Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. augusztus 10. 12:55 Adat, Élet

Nem egész 74 óráig Magyarország volt a világ legsikeresebb olimpiai nemzete

Éppen egy héttel cikkünk megjelenése előtt, augusztus 3-án, magyar idő szerint délután egy óra magasságában Lőrincz Tamás a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében legyőzte a kirgiz Akzsol Mahmudovot, megszerezve Magyarország 179. aranyérmét az újkori nyári olimpiákon. Bár a 179-es nem éppen kerek szám (főleg, hogy prím), most mégis érdekes jelentősége volt: Magyarország ugyanis ezzel az olimpiai bajnoki címmel lett a világ legeredményesebb nemzete a nyári játékok történetében. Legalábbis az egymillió főre vetített aranyérmek számát tekintve.

 

Ezt a rangsort emberemlékezet óta a 20. század első harmadában remekelő finnek vezették, ám mivel ők az előző öt olimpián összesen csak egy aranyérmet nyertek, előnyük folyamatosan csökkent. Az elsőszámú üldöző pedig már szintén jó ideje Magyarország volt, és erre a régóta érő helycserére került sor Lőrincz Tamás olimpiai bajnoki címével.

Magyarország tehát tulajdonképpen 125 évnyi aranygyűjtéssel szerezte meg a legeredményesebb olimpiai nemzet címét, amelyet aztán kevesebb mint 74 órán át birtokolt. Két nappal Lőrincz Tamás döntője után ugyanis a bahamai Steven Gardiner megnyerte a férfi 400 méteres síkfutás fináléját, egy nappal később, itteni idő szerint délután fél három környékén pedig honfitársa Shaunae Miller-Uibo ugyanebben a számban a nőknél győzött, megszerezve hazája nyolcadik olimpiai aranyérmét. Ezzel pedig a kevesebb mint 400 ezer főt számláló Bahama-szigetek ismét a második helyre szorította Magyarországot a népességarányos olimpiai aranyak számában.

Persze a Bahama-szigetek népességét tekintve lényegében törpeállam, de a nyolc olimpia arany egyáltalán nem lebecsülendő. A 270 milliós Indonéziának is épp ennyi van, a kétszázmilliós Nigériának pedig mindössze három, és a milliárdos népességű India is csak tíz olimpiai bajnoki címet szerzett eddig. Még Európában is vannak olyan országok, amelyeknek nem sikerült nyolc aranyat összegyűjteniük a nyári játékokon: Portugália például ötnél tart, pedig jóval több olimpián vettek részt, mint a sokáig brit fennhatóság alatt álló Bahama-szigetek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA második legsikeresebb olimpiai nemzetté vált Magyarország a svéd bevándorlóknak köszönhetőenAzzal sikerült megelőznünk a svédeket az egy főre jutó olimpiai érmek számában, hogy miközben nálunk rohamosan csökken a népesség, ők 30 év alatt kétmillióval többen lettek.

Tokióban ráadásul nemcsak ezen a listán előzött meg minket egy apró állam, hanem a népességarányos érmek rangsorában is. Ezen szintén második helyen álltunk a finnek mögött, amióta a svéd bevándorlóknak és a magyar kivándorlóknak köszönhetően két olimpia között lehagytuk Svédországot. A finneket itt egyelőre nem is sikerült utolérni, ám ez is csak idő kérdésének tűnt: a 2028-as Los Angeles-i játékokon teljesen reális lett volna az előzés.

Csakhogy Japánban az eddig soha egyetlen érmet sem szerző San Marino három dobogós helyet is elért: lövészetben egy ezüstöt és egy bronzot, birkózásban pedig egy bronzot szerzett. Ez pedig népességarányosan majdnem kétszer annyi, mint a magyar olimpikonok 1896 óta gyűjtött 511 érme.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet aranyérmek éremtáblázat Magyarország olimpia Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.