Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 16. 18:07 Élet

Most különösen megérné kötelezően D-vitamint rakni a lisztbe

Jeremy Howick, az Oxfordi Egyetem kutatója a koronavírus-járvány kapcsán a The Conversationben megjelent írásában arra hívja fel a figyelmet, hogy brit adatok szerint a kórházba kerülő Covid-19 betegek több mint 80 százaléka D-vitamin hiányos, egy kis populáción végzett (ezért tudományos szempontból egyelőre nem egyértelmű) vizsgálat pedig arra utal, hogy a magas D-vitamin szint csökkenti a betegség súlyos lefolyásának esélyét.

Amint írja, néhány szakember ugyan továbbra sem ért egyet azzal, hogy szélesebb körben használják a D-vitamint, a télre készülve Angliában mégis kétmillió, fokozott kockázatú lakosnak küldenek D-vitamint étrend-kiegészítőnek, mert a szakmai konszenzus mégis az, hogy érdemes lehet ezzel próbálkozni.

Kanada, Svédország, Finnország és Ausztrália a cikkíró érvelése szerint valamilyen formában államilag erősíti a D-vitamin fogyasztást, általában vagy a tejet vagy a lisztet kötelező dúsítani vele. Ennek az az előnye, hogy biztosabban célba jut, hiszen a felmérések szerint a támogatásként kapott tablettákat az érintettek harmada nem veszi be, ráadásul sokan pont a feledékenyebb idősek, vagyis a legveszélyeztetetebb csoportba tartoznak.

A D-vitaminból az sem jó, ha túl sok van, de egyelőre messze a hiány a legfőbb egészségügyi probléma. Egy tavalyi tudományos publikáció egyértelműen kimutatta, hogy összességében megéri kötelezővé tenni, hogy egyes élelmiszerek bizonyos mennyiségű D-vitamin tartalmazzanak, mert ha ez a WHO ajánlásainak megfelelően történik, akkor jóval kevesebbe kerül, mint amennyi kiadást hosszabb távon az egészségügynek okoz.

A kanadai modellben például egy deciliter tejbe 1 mikrogramm D-vitamint kötelező rakni, így elérhető, hogy 3 deciliter tej fogyasztásával be lehessen vinni a napi szükséglet majdnem egyharmadát. A vitaminnal dúsított tejből rövid idő alatt 100 háromdecis bögrével kellene meginni ahhoz, hogy káros legyen egy átlagos étrendű ember számára. Vagyis a túladagolás nem valószínű, de a többletként bevitt vitamin általános előnyei egyértelműek.

Élet d-vitamin dúsítás járvány koronavírus liszt tej Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 18:03 Élet

Nem tanul jobban a gyerek, ha a szülő segíti a házi feladat megírásában

Sem pozitív, sem negatív irányba nem befolyásolja az otthoni szülői segítség az általános iskolás gyerekek tanulmányi teljesítményét.

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 04:34 Élet, Közélet

Csak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodására

Már kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Fontos

Debreczeni Anna
2022. augusztus 16. 16:18 Adat, Támogatói tartalom

Őrült verseny folyik az elsősökért a hipermarketek között

Akár tízezer forint alatt is megúszhatjuk az iskolakezdő csomag nagy részét összehasonlításunk szerint, az ilyenkor keresett sztenderd termékek pár tíz- esetleg százforintos különbséggel kaphatók, és nagyjából minden második iskolai papír-írószer már most akciós.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 15. 17:15 Adat

Egész másként értékelik a gazdasági helyzetet a cégek és a háztartások

A lakosságot és a vállalatokat jellemző konjunktúramutatók alakulása a 2006-os megszorítások időszakára emlékeztet.

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.