Hírlevél feliratkozás
Avatar Avatar
2021. február 17. 10:22 Élet

Kaliforniától Budapestig – világszínvonalú kutatók a Rajk Szakkollégium videósorozatában

A Rajk Szakkollégium, a Budapesti Corvinus Egyetem egyik szakkollégiuma 2020-ban ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját, két másik jubileummal egyetemben: a Neumann János-díj 25. és a Herbert Simon-díj 15. évfordulójával. Az egész éves ünnepségsorozat elemeként 2020 januárjában a szakkollégium két diákjaként Bálint Dániel operatőrrel elutaztunk az Egyesült Államokba, hogy interjút készítsünk korábbi díjazottakkal.

Az út során ellátogattunk számos neves egyetemre, ahol személyes hangulatú interjúkat készítettünk 11 korábbi díjazottal, név szerint velük: Daron Acemoglu (MIT), Dani Rodrik (Harvard), Joshua Angrist (MIT), Aswath Damodaran (NYU), Matthew Jackson (Stanford University), Alvin Roth (Stanford University), Jeffrey Pfeffer (Stanford University), Emmanuel Saez (UC Berkeley), David Teece (UC Berkeley), Maurice Obstfeld (UC Berkeley), Olivier Blanchard (MIT).

Az interjúkból készült portrévideók a G7-en lesznek először láthatóak, holnaptól kezdve, ez pedig itt a felvezető videó:

Mindkét díjat a szakkollégium tagsága ítéli oda kiemelkedő kutatók részére, a Neumann János-díjat az egzakt társadalomtudományok, míg a Herbert Simon-díjat az alkalmazott gazdasági és üzleti tudományok területén. A díjazottak mind olyan szakmai kiválóságok, akik világszínvonalú, áttörő eredményeket értek el, új kutatási irányokat teremtettek és alapoztak meg, és jelentős hatást gyakoroltak a kollégium tagságára.

Azzal, hogy az aktuális díjazottak minden évben ellátogatnak Magyarországra, nagyon fontos kapcsolatot teremtenek a hazai és a világ vezető tudományos élete között. Budapesti látogatásuk szerves részét képezi a nagy nyilvános előadás mellett a diákokkal töltött városnézés, vacsora és a kollégium Horánszky utcai épületében megtartott mesterkurzus-alkalmak is. Az ilyen együttlétek során volt, hogy sikerült olyan kapcsolatokat kialakítani professzorokkal, amely évek múltán is karrierutakban, külföldi PhD képzésekben segítette a magyar diákokat.

Az interjúk során lehetőségünk volt a professzorok kutatásainak legizgalmasabb részleteiről beszélgetni. Például ezekről:

  • Hogyan változik meg a vállalatok életpályája a 21. században, és miért az üzleti modell határozza meg egy startup sikerét vagy bukását?
  • A hálózatelemzés milyen tanulságokkal szolgálhat a munkaerőpiacon való elhelyezkedés során?
  • Segíthet-e a megfelelő adórendszer a világban egyre növekvő egyenlőtlenség kezelésében?

Hamar rájöttünk, hogy a legsikeresebb módja a találkozásnak, amikor nem akarunk semmit eljátszani, hanem őszinték vagyunk önmagunkhoz és a helyzetünkhöz. Azok vagyunk, akik, annyit tudunk, amennyit, és ha ezt vállaljuk, és látszódik a valódi érdeklődés, akkor a beszélgetés tartalmas és jó hangulatú lesz.

A Rajk által az évek során Neumann- és Simon-díjra megválasztott professzorok munkássága kellően sokoldalú ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk arról, milyen kutatások folynak ma a világ legkiválóbb gazdasági és társadalomtudományi kampuszain. Emiatt könnyű volt olyan portfóliót összeállítani a videósorozat számára, amely összhangban van azzal az elvvel, melyet a szakkollégium alapítása óta magáénak vall: a szakmai kiválóság nemcsak egy adott területen való elmélyülést, hanem a társadalmi és gazdasági kérdések tág, interdiszciplináris kontextusban történő ismeretét és alkotó továbbgondolását jelenti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állam és az innováció kapcsolatát újragondoló közgazdász lett a Rajk Szakkollégium idei díjazottjaKutatási érdeklődésének központjában a növekedés és az innováció kapcsolata, az állam és a gazdaság kölcsönhatása, valamint a fenntarthatóság áll.

Élet interjú közgazdaságtan rajk szakkollégium videó Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Stubnya Bence
2021. március 1. 13:10 Élet

Áttörtést hozhat a covid ellen használt oltási technológia a világ egyik leghalálosabb kórja, a malária ellen is

A Moderna pedig nemrég a HIV, az influenza és a rák elleni oltáson is az új technológia alapján kezdett el dolgozni.

Avatar
2021. február 28. 17:53 Élet

Az alvás segít meghozni a nehéz döntéseket, de csak akkor, ha egy feltétel teljesül

Van természettudományos alapja annak a bölcsességnek, hogy érdemes aludni rá egyet.

Avatar Avatar
2021. február 28. 12:17 Élet

Érdemes-e pénzt fektetni az ingyenes felsőoktatásba?

A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában Joshua Angrist arra hozott példát, hogy milyen kutatási eredmény lehet érdekes a politikai döntéshozók számára is.

Fontos

Kasnyik Márton
2021. február 28. 07:00 Pénz

Valamit mondani próbál nekünk a pénzügyi piac a járvány utáni világról

Gond van a világ pénzügyi rendszerének egyik legfontosabb alapkövével. Nem kizárt, hogy búcsút mondhatunk a 2010-es évek világának, és ez sokakat elbizonytalanít.

Stubnya Bence
2021. február 27. 07:03 Podcast

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.

Avatar
2021. február 26. 16:32 Pénz

Minden adott, hogy az infláció meglóduljon

Laza monetáris és fiskális politika, pénzben úszó világ, hirtelen felfutó kereslet, már csak az a kérdés, hogy az infláció átmenetileg, vagy tartósan ugrik meg.