Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2021. június 20. 16:33 Élet

Sokkal többet kellene társasjátékozni a gyerekekkel, otthon és az iskolában is

A hátrányos helyzetben lévő, általában szegényebb körülmények között élő gyerekek gyakran úgy kezdik el az iskolát, hogy már kezdettől fogva lemaradásban vannak a többiekhez képest. Geetha B Ramani és szerzőtársai egy amerikai kísérletben korábban már megvizsgálták, hogy olyan társasjátékokkal, amelyek tipikusan egy lineáris, számokkal ellátott pályára, azaz tulajdonképpen számegyenesre épülnek, fejleszthető-e a gyerekek matematikai képessége még iskoláskoruk előtt.

Az volt a feltételezésük, hogy a korán lemaradó gyerekeknek nem elég jó az arányérzékük, ezért amikor bekerülnek az iskolába, nekik sokkal nehezebb értelmezni például az egyszerű összeadásokat vagy más alapvető matematikai műveleteket, mert a számok túl elvontak nekik.

A jól felépített társasjátékok segítségével viszont sikerült közelebb hozni a számok világát a gyerekekhez. A számegyenes típusú pálya, amelyen célba kellett érniük, lépésről-lépésre segített megértetni, hogy a számok hogyan következnek egymás után, milyen viszonyban vannak egymással. Ebben a kísérletben a kontrollcsoport társasjátékának pályája ugyanolyan volt, de nem voltak felfestve rá a számok, csak színek. Az eredményeik azt mutatták, hogy a számokkal ellátott játékot játszó gyerekeknek javult a matematikai képessége, amellett, hogy a játék élvezetét nem vesztették el. A számok nélküli, színezett pályán játszók matematikai képességei viszont nem változtak, így egyértelműen a két pálya közötti különbség segítette elő a fejlődést.

Egy másik kutatócsoport most az érzelmi kompetencia növelésére fejlesztett társasjátékot. Három területre fókuszáltak, az érzelmek felismerésére, azok megkülönböztetésére és ezek újraértékelésére.

Mindháromra egy-egy olyan társasjátékot fejlesztettek, amely hasonlít egy jól ismert alapváltozatra, de abban különbözik tőle, hogy az érzelmekre fókuszál. A játékban az érzelmeket körülírással, asszociációval és történetek segítségével kellett feldolgozni.

A játékokat ezúttal 8-12 éves gyerekekkel játszatták, és arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire tartják élvezetesnek ezeket,  illetve mennyire van összefüggésben a játék azokkal a képességekkel, amelyek fejlesztését megcélozták vele.

Az eredmények azt mutatják, hogy a érzelmi intelligencia fejlesztésére módosított társasjátékoknak ugyanolyan élvezeti értéke van, mint a hagyományos bolti alapverzióknak. Szoros összefüggést találtak a kutatók a gyerekek érzelmi kompetenciái, és aközött, hogy mennyire találták nehéznek, illetve mennyire élvezték a játékot. Ezek alapján biztos, hogy a hasonló játékok jól célozzák ezeket a képességeket, de ahhoz még további kutatás szükséges, hogy mennyire lehet ezeket fejleszteni ezzel a módszerrel.

Sok kutatás feltárta már, hogy a megfelelő társasjátékok nagyon sok területen segíthetik a gyerekek képességeinek fejlesztését. Rengeteg speciális fejlesztő játék van forgalomban, ám egy német tanulmány szerint egyelőre sajnos még mindig kevés tanár használja ki ezt a lehetőséget a tanteremben.

Élet gyerekek matematika tanulás társasjáték Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2022. november 27. 14:51 Élet

Férfiakat hoz hátrányba, ha átgondolatlanul lépnek fel az esélyegyenlőtlenség ellen

Ha csak egy szempont mentén határozzák meg, hogy kiknek segítenek, az könnyen visszafelé is elsülhet.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Katona Hajnalka
2022. november 24. 10:24 Élet, Világ

Nem reménytelen a születések számának növelése, ha javul a dolgozó nők helyzete

A szülési turizmus megszűnt, de a biztonság és rugalmasság jót tett a gyermekvállalási kedvnek az Egyesült Államokban a járvány alatt.

Fontos

Avatar
2022. november 30. 14:48 Pénz

A hidegháború óta nem pörgött annyira Kelet-Európa fegyveripara, mint most

Magyarországgal szemben a cseh, lengyel és szlovák fegyvergyártók jelentős szállítmányokat adnak el Ukrajnának.

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Bőgel György
2022. november 29. 16:29 Tech

Úgy tűnik, nem egy újabb dotkomlufi durran a techszektorban, de attól még fájni fog

Két évtizeddel ezelőtt alapjaiban remegett meg a tech-szektor. A mostani válság újult erővel esik neki, de a visszaesés okai korántsem azok, mint a dotkomlufi idején.