Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. június 29. 13:58 Élet

Görögország áll nyerésre a milliárdos turistákért folyó idei versenyben

Először van a világon a legtöbb szuperjacht a görög vizeken azóta, hogy a Bloomberg elkezdte gyűjteni ezt a statisztikai mutatót. A június 21. és 25. közötti időszakban 194 nagyméretű jacht tartózkodott a görög partoktól legfeljebb kétmérföldes távolságra, ezzel Olaszországot (171) és az Egyesült Államokat (170) is sikerült lehagyni.

Ennek az érdekességen túl komoly gazdasági jelentősége is lehet, hiszen a földközi-tengeri országok ezekben a hetekben mindent megtesznek a turisták visszacsábítása érdekében, a luxusjacht-tulajdonosok és vendégeik pedig nyilván sokat költenek, amikor kikötnek és partra teszik a lábukat. Az amerikai hírügynökség cikkében közzétett lista élmezőnyében szerepel még Franciaország (151 luxusjacht), Spanyolország (124), Horvátország (50), Törökország (49) és Monaco (38) is.

A hajók hosszát tekintve pont az utóbbi vezet, ott ugyanis a luxusjachtok hossza átlagosan 56,5 méter, de azért a Görögország közelében lévők 49 méteres hosszával sem kell túlságosan szégyenkezni.

Egy évvel ezelőtt egyébként nagyon más volt a helyzet, akkor az amerikai vizeken 265 szuperjacht volt, a görögöket pedig az olaszok, a franciák és a spanyolok is megelőzték. Ez a változás valószínűleg leginkább annak tudható be, hogy Görögország élen jár a turisztikai nyitásban – május 14. óta léphetnek be turisták az országba –, az uniós engedéllyel rendelkezők mellett az orosz és kínai oltóanyagokat is elfogadja, emellett pedig negatív teszttel is be lehet lépni az országba.

A német kancellár és a francia elnök kritizálta is azokat az országokat, amelyek a kevésbé hatékonynak tartott keleti vakcinákkal oltottakat is ugyanúgy kezelik, mint akik uniós engedéllyel rendelkezőt (Astrazeneca, Janssen, Moderna, Pfizer) kaptak. A görög döntésekben azonban sok meglepő nincs, hiszen a turizmus adja az ország gazdasági teljesítményének ötödét, a munkahelyek közül pedig minden negyedik az idegenforgalomhoz kötődik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj királysírok aranyleletei tanúskodnak az ókori luxuskereskedelemrőlKereskedelmi kapcsolatainak köszönhetően a bronzkor egyik leggazdagabb városa lehetett Pülosz, amelynek királya az Íliászban és az Odüsszeuszban is szerepel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Görögország idegenforgalom jacht milliárdosok turizmus védőoltás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 12:58 Adat, Élet

Benne vannak a vevők a palackvisszaváltásban, de sokan készpénzt szeretnének kapni érte

Elég magas a januártól induló rendszer ismertsége és támogatottsága.

Fontos

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.