Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. szeptember 3. 17:34 Élet

A férfi-női bérszakadék jelentős részét magyarázhatja, hogy ki kivel tölti a cigiszüneteket

A nemek közti bérszakadék jelentős részét magyarázhatja, hogy a munkahelyeken a férfi főnökök többet barátkoznak férfi beosztottjaikkal, akiket így nagyobb arányban is léptetnek elő. 

Egy nemrég közzétett közgazdaságtani műhelytanulmány egy ázsiai multinacionális kereskedelmi bank csaknem 15 ezer munkavállalójára vonatkozó, 2015 és 2018 közötti adatait vizsgálta. Többek között például azt, hogy mennyit kerestek, ki volt a felettesük, és milyen teljesítményt nyújtottak. Emellett a kutatók azt is felmérték, hogy szoktak-e a felettesükkel együtt szünetet tartani, és hogy dohányoznak-e. A cégnél a beosztottak háromnegyede volt nő, de a középvezetők körében az arányuk már csak 61, a felsővezetők körében pedig 25 százalék volt. Az igazgatótanácsnak nem volt női tagja.

Kihasználva, hogy a nagyvállalatnál a menedzsereket rotálják a különböző szervezeti egységek között, Zoë B. Cullen és Ricardo Perez-Truglia azt vizsgálta meg, hogy mennyivel töltenek több időt egymással a dohányzó menedzserek és szintén dohányzó beosztottjaik, mint a nem dohányzó kollégáik. Az derült ki, hogy ha egy menedzser és beosztottja is dohányzik, akkor több mint 50 százalékkal több időt töltenek el együtt, ez pedig pedig átlagosan 18 százalékos bérelőnyt eredményez a menedzserekkel dohányzó alkalmazottaknak. 

A tanulmány szerint a cigarettaszünetek alatt az alkalmazottak hasznos információkhoz jutnak azzal kapcsolatban, hogy mi járulhat hozzá az előléptetésükhöz, a menedzserek pedig többet megtudnak a beosztottaik erősségeiről, teljesítményéről és a bennük rejlő potenciálról.

Hogyan járul mindez hozzá a nemek közti bérszakadékhoz? Úgy, hogy a férfiak sokkal nagyobb arányban töltik együtt a szüneteket a felettesükkel. A nők ezzel szemben nagyjából ugyanolyan arányban töltik a főnökükkel a szüneteket, függetlenül az illető nemétől. A férfiak egész pontosan harmadával több szünetet töltenek a főnökükkel, ha női helyett férfi felettest kapnak. Ebből a tanulmány szerint az következik, hogy a férfiakat többször léptetik elő, ami egy 10 hónapos időszakban átlagosan 14,6 százalékos bérelőnyt eredményez a férfiaknak a nőkhöz képest.

A szerzők számítása alapján önmagában 40 százalékkal csökkentené a bérszakadákot, ha a férfiak nem dohányoznának többet a főnökeikkel. 

A kutatók a tanulmányban mind a dohányzó és nem dohányzó, mind pedig a nők és férfiak közötti különbségek esetén kiszűrték az alkalmazottak teljesítménye közti különbségeket. Ezért a bérkülönbségeket már kifejezetten csak az magyarázza, hogy valaki dohányzik-e, és hogy férfi-e vagy nő.

Zoë B. Cullen a tanulmányról a Forbesnak nyilatkozva megjegyezte, hogy a távmunka elmúlt időszakban berobbanó terjedése szerinte hozzájárulhat a tanulmányban bemutatott jelenség visszaszorulásához, ami a nemek közti munkahelyi egyenlőség növekedését eredményezheti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKönnyebben lépnek elő a férfiak, ha férfi főnöknek dolgoznakGyorsabban halad előre a karrierjük, mert munkán kívül könnyebben megtalálják a közös hangot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet bér bérszakadék előléptetés nemek közötti egyenlőség vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.