Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. március 10. 15:43 Élet

A német oltási bizottság elnöke agyondicsérte a Szputnyikot

Ez egy jó vakcina, amit valószínűleg jóvá fog hagyni az Európai Unió is valamikor.

mondta a Szputnyik V oltásról a német oltóanyag-bizottság vezetője, Thomas Mertens. A szakember “okos” megoldásnak nevezte az orosz vakcinát, amit a múlt héten kezdett vizsgálni az unió gyógyszerügynöksége, és hamarosan Magyarország mellett Szlovákiában és Csehországban is megkezdhetik az alkalmazását.

Az orosz szakemberek nagyon tapasztaltak az oltásfejlesztésben

-tett hozzá Mertens.

A Szputnyik V gyártása ráadásul nemsokára Nyugat-Európában is megkezdődhet. Az oltóanyag fejlesztéséért felelős RDIF orosz állami tőkealap már megállapodott a svájci székhelyű Adienne gyógyszercéggel, hogy annak egyik olaszországi üzemében is előállítsák a vakcinákat, és további tárgyalások zajlanak spanyol, francia és német gyógyszergyárakkal is.

Miközben hivatalos szinten egyre több jele látszik az orosz vakcina iránti bizalom növekedésének Európa nyugati felében, a német lakosság az elmúlt hetekben még az Oxfordi Egyetem/AstraZeneca oltásával kapcsolatban is szkeptikus volt. Németországban nagyon szerencsétlenül alakult ennek az oltásnak a kommunikációja, és sok német nem tartja elég jónak a Pfizer/BioNtech és a Moderna megoldásához képest. A nyugat-európai sajtóban többször is úgy említették a jelenséget, hogy a németek inkább kivárnak “az oltások Rolls-Royce-ára”, ami azért meglehetősen ellentmondásos, mert az országban százezer számra állnak beadatlanul a vakcinák. Ennek fényében különösen érdekes, hogy az európai forgalmazásai javaslattal egyelőre még nem rendelkező Szputnyikot a közfelfogás hova fogja sorolni.

A múlt héten egyébként Németországban is engedélyezték az AstraZeneca vakcina beadását a 65 évesnél idősebbeknek (ezt a példát aztán több európai ország, közöttük Magyarország is követte), és dolgoznak a szérum iránti bizalom helyreállításán. A lakosság gyanakvása ugyanis veszélyezteti az oltási program időben történő lebonyolítását: február végén az országba érkezett 737 ezer adag AstraZeneca vakcinából mindössze 87 ezret sikerült beadni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRengeteg német nem kéri az AstraZeneca-oltástTöbb százezer adag vakcina áll felhasználatlanul.

Az AstraZeneca koronavírus-oltásával szemben Olaszországban, Ausztriában, Bulgáriában és Franciaországban is jelentős bizalomhiány tapasztalható. Friss felmérések szerint a Pfizer és a Moderna oltóanyagaihoz képest a brit-svéd gyártású vakcinát több nyugat-európai országban is jóval kevesebben adatnák be.

Szlovákiában viszont ott tartanak, hogy most már többen bíznak a Szputnyik V vakcinában, mint az AstraZeneca és a Moderna oltóanyagaiban.

Élet AstraZeneca járvány koronavírus oltás szputnyik Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2022. január 17. 17:04 Élet

Ha hiteles az érvelés, még a leginkább elutasító országokban is könnyen lehet növelni a másság elfogadását

Az emberek azonban külön kérdésnek tartják a gazdasági és a társadalmi egyenlőséget.

Hobot Péter
2022. január 14. 11:17 Adat, Élet

Kevesen gondolják, hogy milyen sokba kerül a magyar állam működése

Két hét alatt kétezer olvasónk töltötte ki a szilveszterkor közzétett játékunkat, ahol a költségvetés főbb tételeit lehetett megtippelni azok nagysága alapján.

Pálos Máté
2022. január 12. 06:48 Élet

Nagy bajok vannak a napelemes pályázatokkal

Sem a lakhatási szegénységet, sem a légszennyezést nem csökkenti érdemben az a több mint 200 milliárd forint, amelyből önrész nélkül lehet napelemet telepíteni a háztetőkre.

Fontos

Török Zoltán
2022. január 18. 15:59 Közélet

Egyre közelebb van, amikor már nem egészségügyi válsághelyzetként tekintünk a járványra

Bizonytalanság és kiszámíthatatlanság – talán ez a két jelző írja le legtalálóbban az elmúlt két évet, és nem lehetünk biztosak benne hogy 2022 mást hoz.

Hajdu Miklós
2022. január 18. 06:19 Adat

Itt az omikron, de Magyarország nem szigorít – kellene?

Megvizsgáltuk az óvintézkedések és az átoltottság összefüggését a járvány erősségével: az oltások számítanak igazán, de a szigorítások sem közömbösek.

Stubnya Bence
2022. január 17. 06:49 Pénz

Hosszabb távon is velünk maradhat az év végén rekordokat döntögető drágulás

A 14 éves rekordot döntő inflációt idén még mindig külső tényezők okozhatják, de a belföldi hatások is erősödnek. Két trendből pedig hosszabb távon is gyors drágulás lehet.