Hírlevél feliratkozás
Simó Márton Avatar
2021. február 17. 10:22 Élet

Kaliforniától Budapestig – világszínvonalú kutatók a Rajk Szakkollégium videósorozatában

A Rajk Szakkollégium, a Budapesti Corvinus Egyetem egyik szakkollégiuma 2020-ban ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját, két másik jubileummal egyetemben: a Neumann János-díj 25. és a Herbert Simon-díj 15. évfordulójával. Az egész éves ünnepségsorozat elemeként 2020 januárjában a szakkollégium két diákjaként Bálint Dániel operatőrrel elutaztunk az Egyesült Államokba, hogy interjút készítsünk korábbi díjazottakkal.

Az út során ellátogattunk számos neves egyetemre, ahol személyes hangulatú interjúkat készítettünk 11 korábbi díjazottal, név szerint velük: Daron Acemoglu (MIT), Dani Rodrik (Harvard), Joshua Angrist (MIT), Aswath Damodaran (NYU), Matthew Jackson (Stanford University), Alvin Roth (Stanford University), Jeffrey Pfeffer (Stanford University), Emmanuel Saez (UC Berkeley), David Teece (UC Berkeley), Maurice Obstfeld (UC Berkeley), Olivier Blanchard (MIT).

Az interjúkból készült portrévideók a G7-en lesznek először láthatóak, holnaptól kezdve, ez pedig itt a felvezető videó:

Mindkét díjat a szakkollégium tagsága ítéli oda kiemelkedő kutatók részére, a Neumann János-díjat az egzakt társadalomtudományok, míg a Herbert Simon-díjat az alkalmazott gazdasági és üzleti tudományok területén. A díjazottak mind olyan szakmai kiválóságok, akik világszínvonalú, áttörő eredményeket értek el, új kutatási irányokat teremtettek és alapoztak meg, és jelentős hatást gyakoroltak a kollégium tagságára.

Azzal, hogy az aktuális díjazottak minden évben ellátogatnak Magyarországra, nagyon fontos kapcsolatot teremtenek a hazai és a világ vezető tudományos élete között. Budapesti látogatásuk szerves részét képezi a nagy nyilvános előadás mellett a diákokkal töltött városnézés, vacsora és a kollégium Horánszky utcai épületében megtartott mesterkurzus-alkalmak is. Az ilyen együttlétek során volt, hogy sikerült olyan kapcsolatokat kialakítani professzorokkal, amely évek múltán is karrierutakban, külföldi PhD képzésekben segítette a magyar diákokat.

Az interjúk során lehetőségünk volt a professzorok kutatásainak legizgalmasabb részleteiről beszélgetni. Például ezekről:

  • Hogyan változik meg a vállalatok életpályája a 21. században, és miért az üzleti modell határozza meg egy startup sikerét vagy bukását?
  • A hálózatelemzés milyen tanulságokkal szolgálhat a munkaerőpiacon való elhelyezkedés során?
  • Segíthet-e a megfelelő adórendszer a világban egyre növekvő egyenlőtlenség kezelésében?

Hamar rájöttünk, hogy a legsikeresebb módja a találkozásnak, amikor nem akarunk semmit eljátszani, hanem őszinték vagyunk önmagunkhoz és a helyzetünkhöz. Azok vagyunk, akik, annyit tudunk, amennyit, és ha ezt vállaljuk, és látszódik a valódi érdeklődés, akkor a beszélgetés tartalmas és jó hangulatú lesz.

A Rajk által az évek során Neumann- és Simon-díjra megválasztott professzorok munkássága kellően sokoldalú ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk arról, milyen kutatások folynak ma a világ legkiválóbb gazdasági és társadalomtudományi kampuszain. Emiatt könnyű volt olyan portfóliót összeállítani a videósorozat számára, amely összhangban van azzal az elvvel, melyet a szakkollégium alapítása óta magáénak vall: a szakmai kiválóság nemcsak egy adott területen való elmélyülést, hanem a társadalmi és gazdasági kérdések tág, interdiszciplináris kontextusban történő ismeretét és alkotó továbbgondolását jelenti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állam és az innováció kapcsolatát újragondoló közgazdász lett a Rajk Szakkollégium idei díjazottjaKutatási érdeklődésének központjában a növekedés és az innováció kapcsolata, az állam és a gazdaság kölcsönhatása, valamint a fenntarthatóság áll.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet interjú közgazdaságtan rajk szakkollégium videó Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.