Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. február 15. 06:05 Adat, Élet

A magyarok többsége egyáltalán nem számít arra, hogy idén külföldön nyaralhat

A magyar felnőttek többsége azzal számol, hogy július-augusztusban valószínűleg már lesz lehetősége nyaralni, a tervezésnél nagyobb részük egyelőre óvatos, különösen a külföldi utak esetében – derül ki a Reacty Digital és a G7 együttműködésében készült felmérésből. Mindez arra utal – és ezzel kalkulálnak az ágazatban is – hogy az idei nyár hasonló lehet a hazai turizmusban, mint a 2020-as volt.

Ahogy a tavasz is, legalábbis a felmérés szerint a magyar felnőtt lakosság nagy többsége nem tervezi hogy a tavaszi hosszúhétvégéket üdüléssel tölti*A Reacty Digital egy ezer fős, nemre, életkorra, iskolai végzettségre és régióra reprezentatív mintán vizsgálta a témát a 18 és 79 év közöttiek körében.. Ez persze nem meglepő, jelen állás szerint ugyanis nemhogy külföldre nem lehet üdülési szándékkal utazni, de még Magyarországon sem lehet szállást foglalni. Az emberek többsége pedig arra számít, hogy ebben még egy ideig nem is lesz változás.

Legalább belföldön szeretnénk nyaralni

A felmérésben megkérdezettek nagyjából 70 százaléka vélekedett úgy, hogy március 15-én még belföldön sem lehet utazni*Biztosan vagy valószínűleg., de 50 százalék felett volt ez az arány húsvét esetében is. Pünkösdre már kissé optimistábbak a várakozások, de még így is a válaszadók alig harmada bízott benne, hogy foglalhat majd szállást május végére magyarországi szállodába. Ráadásul közülük is csak kevesek tervezik, hogy meg is teszik ezt: a tavaszi hosszú hétvégéken a felmérésbe bevontak mindössze 5-7 százaléka akart biztosan belföldön utazni.

A külföldi utakkal kapcsolatban még borúlátóbbak a magyar felnőttek. A nagy többség azt gondolja, hogy tavasszal még nem hagyhatja el az országot, és ennek megfelelően csak nagyon kevesen mernek tervezni a következő hónapokra.

Sőt, igazából egyelőre hosszabb távon sem nagyon.

A felmérés alapján még a nyári hónapokban is csak minden nyolcadik-tizedik magyar felnőtt utazna külföldre, miközben ennél sokkal többen bizonytalanok. Bár ennek részben anyagi okai vannak, hiszen az utazási szándékban jövedelem alapján elég nagy különbségek vannak az egyes társadalmi csoportok között, de a biztosan utazók aránya így is kifejezetten alacsony. A korábbi tapasztalatok szerint ugyanis ennél főszezonban jóval többen szoktak külföldre menni. Egy tavalyi kutatás például arra jutott, hogy 2018 májusa és 2019 júniusa között a kiemelt időszakban a magyar háztartások több mint negyede vett részt többnapos külföldi utazáson.

A belföldi kilátások a főszezonra ennél jobbak. A nyári hónapokra minden harmadik-negyedik megkérdezett mondta azt, hogy tervez utazni vagy szállást foglalni a határokon belül. A korábban idézett kutatás szerint ez már nincs messze a megszokottól, az általuk vizsgált időszakban ugyanis főszezonban több napra a magyar háztartások 31,5 százaléka utazott belföldön. A KSH adatai szerint a belföldi utazási aktivitás az elmúlt években a teljes évre vetítve 50 százalék környékén alakult, és mivel a legtöbben a nyári hónapokra időzítenek, így a 30 százalék körüli arány tényleg reális lehet ebben az időszakban.

2020 újratöltve

Ennek fényében pedig a július-augusztusra jelenleg utazást tervezők aránya tényleg nem tűnik kiugróan alacsonynak. A szektorban legalábbis bizakodnak, és arra számítanak, hogy vidéken az idén nyáron is hasonlóan erős lehet a belföldi turizmus, mint tavaly. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a G7 kérdésére azt mondta:

már a mostani foglaltsági adatok is reménykeltőek, látszik, hogy az emberek elkezdtek foglalkozni azzal, hol töltsék a nyári szabadidejüket, és a mai tudásunk szerint ez főleg itthon lehet.

A külföldi utazáshoz elsősorban az kell, hogy egyrészt ne csak Magyarországon, de a célországokban is megfelelőek legyenek az oltottsági adatok. Ám önmagában még ez sem feltétlenül elég. Az utazás elvi lehetősége mellett ugyanis még az is kérdéses, hogy mivel lehet eljutni az adott országba, márpedig, ha a légitársaságok lassan pörögnek fel, az rengeteg úti célt kizárhat. Valószínűleg ezeket a kockázatokat érzékelik itthon is sokan, ezért különösen óvatosak a külföldi utazások tervezésénél.

Persze ez a másik irányba is igaz: nem csak a kifelé, hanem a befelé irányuló nemzetközi turizmus is kifejezetten visszafogott lehet még a nyáron. Éppen ezért várják a szektorban azt, hogy akárcsak tavaly, az idén is nagyon eltérően teljesíthetnek a belföldi idegenforgalmi régiók. A vidéki helyszíneken, és különösen a Balatonnál abban reménykednek, hogy az elmúlt évek rekordjait is sikerül felülmúlni a főszezonban, Budapesten viszont még 2021 nyara is teljesen kilátástalan. Flesch Tamás szerint a fővárosban legkorábban ősszel várható érdemi változás.

Nem akarnak Covid-kártyát a magyarok

Korábban felmerült itthon és külföldön is, hogy bizonyos szolgáltatásokat csak valamilyen védettséget igazoló irattal lehetne igénybe venni, a csütörtöki kormányinfón pedig a miniszterelnökséget vezető miniszter be is jelentette, hogy a kormány védettséget igazoló okmány bevezetéséről döntött. Gulyás Gergely arról egyelőre nem beszélt, hogy ez milyen jogosultságokat nyújt majd a birtokosának, az azonban biztos, hogy az intézkedés fogadtatása nem lesz pozitív.

A Reacty Digital és a G7 közös januári felmérése alapján ugyanis a felnőtt népesség kifejezetten elutasító az elképzeléssel szemben. Különösen igaz ez a belföldi utazáson, illetve a rendezvényeken való részvétel okmányhoz kötése esetén.

Ilyen kártyák bevezetését a megkérdezettek mindössze hatoda-hetede tartotta teljes mértékben elfogadhatónak, miközben közel harmaduk egyáltalán nem.

Nem meglepő módon itt elég élesen kirajzolódnak a különbségek az egyes korosztályok között. A 60 év felettiek, akik az oltási sorrend alapján elvileg korábban kaphatnak vakcinát, sokkal kisebb arányban elleneznének egy ilyen megoldást, mint a fiatalabbak. Bár ez a generációs különbség a külföldi utazásra jogosító igazolás bevezetésénél is látható, ezzel szemben minden korosztály elfogadóbbnak tűnik: nagyjából ugyanannyi az ellenzők aránya, mint azoké, akik elfogadnák.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet covid igazolás koronavírus nyaralás Reacty Digital utazás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.