Hírlevél feliratkozás
Avatar Avatar
2021. február 17. 10:22 Élet

Kaliforniától Budapestig – világszínvonalú kutatók a Rajk Szakkollégium videósorozatában

A Rajk Szakkollégium, a Budapesti Corvinus Egyetem egyik szakkollégiuma 2020-ban ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját, két másik jubileummal egyetemben: a Neumann János-díj 25. és a Herbert Simon-díj 15. évfordulójával. Az egész éves ünnepségsorozat elemeként 2020 januárjában a szakkollégium két diákjaként Bálint Dániel operatőrrel elutaztunk az Egyesült Államokba, hogy interjút készítsünk korábbi díjazottakkal.

Az út során ellátogattunk számos neves egyetemre, ahol személyes hangulatú interjúkat készítettünk 11 korábbi díjazottal, név szerint velük: Daron Acemoglu (MIT), Dani Rodrik (Harvard), Joshua Angrist (MIT), Aswath Damodaran (NYU), Matthew Jackson (Stanford University), Alvin Roth (Stanford University), Jeffrey Pfeffer (Stanford University), Emmanuel Saez (UC Berkeley), David Teece (UC Berkeley), Maurice Obstfeld (UC Berkeley), Olivier Blanchard (MIT).

Az interjúkból készült portrévideók a G7-en lesznek először láthatóak, holnaptól kezdve, ez pedig itt a felvezető videó:

Mindkét díjat a szakkollégium tagsága ítéli oda kiemelkedő kutatók részére, a Neumann János-díjat az egzakt társadalomtudományok, míg a Herbert Simon-díjat az alkalmazott gazdasági és üzleti tudományok területén. A díjazottak mind olyan szakmai kiválóságok, akik világszínvonalú, áttörő eredményeket értek el, új kutatási irányokat teremtettek és alapoztak meg, és jelentős hatást gyakoroltak a kollégium tagságára.

Azzal, hogy az aktuális díjazottak minden évben ellátogatnak Magyarországra, nagyon fontos kapcsolatot teremtenek a hazai és a világ vezető tudományos élete között. Budapesti látogatásuk szerves részét képezi a nagy nyilvános előadás mellett a diákokkal töltött városnézés, vacsora és a kollégium Horánszky utcai épületében megtartott mesterkurzus-alkalmak is. Az ilyen együttlétek során volt, hogy sikerült olyan kapcsolatokat kialakítani professzorokkal, amely évek múltán is karrierutakban, külföldi PhD képzésekben segítette a magyar diákokat.

Az interjúk során lehetőségünk volt a professzorok kutatásainak legizgalmasabb részleteiről beszélgetni. Például ezekről:

  • Hogyan változik meg a vállalatok életpályája a 21. században, és miért az üzleti modell határozza meg egy startup sikerét vagy bukását?
  • A hálózatelemzés milyen tanulságokkal szolgálhat a munkaerőpiacon való elhelyezkedés során?
  • Segíthet-e a megfelelő adórendszer a világban egyre növekvő egyenlőtlenség kezelésében?

Hamar rájöttünk, hogy a legsikeresebb módja a találkozásnak, amikor nem akarunk semmit eljátszani, hanem őszinték vagyunk önmagunkhoz és a helyzetünkhöz. Azok vagyunk, akik, annyit tudunk, amennyit, és ha ezt vállaljuk, és látszódik a valódi érdeklődés, akkor a beszélgetés tartalmas és jó hangulatú lesz.

A Rajk által az évek során Neumann- és Simon-díjra megválasztott professzorok munkássága kellően sokoldalú ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk arról, milyen kutatások folynak ma a világ legkiválóbb gazdasági és társadalomtudományi kampuszain. Emiatt könnyű volt olyan portfóliót összeállítani a videósorozat számára, amely összhangban van azzal az elvvel, melyet a szakkollégium alapítása óta magáénak vall: a szakmai kiválóság nemcsak egy adott területen való elmélyülést, hanem a társadalmi és gazdasági kérdések tág, interdiszciplináris kontextusban történő ismeretét és alkotó továbbgondolását jelenti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állam és az innováció kapcsolatát újragondoló közgazdász lett a Rajk Szakkollégium idei díjazottjaKutatási érdeklődésének központjában a növekedés és az innováció kapcsolata, az állam és a gazdaság kölcsönhatása, valamint a fenntarthatóság áll.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet interjú közgazdaságtan rajk szakkollégium videó Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Banyár József
2023. szeptember 20. 16:53 Élet

Egy feljavított német nyugdíjpontrendszerre van szükségünk!

Ettől még nem lenne tökéletes a nyugdíjrendszer, de kiszámíthatóbb biztosan.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 20. 13:33 Élet, Közélet

Magyarország MotoGP futamot rendezhet, pedig az új pályát nem építette meg hozzá

A Hungaroring lenne a helyszín 2025-ben, Balatonfőkajáron pedig Superbike futamot rendeznének.

Pálos Máté
2023. szeptember 17. 17:32 Élet

„Szinte csak az operál, aki szeret” – miért alakult ki hosszú várólista a szürkehályog-műtétekre?

A magyar egészségügyet jobban megütötte a járvány, mint más EU-országokét. A szemműtéteknél csak keveset sikerült lefaragni idén a hivatalos várólistából.

Fontos

Bucsky Péter
2023. szeptember 22. 04:34 Közélet

Szinte csak a sztrádákra jutott abból a 2000 milliárdból, amit útépítésre költött a kormány

Tíz év alatt autópályákra és elkerülő utakra költötték el a 2150 milliárdos költség 80 százalékát, felújításra és mellékutakra alig jutott forrás.

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 18:30 Közélet, Pénz

Kósa és Szijjártó forintbedöntő nyilatkozatait idézte Matolcsy és Varga gazdasági csörtéje

A bankadóemelés és kamattámogatás-felülvizsgálat lehetőségének említéséről a piaci szereplők a magyar gazdaság gyengeségére következtettek.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 21. 15:42 Világ

Teljes hatalmi átrendeződés és az etnikai tisztogatás rémképe: a kaukázusi villámháború következményei

Az örmény többségű Hegyi-Karabah sorsa a napokban megpecsételődött.