Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2021. június 20. 16:33 Élet

Sokkal többet kellene társasjátékozni a gyerekekkel, otthon és az iskolában is

A hátrányos helyzetben lévő, általában szegényebb körülmények között élő gyerekek gyakran úgy kezdik el az iskolát, hogy már kezdettől fogva lemaradásban vannak a többiekhez képest. Geetha B Ramani és szerzőtársai egy amerikai kísérletben korábban már megvizsgálták, hogy olyan társasjátékokkal, amelyek tipikusan egy lineáris, számokkal ellátott pályára, azaz tulajdonképpen számegyenesre épülnek, fejleszthető-e a gyerekek matematikai képessége még iskoláskoruk előtt.

Az volt a feltételezésük, hogy a korán lemaradó gyerekeknek nem elég jó az arányérzékük, ezért amikor bekerülnek az iskolába, nekik sokkal nehezebb értelmezni például az egyszerű összeadásokat vagy más alapvető matematikai műveleteket, mert a számok túl elvontak nekik.

A jól felépített társasjátékok segítségével viszont sikerült közelebb hozni a számok világát a gyerekekhez. A számegyenes típusú pálya, amelyen célba kellett érniük, lépésről-lépésre segített megértetni, hogy a számok hogyan következnek egymás után, milyen viszonyban vannak egymással. Ebben a kísérletben a kontrollcsoport társasjátékának pályája ugyanolyan volt, de nem voltak felfestve rá a számok, csak színek. Az eredményeik azt mutatták, hogy a számokkal ellátott játékot játszó gyerekeknek javult a matematikai képessége, amellett, hogy a játék élvezetét nem vesztették el. A számok nélküli, színezett pályán játszók matematikai képességei viszont nem változtak, így egyértelműen a két pálya közötti különbség segítette elő a fejlődést.

Egy másik kutatócsoport most az érzelmi kompetencia növelésére fejlesztett társasjátékot. Három területre fókuszáltak, az érzelmek felismerésére, azok megkülönböztetésére és ezek újraértékelésére.

Mindháromra egy-egy olyan társasjátékot fejlesztettek, amely hasonlít egy jól ismert alapváltozatra, de abban különbözik tőle, hogy az érzelmekre fókuszál. A játékban az érzelmeket körülírással, asszociációval és történetek segítségével kellett feldolgozni.

A játékokat ezúttal 8-12 éves gyerekekkel játszatták, és arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire tartják élvezetesnek ezeket,  illetve mennyire van összefüggésben a játék azokkal a képességekkel, amelyek fejlesztését megcélozták vele.

Az eredmények azt mutatják, hogy a érzelmi intelligencia fejlesztésére módosított társasjátékoknak ugyanolyan élvezeti értéke van, mint a hagyományos bolti alapverzióknak. Szoros összefüggést találtak a kutatók a gyerekek érzelmi kompetenciái, és aközött, hogy mennyire találták nehéznek, illetve mennyire élvezték a játékot. Ezek alapján biztos, hogy a hasonló játékok jól célozzák ezeket a képességeket, de ahhoz még további kutatás szükséges, hogy mennyire lehet ezeket fejleszteni ezzel a módszerrel.

Sok kutatás feltárta már, hogy a megfelelő társasjátékok nagyon sok területen segíthetik a gyerekek képességeinek fejlesztését. Rengeteg speciális fejlesztő játék van forgalomban, ám egy német tanulmány szerint egyelőre sajnos még mindig kevés tanár használja ki ezt a lehetőséget a tanteremben.

Élet gyerekek matematika tanulás társasjáték Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2023. március 19. 14:13 Élet

A rasszizmus is oka lehet annak, hogy alacsonyak a jóléti kiadások Amerikában

Minél magasabbnak hiszik a feketék arányát a támogatott állampolgárok között, annál inkább ellenzik a jóléti kiadásokat.

Pálos Máté
2023. március 18. 17:05 Élet

Ahhoz képest, hogy milyen sokba került, kevesen nézték eddig a Hadikot

Megnéztük a kultúrpolitikai presztízsberuházás, a Hadik első heti számait, az extrém magas állami gyártási támogatás fényében is.

Torontáli Zoltán
2023. március 17. 04:34 Élet, Világ

Miért nem érződik annyira az infláció Ausztriában?

A rendkívül erős szakszervezetek és a munkaadók sorra olyan béremelésekben állapodnak meg, amelyek kompenzálják a drágulást.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Bogár Zsolt
2023. március 21. 16:56 Világ

Magyarország a tűréshatáron

Az új sorozat arra keresi a választ, milyen helyzetben és hogyan reagál Magyarország az átalakuló világrendre.