Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2021. június 20. 16:33 Élet

Sokkal többet kellene társasjátékozni a gyerekekkel, otthon és az iskolában is

A hátrányos helyzetben lévő, általában szegényebb körülmények között élő gyerekek gyakran úgy kezdik el az iskolát, hogy már kezdettől fogva lemaradásban vannak a többiekhez képest. Geetha B Ramani és szerzőtársai egy amerikai kísérletben korábban már megvizsgálták, hogy olyan társasjátékokkal, amelyek tipikusan egy lineáris, számokkal ellátott pályára, azaz tulajdonképpen számegyenesre épülnek, fejleszthető-e a gyerekek matematikai képessége még iskoláskoruk előtt.

Az volt a feltételezésük, hogy a korán lemaradó gyerekeknek nem elég jó az arányérzékük, ezért amikor bekerülnek az iskolába, nekik sokkal nehezebb értelmezni például az egyszerű összeadásokat vagy más alapvető matematikai műveleteket, mert a számok túl elvontak nekik.

A jól felépített társasjátékok segítségével viszont sikerült közelebb hozni a számok világát a gyerekekhez. A számegyenes típusú pálya, amelyen célba kellett érniük, lépésről-lépésre segített megértetni, hogy a számok hogyan következnek egymás után, milyen viszonyban vannak egymással. Ebben a kísérletben a kontrollcsoport társasjátékának pályája ugyanolyan volt, de nem voltak felfestve rá a számok, csak színek. Az eredményeik azt mutatták, hogy a számokkal ellátott játékot játszó gyerekeknek javult a matematikai képessége, amellett, hogy a játék élvezetét nem vesztették el. A számok nélküli, színezett pályán játszók matematikai képességei viszont nem változtak, így egyértelműen a két pálya közötti különbség segítette elő a fejlődést.

Egy másik kutatócsoport most az érzelmi kompetencia növelésére fejlesztett társasjátékot. Három területre fókuszáltak, az érzelmek felismerésére, azok megkülönböztetésére és ezek újraértékelésére.

Mindháromra egy-egy olyan társasjátékot fejlesztettek, amely hasonlít egy jól ismert alapváltozatra, de abban különbözik tőle, hogy az érzelmekre fókuszál. A játékban az érzelmeket körülírással, asszociációval és történetek segítségével kellett feldolgozni.

A játékokat ezúttal 8-12 éves gyerekekkel játszatták, és arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire tartják élvezetesnek ezeket,  illetve mennyire van összefüggésben a játék azokkal a képességekkel, amelyek fejlesztését megcélozták vele.

Az eredmények azt mutatják, hogy a érzelmi intelligencia fejlesztésére módosított társasjátékoknak ugyanolyan élvezeti értéke van, mint a hagyományos bolti alapverzióknak. Szoros összefüggést találtak a kutatók a gyerekek érzelmi kompetenciái, és aközött, hogy mennyire találták nehéznek, illetve mennyire élvezték a játékot. Ezek alapján biztos, hogy a hasonló játékok jól célozzák ezeket a képességeket, de ahhoz még további kutatás szükséges, hogy mennyire lehet ezeket fejleszteni ezzel a módszerrel.

Sok kutatás feltárta már, hogy a megfelelő társasjátékok nagyon sok területen segíthetik a gyerekek képességeinek fejlesztését. Rengeteg speciális fejlesztő játék van forgalomban, ám egy német tanulmány szerint egyelőre sajnos még mindig kevés tanár használja ki ezt a lehetőséget a tanteremben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet gyerekek matematika tanulás társasjáték Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 12:58 Adat, Élet

Benne vannak a vevők a palackvisszaváltásban, de sokan készpénzt szeretnének kapni érte

Elég magas a januártól induló rendszer ismertsége és támogatottsága.

Torontáli Zoltán
2023. november 26. 04:34 Élet, Vállalat

Ilyenek voltak az élelmiszerboltok a nyolcvanas években, nem?

Visszamentünk 1986-ba, és megnéztük, hogyan vásároltak akkor az emberek, illetve milyen nehézségekkel küszködtek a boltok.

Fontos

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Elek Péter
2023. november 29. 16:37 Pénz

Túl sok a kockázat, de valahogy senki nem akarja ezeket komolyan venni

A rendszerszintű pénzügyi kockázatoktól a túlzottan magas államadósságszinteken át az egyedi vállalati értékeléseken keresztül túl sok minden összejött.