Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. június 29. 13:58 Élet

Görögország áll nyerésre a milliárdos turistákért folyó idei versenyben

Először van a világon a legtöbb szuperjacht a görög vizeken azóta, hogy a Bloomberg elkezdte gyűjteni ezt a statisztikai mutatót. A június 21. és 25. közötti időszakban 194 nagyméretű jacht tartózkodott a görög partoktól legfeljebb kétmérföldes távolságra, ezzel Olaszországot (171) és az Egyesült Államokat (170) is sikerült lehagyni.

Ennek az érdekességen túl komoly gazdasági jelentősége is lehet, hiszen a földközi-tengeri országok ezekben a hetekben mindent megtesznek a turisták visszacsábítása érdekében, a luxusjacht-tulajdonosok és vendégeik pedig nyilván sokat költenek, amikor kikötnek és partra teszik a lábukat. Az amerikai hírügynökség cikkében közzétett lista élmezőnyében szerepel még Franciaország (151 luxusjacht), Spanyolország (124), Horvátország (50), Törökország (49) és Monaco (38) is.

A hajók hosszát tekintve pont az utóbbi vezet, ott ugyanis a luxusjachtok hossza átlagosan 56,5 méter, de azért a Görögország közelében lévők 49 méteres hosszával sem kell túlságosan szégyenkezni.

Egy évvel ezelőtt egyébként nagyon más volt a helyzet, akkor az amerikai vizeken 265 szuperjacht volt, a görögöket pedig az olaszok, a franciák és a spanyolok is megelőzték. Ez a változás valószínűleg leginkább annak tudható be, hogy Görögország élen jár a turisztikai nyitásban – május 14. óta léphetnek be turisták az országba –, az uniós engedéllyel rendelkezők mellett az orosz és kínai oltóanyagokat is elfogadja, emellett pedig negatív teszttel is be lehet lépni az országba.

A német kancellár és a francia elnök kritizálta is azokat az országokat, amelyek a kevésbé hatékonynak tartott keleti vakcinákkal oltottakat is ugyanúgy kezelik, mint akik uniós engedéllyel rendelkezőt (Astrazeneca, Janssen, Moderna, Pfizer) kaptak. A görög döntésekben azonban sok meglepő nincs, hiszen a turizmus adja az ország gazdasági teljesítményének ötödét, a munkahelyek közül pedig minden negyedik az idegenforgalomhoz kötődik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj királysírok aranyleletei tanúskodnak az ókori luxuskereskedelemrőlKereskedelmi kapcsolatainak köszönhetően a bronzkor egyik leggazdagabb városa lehetett Pülosz, amelynek királya az Íliászban és az Odüsszeuszban is szerepel.

Élet Görögország idegenforgalom jacht milliárdosok turizmus védőoltás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.

Pálos Máté
2021. november 30. 14:12 Élet

Karikó Katalin a Szegedi Egyetem professzora lett, és induló kutatására fordítja az egyik legrangosabb díja után járó 53 millió forintot

A 2022-es Jeantet-Collen-díjat a transzlációs orvostudományért Karikó Katalin magyar, valamint Uğur Şahin és Özlem Türeci német kutatók megosztva kapjták.

Fontos

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Stubnya Bence
2021. december 3. 16:17 Vállalat

A világ legnagyobb ételkiszállító cégei küzdenek egymással a magyar piacon

Az amerikai piac csaknem 60 százalékát uraló cég veszi meg a Woltot, így már a világ harmadik és negyedik legnagyobb szereplői állnak a két vezető hazai szolgáltató mögött.

Bucsky Péter
2021. december 3. 06:05 Vállalat

Halsperma-minősítéstől az űrbe: a közbeszerzési bajnok 4iG útja a legnagyobb magyar cégek közé

Ha minden tervezett felvásárlás megvalósul, a 4iG a magyar informatikai piac éllovasa lesz, jövőre akár 300 milliárd forint feletti árbevétel is összejöhet.