Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2021. január 16. 16:19 Adat, Élet

Vagy kinyírta, vagy a feketepiacra tolta a koronavírus a dohányzás jelentős részét

Rég nem látott mértékben visszaszorult a dohányzás Magyarországon a koronavírus-járvány alatt, de nem csak magyar, hanem globális jelenségről van szó. Az Egyesült Királyságban a University College of London által 2007 óta végzett felmérés történetében még sosem hagytak fel annyian a dohányzással, mint 2020-ban.

A kutatás szerint 1 millióan tették le a cigit egy év alatt, és a leszokók fele a koronavírust jelölte meg indokként. A felmérésben résztvevő dohányosok 7,6 százaléka szokott le, ez harmadával magasabb, mint a korábbi években. A koronavírus kapcsán néhány ország drasztikusabb lépéseket tett: Indiában és Dél-Afrikában betiltották a cigaretta árusítását és az utcai dohányzást – ennek is szerepe van ugyanis a koronavírus terjedésében. Hasonló okokból 17 közel-keleti országban a helyi kultúrában fontos szerepet betöltő vízipipázást tiltották be.

A dohányzásnak jelentős szerepe van abban, hogy mennyire súlyos a koronavírus betegség lefolyása.

19 tudományos cikk eredményeit összegezve arra jutott egy elemzés, hogy a nemdohányzók 17,6 százalékban alakult ki kezelést igénylő betegség, ha igazoltan koronavírusosak voltak. A dohányosoknál harmadával magasabb, 29,8 százalék volt ez az arány. Ám azt is kiemelik, hogy szinte biztosan magasabb ennél a valós adat, mivel a nemdohányzóknál több a nem súlyos eset, amit nem is regisztrálnak. Egy másik elemzés 15 tanulmány eredményeit összegezve arra jutott, hogy a dohányosok 38,5 százalékkal nagyobb eséllyel halnak bele a koronavírusba, mint akik nem dohányoznak.

Érdekes kísérletként is felfogható a dohányzás visszaszorítása kapcsán a koronavírus járvány: a kijárási korlátozások megnehezítették a dohánytermékek vásárlását, illetve a maszkviselés miatt sokkal macerásabb a dohányzás közterületen.

A hazai adatok is azt mutatják, hogy sokaknak elvette a kedvét a koronavírus a dohányzástól. Ahogy az alábbi ábránkon látható, 2020 januárban és februárban nem tért el érdemben a dohánytermék fogyasztás a korábbi években mérttől. Márciusban azonban 5 százalékkal kevesebb cigarettát és dohányt vásároltak, mint 2019-ben. A jelentős korlátozások azonban áprilisban jelentek meg az első hullám során, ekkor 11 százalékkal csökkent a fogyasztás.

A nyári lazítások idején sem érte el korábbi szintjét a dohánytermékek értékesítése. Ebben azonban szerepe lehet a turizmusnak is, hiszen a nyári hónapokban 600-700 ezer külföldi vendégéjszaka kiesése még a dohánytermékeknél is érezhető keresletcsökkenést jelenthetett. A nyár elmúltával ősszel is megmaradt a trend.

Az októberi és novemberi, a koronavírus második hullámához kapcsolódó szigorításoknak mintha megint érdemi hatása lett volna a fogyasztás visszaesésére, ezekben a hónapokban 8 százalékkal maradt el a vásárlás az egy évvel korábbitól.

A fenti statisztikákban a szálas cigarettát és a dohánytermékeket együtt vizsgáltuk, 0,73 gramm dohányt számolva egy házi készítésű cigarettának (a NAV korábbi szakmai információit követve). Ha viszont külön vizsgáljuk ezeket, akkor az az érdekes, hogy míg 2019 első 11 hónapjában 2,6 százalékkal nőtt az eladott cigaretták szálban kifejezett mennyisége, az idei évben 6,3 százalékos volt a visszaesés.

A vágott dohány esetében kisebb volt a visszaesés, a 2019-as 9,1 százalékos csökkenést idén már csak 3,9 százalékos visszaesés követte az első 11 hónapban. Ez alapján pedig eléggé úgy látszik, hogy a cigarettafogyasztás egy része átterelődött a vágott dohány felé – amit maguknak sodornak vagy töltenek az emberek. Különösen érdekes ennek kapcsán a cigarettapapír és -hüvely eladási statisztikája: ennek kereslete 2019 első 11 hónapjában még 6 százalékkal csökkent, 2020-ban azonban 1 százalékkal növekedett.

Illegális kérdőjelek

Felmerülhet, hogy a legális helyett az illegális beszerzés felé fordultak többen. Erről értelemszerűen nehéz lenne pontos adatokat találni, de az utazási korlátozások, a határok huzamosabb lezárása miatt mindenképpen nehezebb dolguk lehet a csempészeknek. A NAV közleményei között így is szép számmal akadnak csempészek lebukásáról szóló hírek, még egy kórház udvarán is próbáltak megbújni illegális cigaretta csempészek. 

A feketekereskedelem továbbra is jelentős lehet, szakmai becslések szerint a hazai hivatalos értékesítés ötödét teheti ki. Az importált fekete cigaretta mennyiségét nehéz lenne megbecsülni, az itthon forgalmazott dohányból illegálisan gyártott cigaretta mennyiségére azonban lehet következtetni. Ehhez azt néztük meg, hogy hány gramm dohány jutott egy darab cigarettapapírra*a statisztikában egészen pontosan cigarettapapír (lap) Cigarettahüvely adatok érhetők el.

2018 első 11 hónapjában 1,91 gramm dohány jutott egy darab eladott cigarettapapírra, tavaly 1,98, 2020 január és november között pedig már 2,09 gramm, miközben a NAV idézett becslése szerint 0,74 grammnak elégnek kellene lennie. Talán megugrott az illegális beszerzés, de akár az otthon cigarettát sodrók készletezésének is szerepe lehetett a növekedésben.

A dohányértékesítés visszaesése olyannyira jelentősnek tűnik, hogy jó eséllyel a koronavírus legalább ebben pozitív fordulatot hozhatott, már csak az lesz a kérdés, hogy csak rövid vagy hosszú távon is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet cigaretta dohányzás koronavírus nemzeti dohánykereskedelmi nzrt. Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.