Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 21. 17:02 Élet

Hajós nyaralók és vízvezeték-szerelők sem kerülhetik el a védőoltást Nagy-Britanniában

Az Európai Unióhoz képest az Egyesült Királyságban ütemesebben zajlik az oltási program, egy a hét elején közölt adat szerint Angliában percenként 140 ember kapja meg a koronavírus elleni vakcinát.

Bár a járványt egyelőre így sem sikerült elfojtani a szigetországban, egyre több szolgáltató vállalat teszi közzé, hogyan viszonyul az oltási kampányhoz. Egy nagy londoni csatornázási cég elnöke múlt héten arról beszélt, hogy minden alkalmazottjukat és szerződéses vízvezeték-szerelőjüket kötelezik a védőoltás felvételére, és aki ezt elutasítja, legfeljebb egyedi elbírálás alapján dolgozhat náluk tovább. (Bár ennek a hozzáállásnak lehetnek jogi kockázatai a BBC cikke szerint.)

Szintén a BBC írt arról, hogy egy főleg az 50-en felüli korosztálynak hajós és egyéb nyaralásokat szervező cég, a Saga közölte, hogy csak már beoltott emberek vehetik igénybe a szolgáltatásait. Részben ezzel a döntéssel függ össze az is, hogy legalább májusig elhalasztotta az útjai újraindítását.

A hajós utakkal kapcsolatban azonban ezzel nem érnek véget az óvintézkedések. Egyrészt a hajókon tartózkodó személyek létszámát 800 főben korlátozzák, másrészt az utasok csak negatív koronavírus-teszttel és teljes orvosi kivizsgálás után kezdhetik meg a vakációt a fedélzeten.

Az óvatosság persze nem meglepő azok után, hogy a járvány első hullámában több nagy óceánjáró üdülőhajó a fertőzések melegágyává vált. A Carnival társaság Diamaond Princess nevű hajójának fedélzetén a 3711 utasból 700-an fertőződtek meg, és 14-en elhunytak.

A fenti hozzáállás valószínűleg nem csak az Egyesült Királyságra és néhány szolgáltatóra lesz jellemző. Egyre inkább az a várakozás, hogy a zsúfoltságból adódó nagyobb fertőzésveszély miatt légitársaságok, koncertszervezők és éttermek is rutinszerűen kérik majd az oltásigazolás felmutatását. Aki pedig ilyennel nem rendelkezik, azt nem, vagy csak komoly megszorítások mellett engedik be, bár nyilván igyekeznek majd ezeket a gyakorlatokat úgy kialakítani, hogy jogilag védhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA turistahajók egy része nem fogja túlélni a mostani időszakotMiné hosszabb ideig állnak, annál több probléma lesz a tengerjáró turistahajókkal. Néhány nem fogja elkerülni a hajóbontót.

Élet Egyesült Királyság járvány koronavírus védőoltás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2021. február 28. 17:53 Élet

Az alvás segít meghozni a nehéz döntéseket, de csak akkor, ha egy feltétel teljesül

Van természettudományos alapja annak a bölcsességnek, hogy érdemes aludni rá egyet.

Avatar Avatar
2021. február 28. 12:17 Élet

Érdemes-e pénzt fektetni az ingyenes felsőoktatásba?

A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában Joshua Angrist arra hozott példát, hogy milyen kutatási eredmény lehet érdekes a politikai döntéshozók számára is.

Debreczeni Anna
2021. február 27. 12:39 Adat, Élet

A magyar női vezetők fele hetente legalább három alkalommal sportol

Többnyire futnak és jógáznak a magyar női menedzserek, és kiderült az is, hogy más előnyöket kaptak a sporttól, mint külföldi társaik.

Fontos

Kasnyik Márton
2021. február 28. 07:00 Pénz

Valamit mondani próbál nekünk a pénzügyi piac a járvány utáni világról

Gond van a világ pénzügyi rendszerének egyik legfontosabb alapkövével. Nem kizárt, hogy búcsút mondhatunk a 2010-es évek világának, és ez sokakat elbizonytalanít.

Stubnya Bence
2021. február 27. 07:03 Podcast

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.

Avatar
2021. február 26. 16:32 Pénz

Minden adott, hogy az infláció meglóduljon

Laza monetáris és fiskális politika, pénzben úszó világ, hirtelen felfutó kereslet, már csak az a kérdés, hogy az infláció átmenetileg, vagy tartósan ugrik meg.