Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. január 11. 17:55 Élet

A járvány a hit felé fordította az embereket, különösen a keresztény és a muszlim világban

A Google keresések vizsgálatával meglepően sokat meg lehet tudni az emberek aktuális lelkiállapotáról, erre ad friss példát Jeanet Bentzen, a Koppenhágai Egyetem kutatója, aki azt vizsgálta, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta hogyan változott meg az emberek viszonya a hithez. Azt vizsgálta, hogy az összes internetes keresésen belül hogyan változott az aránya az imákkal kapcsolatos kereséseknek (vallásoktól függetlenül).

Azt már korábbi kutatásokból is tudjuk, hogy a természeti katasztrófák például fokozzák az emberek vallásos érdeklődését, és a kutatások alapján ez akár generációkon keresztül is fennmaradhat. Ezen kívül a keresési eredmények azt is megmutatták már, hogy az emberek többször keresnek rá imákra vasárnaponként, illetve minden évben nagyobb kiugrások vannak a valláshoz (is) kapcsolható ünnepeknél, például karácsonykor vagy ramadánkor.

Viszont a 2020 március utáni adatokon az látszik, hogy

olyan mértékben megemelkedett az imakeresések aránya, mint még sose, mióta léteznek a Google adatok.

Márciusban 50 százalékkal többen kerestek rá valamilyen imára mint februárban, és a trend a legtöbb országban még növekedett azután is, hogy egyre több lett a fertőzöttek száma az országban.

  • A növekedés egyedül a világ legkevésbé vallásos országaiban nem figyelhető meg.
  • Ugyanakkor a vagyoni, egyenlőségi helyzettől és földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül mindenhol látszik.
  • Nagyobb a hatás a keresztény és a muszlim országokban, és ezek között is ott nagyobb, ahol már a kiinduló állapot szerint is vallásosabbak az emberek.

Ez a növekedés nem magyarázható meg azzal, hogy a hívek a bezárt templomok helyett más lehetőségeket keresnek a vallásuk gyakorlására, mert a korábbi adatok alapján becsült aktív templomba járók számánál jóval nagyobb a növekedés, másrészt ez folyamatos még a bezárások után is. Ráadásul a vizsgált, imával kapcsolatba hozható keresési kifejezések közül a „koronavírus ima” kifejezetten a legnépszerűbb, így a növekedésnek a járvánnyal való szoros összefüggése egyértelmű.

Egy amerikai kérdőíves kutatás szerint

az emberek fele imádkozott már azért, hogy vége legyen a koronavírus-járványnak.

Amikor ezt a szerző a Google adatok alapján extrapolálta globális szintre, arra jutott, hogy ez az arány ott is megvan, azaz nagyjából a világon élő emberek fele már imádkozott ezért.

Az adatok ráadásul valószínűleg még alá is becsülik a valós növekedést, mert a hitükhöz általában erősebben kötődő társadalmi rétegek (például a fejlett világban az idősebbek vagy a szegényebbek) kevésbé aktívak az interneten. Valószínű továbbá  az is, hogy sokan nem keresnek új imákat az interneten, ám ettől függetlenül többet imádkoznak – ezeket az eseteket szintén nem tartalmazzák az adatok.

Az imádkozás ilyen nagy mértékű növekedése egyértelműen arra utal, hogy a világ nagy része szorong a járvány miatt, azonban azt is jelzi, hogy a hitben sokan megtalálják a megnyugvást, sokaknak valószínűleg ez segít ahhoz, hogy megbirkózzanak a helyzettel. Az viszont nyitott kérdés, hogy ennek a jelenségnek mennyire lesz hosszú távú a hatása, azaz mennyire múlik el, ha a válság enyhül.

Élet Google Trends koronavírus vallás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2021. március 3. 06:49 Élet

„A fizetésem 40 százalékát is elveszthetem” – általános a kiábrándultság az ápolóknál

Az orvosokkal szemben az ápolók számára csak hátrányokkal jár az új szerződés, így megalázva érzik magukat, akik aláírták. Nem is volt erre mindenki hajlandó.

Váczi István
2021. március 1. 17:45 Élet

Szétszerelési útmutatókkal állt elő az IKEA, de ez nehezebb feladat lehet, mint az összeszerelés

Az elmélet kiváló, de a gyakorlat embert próbáló lesz, ha szögekkel is meg kell küzdeni.

Stubnya Bence
2021. március 1. 13:10 Élet

Áttörtést hozhat a covid ellen használt oltási technológia a világ egyik leghalálosabb kórja, a malária ellen is

A Moderna pedig nemrég a HIV, az influenza és a rák elleni oltáson is az új technológia alapján kezdett el dolgozni.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. március 2. 06:45 Vállalat

Hétezer forint volt hárommilliárdos tartozásra a legkínosabb állami cég számláján

A vizes vb szervezője annyit késett a beszámoló elkészítésével, hogy mire leadta, már az az eljárás is megszűnt, amit elvileg erre alapoztak.

Jandó Zoltán
2021. március 1. 06:02 Vállalat

Luxusjacht, letartóztatás és viszály, a magyar ásványvízkirály bukásának története

Egy jól időzített üzleti döntésből hatalmas biznisz lett, majd összedőlt a kétes ügyletek, a konfliktusok és az elhibázott üzleti lépések miatt.

Avatar Avatar
2021. február 28. 12:17 Élet

Érdemes-e pénzt fektetni az ingyenes felsőoktatásba?

A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában Joshua Angrist arra hozott példát, hogy milyen kutatási eredmény lehet érdekes a politikai döntéshozók számára is.