Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. augusztus 10. 12:55 Adat, Élet

Nem egész 74 óráig Magyarország volt a világ legsikeresebb olimpiai nemzete

Éppen egy héttel cikkünk megjelenése előtt, augusztus 3-án, magyar idő szerint délután egy óra magasságában Lőrincz Tamás a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében legyőzte a kirgiz Akzsol Mahmudovot, megszerezve Magyarország 179. aranyérmét az újkori nyári olimpiákon. Bár a 179-es nem éppen kerek szám (főleg, hogy prím), most mégis érdekes jelentősége volt: Magyarország ugyanis ezzel az olimpiai bajnoki címmel lett a világ legeredményesebb nemzete a nyári játékok történetében. Legalábbis az egymillió főre vetített aranyérmek számát tekintve.

 

Ezt a rangsort emberemlékezet óta a 20. század első harmadában remekelő finnek vezették, ám mivel ők az előző öt olimpián összesen csak egy aranyérmet nyertek, előnyük folyamatosan csökkent. Az elsőszámú üldöző pedig már szintén jó ideje Magyarország volt, és erre a régóta érő helycserére került sor Lőrincz Tamás olimpiai bajnoki címével.

Magyarország tehát tulajdonképpen 125 évnyi aranygyűjtéssel szerezte meg a legeredményesebb olimpiai nemzet címét, amelyet aztán kevesebb mint 74 órán át birtokolt. Két nappal Lőrincz Tamás döntője után ugyanis a bahamai Steven Gardiner megnyerte a férfi 400 méteres síkfutás fináléját, egy nappal később, itteni idő szerint délután fél három környékén pedig honfitársa Shaunae Miller-Uibo ugyanebben a számban a nőknél győzött, megszerezve hazája nyolcadik olimpiai aranyérmét. Ezzel pedig a kevesebb mint 400 ezer főt számláló Bahama-szigetek ismét a második helyre szorította Magyarországot a népességarányos olimpiai aranyak számában.

Persze a Bahama-szigetek népességét tekintve lényegében törpeállam, de a nyolc olimpia arany egyáltalán nem lebecsülendő. A 270 milliós Indonéziának is épp ennyi van, a kétszázmilliós Nigériának pedig mindössze három, és a milliárdos népességű India is csak tíz olimpiai bajnoki címet szerzett eddig. Még Európában is vannak olyan országok, amelyeknek nem sikerült nyolc aranyat összegyűjteniük a nyári játékokon: Portugália például ötnél tart, pedig jóval több olimpián vettek részt, mint a sokáig brit fennhatóság alatt álló Bahama-szigetek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA második legsikeresebb olimpiai nemzetté vált Magyarország a svéd bevándorlóknak köszönhetőenAzzal sikerült megelőznünk a svédeket az egy főre jutó olimpiai érmek számában, hogy miközben nálunk rohamosan csökken a népesség, ők 30 év alatt kétmillióval többen lettek.

Tokióban ráadásul nemcsak ezen a listán előzött meg minket egy apró állam, hanem a népességarányos érmek rangsorában is. Ezen szintén második helyen álltunk a finnek mögött, amióta a svéd bevándorlóknak és a magyar kivándorlóknak köszönhetően két olimpia között lehagytuk Svédországot. A finneket itt egyelőre nem is sikerült utolérni, ám ez is csak idő kérdésének tűnt: a 2028-as Los Angeles-i játékokon teljesen reális lett volna az előzés.

Csakhogy Japánban az eddig soha egyetlen érmet sem szerző San Marino három dobogós helyet is elért: lövészetben egy ezüstöt és egy bronzot, birkózásban pedig egy bronzot szerzett. Ez pedig népességarányosan majdnem kétszer annyi, mint a magyar olimpikonok 1896 óta gyűjtött 511 érme.

Adat Élet aranyérmek éremtáblázat Magyarország olimpia Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2022. január 22. 16:21 Adat

Tavaly nyáron több magyar dolgozott Ausztriában, mint a járvány előtt

Nem tántorították el a magyarokat az osztrák munkaerőpiactól az ottani lezárások, hiába szűntek meg tömegével egyik hónapról a másikra a munkahelyek.

Jandó Zoltán
2022. január 21. 19:29 Adat, Élet

A slágerlisták élére ugranak az énekesek haláluk napján, és ezen valaki sokat kereshet

Nézettségi rekordot döntenek a ma elhunyt Meat Loaf kilpjei a Youtube-on, és az énekes legismertebb albuma is az iTunes toplista élére ugrott. Ki fizet ilyenkor, kinek, és mennyit?

Hajdu Miklós
2022. január 21. 15:59 Adat

Rekordszinten a fertőzöttek száma több visegrádi országban

A járvány ötödik hulláma minden visegrádi országban érzékelhető, kiváltképp Csehországban és Magyarországon, ahol rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak.

Fontos

Váczi István
2022. január 24. 13:41 Világ

Mire mennek az ukránok az új, nyugati fegyvereikkel az oroszok ellen?

Egyre több nyugati páncéltörő fegyvert kap Ukrajna, de kérdéses, hogy egy esetleges háborúban ezek mennyire lesznek hatékonyan alkalmazhatók.

Hajdu Miklós
2022. január 23. 16:57 Pénz

Nincs két egyforma inflációs időszak, de adódott már a mostanihoz hasonló helyzet a történelemben

A termelési láncok második világháború alatti megakadása, majd a békekötés után a kereslet gyors élénkülése a mostanihoz hasonló inflációhoz vezetett.

Debreczeni Anna
2022. január 23. 07:32 Közélet

Zöld címkét kaphatnak idén a földgáz- és nukleáris projektek az EU-tól

Örök vita maradhat, hogy az atomerőmű, és főleg a földgáz bármilyen felhasználása mennyire zöld, és ezt várhatóan az új európai szabályozás sem fogja csitítani.