Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. augusztus 25. 11:39 Élet

Alapvetően négy dologgal lehet rávenni egy „átlagembert” arra, hogy kém legyen

Chris Smith, a Coventry Egyetem történész óraadója a The Conversationben nagyon egyszerűen összefoglalta, hogy mi az a négy fő terület, ahol a beszervezők általában megpróbálják megkörnyékezni az egyébként teljes mértékben átlagos életet élő embereket, hogy kémkedni kezdjenek. Smith annak kapcsán írta meg a cikkét, hogy nemrég kiderült, a berlini brit nagykövetség 57 éves biztonsági őre Oroszországnak kémkedett.

Az első támadható felület a pénz, ennek kapcsán Smith felidézi John Herbert King, a brit külügyminisztérium rejtjelező alkalmazottjának 1935-ös esetét. King pénzügyi problémákba keveredett, elidegenedett a feleségétől, drága hobbijai voltak, el kellett tartania a fiát és a szeretőjét, a fizetése pedig ehhez túl kevés volt. A szovjeteknek sikerült beszervezniük azzal, hogy meggyőzték, ha fenn akarja tartani a családját, pénzre lesz szüksége. Olyan konstrukciót ajánlottak neki, amely a megfelelő információk átadásáért havi 100 font extra jövedelmet biztosít. King 1937-ig volt aktív, 1939-ben bukott le, és 10 év börtönre ítélték.

A második fő tényező, ha valakiről kiderül, hogy ideológiai alapon is meggyőzhető. Ilyen volt például Donald Maclean esete, aki Cambridge-ben végzett, hitt a szovjet rendszer igazságosságában, és utolsó egyetemi évében, 1934-ben sikerült is beszervezni. A KGB elődje arra utasította, hogy a brit diplomáciában építsen karriert, és Maclean a külügyminisztériumba bekerülve a szovjet hírszerzés számára nagyon fontos kapocs lett. 1951-ben Moszkvába menekült a lebukás elől.

A zsarolás és kényszerítés a harmadik fontos eszköz, Magyarországon ezt a kommunista rendszer évtizedei után aligha kell részletesen magyarázni, hiszen ezt nálunk a belső besúgóhálózat beszervezése is előszeretettel használta. Smith egy 1946-os brit példát hoz fel, amikor John Vassallt, a moszkvai nagykövetség munkatársát azzal sikerült átállítani, hogy megzsarolták, tudnak róla, hogy homoszexuális, ami akkoriban illegális volt Nagy Britanniában. Vassall 1962-ben bukott meg, és 18 évre ítélték.

A negyedik tényező a szimpla egoizmus, a kémkedés ugyanis sokak számára vonzó lehetőség arra, hogy titokban hálózatot építsen maga köré, amit irányíthat, befolyásolhat. Robert Hanssen egykori FBI ügynök és 1976-tól egészen 2001-ig szovjet/orosz kém például tipikus esete ennek a típusnak. Hanssen pénzt is kapott a szovjet beszervezése után, majdnem másfél millió dollárt készpénzben és gyémántban, de valójában az elismerés és figyelem hiánya volt a belső mozgatórugója.

Hanssen úgy vélte, hogy az FBI nem értékeli megfelelően a képességeit és a teljesítményét, a két évtizedig vitt kettős ügynöki teljesítménye pedig kiemelte őt ebből a vélt hátrányos helyzetből. Hanssen esete amerikai szempontból az egyik legkatasztrofálisabb történelmi kudarc, a kettős ügynök ma már életfogytig tartó büntetését tölti.

Smith az írásával arra hívja fel a figyelmet, hogy a kémekre gondolhatunk úgy is, mint James Bondokra, ám a valóságban a ténylegesen legkomolyabb károkat okozó kémek átlagos emberek, de nem hétköznapi problémákkal és pszichológiai háttérrel.

Élet beszervezés kém kémkedés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Stubnya Bence
2021. szeptember 16. 13:11 Élet

Az otthonról dolgozók kétszer akkora eséllyel szaladnak bele hatnapos munkahétbe

Szlovákiában például már törvényt is hoztak annak érdekében, hogy ne lehessen negatív következménye, ha valaki nem elérhető online a munkaidején kívül.

Debreczeni Anna
2021. szeptember 16. 11:14 Élet, Támogatói tartalom

Jól hangzik, de a műanyagevő baktériumok egyedül nem oldják meg a globális szemétproblémát

Minél fiatalabb egy vásárló, annál több pénzt hajlandó fizetni a zöld termékekért.

Jandó Zoltán
2021. szeptember 13. 06:30 Élet

A magyar parasport legnagyobb sikere, amiért pár ezer forint járt, és szinte senkit nem érdekelt

Az ország vezető napilapjai alig néhány sorban tudósítottak a magyar parasport máig legnagyobb sikeréről, az érmesek pedig pár havi átlagbérnek megfelelő jutalmat kaptak.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. szeptember 17. 17:59 Adat

A magyar tanárok fizetése a fasorban sincs, pedig több pénz jut az oktatásra

Nem csoda, ha elégedetlenek a hazai pedagógusok, a fejlett országok körében ők keresik a legkevesebbet a diplomás átlagbérhez képest.

Zemplényi Antal
2021. szeptember 16. 16:06 Közélet

Mikor túl drága egy orvosi kezelés ahhoz, hogy kifizesse az állam?

Senki sem szereti, ha nem jut pénz egy új egészségügyi technológiára, de súlyos következményei lennének, ha nem húznák meg valahol a határt.

Avatar
2021. szeptember 16. 06:43 Közélet

Mégsem aszfaltoznak a Szigetcsúcson, de az erdőt így is meg kell menteni

Az utolsó percben fékezett a kormány, nem lesz a Dunakanyar talán legszebb helyén erdőkárosító turisztikai strandfejlesztés. Megoldás mégsem körvonalazódik.