Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. augusztus 10. 12:55 Adat, Élet

Nem egész 74 óráig Magyarország volt a világ legsikeresebb olimpiai nemzete

Éppen egy héttel cikkünk megjelenése előtt, augusztus 3-án, magyar idő szerint délután egy óra magasságában Lőrincz Tamás a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében legyőzte a kirgiz Akzsol Mahmudovot, megszerezve Magyarország 179. aranyérmét az újkori nyári olimpiákon. Bár a 179-es nem éppen kerek szám (főleg, hogy prím), most mégis érdekes jelentősége volt: Magyarország ugyanis ezzel az olimpiai bajnoki címmel lett a világ legeredményesebb nemzete a nyári játékok történetében. Legalábbis az egymillió főre vetített aranyérmek számát tekintve.

 

Ezt a rangsort emberemlékezet óta a 20. század első harmadában remekelő finnek vezették, ám mivel ők az előző öt olimpián összesen csak egy aranyérmet nyertek, előnyük folyamatosan csökkent. Az elsőszámú üldöző pedig már szintén jó ideje Magyarország volt, és erre a régóta érő helycserére került sor Lőrincz Tamás olimpiai bajnoki címével.

Magyarország tehát tulajdonképpen 125 évnyi aranygyűjtéssel szerezte meg a legeredményesebb olimpiai nemzet címét, amelyet aztán kevesebb mint 74 órán át birtokolt. Két nappal Lőrincz Tamás döntője után ugyanis a bahamai Steven Gardiner megnyerte a férfi 400 méteres síkfutás fináléját, egy nappal később, itteni idő szerint délután fél három környékén pedig honfitársa Shaunae Miller-Uibo ugyanebben a számban a nőknél győzött, megszerezve hazája nyolcadik olimpiai aranyérmét. Ezzel pedig a kevesebb mint 400 ezer főt számláló Bahama-szigetek ismét a második helyre szorította Magyarországot a népességarányos olimpiai aranyak számában.

Persze a Bahama-szigetek népességét tekintve lényegében törpeállam, de a nyolc olimpia arany egyáltalán nem lebecsülendő. A 270 milliós Indonéziának is épp ennyi van, a kétszázmilliós Nigériának pedig mindössze három, és a milliárdos népességű India is csak tíz olimpiai bajnoki címet szerzett eddig. Még Európában is vannak olyan országok, amelyeknek nem sikerült nyolc aranyat összegyűjteniük a nyári játékokon: Portugália például ötnél tart, pedig jóval több olimpián vettek részt, mint a sokáig brit fennhatóság alatt álló Bahama-szigetek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA második legsikeresebb olimpiai nemzetté vált Magyarország a svéd bevándorlóknak köszönhetőenAzzal sikerült megelőznünk a svédeket az egy főre jutó olimpiai érmek számában, hogy miközben nálunk rohamosan csökken a népesség, ők 30 év alatt kétmillióval többen lettek.

Tokióban ráadásul nemcsak ezen a listán előzött meg minket egy apró állam, hanem a népességarányos érmek rangsorában is. Ezen szintén második helyen álltunk a finnek mögött, amióta a svéd bevándorlóknak és a magyar kivándorlóknak köszönhetően két olimpia között lehagytuk Svédországot. A finneket itt egyelőre nem is sikerült utolérni, ám ez is csak idő kérdésének tűnt: a 2028-as Los Angeles-i játékokon teljesen reális lett volna az előzés.

Csakhogy Japánban az eddig soha egyetlen érmet sem szerző San Marino három dobogós helyet is elért: lövészetben egy ezüstöt és egy bronzot, birkózásban pedig egy bronzot szerzett. Ez pedig népességarányosan majdnem kétszer annyi, mint a magyar olimpikonok 1896 óta gyűjtött 511 érme.

Adat Élet aranyérmek éremtáblázat Magyarország olimpia Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2022. augusztus 9. 11:36 Adat

Az üzemanyagárstop nélkül 18 százalék lenne az infláció

Több mint két évtizedes csúcsra emelkedett az infláció júliusban, ám a hatósági üzemanyagár nélkül még ennél is sokkal magasabb lenne a mutató.

Katona Hajnalka
2022. augusztus 8. 04:34 Adat

125 millió ember szenved Európában a zajszennyezéstől, és a gazdaság fejlettségétől is függ, mikor érzik ezt problémának

Más-már területek esetén különböző módokon hat a gazdasági fejlődés a zajszennyezettség szintjére

Hajdu Miklós
2022. augusztus 5. 15:09 Adat

2008 óta nem látott mértékben estek a világpiaci élelmiszerárak júliusban

A feldolgozatlan élelmiszerek ára csökkenőbe fordult, de a feldolgozásuk és a szállításuk során felmerülő költségek miatt a boltokban ez aligha tapasztalható.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.