Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. augusztus 25. 11:39 Élet

Alapvetően négy dologgal lehet rávenni egy „átlagembert” arra, hogy kém legyen

Chris Smith, a Coventry Egyetem történész óraadója a The Conversationben nagyon egyszerűen összefoglalta, hogy mi az a négy fő terület, ahol a beszervezők általában megpróbálják megkörnyékezni az egyébként teljes mértékben átlagos életet élő embereket, hogy kémkedni kezdjenek. Smith annak kapcsán írta meg a cikkét, hogy nemrég kiderült, a berlini brit nagykövetség 57 éves biztonsági őre Oroszországnak kémkedett.

Az első támadható felület a pénz, ennek kapcsán Smith felidézi John Herbert King, a brit külügyminisztérium rejtjelező alkalmazottjának 1935-ös esetét. King pénzügyi problémákba keveredett, elidegenedett a feleségétől, drága hobbijai voltak, el kellett tartania a fiát és a szeretőjét, a fizetése pedig ehhez túl kevés volt. A szovjeteknek sikerült beszervezniük azzal, hogy meggyőzték, ha fenn akarja tartani a családját, pénzre lesz szüksége. Olyan konstrukciót ajánlottak neki, amely a megfelelő információk átadásáért havi 100 font extra jövedelmet biztosít. King 1937-ig volt aktív, 1939-ben bukott le, és 10 év börtönre ítélték.

A második fő tényező, ha valakiről kiderül, hogy ideológiai alapon is meggyőzhető. Ilyen volt például Donald Maclean esete, aki Cambridge-ben végzett, hitt a szovjet rendszer igazságosságában, és utolsó egyetemi évében, 1934-ben sikerült is beszervezni. A KGB elődje arra utasította, hogy a brit diplomáciában építsen karriert, és Maclean a külügyminisztériumba bekerülve a szovjet hírszerzés számára nagyon fontos kapocs lett. 1951-ben Moszkvába menekült a lebukás elől.

A zsarolás és kényszerítés a harmadik fontos eszköz, Magyarországon ezt a kommunista rendszer évtizedei után aligha kell részletesen magyarázni, hiszen ezt nálunk a belső besúgóhálózat beszervezése is előszeretettel használta. Smith egy 1946-os brit példát hoz fel, amikor John Vassallt, a moszkvai nagykövetség munkatársát azzal sikerült átállítani, hogy megzsarolták, tudnak róla, hogy homoszexuális, ami akkoriban illegális volt Nagy Britanniában. Vassall 1962-ben bukott meg, és 18 évre ítélték.

A negyedik tényező a szimpla egoizmus, a kémkedés ugyanis sokak számára vonzó lehetőség arra, hogy titokban hálózatot építsen maga köré, amit irányíthat, befolyásolhat. Robert Hanssen egykori FBI ügynök és 1976-tól egészen 2001-ig szovjet/orosz kém például tipikus esete ennek a típusnak. Hanssen pénzt is kapott a szovjet beszervezése után, majdnem másfél millió dollárt készpénzben és gyémántban, de valójában az elismerés és figyelem hiánya volt a belső mozgatórugója.

Hanssen úgy vélte, hogy az FBI nem értékeli megfelelően a képességeit és a teljesítményét, a két évtizedig vitt kettős ügynöki teljesítménye pedig kiemelte őt ebből a vélt hátrányos helyzetből. Hanssen esete amerikai szempontból az egyik legkatasztrofálisabb történelmi kudarc, a kettős ügynök ma már életfogytig tartó büntetését tölti.

Smith az írásával arra hívja fel a figyelmet, hogy a kémekre gondolhatunk úgy is, mint James Bondokra, ám a valóságban a ténylegesen legkomolyabb károkat okozó kémek átlagos emberek, de nem hétköznapi problémákkal és pszichológiai háttérrel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet beszervezés kém kémkedés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.