntek 13.) bemutatott filmeknek vajon nagyobb-e a sikere, de erre nem találtak bizonyítékot.

Egy másik tanulmányban Ann-Kristin Knapp és Thorsten Hennig-Thurau annak jár utána, hogy megéri-e 3D-ben bemutatni a filmeket. Abból indulnak ki, hogy látszólag jóval nagyobb bevételt érnek el a 3D-filmek, viszont azzal érvelnek, hogy ez csak azért van, mert már eleve csak a nagyobb sikerre számító produkciókat mutatják be ilyen verzióban.

Tanulmányukban egy párosító modellt használnak, ahol a dimenziók számán kívül minden másban hasonló filmeket párosítják össze, és így nézik meg, hogy mennyi csak a 3D hatása a bevételekre. Az eredményeik azt mutatják, hogy semmilyen szignifikáns különbség nincs a 3D- és a 2D-filmek bevétele, nézőszáma vagy megtérülési rátája között, ha egyébként minden más jellemzőben hasonló filmeket vetnek össze.

Eredményeikből az is látszik, hogy sok új technológiához hasonlóan van egy trendhatás abban, hogy a 3D-filmek mennyire népszerűek. A megjelenésük után egy ideig felfelé ívelt a sikerességük, de már túljutottak ennek a csúcsán, és egyre kevésbé népszerűek a 3D-ben vetített filmek. Viszont az is sokat számít, hogy eleve 3D-re készülve forgatták-e a filmeket, vagy csak utólag tették rá a hatást, nyilván az előbbiek javára.

Ami a horrort illeti, kifejezetten negatívan hat a bevételekre, nézőszámra és a megtérülésre is, ha 3D-ben vetítik ezeket a filmeket.

A szerzők szerint ennek az lehet az oka, hogy bár a horror rajongói szívesen nézik ezeket a filmeket 3D-ben, az átlagos mozilátogatónak így már túl valóságosak a horrorfilmek, ezért inkább meg sem nézik őket. Emiatt a teljes bevételek csökkennek.

Bár azt gondolnánk, hogy a horrorfilmeknél csak a látvány fontos, a fenti eredmények megmutatták, hogy a nézők inkább a jó karakterek és a megfelelő műfaj miatt ülnek be a moziba ezekre a filmekre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHercegnők és hotdogok milliói rémisztgetik az amerikaiakatAz amerikaiak majdnem annyit költenek a Halloweenra, mint a magyarok egy évben élelmiszerre. Mondjuk ebből 30 millió háziállat is beöltözik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Halloween mozibevétel mozifilmek Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.