Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. május 30. 07:34 Élet

Beindult a kockázatmentes játék a nyári szállásfoglalásokkal

Március 27-én jelent meg az a kormányrendelet, amely a koronavírus elleni oltás 2,5 milliomodik első dózisához kötötte a korlátozó intézkedések feloldásának első lépcsőjét. Az enyhítés ugyan csak 11 nappal később lépett életbe (ekkorra lett meg a 2,5 millió legalább egyszeri beoltott), a lakosság azonban már a március 29-ével kezdődő héten elkezdte masszívan lefoglalni a szállásokat a nyaraláshoz.

Ez látszik az alábbi ábrán, amelyet az online szállásfoglalási piac egyik vezetőjétől, a Szállás.hu-tól kaptunk. A kék vonal a tavalyi, a piros pedig az idei aktív szállásfoglalások számát mutatja az idő függvényében, hetekre lebontva. Aktívnak számít az a foglalás, amelyet az adott időpontban nem mondtak vissza, vagyis az utazók „tartják a pozícióikat”.

Látványos, hogy az idei szezon dinamikája jelentősen eltér a tavalyiétól. 2020-ban a járvány március eleji betörésekor minimálisra zuhant az aktív foglalások száma, azaz rengetegen mondták vissza a foglalásukat, és csak májustól kezdték egyre többen újra reálisnak tartani azt, hogy valahova el tudnak majd utazni. Idén azonban a tetszhalott állapotból április elején hirtelen felébredt a piac, és – vélhetően a sorozatos könnyítések, illetve a csillapodó járványügyi mutatók hatására – azóta is töretlenül növekszik.

Az aktív foglalások számából kiindulva idén május 10-én körülbelül ott tartottunk, ahol tavaly március elején, amikor a járvány betörése még csak valószínű volt, de addig még nagyjából normál menetben tervezhették a nyarat az utazók.

A szállásadókat persze az érdekli, hogy a foglalásokból mennyi valóban leutazott nyaralás lesz. Az online közvetítő rendszerekben a foglalásoknak általában jelentős részét ingyen vissza lehet mondani az utazás előtt egy bizonyos meghatározott ideig, vagyis nagyrészt kockázatmentes akár a korai foglalás is. Cikkünk írásakor úgy tűnik, hogy idén egészen másfajta bizonytalanságok befolyásolhatják a szállásfoglalás tartását vagy visszamondását: elsősorban az oltás időben való felvétele (vagy éppen elutasítása), a védettségi igazolványhoz való hozzájutás és a külföldi utazási lehetőségek megnyílása lehet majd döntő.

A Szállás.hu mindenesetre azt mondta nekünk, hogy

tavaly május 10-én a 2020-as nyári hónapokra aktív foglalásoknak csak mindössze 37 százaléka maradt végig úgy, azaz csak ennyit utaztak le a nyaralók.

Idén, ahogy láttuk, mennyiségben előrébb tart már a piac, és egyelőre ennek a nagyobb lefoglalt mennyiségnek a jelentős részét, a Szállás.hu szerint 73 százalékát aktívan is tartják.

Az igen erős foglaltsági arányokat egyébként lehetetlen nem észrevenni, ha valaki elkezdi böngészni a nagyobb szállásfoglaló oldalak térképeit – a szabadon elérhető kínálat meglehetősen szűknek tűnik a népszerű üdülőhelyeken.

Az adatok szerint egyébként az idei foglalások darabszámra hasonló szintűek, mint tavaly, értékben azonban növekedés van. Ez vagy azt jelzi, hogy a drágább szállások iránt nagyobb a korai kereslet, vagy egyszerűen megnőtt a szállások átlagos díja – vélhetően mindkét tényező szerepet játszik a drágulásban.

Az online szállásfoglalás azonban lényegében tét nélküli játék – a piacvezető oldalak nem tiltják, hogy egyvalaki ugyanarra az időpontra egyszerre több, ingyenesen visszamondható foglalást is tegyen. A Szállás.hu-nál nem tudták megmondani, hányan játszanak azzal, hogy egyszerre több vasat tartanak a tűzben, de elég valószínű, hogy aki például bizonytalan a külföldi utazás lehetőségében, az legalább egy-egy belföldi és külföldi célpontot is befoglal, majd az utazás előtt az ingyenes lemondási lehetőségeket kihasználja.

