Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. június 14. 11:26 Élet

A magyar határnál is felbukkantak a pár forintért árult házak

Az elmúlt években alkalmanként végigfutott a világsajtóban, hogy egy újabb olasz településen lehet egy euróért ingatlant venni. A szimbolikus ár nyilvánvalóan egy (kifejezetten sikeres) reklámfogás, amely az elöregedő, egyre inkább nagyvárosokban élő nyugati társadalmak egyik Magyarországon is ismert problémájára világít rá, a falvak, kisvárosok elnéptelenedésére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar városok háromnegyede zsugorodik, és alig tud tenni valamit ez ellenA vezetők gyakran tudomásul sem veszik, a helyiek körében viszont gyakori a történelmi igazságtalanság érzése, amiért kimaradnak a fejlesztésekből. Jelinek Csaba és Virág Tünde a G7 Podcast vendége.

Olaszország mellett számos más országban is megjelentek hírek a pár száz forintért árult házakról. Ilyen például Spanyolország – ahol az elmúlt hetven évben mintegy háromezer település vált lakatlanná – vagy legújabban Horvátország. A világ egyik vezető hírügynöksége, a Reuters pénteken közölt riportot egy horvát faluról, Légrádról, ahol egy kunáért (46 forintért) lehet házhoz jutni.


A magyar határ mentén, a Dráva és Mura találkozásánál fekvő Légrád népessége a trianoni határváltozások után indult csökkenésnek. A település polgármestere, Ivan Szabolics azt mondta a Reutersnek, hogy a határ elszigetelte őket, nehezen megközelíthetővé váltak, emiatt csökkent az elmúlt hetven évben felére a lakosság.

A nagyjából 2250 fős település Nagykanizsától légvonalban nincs sokkal messzebb 20 kilométernél, közúton azonban közel 60 kilométer. A népességcsökkenés miatt kezdték el 2020 végén árulni egy kunáért a település üres ingatlanjait. 

A program gyorsan sikeres lett, a meghirdetett 19 elhagyatott házból 17 már el is kelt. A nemzetközi beszámolók hatására Oroszországból, Ukrajnából, Törökországból, Argentínából és Kolumbiából is érdeklődtek, de a bevándorlási szabályok bonyolultságára hivatkozva csak helyiekkel szerződtek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzicília az egy euróért kapható házak Mekkája lettÚjabb 900 ingatlannal bővült az egyébként sem szűkös kínálat.

Ahogy a Telex részletesen megírta, hogy az egy euróba kerülő olaszországi házaknak mekkora a valós költsége, Légrádon is számos feltétele van az ingyenes házhoz jutásnak. A beköltözők nem lehetnek 40 évnél idősebbek, stabil anyagi helyzettel kell rendelkezniük, és 15 évig a településen kell maradniuk. A több esetben teljesen romos házak felújításhoz az önkormányzat 20 százalékos (de legfeljebb 1,6 millió forintos) támogatást nyújt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Horvátország ingatlan urbanizáció Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.