Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. január 12. 05:44 Adat, Élet

A magyar filmek állami támogatása és kedveltsége között nincs statisztikai összefüggés

Az utóbbi években a nemzetközi filmszakma jelentősebb díjátadóin és fesztiváljain rendre szép eredményeket érnek el a magyar alkotások, miközben a mozik közönsége is fokozódó érdeklődést tanúsít az itthon készült produkciók iránt. Ennek a fejlődésnek az okai között a 2010-es évek elején átalakított filmtámogatási rendszert is szokás emlegetni.

A filmek színvonalát ugyan nehéz számszerűsíteni, és a támogatási rendszer hatását sem lehet egyértelműen elkülöníteni a többi sikert befolyásoló tényezőtől, ebben a cikkben mégis kísérletet teszünk a támogatások és a filmek megítélése közötti összefüggés vizsgálatára.

Az állami filmtámogatási rendszer – többek között – két, statisztikai eszközökkel viszonylag jól megragadható módon fejezi ki, hogy egy-egy beadott pályázatot mennyire tart értékesnek, támogathatónak. Az egyik a kulturális teszt eredménye, ami egy uniós előírásokon is alapuló pontozási rendszer. Ennek a vizsgálatnak az a célja, hogy a közvetlen állami támogatások olyan munkákhoz kerüljenek, amelyek valóban kulturális értéket teremtenek.

A támogatás másik megragadható mérőszáma maga a megítélt pénzösszeg, a filmgyártás költségeinek arányában. Az erre vonatkozó adatokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság teszi közzé a honlapján. A filmek megítélését pedig az egyik legjelentősebb nemzetközi filmadatbázis, az IMDb közönségszavazataival mérjük most le, ahol a felhasználók tízfokú skálán pontozhatják a filmeket.

Mivel a két adatbázis csak a címek és évjáratok alapján feleltethető meg egymásnak, egy 115 filmből álló mintán vizsgáljuk meg, hogy van-e kapcsolat a közönségértékelés és a kulturális teszten elért pontszám, illetve a támogatás mértéke között.

Rögtön látszik, hogy

az IMDb-értékelések és a kulturális teszten elért pontszámok között semmilyen összefüggés nincs,

vagyis a közönség és a filmek szakmai értékelése egymástól függetlenek*A két érték közötti rangkorrelációs együttható értéke -0,11.
A korrelációs együttható két tulajdonság összefüggését méri. Ez egy 0 és 1 közötti, pozitív vagy negatív előjelű szám; ha az érték a nullához nagyon közel esik (a plusz/mínusz 0,2 tartományon belül van), akkor elhanyagolható a kapcsolat. 1-nél teljesen együtt mozognak, míg a -1-es érték tökéletes ellentétes kapcsolatra utal, vagyis ebben az esetben az egyik ismérv növekedésével a másik csökken.
.

A támogatás mértékét nézve a közvetlen, vagyis valamelyik költségvetési szerv által folyósított hozzájárulás arányát nézzük meg a filmgyártás teljes költségéhez képest. (A filmeket közvetett módon a nyereséges vállalkozások is támogathatják, és ennek összegével csökkenthetik az adóalapjukat.)

Az eredmények szerint az állami támogatás súlya sem áll kapcsolatban*A két érték közötti rangkorrelációs együttható értéke -0,16. a közönség tetszésével, tehát

a támogatási rendszer nem részesíti előnyben a később népszerűvé váló filmeket.

Érdemes azonban figyelembe venni, hogy az IMDb-értékelések szépítésére már-már külön iparág épül, és magyar filmek pontszámaival kapcsolatban is felmerült már, hogy átestek némi kozmetikázáson. A támogatások céljai között pedig nem csak filmszakmai és kulturális szempontok állnak, hanem olyan gazdasági megfontolások is, mint például az ország filmiparának vonzóvá tétele, és ezáltal a külföldi forgatások, szakmai események vagy akár a turisták idecsalogatása.

Ez a többcélúság a fentebbiekből is látszik, a közönségsikerek mellett kevésbé magasra értékelt, akár szűkebb közönségnek szóló vagy épp kevésbé rutinos, pályakezdő alkotók által készített filmeket is támogat a rendszer.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA közönség tetszését is elnyerték az utóbbi évek magyar filmjei, nem csak a szakmáétKielemeztük az IMDb összes adatát, hogy kiderüljön, mik voltak a magyar filmgyártás gyengébb korszakai, és hogy tényleg felpörgött-e a szakma az utóbbi években.

Adat Élet film filmezés filmtámogatás imdb Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2021. március 3. 16:15 Adat

Fogytán az optimizmus a magyar gyárakban

Enyhe visszaesést mutatnak a magyar iparvállalatok konjunktúramutatói.

Hajdu Miklós
2021. március 3. 13:30 Adat

Élre tört Magyarország a beadott oltások számát nézve a visegrádi régióban

Magyarország előzi a régiós szomszédokat a keleti vakcinaszállítmányoknak köszönhetően. Hamarosan Szlovákia is követheti ezt a példát.

Jandó Zoltán
2021. március 2. 14:38 Adat

Döbbenetesen sokan voltak táppénzen decemberben

Közel másfélszer annyian, mint ami ilyenkor megszokott. A számokat valószínűleg elsősorban a karanténba helyezettek dobták meg.

Fontos

Fabók Bálint
2021. március 3. 06:49 Élet

„A fizetésem 40 százalékát is elveszthetem” – általános a kiábrándultság az ápolóknál

Az orvosokkal szemben az ápolók számára csak hátrányokkal jár az új szerződés, így megalázva érzik magukat, akik aláírták. Nem is volt erre mindenki hajlandó.

Jandó Zoltán
2021. március 2. 06:45 Vállalat

Hétezer forint volt hárommilliárdos tartozásra a legkínosabb állami cég számláján

A vizes vb szervezője annyit késett a beszámoló elkészítésével, hogy mire leadta, már az az eljárás is megszűnt, amit elvileg erre alapoztak.

Jandó Zoltán
2021. március 1. 06:02 Vállalat

Luxusjacht, letartóztatás és viszály, a magyar ásványvízkirály bukásának története

Egy jól időzített üzleti döntésből hatalmas biznisz lett, majd összedőlt a kétes ügyletek, a konfliktusok és az elhibázott üzleti lépések miatt.