Hírlevél feliratkozás
Simó Márton Avatar
2021. február 17. 10:22 Élet

Kaliforniától Budapestig – világszínvonalú kutatók a Rajk Szakkollégium videósorozatában

A Rajk Szakkollégium, a Budapesti Corvinus Egyetem egyik szakkollégiuma 2020-ban ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját, két másik jubileummal egyetemben: a Neumann János-díj 25. és a Herbert Simon-díj 15. évfordulójával. Az egész éves ünnepségsorozat elemeként 2020 januárjában a szakkollégium két diákjaként Bálint Dániel operatőrrel elutaztunk az Egyesült Államokba, hogy interjút készítsünk korábbi díjazottakkal.

Az út során ellátogattunk számos neves egyetemre, ahol személyes hangulatú interjúkat készítettünk 11 korábbi díjazottal, név szerint velük: Daron Acemoglu (MIT), Dani Rodrik (Harvard), Joshua Angrist (MIT), Aswath Damodaran (NYU), Matthew Jackson (Stanford University), Alvin Roth (Stanford University), Jeffrey Pfeffer (Stanford University), Emmanuel Saez (UC Berkeley), David Teece (UC Berkeley), Maurice Obstfeld (UC Berkeley), Olivier Blanchard (MIT).

Az interjúkból készült portrévideók a G7-en lesznek először láthatóak, holnaptól kezdve, ez pedig itt a felvezető videó:

Mindkét díjat a szakkollégium tagsága ítéli oda kiemelkedő kutatók részére, a Neumann János-díjat az egzakt társadalomtudományok, míg a Herbert Simon-díjat az alkalmazott gazdasági és üzleti tudományok területén. A díjazottak mind olyan szakmai kiválóságok, akik világszínvonalú, áttörő eredményeket értek el, új kutatási irányokat teremtettek és alapoztak meg, és jelentős hatást gyakoroltak a kollégium tagságára.

Azzal, hogy az aktuális díjazottak minden évben ellátogatnak Magyarországra, nagyon fontos kapcsolatot teremtenek a hazai és a világ vezető tudományos élete között. Budapesti látogatásuk szerves részét képezi a nagy nyilvános előadás mellett a diákokkal töltött városnézés, vacsora és a kollégium Horánszky utcai épületében megtartott mesterkurzus-alkalmak is. Az ilyen együttlétek során volt, hogy sikerült olyan kapcsolatokat kialakítani professzorokkal, amely évek múltán is karrierutakban, külföldi PhD képzésekben segítette a magyar diákokat.

Az interjúk során lehetőségünk volt a professzorok kutatásainak legizgalmasabb részleteiről beszélgetni. Például ezekről:

  • Hogyan változik meg a vállalatok életpályája a 21. században, és miért az üzleti modell határozza meg egy startup sikerét vagy bukását?
  • A hálózatelemzés milyen tanulságokkal szolgálhat a munkaerőpiacon való elhelyezkedés során?
  • Segíthet-e a megfelelő adórendszer a világban egyre növekvő egyenlőtlenség kezelésében?

Hamar rájöttünk, hogy a legsikeresebb módja a találkozásnak, amikor nem akarunk semmit eljátszani, hanem őszinték vagyunk önmagunkhoz és a helyzetünkhöz. Azok vagyunk, akik, annyit tudunk, amennyit, és ha ezt vállaljuk, és látszódik a valódi érdeklődés, akkor a beszélgetés tartalmas és jó hangulatú lesz.

A Rajk által az évek során Neumann- és Simon-díjra megválasztott professzorok munkássága kellően sokoldalú ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk arról, milyen kutatások folynak ma a világ legkiválóbb gazdasági és társadalomtudományi kampuszain. Emiatt könnyű volt olyan portfóliót összeállítani a videósorozat számára, amely összhangban van azzal az elvvel, melyet a szakkollégium alapítása óta magáénak vall: a szakmai kiválóság nemcsak egy adott területen való elmélyülést, hanem a társadalmi és gazdasági kérdések tág, interdiszciplináris kontextusban történő ismeretét és alkotó továbbgondolását jelenti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állam és az innováció kapcsolatát újragondoló közgazdász lett a Rajk Szakkollégium idei díjazottjaKutatási érdeklődésének központjában a növekedés és az innováció kapcsolata, az állam és a gazdaság kölcsönhatása, valamint a fenntarthatóság áll.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet interjú közgazdaságtan rajk szakkollégium videó Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.