Hírlevél feliratkozás
Török Zoltán
2021. január 5. 13:56 Élet

Mielőtt nagyot csalódnál: 2021 is a válság éve lesz

(A szerző a Raiffeisen vezető elemzője. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

Mindenki örül, hogy véget ért 2020. Többségünk valószínűleg elmondhatja, hogy ilyen pocsék éve még soha nem volt. Azzal a várakozással lépünk be az új évbe, hogy az csak jobbat hozhat. De tényleg így lesz?

Egy évvel ezelőtt ilyenkor megalapozottnak hitt optimizmussal kezdtünk bele az új évbe. Egy kicsit lanyhuló, de továbbra is gyors gazdasági növekedést vártunk Magyarországon, Európában és általában a világgazdaságban. Ugyan a legelső hírek már megérkeztek a Kínában megjelenő új vírusról, de arról fogalmunk sem lehetett, hogy 2020 a világjárvány, a karantén és a gazdasági összeomlás éve lesz majd. A valóság minden képzeletet felülírt, minden várakozást megcáfolt.

2021-et úgy indítjuk, hogy több hatékony vakcinát is ismerünk, az oltási kampányok pedig világszerte elkezdődtek. Ez pedig azzal a reménnyel kecsegtet, hogy az emberiség legyőzi a vírust, a korlátozások véget érnek, a gazdaság fellélegzik, az életünk normalizálódik. És ez minden bizonnyal így is lesz majd, ami nagyon jó hír.

A rossz hír az, hogy mindez csak fokozatosan, idegtépő csigatempóban, és nem idén, hanem majd csak jövőre fog bekövetkezni.

A koronavírus-válságot két szakaszra oszthatjuk fel. A vakcina előtti és a vakcina utáni szakaszra. 2020 volt az első szakasz. 2021 lesz a második. A két szakasz között hatalmas különbség van, aminek elsősorban a pszichés vetülete a meghatározó. Az első szakaszt a félelem, a reménytelenség és az elbizonytalanodás jellemezte. A másodikat a bizakodás fogja meghatározni és az újratervezés. Ezért 2021 sokkal jobb év lesz, mint 2020 volt. De a két szakasz közötti hasonlóságokat sem szabad a szőnyeg alá söpörni. Ami a legfontosabb: a vírus itt van közöttünk, minden nap újabb és újabb áldozatokat szed. Ez pedig addig így is marad, amíg az általános immunitás állapotát el nem érjük. Vagyis azt az állapotot, amikor a lakosság legnagyobb része védettséget szerez. Ennek a ma ismert legcélszerűbb módja az oltás.

Nos, itt azonban van két meglehetősen jelentős probléma. Az egyik az, hogy egyelőre óriási hiány van a vakcinából, és ez belátható ideig így is marad. Az idei év tehát az oltásról, illetve az arra való várakozásról fog szólni. A gazdag országokban már az év vége előtt elérhető, hogy mindenki, aki szeretne oltást kapni, az meg is kapja azt. A szegényebb országokban félő, hogy ez csak jövőre teljesül majd.

Fontos hangsúlyozni, hogy azokról van szó, akik akarják az oltást. Mert rengetegen vannak, akik – különböző okok miatt – nem szeretnék megkapni az oltást. Számukra 2020 a vírustól, 2021 pedig a vakcinától való rettegés éve. Azonban minél többen maradnak ki az oltásból, annál nehezebbé válik a nyájimmunitás állapotának az elérése, és van egy olyan arányszám, ahonnan ez nem is tud teljesülni. Ez a második probléma. És nem biztos, hogy 2021 januárjában teljesen tisztában vagyunk ennek a problémának a jelentőségével.

Mi következik a fentiekből? Szerintem az, hogy idén is a korlátozások különböző formái fogják meghatározni a mindennapjainkat. Ahogy tavaly is a szigorítások és lazítások szekvenciái szabták meg a személyes szabadságfokunkat, idén sem lesz ez másképp. Abban bízhatunk, hogy az év második felében már sokkal enyhébbek lesznek a korlátozások, mint jelenleg, de abban aligha, hogy egyáltalán nem lesznek. Ebből pedig az is következik, hogy

illúzió az életünk covid előtti visszaállására, a teljes normalizálódásra számítani 2021-ben.

Vannak, akik szerint soha nem lesz olyan már az élet, mint a covid előtt volt. Ezt én nem hiszem, de azt igen, hogy erre nem idén fog sor kerülni.

Mit látunk, ha mindezt a gazdaság nyelvére fordítjuk le? Elsősorban azt, hogy 2021 is válságos év marad sokak számára. A turizmus, a vendéglátás, a rendezvények világa ilyen marad. Azt is látjuk, hogy az üzleti sikert alapvetően határozza meg a korábbiaknál sokkal radikálisabban és gyorsabban változó körülményekhez és új szabályokhoz való alkalmazkodás képessége. Ezekben azonban semmi új nincs.

A gazdasági statisztikák minden bizonnyal sokkal jobb adatokkal szolgálnak idén, mint tavaly. Komoly növekedéseket fogunk majd ünnepelni, különösen a második és a negyedik negyedévben, amikor a korlátozások a leginkább sújtották a gazdaságot tavaly. De ez ne tévesszen meg bennünket. A gazdaság teljesítménye és az emberek életszínvonala el fog maradni idén a válság előttitől, 2021 a koronaválság második éve lesz. De az utolsó is. És egy év múlva ilyenkor megalapozottabb optimizmussal kezdhetjük majd az újévet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA covid után jön az adóemelés?A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.

Élet járvány koronavírus vakcina válság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2021. szeptember 24. 12:35 Élet

A magyar Netflix felhozatala a minőséget nézve az egyik legjobb a világon

Az amerikaiak is megirigyelhetik a közép-európai netflixezők sorsát, a visegrádi régióban például nívósabb tartalom érhető el, mint az Egyesült Államokban.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 24. 11:05 Élet

A jelek szerint télre visszaállítjuk az órákat, pedig lehetett volna másképp is

A járvány teljesen megbénította az óraátállítás eltörlésének ügyét.

Avatar
2021. szeptember 21. 12:38 Élet

A könyvesboltból eltűnnek a „csak nézelődők”, de a piac megy előre

Tízéves könyvkiadási csúcs dölt meg 2020-ban, a pandémia begyűrűzésének és a boltzárak évében.

Fontos

Avatar
2021. szeptember 24. 16:33 Közélet

Már szinte zsebben van az szja-visszatérítés, de ebben semmi meglepő nincs

A magyar gazdaságnak a földbe kellene állnia, hogy ne teljesüljön a gyerekes családoknak egyszeri pénzesőt hozó kritérium - írja elemző szerzőnk.

Váczi István
2021. szeptember 24. 06:33 Közélet

Bécsben főpályaudvar is kijött annyiból, mint amennyiért Budapesten Mészáros Lőrinc pár kilométer vasutat fejleszt

Nemzetközi példák alapján nehéz belátni, miért kerül annyiba a Déli Körvasút egyik szakasza, mint amennyit az állam a teljes magyar vasúti rendszerre költ egy évben.

Stubnya Bence
2021. szeptember 23. 17:01 Tech

Ha van chip a karácsonyi ajándékban, amit kinéztél, akkor azonnal rendeld meg

A termékhiány és a késés idén nagyon benne van a pakliban.