Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. szeptember 23. 17:01 Tech

Ha van chip a karácsonyi ajándékban, amit kinéztél, akkor azonnal rendeld meg

A járvány 2020-ban alapjaiban forgatta fel a világkereskedelmet, és a felfordulás még idén sem ért véget. Emiatt úgy tűnik, hogy az idei karácsonyi rendeléseket is érdemes a szokásosnál korábban átgondolni.

A globális konténerhiány miatt a szállítási díjak még az utóbbi hetekben is a járvány előtti szint sokszorosán álltak, nyáron pedig a délkelet-ázsiai járványügyi intézkedések okoztak leállásokat a világot termékekkel ellátó üzemekben. Mindezektől nem függetlenül még mindig hiány van a világban alapvető építőipari termékekből vagy például az elektronikában és autóiparban széles körben használt chipekből.

Ráadásul a járvány utáni nyitásokat követően a nyugati világban számos helyen ütötte fel a fejét a korábban nem tapasztalt munkaerőhiány. Ez a kiskereskedelemben is érezteti a hatását, például magasabb árak vagy a szokásoshoz képest kisebb akciók formájában. Mindez az amerikai CNBC cikke szerint az Egyesült Államokban azt eredményezheti, hogy akik nem kapcsolnak időben, az idei karácsonyi ajándékozást nem feltétlenül tudják majd a terveiknek megfelelően megvalósítani. Bizonyos termékeket egyáltalán nem lehet majd kapni, mások pedig csak jóval lassabban érnek majd el a vevőhöz a megszokottnál.

Kíváncsiak voltunk, hogy Magyarországon mennyire érdemes akár már szeptemberben megtervezni a karácsonyi ajándéknak szánt online rendeléseket, illetve hogy lehet-e számítani hasonló jelenségekre, ezért megkerestük a hazai e-kereskedelem nagyobb szereplőit az erre vonatkozó kérdéseinkkel.

Az Euronics és a MediaMarkt válaszai alapján

chipet, alaplapot vagy félvezetőt tartalmazó termékek rendelésénél lehet idén Magyarországon késedelemre számítani,

sőt olyan esetek is vannak, amikor a beszállítók bejelentik, hogy bizonyos termékeik nem lesznek már elérhetőek az idén. Az eMAG ezzel szemben kérdéseinkre csak annyit válaszolt, hogy jelenleg nem tapasztalnak fennakadást a termékek ellátásában, „több hónapos távra viszont nem szeretnének jóslatokba bocsátkozni”.

A MediaMarkt és a Euronics megerősítette a cikk elején részletezett jelenségeket. A Media Marktnál az elmúlt év során azt tapasztalták, hogy a rendelkezésre bocsátható készlet mennyiségének változása úgy gyártói, mind beszállítói oldalon általános probléma.

Ennek több oka is van, ilyenek például a világjárvány okozta logisztikai nehézségek vagy az alapanyag-ellátottság hiánya.  Minden olyan termékkörnél, amely chipet, alaplapot vagy félvezetőt tartalmaz, konkrét hiány nem, de szállítási késedelem előfordulhat

– írták.

Azt ugyanakkor még hozzátették, hogy olyan termékről nincs információjuk, amit már biztosan nem lehet idén karácsonyra megrendelni. Viszont azt megjegyezték, hogy a téli időszakban általánosságban kiemelten népszerű szórakoztató-elektronikai cikkek, például a játékkonzolok időszakosan érkeznek hozzájuk.

Sajnos nekünk is ehhez kell alkalmazkodnunk kereskedőként

– írták.

Fazekas Bálint, az Euronics (Vöröskő Kft.) kereskedelmi ügyvezetője is arról számolt be, hogy a chiphiány szinte minden népszerű termékkörre hatással van: a tévéknél áremelkedést okoz, az olyan termékköröknél, mint például a beépíthető konyhai gépek, az automata kávéfőzők vagy a stick porszívók pedig globális készlethiány van. Fazekas azt írta, idén szándékosan megemelt készlettel mennek neki a karácsonynak az előző évek készletszintjeihez képest,

hiszen látni, hogy az a termék érhető el biztosan a vásárló számára, ami már a raktárban van, a gyártók sorra jelentik be a csúszásokat vagy teljes lemondásokat.

Az idén várható esetleg lassabb kiszállításra Fazekas azt írta, az Euronicsnál kibővített logisztikai szolgáltatásokkal kezdik meg az utolsó negyedévet, hogy a vásárlóknak az előző évekhez képest is gyorsabb és kényelmesebb házhozszállítási szolgáltatást tudjanak biztosítani. 

A MediaMarktnál is bővített kapacitásokkal készülnek az ünnepi időszakra, azt mondják, fontos, hogy a webáruházban vásárlók figyeljék a raktárkészletről közölt aktuális információkat a vásárlási folyamat megkezdése előtt.

Amennyiben e jelzés szerint az adott termék adott időben nem elérhető el raktáron, úgy a szállítási idő ennek megfelelően módosul

– írták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDrágulnak az okostelefonok, mert a gyártóikat is elérte a chiphiányStabilabb beszállítói kapcsolataiknak köszönhetően az okostelefonok gyártói elég sokáig megúszták komolyabb gond nélkül a globális chiphiányt, mostanra azonban náluk is elfogytak a korábban lekötött készletek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak Esztergomban csökken töredékére a Suzuki termelése a chiphiány miattA japán márka indiai leányvállalata ebben a hónapban 60 százalékkal kevesebb kocsit tud gyártani a megszokott szinthez képest.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem bír kijönni a káoszból a tengeri áruszállításMár most több áruszállító konténer van a világon, mint amennyire elméletileg szükség lenne, csak éppen nem lehet hozzájuk férni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech beszállító Emag euronics járvány karácsony kiskereskedelem mediamarkt világkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.