Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2021. október 24. 15:55 Élet

A koronavíruson átesett focisták teljesítménye bizonyítottan hosszabb távon is romlik

Sokan foglalkoznak a járvány egészségügyi és gazdasági hatásával, de egyelőre még kevés tanulmány született, ami az egyéni teljesítmény változásával foglalkozik. Kai Fischer és szerzőtársai azt vizsgálták meg, hogyan változik a teljesítménye azoknak a focistáknak, akik bizonyítottan koronavírus fertőzöttek voltak.

Német és olasz focistákat vizsgáltak, és három dolgot vettek figyelembe:

  1. a fertőzés után kevesebb meccsen vesznek-e részt
  2. egy meccs alatt mennyit játszanak
  3. mennyire sikeresek a passzaik.

Mivel a focistáknak a járvány alatt folyamatosan tesztelniük kellett, ezért feltételezhető, hogy aki pozitív mintát adott, az természetesen mind valóban átesett a fertőzésen, míg aki negatív volt, az valóban nem esett át rajta. Így megfelelő kontroll csoportnak bizonyulnak az azonos bajnokságban, sőt azonos csapatban játszó, fertőzésen nem áteső játékosok. Ráadásul így nemcsak a súlyos esetek hatását tudják mérni, hanem bárkiét, aki elkapta a koronavírust, még akkor is, ha esetleg tünetei sem voltak.

Az eredményeik azt mutatják, hogy a kezdeti kiesések után (amelyek valószínűleg a karantén miatt voltak) a fertőzésen átesett játékosok nem léptek kevesebbet pályára. Az viszont már érezhető, hogy gyakrabban lecserélik őket, ami lehet a jele annak, hogy rosszabb a fizikai állapotuk.

A korábbi kutatások alapján azonban a focisták teljesítményének legjobb mérőszáma a sikeres passzok száma. Az adatokból az látszik, hogy nagyjából

5 százalékkal rosszabb lett a teljesítménye a fertőzésen átesett focistáknak,

ráadásul több mint fél évvel a fertőzés után sem mutatnak jelentős javulást. Összevetve más sérülésekkel vagy influenzafertőzéssel, a koronavírus fertőzés eltér ezektől, mivel

minden más negatív hatás idővel eltűnik, de erre a koronavírusnál egyelőre nincs bizonyíték.

Ez egybevág az orvosok által hosszú Covidnak nevezett jelenséggel, ami azt írja le, hogy hosszú távon fizikai nehézségei vannak a fertőzötteknek (például szívproblémák, légzési nehézség, fáradékonyság).

Ráadásul a focisták csökkenő teljesítménye logikus módon negatívan hat a csapat teljesítményére is. Emiatt előfordulhat, hogy a kontroll csoport teljesítménye is rosszabb, mint amilyen a betegségen átesett csapattársak nélkül lenne, így valójában az 5 százalékos csökkenés még akár alábecslése is lehet a tényleges teljesítménycsökkenésnek.

Mivel a focisták nagyon szűk és különleges rétegét alkotják a munkavállalóknak, további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy kiderüljön, ez a teljesítménycsökkenés mennyire általánosítható más dolgozókra. A szerzők mindenesetre amellett érvelnek, hogy valószínűleg hasonló hatások jelentkezhetnek más foglalkozásoknál is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet covid-19 foci koronavírus profi sport Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.