Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 16. 18:07 Élet

Most különösen megérné kötelezően D-vitamint rakni a lisztbe

Jeremy Howick, az Oxfordi Egyetem kutatója a koronavírus-járvány kapcsán a The Conversationben megjelent írásában arra hívja fel a figyelmet, hogy brit adatok szerint a kórházba kerülő Covid-19 betegek több mint 80 százaléka D-vitamin hiányos, egy kis populáción végzett (ezért tudományos szempontból egyelőre nem egyértelmű) vizsgálat pedig arra utal, hogy a magas D-vitamin szint csökkenti a betegség súlyos lefolyásának esélyét.

Amint írja, néhány szakember ugyan továbbra sem ért egyet azzal, hogy szélesebb körben használják a D-vitamint, a télre készülve Angliában mégis kétmillió, fokozott kockázatú lakosnak küldenek D-vitamint étrend-kiegészítőnek, mert a szakmai konszenzus mégis az, hogy érdemes lehet ezzel próbálkozni.

Kanada, Svédország, Finnország és Ausztrália a cikkíró érvelése szerint valamilyen formában államilag erősíti a D-vitamin fogyasztást, általában vagy a tejet vagy a lisztet kötelező dúsítani vele. Ennek az az előnye, hogy biztosabban célba jut, hiszen a felmérések szerint a támogatásként kapott tablettákat az érintettek harmada nem veszi be, ráadásul sokan pont a feledékenyebb idősek, vagyis a legveszélyeztetetebb csoportba tartoznak.

A D-vitaminból az sem jó, ha túl sok van, de egyelőre messze a hiány a legfőbb egészségügyi probléma. Egy tavalyi tudományos publikáció egyértelműen kimutatta, hogy összességében megéri kötelezővé tenni, hogy egyes élelmiszerek bizonyos mennyiségű D-vitamin tartalmazzanak, mert ha ez a WHO ajánlásainak megfelelően történik, akkor jóval kevesebbe kerül, mint amennyi kiadást hosszabb távon az egészségügynek okoz.

A kanadai modellben például egy deciliter tejbe 1 mikrogramm D-vitamint kötelező rakni, így elérhető, hogy 3 deciliter tej fogyasztásával be lehessen vinni a napi szükséglet majdnem egyharmadát. A vitaminnal dúsított tejből rövid idő alatt 100 háromdecis bögrével kellene meginni ahhoz, hogy káros legyen egy átlagos étrendű ember számára. Vagyis a túladagolás nem valószínű, de a többletként bevitt vitamin általános előnyei egyértelműek.

Élet d-vitamin dúsítás járvány koronavírus liszt tej Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. november 22. 06:53 Élet

Be fog érkezni -70 fokon a magyar oltóhelyre a koronavírus-vakcina, ha veszünk belőle

A mínusz 20 fokos szállítás majdhogynem mindennapos gyakorlat, és a mínusz 70 sem példa nélküli, de csak kis mennyiségben.

Torontáli Zoltán
2020. november 20. 10:30 Élet, Vállalat

Viszi a járvány a falusi patikákat is

Hiába próbálja a kormány már hosszú évek óta minden lehetséges adminisztratív eszközzel védeni a kis falusi patikákat, most furcsa módon épp a szabályok merevsége miatt kellett többnek is bezárnia.

Fabók Bálint
2020. november 18. 06:26 Élet

Az ápolók úgy érzik, a teljes bizonytalanságba taszították őket

Pont a világjárvány kellős közepén alakítják át gyökerestől a szakmát, és ez tanácstalanságot, frusztrációt szül.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.

Bucsky Péter
2020. november 23. 06:31 Közélet

A számokat nézve Parragh László adócsökkentése vélhetően egy blöff

Ha az iparűzési adó elengedése bedönti az önkormányzati megrendeléseket és szolgáltatásokat, akkor recessziós lavinát indíthat el.

Avatar
2020. november 22. 16:10 Adat

Minél jobban él valaki, annál jobban hisz abban, hogy ezt magának köszönheti

A vagyoni helyzet, és annak hirtelen megváltozása érdekes összefüggésben van a jövedelmekkel kapcsolatos igazságérzet megváltozásával.

Ne hagyd ki