Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. február 28. 17:53 Élet

Az alvás segít meghozni a nehéz döntéseket, de csak akkor, ha egy feltétel teljesül

Amikor valakinek nagy döntést kell hozni, vagy egy problémát sehogy sem sikerül megoldani, akkor sokszor azt a tanácsot kapja, hogy aludjon rá, és másnap biztosan tudni fogja, hogy mit csináljon. Városi legendák is szólnak arról, hogy nagy tudósok álmukban jöttek rá a felfedezéseikre vagy legalábbis az utolsó láncszem akkor került a helyére.

Ullrich Wagner és szerzőtársai arra voltak kíváncsiak, van-e tudományos alapja ennek a hiedelemnek. A Nature-ben megjelent tanulmányukban azt vizsgálták, hogy egy bonyolultabb feladat megoldásában segít-e, ha az emberek aludhatnak rá egyet.

Egy kísérletben három csoportra osztották a résztvevőket. Mindegyik csoport tagjai ugyanolyan típusú feladatokat kaptak: egy számsorozatot kellett átalakítaniuk, két szabályt követve. Viszont volt egy olyan szabály, amit nem mondtak el nekik, de ha valaki rájött, akkor villámgyorsan meg tudta oldani a feladatokat – amelyek egyébként időigényesek voltak, ha csak az eredeti két szabályt használták.

Ennek azért volt jelentősége, mert így a megoldás idejének segítségével meg tudták figyelni, hogy elérik-e az optimális megfejtetést a résztvevők, és ha igen, mikor. A három csoport abban különbözött, hogy a betanulást segítő pár feladat után mi történt a résztvevőkkel. Mind a három csoportban 8 órára szüneteltették a feladatot, de míg egyik csoport ezt nappal tette és ébren, a másik éjszaka, szintén ébren, a harmadik pedig éjszaka, de aludni is tudott közben.

Akik nem alhattak, azok ugyanolyan valószínűséggel jöttek rá a rejtett megoldásra, függetlenül attól, hogy éjszaka vagy nappal volt a szünetük. Akik aludhattak, azoknál a megoldás aránya több mint kétszerese volt (59% a 22% helyett). Ennek a magyarázata az, hogy alvás közben beépülnek a memóriába a betanulás feladatai, és az agy jobban össze tudja rakni a hiányzó részeket.

Bár az éjszaka fennmaradóknál valóban kipihentebbek voltak az alvók, a nappali csoporthoz képest ez már nem volt igaz, vagyis nem a kipihentség okozta a jobb teljesítményt. Hogy biztosra menjenek a kutatók, megismételték a kísérletet újabb két csoporttal. Itt nem volt betanulási időszak, és a két csoport vagy 8 órás nappali ébrenlét után vagy 8 órás éjszakai alvás után kapta meg a feladatokat.

Ebben a kísérletben mindkét csoport ugyanúgy teljesített, mint a korábbi esetben azok, akik nem aludtak. Így kizárható lett az, hogy egyszerűen csak kipihentebben könnyebb rájönni a megoldásra. Ahhoz ugyanis, hogy az alvás segítségével könnyebben rájöjjön valaki a megoldásra, arra is szükség van, hogy már alvás előtt megkapják a kezdeti információkat a résztvevők.

A kísérlet eredményei alapján tehát valóban segít az alvás a problémák megoldása előtt, viszont az is fontos, hogy még alvás előtt foglalkozzunk vele valamennyit, hogy az alapok be tudjanak épülni a memóriánkba, és segítsék az alvás közbeni megértést.

Élet alvás memória teljesítmény Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar Avatar
2021. április 6. 14:44 Élet

„A politikusok csak akkor hallgatnak a gazdasági kutatókra, ha válság van”

Azért beszélünk a korábbinál sokkal többet az egyenlőtlenségről, mert populizmushoz vezetett - mondja Olivier Blanchard a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában.

Avatar
2021. április 4. 18:53 Élet

Egészségünk nagyrészt a tanult képességeinken múlik

A genetika és a nevelés is fontos az egészség szempontjából, sőt, az utóbbi végső soron többet nyom a latba.

Avatar
2021. április 3. 16:46 Élet

Már csak 10 ezret kell aludni, hogy elérjük az osztrák életszínvonalat

Tavaly a 2002-es osztrák életszínvonalon éltünk, de ha a következő évtizedekben sikerülne fenntartani az utóbbi húsz év felzárkózási ütemét, 2048-ra utolérnénk Ausztriát.

Fontos

Stubnya Bence
2021. április 10. 06:58 Podcast

A legjobb iskolai teljesítmény sem hoz annyi vagyont, mint az öröklés

G7 Podcast! A magas jövedelem mellett a szülők vagyona is komoly előnyt ad az életben a fiataloknak. Hogy mekkorát, arról Darvas Zsolttal beszélgettünk az új kutatása alapján.

Torontáli Zoltán
2021. április 9. 06:25 Adat

Nagyítóval kell keresni az árkülönbséget az Aldi, a Lidl és a Penny Market között

Tizennégy hónapja vásárolunk a diszkontokban, de most tényleg feltehetjük a kérdést: van bármi különbség a három lánc között? És hogyan állnak a Tescóhoz képest?

Avatar
2021. április 8. 17:05 Világ

Merkel visszavonulása után akár fel is értékelődhet Magyarország szerepe

Az idei választások után új kormánykoalíció jön, és a Danube Capital elemzése szerint az új korszakban, illetve a járvány hatására akár még vonzóbbak is lehetünk a német ipar számára.