Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 16. 18:07 Élet

Most különösen megérné kötelezően D-vitamint rakni a lisztbe

Jeremy Howick, az Oxfordi Egyetem kutatója a koronavírus-járvány kapcsán a The Conversationben megjelent írásában arra hívja fel a figyelmet, hogy brit adatok szerint a kórházba kerülő Covid-19 betegek több mint 80 százaléka D-vitamin hiányos, egy kis populáción végzett (ezért tudományos szempontból egyelőre nem egyértelmű) vizsgálat pedig arra utal, hogy a magas D-vitamin szint csökkenti a betegség súlyos lefolyásának esélyét.

Amint írja, néhány szakember ugyan továbbra sem ért egyet azzal, hogy szélesebb körben használják a D-vitamint, a télre készülve Angliában mégis kétmillió, fokozott kockázatú lakosnak küldenek D-vitamint étrend-kiegészítőnek, mert a szakmai konszenzus mégis az, hogy érdemes lehet ezzel próbálkozni.

Kanada, Svédország, Finnország és Ausztrália a cikkíró érvelése szerint valamilyen formában államilag erősíti a D-vitamin fogyasztást, általában vagy a tejet vagy a lisztet kötelező dúsítani vele. Ennek az az előnye, hogy biztosabban célba jut, hiszen a felmérések szerint a támogatásként kapott tablettákat az érintettek harmada nem veszi be, ráadásul sokan pont a feledékenyebb idősek, vagyis a legveszélyeztetetebb csoportba tartoznak.

A D-vitaminból az sem jó, ha túl sok van, de egyelőre messze a hiány a legfőbb egészségügyi probléma. Egy tavalyi tudományos publikáció egyértelműen kimutatta, hogy összességében megéri kötelezővé tenni, hogy egyes élelmiszerek bizonyos mennyiségű D-vitamin tartalmazzanak, mert ha ez a WHO ajánlásainak megfelelően történik, akkor jóval kevesebbe kerül, mint amennyi kiadást hosszabb távon az egészségügynek okoz.

A kanadai modellben például egy deciliter tejbe 1 mikrogramm D-vitamint kötelező rakni, így elérhető, hogy 3 deciliter tej fogyasztásával be lehessen vinni a napi szükséglet majdnem egyharmadát. A vitaminnal dúsított tejből rövid idő alatt 100 háromdecis bögrével kellene meginni ahhoz, hogy káros legyen egy átlagos étrendű ember számára. Vagyis a túladagolás nem valószínű, de a többletként bevitt vitamin általános előnyei egyértelműek.

Élet d-vitamin dúsítás járvány koronavírus liszt tej Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.

Katona Hajnalka
2022. január 17. 17:04 Élet

Ha hiteles az érvelés, még a leginkább elutasító országokban is könnyen lehet növelni a másság elfogadását

Az emberek azonban külön kérdésnek tartják a gazdasági és a társadalmi egyenlőséget.

Hobot Péter
2022. január 14. 11:17 Adat, Élet

Kevesen gondolják, hogy milyen sokba kerül a magyar állam működése

Két hét alatt kétezer olvasónk töltötte ki a szilveszterkor közzétett játékunkat, ahol a költségvetés főbb tételeit lehetett megtippelni azok nagysága alapján.

Fontos

Miklós László
2022. január 20. 16:04 Közélet

A rezsicsökkentés megtartása csapda, bemutatunk egy ésszerű kiutat

A jelenlegi árak tartása óriásira duzzasztja a közterheket, de ha rezsicsökkentés alatt a hatósági ármeghatározás eszközét értjük, akkor méltányos módszerek kínálkoznak.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2022. január 20. 06:33 Közélet

A boltokkal akarják megfizettetni az árstopot, valójában az összes vásárló fogja összedobni

Olyan a jogi csomag, hogy az üzletek ne terhelhessék át a beszállítókra a kieső bevételt. A vásárlókra azonban át fogják.

Mészáros R. Tamás
2022. január 19. 06:35 Adat, Világ

Mindenhol népszerű, de kevés helyen sikeres az újraiparosítás

Alig néhány ország van a világon, amelyet nem ért el a dezindusztrializáció, de Magyarország köztük van.