Hírlevél feliratkozás
Forint Ferenc
2021. július 26. 09:41 Élet, Fizetett hirdetés

A járványhelyzet hatása a hazai magánegészségügyi szektorra

Az elmúlt hónapok rendkívüli módon megviselték a hazai állami- és magánegészségügyi szektort, azonban voltak olyan intézmények, akik állták a sarat, mindvégig kitartottak, sőt növekedni is tudtak. Ide sorolható a budapesti Oktogon Medical Center magánklinika, ahol gyorsan reagáltak a kialakult helyzetre, és a rájuk jellemző betegközpontú hozzáállás végül meghozta a gyümölcsét.

Hogy gazdaságilag milyen hatással volt a járvány a szektorra, illetve konkrétan a klinikára, arról Farkas Leventét, az Oktogon Medical Center tulajdonosát kérdeztük.

A járvány indulásakor mindenki megijedt

Mint azt Levente a beszélgetésünk kezdetén kiemelte, amikor 2020 tavaszán begyűrűzött a járvány, mindenki azt hitte, hogy összeomlott minden. A magánegészségügyi szektorban is a legtöbb klinika hátralépett egyet, ami utólag rendkívül rossz taktikának tűnt, hiszen éppen ebben az ágazatban kellett volna odaállni a legjobban az emberek mellé, megtámogatva ezzel az állami egészégügy elkeserítő helyzetét.

Az Oktogon Medical Center éppen ezt cselekedte, egyet előre léptek, és dacára a korlátozásoknak, a bizonytalanságnak, majdnem minden szolgáltatásuk ugyanúgy üzemelt tovább. A hazai magánegészségügyben azonban nem mindenki követte ezt a példát, sokan inkább leállították a betegek fogadását, aminek hatására hatalmas bevételkieséssel, illetve visszalépéssel számolhattak.

Szigorú szabályok mellett fogadták a betegeket

Az operatív igazgató szerint jól döntöttek, hogy a megfelelő higiéniai szabályok betartása mellett, folyamatosan fogadták a pácienseket, sőt egyre többen keresték őket a járvány kirobbanását követő hónapokban. Nagyon sok fül-orr-gégészeti ellátás ugyanis Magyarországon vagy szünetelt, vagy csak korlátozottan működött, azonban az embereknek szükségük volt rá, így az intézmény rendelésein résztvevők száma érezhetően megnövekedett a járvány utáni időszakban.

A kórház természetesen felelősségteljesen kezelte a kialakult helyzetet, így bár a rendelések tovább folytak, azonban mindez szigorú szabályozások mellett történt. Ügyeltek például arra, hogy lázas, vagy tünetekkel rendelkező páciens ne léphessen be az intézménybe, emiatt már a belépéskor minden betegnél lázmérés történt, félóránként fertőtlenítették a közösségi felületeket, de olyan apróságokra is odafigyeltek, minthogy a betegek csak olyan tollat és íróeszközt vehessenek a kezükbe, amit előtte gondosan fertőtlenítettek.

A fül-orr-gégészet szakága erősödött a leginkább 2020-ban

Beszélgetésünk során Farkas Levente elmondta: azon túl, hogy 2020 számukra egyértelműen a növekedésről, a páciensek számának emelkedéséről szólt, a fül-orr-gégészet szakága erősödött a legnagyobb mértékben. Ezen felül a kardiológia, a hematológia és a gasztroenterológia is nagy népszerűségnek örvendtek, utóbbi annak ellenére, hogy bizonyos ellátásokat biztonsági okokból az Oktogon Medical Center is felfüggesztett, azonban konzultációra, receptírásra mindvégig volt lehetőség.

Ez pedig különösen fontos volt a gasztroenterológiában, hiszen nagyon sok helyen még a betegfogadás, az általános kontrollvizsgálatok is leálltak a magánegészségügyben. Márpedig ebben a szakágban rengeteg általános betegség van – például a reflux –, ami folyamatos ellenőrzést igényel, máskülönben komolyabb problémákat idézhet elő. Azok a betegek pedig, akik ilyenkor nem tudtak hová fordulni, vagy gyógyszert íratni, nagy örömmel nyugtázták, hogy legalább itt fogadják őket.

A 2021-es év a járványhelyzethez való igazodás jegyében telt

Miután megtudtuk, hogy a koronavírus megjelenése nem minden magánegészségügyi intézményt érintett negatívan, Levente kiemelte, hogy a 2021-es évet már tervezetten a járványhelyzethez való igazodásnak szentelték. Ez gazdaságilag kifejezetten jövedelmező reakció volt a részükről, azonban természetesen rengeteg ember életét is megkönnyítették vele, miközben segítettek a kialakult helyzet negatív hozadékainak mérséklésében.

