Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. január 12. 05:44 Adat, Élet

A magyar filmek állami támogatása és kedveltsége között nincs statisztikai összefüggés

Az utóbbi években a nemzetközi filmszakma jelentősebb díjátadóin és fesztiváljain rendre szép eredményeket érnek el a magyar alkotások, miközben a mozik közönsége is fokozódó érdeklődést tanúsít az itthon készült produkciók iránt. Ennek a fejlődésnek az okai között a 2010-es évek elején átalakított filmtámogatási rendszert is szokás emlegetni.

A filmek színvonalát ugyan nehéz számszerűsíteni, és a támogatási rendszer hatását sem lehet egyértelműen elkülöníteni a többi sikert befolyásoló tényezőtől, ebben a cikkben mégis kísérletet teszünk a támogatások és a filmek megítélése közötti összefüggés vizsgálatára.

Az állami filmtámogatási rendszer – többek között – két, statisztikai eszközökkel viszonylag jól megragadható módon fejezi ki, hogy egy-egy beadott pályázatot mennyire tart értékesnek, támogathatónak. Az egyik a kulturális teszt eredménye, ami egy uniós előírásokon is alapuló pontozási rendszer. Ennek a vizsgálatnak az a célja, hogy a közvetlen állami támogatások olyan munkákhoz kerüljenek, amelyek valóban kulturális értéket teremtenek.

A támogatás másik megragadható mérőszáma maga a megítélt pénzösszeg, a filmgyártás költségeinek arányában. Az erre vonatkozó adatokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság teszi közzé a honlapján. A filmek megítélését pedig az egyik legjelentősebb nemzetközi filmadatbázis, az IMDb közönségszavazataival mérjük most le, ahol a felhasználók tízfokú skálán pontozhatják a filmeket.

Mivel a két adatbázis csak a címek és évjáratok alapján feleltethető meg egymásnak, egy 115 filmből álló mintán vizsgáljuk meg, hogy van-e kapcsolat a közönségértékelés és a kulturális teszten elért pontszám, illetve a támogatás mértéke között.

Rögtön látszik, hogy

az IMDb-értékelések és a kulturális teszten elért pontszámok között semmilyen összefüggés nincs,

vagyis a közönség és a filmek szakmai értékelése egymástól függetlenek*A két érték közötti rangkorrelációs együttható értéke -0,11.
A korrelációs együttható két tulajdonság összefüggését méri. Ez egy 0 és 1 közötti, pozitív vagy negatív előjelű szám; ha az érték a nullához nagyon közel esik (a plusz/mínusz 0,2 tartományon belül van), akkor elhanyagolható a kapcsolat. 1-nél teljesen együtt mozognak, míg a -1-es érték tökéletes ellentétes kapcsolatra utal, vagyis ebben az esetben az egyik ismérv növekedésével a másik csökken.
.

A támogatás mértékét nézve a közvetlen, vagyis valamelyik költségvetési szerv által folyósított hozzájárulás arányát nézzük meg a filmgyártás teljes költségéhez képest. (A filmeket közvetett módon a nyereséges vállalkozások is támogathatják, és ennek összegével csökkenthetik az adóalapjukat.)

Az eredmények szerint az állami támogatás súlya sem áll kapcsolatban*A két érték közötti rangkorrelációs együttható értéke -0,16. a közönség tetszésével, tehát

a támogatási rendszer nem részesíti előnyben a később népszerűvé váló filmeket.

Érdemes azonban figyelembe venni, hogy az IMDb-értékelések szépítésére már-már külön iparág épül, és magyar filmek pontszámaival kapcsolatban is felmerült már, hogy átestek némi kozmetikázáson. A támogatások céljai között pedig nem csak filmszakmai és kulturális szempontok állnak, hanem olyan gazdasági megfontolások is, mint például az ország filmiparának vonzóvá tétele, és ezáltal a külföldi forgatások, szakmai események vagy akár a turisták idecsalogatása.

Ez a többcélúság a fentebbiekből is látszik, a közönségsikerek mellett kevésbé magasra értékelt, akár szűkebb közönségnek szóló vagy épp kevésbé rutinos, pályakezdő alkotók által készített filmeket is támogat a rendszer.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA közönség tetszését is elnyerték az utóbbi évek magyar filmjei, nem csak a szakmáétKielemeztük az IMDb összes adatát, hogy kiderüljön, mik voltak a magyar filmgyártás gyengébb korszakai, és hogy tényleg felpörgött-e a szakma az utóbbi években.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet film filmezés filmtámogatás imdb Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.