Végeredményben tehát a hazai szállásadók majd csak nyáron szembesülnek azzal, hogy a most kedvezőnek tűnő számok valósággá válnak-e. A helyzet mindenesetre a piaci szereplők felől nézve tavalyhoz képest egyelőre biztató, a Szállás.hu és az Ipsos piackutató közös felmérése szerint a lakosság 71 százaléka tervez nyaralást idén, míg tavaly végül csak 50 százalék jutott el oda.

A potenciális célpontok között idén sincs egy fikarcnyi meglepetés sem, a belföldi utazók 35 százaléka a Balatont célozza, a külföldre vágyóknak pedig több mint 20 százaléka Horvátországba menne. A kétoldalú egyezmény szerint Horvátország elfogadja a magyar védettségi igazolást, a ki- és visszautazás tehát elvileg zökkenőmentes, egyedül a családos utazók hezitálhatnak még a beoltatlan gyerekek miatt, illetve újratervezésben is gondolkodhatnak, ha más országokkal is sikerül hasonló megállapodást kötni az általában sokak által választott célpontok közül.

A piac idei kakukktojása talán Budapest lehet – ahova magyarként már jól lehet utazni, de külföldiek minden jel szerint idén sem fogják ostromolni. A Szállás.hu-nál azt mondják, hogy

már most is látunk árpromóciókat a budapesti szállásoktól. Budapestre és vonzáskörzetére körülbelül a foglalásaink 5 százaléka szól a jelenlegi állás szerint. A fővárosba inkább rövidebb időre, városnéző vagy üzleti utazó vendégek érkeznek, így gyakori az utolsó pillanatos foglalás, tehát a leutazást követően, az adatok összesítése után valószínűleg ez a szám nagyobb lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak fapadossal megyünk nyaralni a járvány utánTeljesen átalakítja a piacot a koronavírus-járvány miatti forgalomkiesés. A hagyományos légitársaságok bizonyos szempontból fapadosodni szeretnének.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyarok többsége egyáltalán nem számít arra, hogy idén külföldön nyaralhatA Reacty Digitallal közös felmérésünk szerint nem lesz népszerű a védettséget igazoló plasztikkártya, és a legtöbben nem tartják reálisnak a külföldi nyaralást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet-e majd utasbiztosítást kötni koronavírusra?Úgy tűnik, hogy csak kis mértékben változtatja meg a járvány az utasbiztosítások piacát, de van egy külügyi lista, amit ezentúl nagyon ajánlott lesz böngészni.

Élet foglalás nyaralás szállás Szallas.hu utazás üzlet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2021. június 18. 06:21 Élet

Egészen dermesztő, ahogy a rovarvilág észrevétlenül kipusztul körülöttünk

Sokan már évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek a földi élet szempontjából alapvető fontosságú jelenségre, amit az elmúlt években számos kutatással alátámasztották.

Fabók Bálint
2021. június 17. 06:23 Élet, Vállalat

Belefáradtak a multis és a gyári munkába, létrehoztak egy példamutató biogazdaságot

Hosszú évek munkájával hozták létre a permakultúrás tanyát a Vértes dombjai között, főleg szörpök készítéséből élnek meg.

Fabók Bálint
2021. június 14. 11:26 Élet

A magyar határnál is felbukkantak a pár forintért árult házak

A magyar határnál fekvő Légrádon egy kunáért kínálnak ingatlanokat, Kolumbiából is volt érdeklődés.

Fontos

Stubnya Bence
2021. június 19. 07:00 Podcast

Júliusban elindulhat a kormány új rezsiharca Brüsszelben

Az uniós klímavédelem egyik legkomolyabb reformjának vitája kezdődik hamarosan. De milyen hatással lesz ez az országra? Bart Istvánnal és Muth Dániellel beszéltük át az e heti G7 Podcastban.

Fabók Bálint
2021. június 18. 16:50 Közélet

„Fizetés alig van, megbecsülés nulla” – miért merült fel, hogy tüntessenek az ápolók?

A járvány csillapodásával ismét felmondhatnak az ápolók, és szakmai szervezetek szerint több ezren hagyhatják el az évek óta emberhiányos ágazatot.

Avatar
2021. június 16. 17:05 Világ

Megrengeti a világunkat, ha a koronavírus egy kínai laborból szabadult el?

Szakértő szerzőnk hat pontban foglalja össze, mit várhatunk a laborelmélet beigazolódásának következményeként.