Az egyik legfontosabb ezen a téren a tesztlehetőségek kibővítése volt. Már nemcsak az intézményen belül van lehetőség ugyanis PCR- vagy antigén gyorstesztet készíttetni, hanem külső helyszíneken is. Elindult például több autós tesztállomás, így Budapesten, Dunakeszin, Érden, Veszprémben és Székesfehérváron is lehetőségük van az embereknek arra, hogy gyakorlatilag a saját autójukban ülve végeztessék el a koronavírus-fertőzés megállapításához vagy kizáráshoz szükséges vizsgálatot.

Ezen felül az Oktogon Medical Center egyik jelentős fejlesztése, hogy szükség esetén egy orvosi csapat akár házhoz is kirendelhető annak érdekében, hogy elvégezzék a szükséges Covid-teszteket. Noha a kijelölt tesztpontok folyamatosan jelentős forgalmat bonyolítanak le, mégis a helyszínre kitelepíthető tesztelőcsapat örvend a legnagyobb népszerűségnek, aminek az oka leginkább az, hogy nemcsak magánszemélyek esetén végeznek vizsgálatokat, hanem akár sporteseményeken vagy egyéb tömegrendezvényeken is magas hatásfokkal alkalmazhatók.

A poszt-covid szindróma kiszolgálása felé mozdul el az ágazat

Bár Levente szerint a tesztpontokra is szükség lesz még hosszú hónapokig, ők azonban a tőlük megszokott gyorsasággal reagáltak a koronavírus-fertőzésen átesett betegek problémáira is. Ehhez kapcsolódóan a klinika folyamatos fejlődésben van, és összeállítottak már úgynevezett poszt-covid csomagokat is azok számára, akik szeretnék enyhíteni a fertőzés utóhatásait. Ebben találhatnak a betegek speciális kezeléseket, egy direkt a problémára irányuló vérvételt, terheléses vizsgálatot és így tovább.

Ezen felül a poszt-covid problémához kapcsolódva szeretnének pszichológiai csomagokat is nyújtanak a betegek számára. Erre azért van nagy szükség, mert nemcsak a magyar társadalomban, hanem világszerte olyan mentális hatásokat váltott ki az emberekből a járványhelyzet, aminek hosszabb távon akár gazdaságilag is lehetnek negatív velejárói. A jelen állás szerint ugyanis sok olyan mellékhatással és utóhatással jár a koronavírus-fertőzés, illetve annak velejárói, aminek a kezelését az ágazatnak az elkövetkezendő hónapokban és években kell megtanulnia, és erre az Oktogon Medical Center minden tekintetben igyekszik felkészülni.

A járványhelyzettől függetlenül is várhatók fejlesztések

Miután a járvány inkább megerősítette a magánklinika helyzetét, gazdaságilag biztos lábakon áll, Farkas Levente kiemelte, hogy a jövőben a Covidtól független fejlesztésekre is készülnek. Mint elmondta, az intézmény kinőtte a jelenlegi kiterjedését, ezért szeretnének sokat fejlődni a fekvőbetegellátás tekintetében. Ez azt jelentené a gyakorlatban, hogy egy vérbeli magánkórházi ellátást építenek majd ki az eddig lefektetett biztos alapokra, hogy ezzel a magyar magánegészségügyi szegmens legfelső ligájába kerülhessenek.

A fekvőbetegellátás várhatóan 2022-től indul majd el, méghozzá a tervek szerint egy 16-20 ágyas részleggel, aminek részeként egynapos sebészeti ellátásra jelentkezhetnek a betegek. Lesz például ezen az osztályon plasztikai sebészet, de ortopédiai, proktológiai, urológiai, nőgyógyászati és gasztroenterológiai területeken is végeznek majd kisebb műtéti beavatkozásokat.

Ezen felül jelentős fejlesztések várhatók a foglalkozásegészségügyben. Az OMC már most is biztosít néhány partnerének ilyen szolgáltatást, azonban szeretnék a jövőben magasabb szintre emelni mindezt – legkésőbb a fekvőbetegellátás indulására.

Mint látható tehát, a hazai magánegészségügyi szektorban is vannak igazi sikertörténetek az elmúlt hónapokból, hiszen aki időben és megfelelően alkalmazkodott a helyzethez, az a járvány ellenére is képes volt jelentős fejlődést produkálni úgy, hogy közben megtámogatta a nagy nehézségekkel küzdő állami egészségügyet.

A cikk megjelenését az Oktogon Medical Center támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Fizetett hirdetés egészség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.