Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. január 5. 13:56 Élet

Mielőtt nagyot csalódnál: 2021 is a válság éve lesz

(A szerző a Raiffeisen vezető elemzője. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

Mindenki örül, hogy véget ért 2020. Többségünk valószínűleg elmondhatja, hogy ilyen pocsék éve még soha nem volt. Azzal a várakozással lépünk be az új évbe, hogy az csak jobbat hozhat. De tényleg így lesz?

Egy évvel ezelőtt ilyenkor megalapozottnak hitt optimizmussal kezdtünk bele az új évbe. Egy kicsit lanyhuló, de továbbra is gyors gazdasági növekedést vártunk Magyarországon, Európában és általában a világgazdaságban. Ugyan a legelső hírek már megérkeztek a Kínában megjelenő új vírusról, de arról fogalmunk sem lehetett, hogy 2020 a világjárvány, a karantén és a gazdasági összeomlás éve lesz majd. A valóság minden képzeletet felülírt, minden várakozást megcáfolt.

2021-et úgy indítjuk, hogy több hatékony vakcinát is ismerünk, az oltási kampányok pedig világszerte elkezdődtek. Ez pedig azzal a reménnyel kecsegtet, hogy az emberiség legyőzi a vírust, a korlátozások véget érnek, a gazdaság fellélegzik, az életünk normalizálódik. És ez minden bizonnyal így is lesz majd, ami nagyon jó hír.

A rossz hír az, hogy mindez csak fokozatosan, idegtépő csigatempóban, és nem idén, hanem majd csak jövőre fog bekövetkezni.

A koronavírus-válságot két szakaszra oszthatjuk fel. A vakcina előtti és a vakcina utáni szakaszra. 2020 volt az első szakasz. 2021 lesz a második. A két szakasz között hatalmas különbség van, aminek elsősorban a pszichés vetülete a meghatározó. Az első szakaszt a félelem, a reménytelenség és az elbizonytalanodás jellemezte. A másodikat a bizakodás fogja meghatározni és az újratervezés. Ezért 2021 sokkal jobb év lesz, mint 2020 volt. De a két szakasz közötti hasonlóságokat sem szabad a szőnyeg alá söpörni. Ami a legfontosabb: a vírus itt van közöttünk, minden nap újabb és újabb áldozatokat szed. Ez pedig addig így is marad, amíg az általános immunitás állapotát el nem érjük. Vagyis azt az állapotot, amikor a lakosság legnagyobb része védettséget szerez. Ennek a ma ismert legcélszerűbb módja az oltás.

Nos, itt azonban van két meglehetősen jelentős probléma. Az egyik az, hogy egyelőre óriási hiány van a vakcinából, és ez belátható ideig így is marad. Az idei év tehát az oltásról, illetve az arra való várakozásról fog szólni. A gazdag országokban már az év vége előtt elérhető, hogy mindenki, aki szeretne oltást kapni, az meg is kapja azt. A szegényebb országokban félő, hogy ez csak jövőre teljesül majd.

Fontos hangsúlyozni, hogy azokról van szó, akik akarják az oltást. Mert rengetegen vannak, akik – különböző okok miatt – nem szeretnék megkapni az oltást. Számukra 2020 a vírustól, 2021 pedig a vakcinától való rettegés éve. Azonban minél többen maradnak ki az oltásból, annál nehezebbé válik a nyájimmunitás állapotának az elérése, és van egy olyan arányszám, ahonnan ez nem is tud teljesülni. Ez a második probléma. És nem biztos, hogy 2021 januárjában teljesen tisztában vagyunk ennek a problémának a jelentőségével.

Mi következik a fentiekből? Szerintem az, hogy idén is a korlátozások különböző formái fogják meghatározni a mindennapjainkat. Ahogy tavaly is a szigorítások és lazítások szekvenciái szabták meg a személyes szabadságfokunkat, idén sem lesz ez másképp. Abban bízhatunk, hogy az év második felében már sokkal enyhébbek lesznek a korlátozások, mint jelenleg, de abban aligha, hogy egyáltalán nem lesznek. Ebből pedig az is következik, hogy

illúzió az életünk covid előtti visszaállására, a teljes normalizálódásra számítani 2021-ben.

Vannak, akik szerint soha nem lesz olyan már az élet, mint a covid előtt volt. Ezt én nem hiszem, de azt igen, hogy erre nem idén fog sor kerülni.

Mit látunk, ha mindezt a gazdaság nyelvére fordítjuk le? Elsősorban azt, hogy 2021 is válságos év marad sokak számára. A turizmus, a vendéglátás, a rendezvények világa ilyen marad. Azt is látjuk, hogy az üzleti sikert alapvetően határozza meg a korábbiaknál sokkal radikálisabban és gyorsabban változó körülményekhez és új szabályokhoz való alkalmazkodás képessége. Ezekben azonban semmi új nincs.

A gazdasági statisztikák minden bizonnyal sokkal jobb adatokkal szolgálnak idén, mint tavaly. Komoly növekedéseket fogunk majd ünnepelni, különösen a második és a negyedik negyedévben, amikor a korlátozások a leginkább sújtották a gazdaságot tavaly. De ez ne tévesszen meg bennünket. A gazdaság teljesítménye és az emberek életszínvonala el fog maradni idén a válság előttitől, 2021 a koronaválság második éve lesz. De az utolsó is. És egy év múlva ilyenkor megalapozottabb optimizmussal kezdhetjük majd az újévet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA covid után jön az adóemelés?A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.

Élet járvány koronavírus vakcina válság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2021. május 2. 18:01 Élet

Van megoldás a széthagyott közösségi rollerekre és biciklikre

Jól kialakított pontozórendszerrel és visszajelzéssel csökkenthető a nem megfelelő használat.

Torontáli Zoltán
2021. április 30. 12:40 Élet, Világ

Szicília az egy euróért kapható házak Mekkája lett

Újabb 900 ingatlannal bővült az egyébként sem szűkös kínálat.

Stubnya Bence
2021. április 29. 12:38 Élet, Világ

Beárazták a britek, hogy a természet mennyivel dobta meg a turisztikai bevételeket

2019-ben 7 milliárd fonttal. A természetet beárazva igyekszik előmozdítani a környezetvédelem ügyét az Egyesült Királyság.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. május 5. 16:17 Adat

Egyelőre nem látszik, hogy a korlátozások enyhítése visszaütne a visegrádi országokban

Lassan egy hónapja kezdtek lazítani a visegrádi régió országai, de a statisztikák szerint a járvány még mindig visszaszorulóban van.

Fabók Bálint
2021. május 5. 06:04 Világ

Szijjártó Péter barátja ki van tiltva az USA-ból “hírhedt korruptsága” miatt, de az uniós szankcióktól megmenthetjük

A magyar külügyminiszter azért utazott el Bejrútba, hogy kiálljon a Hezbollah fő szövetségese mellett, aki az uniós szankciók elől próbál kifarolni.

Jandó Zoltán
2021. május 4. 17:25 Közélet

Félmilliárdért építünk intelligens buborékot a budapesti Úszó-Euróba-bajnokságra

Alig több mint két héttel a verseny kezdete előtt kötött megállapodást az úszószövetség és az állami szervezőcég az Eb-vel kapcsolatos feladatok ellátásáról.