Hírlevél feliratkozás
Avatar Avatar
2021. február 17. 10:22 Élet

Kaliforniától Budapestig – világszínvonalú kutatók a Rajk Szakkollégium videósorozatában

A Rajk Szakkollégium, a Budapesti Corvinus Egyetem egyik szakkollégiuma 2020-ban ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját, két másik jubileummal egyetemben: a Neumann János-díj 25. és a Herbert Simon-díj 15. évfordulójával. Az egész éves ünnepségsorozat elemeként 2020 januárjában a szakkollégium két diákjaként Bálint Dániel operatőrrel elutaztunk az Egyesült Államokba, hogy interjút készítsünk korábbi díjazottakkal.

Az út során ellátogattunk számos neves egyetemre, ahol személyes hangulatú interjúkat készítettünk 11 korábbi díjazottal, név szerint velük: Daron Acemoglu (MIT), Dani Rodrik (Harvard), Joshua Angrist (MIT), Aswath Damodaran (NYU), Matthew Jackson (Stanford University), Alvin Roth (Stanford University), Jeffrey Pfeffer (Stanford University), Emmanuel Saez (UC Berkeley), David Teece (UC Berkeley), Maurice Obstfeld (UC Berkeley), Olivier Blanchard (MIT).

Az interjúkból készült portrévideók a G7-en lesznek először láthatóak, holnaptól kezdve, ez pedig itt a felvezető videó:

Mindkét díjat a szakkollégium tagsága ítéli oda kiemelkedő kutatók részére, a Neumann János-díjat az egzakt társadalomtudományok, míg a Herbert Simon-díjat az alkalmazott gazdasági és üzleti tudományok területén. A díjazottak mind olyan szakmai kiválóságok, akik világszínvonalú, áttörő eredményeket értek el, új kutatási irányokat teremtettek és alapoztak meg, és jelentős hatást gyakoroltak a kollégium tagságára.

Azzal, hogy az aktuális díjazottak minden évben ellátogatnak Magyarországra, nagyon fontos kapcsolatot teremtenek a hazai és a világ vezető tudományos élete között. Budapesti látogatásuk szerves részét képezi a nagy nyilvános előadás mellett a diákokkal töltött városnézés, vacsora és a kollégium Horánszky utcai épületében megtartott mesterkurzus-alkalmak is. Az ilyen együttlétek során volt, hogy sikerült olyan kapcsolatokat kialakítani professzorokkal, amely évek múltán is karrierutakban, külföldi PhD képzésekben segítette a magyar diákokat.

Az interjúk során lehetőségünk volt a professzorok kutatásainak legizgalmasabb részleteiről beszélgetni. Például ezekről:

  • Hogyan változik meg a vállalatok életpályája a 21. században, és miért az üzleti modell határozza meg egy startup sikerét vagy bukását?
  • A hálózatelemzés milyen tanulságokkal szolgálhat a munkaerőpiacon való elhelyezkedés során?
  • Segíthet-e a megfelelő adórendszer a világban egyre növekvő egyenlőtlenség kezelésében?

Hamar rájöttünk, hogy a legsikeresebb módja a találkozásnak, amikor nem akarunk semmit eljátszani, hanem őszinték vagyunk önmagunkhoz és a helyzetünkhöz. Azok vagyunk, akik, annyit tudunk, amennyit, és ha ezt vállaljuk, és látszódik a valódi érdeklődés, akkor a beszélgetés tartalmas és jó hangulatú lesz.

A Rajk által az évek során Neumann- és Simon-díjra megválasztott professzorok munkássága kellően sokoldalú ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk arról, milyen kutatások folynak ma a világ legkiválóbb gazdasági és társadalomtudományi kampuszain. Emiatt könnyű volt olyan portfóliót összeállítani a videósorozat számára, amely összhangban van azzal az elvvel, melyet a szakkollégium alapítása óta magáénak vall: a szakmai kiválóság nemcsak egy adott területen való elmélyülést, hanem a társadalmi és gazdasági kérdések tág, interdiszciplináris kontextusban történő ismeretét és alkotó továbbgondolását jelenti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állam és az innováció kapcsolatát újragondoló közgazdász lett a Rajk Szakkollégium idei díjazottjaKutatási érdeklődésének központjában a növekedés és az innováció kapcsolata, az állam és a gazdaság kölcsönhatása, valamint a fenntarthatóság áll.

Élet interjú közgazdaságtan rajk szakkollégium videó Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2021. május 16. 18:28 Élet

Pár SMS-sel is jelentősen növelhető az egyetemisták jólléte

Elég hozzá pár jól megfogalmazott SMS, és jelentősen növelhető a diákok elégedettsége.

Debreczeni Anna
2021. május 15. 16:20 Élet

Az alulról, hálózatosan szerveződő művészeti társulások ideje jöhet el

Globálisan is van egy kiábrándultság a művészeti finanszírozás klasszikus intézményrendszeréből - mondja a most zajló harmadik budapesti OFF Biennálé képzőművészeti eseménysorozat társkurátora és vezetője.

Hajdu Miklós
2021. május 15. 12:45 Élet

A nyitás miatt sokan fogynának, jól megy a diétákkal foglalkozó vállalkozásoknak

A lezárások feloldása sokaknak alkalmat jelent az otthonlét során felszedett túlsúly leadására.

Fontos

Kasnyik Márton
2021. május 16. 07:34 Pénz

A kriptovilág megérkezett a teljes nihilizmushoz, és ez meggyorsíthatja a bukását

Elon Musk esete a dogecoinnal és a bitcoinnal jól bemutatja, hogyan uralja a nyers manipuláció a kriptopiacot. De ha megérkezik az állam, mindennek gyorsan vége szakadhat.

Bucsky Péter
2021. május 15. 06:58 Podcast

Egyre hatékonyabb technológiával éljük fel egyre jobban a természeti erőforrásokat

G7 Podcast! Az ember által okozott egyik negatív környezeti hatás csökkentése együtt jár a másik hatás növelésével, ezért Dombi Mihály szerint újra kéne gondolnunk az alapvető infrastruktúrákhoz való viszonyulásunkat.

Tóth István János
2021. május 14. 18:08 Adat, Közélet

A kiszámíthatatlan és korrupt állam a sikeres járványkezelést is akadályozza

Minél magasabb volt a korrupció szintje egy EU-tagországban, annál többen haltak meg lakosságarányosan a járvány következtében.