Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2021. január 11. 17:55 Élet

A járvány a hit felé fordította az embereket, különösen a keresztény és a muszlim világban

A Google keresések vizsgálatával meglepően sokat meg lehet tudni az emberek aktuális lelkiállapotáról, erre ad friss példát Jeanet Bentzen, a Koppenhágai Egyetem kutatója, aki azt vizsgálta, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta hogyan változott meg az emberek viszonya a hithez. Azt vizsgálta, hogy az összes internetes keresésen belül hogyan változott az aránya az imákkal kapcsolatos kereséseknek (vallásoktól függetlenül).

Azt már korábbi kutatásokból is tudjuk, hogy a természeti katasztrófák például fokozzák az emberek vallásos érdeklődését, és a kutatások alapján ez akár generációkon keresztül is fennmaradhat. Ezen kívül a keresési eredmények azt is megmutatták már, hogy az emberek többször keresnek rá imákra vasárnaponként, illetve minden évben nagyobb kiugrások vannak a valláshoz (is) kapcsolható ünnepeknél, például karácsonykor vagy ramadánkor.

Viszont a 2020 március utáni adatokon az látszik, hogy

olyan mértékben megemelkedett az imakeresések aránya, mint még sose, mióta léteznek a Google adatok.

Márciusban 50 százalékkal többen kerestek rá valamilyen imára mint februárban, és a trend a legtöbb országban még növekedett azután is, hogy egyre több lett a fertőzöttek száma az országban.

  • A növekedés egyedül a világ legkevésbé vallásos országaiban nem figyelhető meg.
  • Ugyanakkor a vagyoni, egyenlőségi helyzettől és földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül mindenhol látszik.
  • Nagyobb a hatás a keresztény és a muszlim országokban, és ezek között is ott nagyobb, ahol már a kiinduló állapot szerint is vallásosabbak az emberek.

Ez a növekedés nem magyarázható meg azzal, hogy a hívek a bezárt templomok helyett más lehetőségeket keresnek a vallásuk gyakorlására, mert a korábbi adatok alapján becsült aktív templomba járók számánál jóval nagyobb a növekedés, másrészt ez folyamatos még a bezárások után is. Ráadásul a vizsgált, imával kapcsolatba hozható keresési kifejezések közül a „koronavírus ima” kifejezetten a legnépszerűbb, így a növekedésnek a járvánnyal való szoros összefüggése egyértelmű.

Egy amerikai kérdőíves kutatás szerint

az emberek fele imádkozott már azért, hogy vége legyen a koronavírus-járványnak.

Amikor ezt a szerző a Google adatok alapján extrapolálta globális szintre, arra jutott, hogy ez az arány ott is megvan, azaz nagyjából a világon élő emberek fele már imádkozott ezért.

Az adatok ráadásul valószínűleg még alá is becsülik a valós növekedést, mert a hitükhöz általában erősebben kötődő társadalmi rétegek (például a fejlett világban az idősebbek vagy a szegényebbek) kevésbé aktívak az interneten. Valószínű továbbá  az is, hogy sokan nem keresnek új imákat az interneten, ám ettől függetlenül többet imádkoznak – ezeket az eseteket szintén nem tartalmazzák az adatok.

Az imádkozás ilyen nagy mértékű növekedése egyértelműen arra utal, hogy a világ nagy része szorong a járvány miatt, azonban azt is jelzi, hogy a hitben sokan megtalálják a megnyugvást, sokaknak valószínűleg ez segít ahhoz, hogy megbirkózzanak a helyzettel. Az viszont nyitott kérdés, hogy ennek a jelenségnek mennyire lesz hosszú távú a hatása, azaz mennyire múlik el, ha a válság enyhül.

Élet Google Trends koronavírus vallás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2022. november 27. 14:51 Élet

Férfiakat hoz hátrányba, ha átgondolatlanul lépnek fel az esélyegyenlőtlenség ellen

Ha csak egy szempont mentén határozzák meg, hogy kiknek segítenek, az könnyen visszafelé is elsülhet.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Katona Hajnalka
2022. november 24. 10:24 Élet, Világ

Nem reménytelen a születések számának növelése, ha javul a dolgozó nők helyzete

A szülési turizmus megszűnt, de a biztonság és rugalmasság jót tett a gyermekvállalási kedvnek az Egyesült Államokban a járvány alatt.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.