Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2021. január 11. 17:55 Élet

A járvány a hit felé fordította az embereket, különösen a keresztény és a muszlim világban

A Google keresések vizsgálatával meglepően sokat meg lehet tudni az emberek aktuális lelkiállapotáról, erre ad friss példát Jeanet Bentzen, a Koppenhágai Egyetem kutatója, aki azt vizsgálta, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta hogyan változott meg az emberek viszonya a hithez. Azt vizsgálta, hogy az összes internetes keresésen belül hogyan változott az aránya az imákkal kapcsolatos kereséseknek (vallásoktól függetlenül).

Azt már korábbi kutatásokból is tudjuk, hogy a természeti katasztrófák például fokozzák az emberek vallásos érdeklődését, és a kutatások alapján ez akár generációkon keresztül is fennmaradhat. Ezen kívül a keresési eredmények azt is megmutatták már, hogy az emberek többször keresnek rá imákra vasárnaponként, illetve minden évben nagyobb kiugrások vannak a valláshoz (is) kapcsolható ünnepeknél, például karácsonykor vagy ramadánkor.

Viszont a 2020 március utáni adatokon az látszik, hogy

olyan mértékben megemelkedett az imakeresések aránya, mint még sose, mióta léteznek a Google adatok.

Márciusban 50 százalékkal többen kerestek rá valamilyen imára mint februárban, és a trend a legtöbb országban még növekedett azután is, hogy egyre több lett a fertőzöttek száma az országban.

  • A növekedés egyedül a világ legkevésbé vallásos országaiban nem figyelhető meg.
  • Ugyanakkor a vagyoni, egyenlőségi helyzettől és földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül mindenhol látszik.
  • Nagyobb a hatás a keresztény és a muszlim országokban, és ezek között is ott nagyobb, ahol már a kiinduló állapot szerint is vallásosabbak az emberek.

Ez a növekedés nem magyarázható meg azzal, hogy a hívek a bezárt templomok helyett más lehetőségeket keresnek a vallásuk gyakorlására, mert a korábbi adatok alapján becsült aktív templomba járók számánál jóval nagyobb a növekedés, másrészt ez folyamatos még a bezárások után is. Ráadásul a vizsgált, imával kapcsolatba hozható keresési kifejezések közül a „koronavírus ima” kifejezetten a legnépszerűbb, így a növekedésnek a járvánnyal való szoros összefüggése egyértelmű.

Egy amerikai kérdőíves kutatás szerint

az emberek fele imádkozott már azért, hogy vége legyen a koronavírus-járványnak.

Amikor ezt a szerző a Google adatok alapján extrapolálta globális szintre, arra jutott, hogy ez az arány ott is megvan, azaz nagyjából a világon élő emberek fele már imádkozott ezért.

Az adatok ráadásul valószínűleg még alá is becsülik a valós növekedést, mert a hitükhöz általában erősebben kötődő társadalmi rétegek (például a fejlett világban az idősebbek vagy a szegényebbek) kevésbé aktívak az interneten. Valószínű továbbá  az is, hogy sokan nem keresnek új imákat az interneten, ám ettől függetlenül többet imádkoznak – ezeket az eseteket szintén nem tartalmazzák az adatok.

Az imádkozás ilyen nagy mértékű növekedése egyértelműen arra utal, hogy a világ nagy része szorong a járvány miatt, azonban azt is jelzi, hogy a hitben sokan megtalálják a megnyugvást, sokaknak valószínűleg ez segít ahhoz, hogy megbirkózzanak a helyzettel. Az viszont nyitott kérdés, hogy ennek a jelenségnek mennyire lesz hosszú távú a hatása, azaz mennyire múlik el, ha a válság enyhül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Google Trends koronavírus vallás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.