Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2021. január 16. 16:19 Adat, Élet

Vagy kinyírta, vagy a feketepiacra tolta a koronavírus a dohányzás jelentős részét

Rég nem látott mértékben visszaszorult a dohányzás Magyarországon a koronavírus-járvány alatt, de nem csak magyar, hanem globális jelenségről van szó. Az Egyesült Királyságban a University College of London által 2007 óta végzett felmérés történetében még sosem hagytak fel annyian a dohányzással, mint 2020-ban.

A kutatás szerint 1 millióan tették le a cigit egy év alatt, és a leszokók fele a koronavírust jelölte meg indokként. A felmérésben résztvevő dohányosok 7,6 százaléka szokott le, ez harmadával magasabb, mint a korábbi években. A koronavírus kapcsán néhány ország drasztikusabb lépéseket tett: Indiában és Dél-Afrikában betiltották a cigaretta árusítását és az utcai dohányzást – ennek is szerepe van ugyanis a koronavírus terjedésében. Hasonló okokból 17 közel-keleti országban a helyi kultúrában fontos szerepet betöltő vízipipázást tiltották be.

A dohányzásnak jelentős szerepe van abban, hogy mennyire súlyos a koronavírus betegség lefolyása.

19 tudományos cikk eredményeit összegezve arra jutott egy elemzés, hogy a nemdohányzók 17,6 százalékban alakult ki kezelést igénylő betegség, ha igazoltan koronavírusosak voltak. A dohányosoknál harmadával magasabb, 29,8 százalék volt ez az arány. Ám azt is kiemelik, hogy szinte biztosan magasabb ennél a valós adat, mivel a nemdohányzóknál több a nem súlyos eset, amit nem is regisztrálnak. Egy másik elemzés 15 tanulmány eredményeit összegezve arra jutott, hogy a dohányosok 38,5 százalékkal nagyobb eséllyel halnak bele a koronavírusba, mint akik nem dohányoznak.

Érdekes kísérletként is felfogható a dohányzás visszaszorítása kapcsán a koronavírus járvány: a kijárási korlátozások megnehezítették a dohánytermékek vásárlását, illetve a maszkviselés miatt sokkal macerásabb a dohányzás közterületen.

A hazai adatok is azt mutatják, hogy sokaknak elvette a kedvét a koronavírus a dohányzástól. Ahogy az alábbi ábránkon látható, 2020 januárban és februárban nem tért el érdemben a dohánytermék fogyasztás a korábbi években mérttől. Márciusban azonban 5 százalékkal kevesebb cigarettát és dohányt vásároltak, mint 2019-ben. A jelentős korlátozások azonban áprilisban jelentek meg az első hullám során, ekkor 11 százalékkal csökkent a fogyasztás.

A nyári lazítások idején sem érte el korábbi szintjét a dohánytermékek értékesítése. Ebben azonban szerepe lehet a turizmusnak is, hiszen a nyári hónapokban 600-700 ezer külföldi vendégéjszaka kiesése még a dohánytermékeknél is érezhető keresletcsökkenést jelenthetett. A nyár elmúltával ősszel is megmaradt a trend.

Az októberi és novemberi, a koronavírus második hullámához kapcsolódó szigorításoknak mintha megint érdemi hatása lett volna a fogyasztás visszaesésére, ezekben a hónapokban 8 százalékkal maradt el a vásárlás az egy évvel korábbitól.

A fenti statisztikákban a szálas cigarettát és a dohánytermékeket együtt vizsgáltuk, 0,73 gramm dohányt számolva egy házi készítésű cigarettának (a NAV korábbi szakmai információit követve). Ha viszont külön vizsgáljuk ezeket, akkor az az érdekes, hogy míg 2019 első 11 hónapjában 2,6 százalékkal nőtt az eladott cigaretták szálban kifejezett mennyisége, az idei évben 6,3 százalékos volt a visszaesés.

A vágott dohány esetében kisebb volt a visszaesés, a 2019-as 9,1 százalékos csökkenést idén már csak 3,9 százalékos visszaesés követte az első 11 hónapban. Ez alapján pedig eléggé úgy látszik, hogy a cigarettafogyasztás egy része átterelődött a vágott dohány felé – amit maguknak sodornak vagy töltenek az emberek. Különösen érdekes ennek kapcsán a cigarettapapír és -hüvely eladási statisztikája: ennek kereslete 2019 első 11 hónapjában még 6 százalékkal csökkent, 2020-ban azonban 1 százalékkal növekedett.

