Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. március 10. 15:43 Élet

A német oltási bizottság elnöke agyondicsérte a Szputnyikot

Ez egy jó vakcina, amit valószínűleg jóvá fog hagyni az Európai Unió is valamikor.

mondta a Szputnyik V oltásról a német oltóanyag-bizottság vezetője, Thomas Mertens. A szakember “okos” megoldásnak nevezte az orosz vakcinát, amit a múlt héten kezdett vizsgálni az unió gyógyszerügynöksége, és hamarosan Magyarország mellett Szlovákiában és Csehországban is megkezdhetik az alkalmazását.

Az orosz szakemberek nagyon tapasztaltak az oltásfejlesztésben

-tett hozzá Mertens.

A Szputnyik V gyártása ráadásul nemsokára Nyugat-Európában is megkezdődhet. Az oltóanyag fejlesztéséért felelős RDIF orosz állami tőkealap már megállapodott a svájci székhelyű Adienne gyógyszercéggel, hogy annak egyik olaszországi üzemében is előállítsák a vakcinákat, és további tárgyalások zajlanak spanyol, francia és német gyógyszergyárakkal is.

Miközben hivatalos szinten egyre több jele látszik az orosz vakcina iránti bizalom növekedésének Európa nyugati felében, a német lakosság az elmúlt hetekben még az Oxfordi Egyetem/AstraZeneca oltásával kapcsolatban is szkeptikus volt. Németországban nagyon szerencsétlenül alakult ennek az oltásnak a kommunikációja, és sok német nem tartja elég jónak a Pfizer/BioNtech és a Moderna megoldásához képest. A nyugat-európai sajtóban többször is úgy említették a jelenséget, hogy a németek inkább kivárnak “az oltások Rolls-Royce-ára”, ami azért meglehetősen ellentmondásos, mert az országban százezer számra állnak beadatlanul a vakcinák. Ennek fényében különösen érdekes, hogy az európai forgalmazásai javaslattal egyelőre még nem rendelkező Szputnyikot a közfelfogás hova fogja sorolni.

A múlt héten egyébként Németországban is engedélyezték az AstraZeneca vakcina beadását a 65 évesnél idősebbeknek (ezt a példát aztán több európai ország, közöttük Magyarország is követte), és dolgoznak a szérum iránti bizalom helyreállításán. A lakosság gyanakvása ugyanis veszélyezteti az oltási program időben történő lebonyolítását: február végén az országba érkezett 737 ezer adag AstraZeneca vakcinából mindössze 87 ezret sikerült beadni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRengeteg német nem kéri az AstraZeneca-oltástTöbb százezer adag vakcina áll felhasználatlanul.

Az AstraZeneca koronavírus-oltásával szemben Olaszországban, Ausztriában, Bulgáriában és Franciaországban is jelentős bizalomhiány tapasztalható. Friss felmérések szerint a Pfizer és a Moderna oltóanyagaihoz képest a brit-svéd gyártású vakcinát több nyugat-európai országban is jóval kevesebben adatnák be.

Szlovákiában viszont ott tartanak, hogy most már többen bíznak a Szputnyik V vakcinában, mint az AstraZeneca és a Moderna oltóanyagaiban.

Élet AstraZeneca járvány koronavírus oltás szputnyik Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2022. augusztus 7. 06:00 Élet, Támogatói tartalom

És akkor Snoop Dogg megszólalt a borospalackon

Magyarországon a boroscímke nagyrészt még kiaknázatlan kommunikációs felület, pedig itt lehet plusz élményt, a borral kapcsolatos tudást közvetíteni a fogyasztók felé - így a termelő még közvetlenebb kapcsolatot alakíthat ki a vevőkkel.

Fabók Bálint
2022. augusztus 3. 10:52 Élet

Miközben egyre nagyobb gond a vízhiány, egyetlen golfklub túlfogyasztása 25 ezer háztartásnak lenne elég

Arizonában akkora üzlet a golf, hogy az sem zavarja a hatóságot, ha a súlyos vízhiány közepette használnak belőle sokkal többet a klubok, mint amennyire engedélyük van.

Katona Hajnalka
2022. július 31. 13:04 Élet

A nevelési stílus már nagyon fiatal korban befolyásolja a gyerekek képességeit

Jobb képességekkel rendelkeznek azok, akik gondoskodó nevelésben részesülnek, mint akik ridegben, és viselkedési probléma is kisebb eséllyel alakul ki náluk.

Fontos

Jandó Zoltán
2022. augusztus 9. 11:36 Adat

Az üzemanyagárstop nélkül 18 százalék lenne az infláció

Több mint két évtizedes csúcsra emelkedett az infláció júliusban, ám a hatósági üzemanyagár nélkül még ennél is sokkal magasabb lenne a mutató.

Avatar
2022. augusztus 8. 17:04 Világ

A végén még elérik az oroszok, hogy új Szaúd-Arábia legyen egy afrikai országból

Az ukrajnai háború a műtrágyapiacot is teljesen átrendezte, és ez az élelmezési válságon keresztül Marokkót már a közeljövőben kulcsállammá teheti.

Kiss Péter
2022. augusztus 8. 09:44 Pénz

Mire lesz képes az eurót védő új fegyver a közelgő válságban?

Az Európai Központi Bank új eszköze egyelőre úgy hatékony, hogy nem is kellett használni, de ha tovább romlanak a gazdasági kilátások, élesben is be kell majd vetni.