Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. január 27. 16:42 Adat, Élet

Úgy tűnik, a korlátozásokkal sikerült elkerülnünk a fertőzések újabb hullámát

Javuló járványhelyzetre utalnak a naponta regisztrált új esetszámok a visegrádi régió országaiban, a jelenlegi helyzet több szempontból is az október közepi állapotokra emlékeztet. A legrosszabb helyzetben a fertőzések harmadik hullámát épp csak legyűrő Csehország van, majd a járvány újabb, karácsonyi felfutását szintén elszenvedő Szlovákia következik a sorban. Hozzájuk képest Lengyelországban és Magyarországon jelentősen jobb a helyzet – itt el is maradt a járvány újabb fellángolása a múlt év végén.

Mindenesetre az új fertőzöttekre vonatkozó napi adatok szerte a régióban a tavaly október közepi-végi időszakot idézik, amikor mindenütt a második hullám meredek felívelése zajlott.Hiába teltek el hónapok az őszi csúcsok óta, a régióban egyik országnak sem sikerült a tesztelési kapacitásait felkészíteni arra, hogy lépést tartson a vírus terjedésével a járvány keményebb időszakaiban.

A pozitív mintavételek aránya mindenütt az öt százalékos határérték felett van, vagyis az új fertőzöttek száma alapján nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a járvány alakulására. Az idei év kedvező magyar fejleménye, hogy a fertőzésre utaló mintavételek aránya már megközelíti a szakmai szervezetek elvárásait, míg a régió többi országára ez nem mondható el.
A tesztelés hiányosságaira kevésbé érzékeny halálozási adatok is alapvetően az október végi-november eleji időszakot idézik, Szlovákiát kivéve: a szlovák görbe január eleje óta korábban nem látott magasságban mozog. A régió megosztottsága a végzetes esetek számán is jól látszik, Magyarországon és Lengyelországban ezek most már jelentősen elmaradnak a harmadik hullámot is megszenvedő visegrádi államokban tapasztalatoktól.

A Magyarországon hónapok óta folyamatosan tartó korlátozások tehát látható eredményekre vezettek, sikerült elkerülni a fertőzések újabb hullámát, ami az ünnepek előtt lazító Csehországban és Szlovákiában bekövetkezett.

A magyar járványügyi óvintézkedések sorsáról a kormánynak a napokban kell döntést hoznia, ugyanis azok hatálya lejár február elsején. Érdemi lazításra ugyanakkor nem sok esély látszik – amellett, hogy a járványgörbék épp csak visszatértek a legsötétebb őszi időszakot megelőző szintre, az operatív törzs és a kormány megnyilvánulásai alapján a nyitás lehetőse leginkább a védőoltások beszerzésén és beadásán múlik. Ebben pedig jókora lemaradásban van az egész régió a gyors vakcináció mintaországának tartott Izraellel szemben.

Némi borúlátásra ad okot, hogy a fertőzések még az oltási program előrehaladottabb időszakában is súlyos gondokat okozhatnak, amire épp Izrael esete mutat rá: az ország kórházai alig győzik a koronavírusos betegek ellátását, így a többhetes zárlat napokban aktuális feloldása még mindig erősen kérdéses. A nehéz helyzet kialakulásában vélhetően az új, nagyobb fertőzőképességű brit vírusváltozat terjedése is markáns szerepet játszik.

A régióban sem jellemző a lazítás. A járványügyi intézkedések enyhítésével decemberben kísérletező csehek nemrégiben február végéig meghosszabbították a szükségállapotot. Szlovákiában még decemberben vezették be az úgynevezett COVID-automatát, egy olyan járványügyi tervet, amely átlátható módon ad iránymutatást a lezárásokra az aktuális epidemiológiai adatok alapján. Most azonban még az e rendszer alapján indokoltnál is szigorúbb intézkedések bevezetését fontolja a kormány, részben a brit vírusmutáció terjedése miatt.

Lengyelországban az aktuális korlátozások január 31-ig tartanak, és további sorsukról egyelőre nincs információ. Mindenesetre az egészségügyi miniszter szerint az országban a  járványhelyzetet sikerült stabilizálni, és amint az látható az alábbi ábrán, némi enyhítés is történt a közelmúltban: az általános iskolák első három évfolyamán visszaállt az oktatás szokásos rendje.

A lakosság türelme és a lezárások által leginkább érintett szektorokban a gazdasági tűrőképesség azonban egyre inkább fogytán van a visegrádi régióban is. Csehországban már a hónap elején jelentős tüntetések voltak a járványvédelmi intézkedések lazításáért, Lengyelországban pedig egyre több vendéglátóhely nyit ki a korlátozások ellenére. Hozzájuk hasonlóan már Magyarországon is több étterem bejelentette, hogy februártól kinyit, akkor is, ha a tiltásokat meghosszabbítja a kormány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLengyelországban akár 20 ezer vendéglátóhely nyithatott ki a tilalom ellenéreTömeges tiltakozás lett abból, hogy a kormány szelektíven támogatja a vendéglátóhelyeket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet covid-19 fertőzöttek száma járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.