Illegális kérdőjelek

Felmerülhet, hogy a legális helyett az illegális beszerzés felé fordultak többen. Erről értelemszerűen nehéz lenne pontos adatokat találni, de az utazási korlátozások, a határok huzamosabb lezárása miatt mindenképpen nehezebb dolguk lehet a csempészeknek. A NAV közleményei között így is szép számmal akadnak csempészek lebukásáról szóló hírek, még egy kórház udvarán is próbáltak megbújni illegális cigaretta csempészek. 

A feketekereskedelem továbbra is jelentős lehet, szakmai becslések szerint a hazai hivatalos értékesítés ötödét teheti ki. Az importált fekete cigaretta mennyiségét nehéz lenne megbecsülni, az itthon forgalmazott dohányból illegálisan gyártott cigaretta mennyiségére azonban lehet következtetni. Ehhez azt néztük meg, hogy hány gramm dohány jutott egy darab cigarettapapírra*a statisztikában egészen pontosan cigarettapapír (lap) Cigarettahüvely adatok érhetők el.

2018 első 11 hónapjában 1,91 gramm dohány jutott egy darab eladott cigarettapapírra, tavaly 1,98, 2020 január és november között pedig már 2,09 gramm, miközben a NAV idézett becslése szerint 0,74 grammnak elégnek kellene lennie. Talán megugrott az illegális beszerzés, de akár az otthon cigarettát sodrók készletezésének is szerepe lehetett a növekedésben.

A dohányértékesítés visszaesése olyannyira jelentősnek tűnik, hogy jó eséllyel a koronavírus legalább ebben pozitív fordulatot hozhatott, már csak az lesz a kérdés, hogy csak rövid vagy hosszú távon is.

Adat Élet cigaretta dohányzás koronavírus nemzeti dohánykereskedelmi nzrt. Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2021. május 17. 10:34 Adat

Halásztelek vs. Mezőhegyes – melyek a leginkább növekvő és csökkenő lakosú magyar városok?

A legdinamikusabban növekvő városok Budapest közelségéhez vagy fürdőhelyekhez köthetőek. Dunaújvárost és Salgótarjánt viszont kétévente átlagosan ezer ember hagyta el.

Tóth István János
2021. május 14. 18:08 Adat, Közélet

A kiszámíthatatlan és korrupt állam a sikeres járványkezelést is akadályozza

Minél magasabb volt a korrupció szintje egy EU-tagországban, annál többen haltak meg lakosságarányosan a járvány következtében.

Váczi István
2021. május 13. 13:38 Adat

Kínai és orosz motorral már csak vánszorog a magyar oltási program

Múlt héten a keleti vakcinák voltak az oltási program motorjai, ez azonban csak lassú előrehaladást tett lehetővé.

Fontos

Kasnyik Márton
2021. május 16. 07:34 Pénz

A kriptovilág megérkezett a teljes nihilizmushoz, és ez meggyorsíthatja a bukását

Elon Musk esete a dogecoinnal és a bitcoinnal jól bemutatja, hogyan uralja a nyers manipuláció a kriptopiacot. De ha megérkezik az állam, mindennek gyorsan vége szakadhat.

Debreczeni Anna
2021. május 15. 16:20 Élet

Az alulról, hálózatosan szerveződő művészeti társulások ideje jöhet el

Globálisan is van egy kiábrándultság a művészeti finanszírozás klasszikus intézményrendszeréből - mondja a most zajló harmadik budapesti OFF Biennálé képzőművészeti eseménysorozat társkurátora és vezetője.

Bucsky Péter
2021. május 15. 06:58 Podcast

Egyre hatékonyabb technológiával éljük fel egyre jobban a természeti erőforrásokat

G7 Podcast! Az ember által okozott egyik negatív környezeti hatás csökkentése együtt jár a másik hatás növelésével, ezért Dombi Mihály szerint újra kéne gondolnunk az alapvető infrastruktúrákhoz való viszonyulásunkat.