Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2021. február 7. 12:14 Élet

A túl optimisták lemaradhatnak az álláslehetőségekről

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy a munkanélküliek egy része miért marad hosszú távon is állás nélkül. Most Andreas I. Mueller és kutatótársai egy új megközelítéssel álltak a problémához, azt vizsgálták meg, hogy az emberek várakozásai hogyan hatnak a munkanélküliségükre.

Az már bizonyított tény, hogy minél tovább marad valaki munkanélküli, annál kevesebb az esélye, hogy állást találjon. Az viszont kérdéses, hogy miért van ez így. Muellerék eredménye szerint ez egyrészt a dinamikus kiválasztásnak tudható be: azok az emberek, akik könnyebben foglalkoztathatók (például jobbak a képességeik) hamar találnak munkát.

Ha megnézzük a munkanélküliek összetételét egy 0. időpontban, akkor még sokféle munkakereső van közöttük. Azonban az idő múlásával a jobb feltételekkel rendelkezők újra foglalkoztatottak lesznek, azok maradnak munka nélkül, akiknek nehezebb állást találni. A hosszú távon munkanélküliek nagy része tehát alapból olyan munkakereső, akinek nehezebb elhelyezkednie. Így részben ez magyarázza, hogy a hosszú ideje munkanélküliek miért találnak nehezebben munkát.

Az újítás Muellerék eredményeiben, hogy meg tudták szerezni a munkakeresők adatait a várakozásaikról. Így láthatták, hogy mennyire függ össze a munkába állás azzal, amit várnak a munkakeresők. Várakozásuk egyrészt nagyon jó előre jelzője volt annak, hogy valóban sikerül-e munkába állni, másrészt viszont rendszeresen felülbecsülték, hogy mennyi eséllyel találnak munkát. Tehát az optimisták nagyobb eséllyel helyezkedtek el, de azért nem olyan mértékben, mint ahogy azt várták.

Muellerék szerint ez is egy probléma lehet azok körében, akik sokáig maradnak munkanélküliek.

Mivel a valóságosnál nagyobbnak hiszik a munkához jutási esélyüket, ezért előfordulhat, hogy általuk kevésbé jónak ítélt állásokat visszautasítanak,

mert abban hisznek, hogy úgyis találnak jobbat. Viszont csak a túlzott optimizmusuk dolgozik, és a valóságban elmulasztják a kevés lehetőségük egyikét, majd hiába várják, nem jön új.

A koronavírus-válságban nagyon sokan vesztik el a munkájukat, így fontos, hogy hatékony segítséget kapjanak. Emiatt jobban kellene a szabályozóknak figyelniük arra, hogy a munkanélküliek csoportja nem homogén, és sok különböző esélyekkel indulónak kell segíteni. Ezen kívül javíthatja a munkába állás esélyeit, ha a munkakeresők várakozásait a lehető legközelebb hozzák a valósághoz azzal, hogy megismertetik velük, milyen lehetőségekre számíthatnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy tűnik, az út szélén hagy pár százezer munkanélkülit a kormány egy időreHiába javasolják sokan a munkájukat elvesztők rendkívüli megsegítését, eddigi bejelentései alapján a kormány semmi ilyesmit nem tervez.

Élet munkanélküli ellátás munkanélküliség várakozás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.

Katona Hajnalka
2022. január 17. 17:04 Élet

Ha hiteles az érvelés, még a leginkább elutasító országokban is könnyen lehet növelni a másság elfogadását

Az emberek azonban külön kérdésnek tartják a gazdasági és a társadalmi egyenlőséget.

Hobot Péter
2022. január 14. 11:17 Adat, Élet

Kevesen gondolják, hogy milyen sokba kerül a magyar állam működése

Két hét alatt kétezer olvasónk töltötte ki a szilveszterkor közzétett játékunkat, ahol a költségvetés főbb tételeit lehetett megtippelni azok nagysága alapján.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2022. január 19. 06:35 Adat, Világ

Mindenhol népszerű, de kevés helyen sikeres az újraiparosítás

Alig néhány ország van a világon, amelyet nem ért el a dezindusztrializáció, de Magyarország köztük van.

Török Zoltán
2022. január 18. 15:59 Közélet

Egyre közelebb van, amikor már nem egészségügyi válsághelyzetként tekintünk a járványra

Bizonytalanság és kiszámíthatatlanság – talán ez a két jelző írja le legtalálóbban az elmúlt két évet, és nem lehetünk biztosak benne hogy 2022 mást hoz.

Hajdu Miklós
2022. január 18. 06:19 Adat

Itt az omikron, de Magyarország nem szigorít – kellene?

Megvizsgáltuk az óvintézkedések és az átoltottság összefüggését a járvány erősségével: az oltások számítanak igazán, de a szigorítások sem közömbösek.