Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. október 6. 11:51 Adat, Élet

Stabil baromfiudvar nagyhatalom vagyunk

Sokat hallani az utóbbi években arról, hogy a növekvő takarmányárak miatt egyre kevésbé éri meg baromfiudvart fenntartani Magyarországon, ám a Tojásszövetség kérésünkre adott adataiból az derül ki, hogy a tojásnak továbbra is nagyon jelentős része származik a kertek végéből.

A magyar tojásfogyasztás körülbelül 2,3 milliárd darab évente, a regisztrált magyar tartók pedig 1,2 milliárd darabot termelnek. Ennek egy része természetesen exportra megy, másrészt viszont a fogyasztás egy részét a boltokban kapható import tojás fedezi, a szövetségnél azonban a külkereskedelmi adatok figyelembe vételével úgy számolnak, hogy a háztáji tartás évi 500-600 millió darabos lehet.

Mivel ezek exportja aligha merül fel érdemben, a számok azt mutatják, hogy

még ma is minden negyedik tojást nem boltban vásárolnak meg a magyarok.

A háztáji baromfi, és azon belül a tyúktartás piaci szerepe hagyományosan nagy Magyarországon, egy 2013-as széleskörű európai felmérésből például az derült ki, hogy akkoriban 204 ezer olyan tojástermelő magyar “egység” volt, amely 350-nél kevesebb tojót tartott, az ettől nagyobb telepek száma pedig mindössze 390 volt.

Ausztriában ugyanebben az időben már 1000 nagy telep volt, és a kisebb tartók száma alig lépte túl az 50 ezret. Hozzánk hasonló baromfiudvar nagyhatalomnak csak Lengyelország, Románia, Bulgária, Portugália és Görögország számít.

A Tojásszövetség azt mondja, a legalább közepes méretű magyar telepek száma jelenleg 600 körül van, és ezeken közel 5 ezer embert foglalkoztatnak.

A koronavírus-járvány a tojástermelőket nem rengette meg, sőt a tojás iránti kereslet a boltokban jelentősen nőtt az idei első fél évben. Igaz ezt a vendéglátóipari kereslet drasztikus visszaesése ellensúlyozta, de az év első hat hónapjában így is 540 millió tojást adtak el Magyarországon, ami alig kevesebb a tavalyi 580 milliónál.

A tojás bolti átlagára idén eddig 42,2 forint volt, ami jelentős drágulás a tavalyi 38,6 forinthoz képest, de a szövetség szerint ez csak korrekció, hiszen a 2018-as átlag 44 forint volt, vagyis a tavalyi átmeneti árcsökkenés után ehhez tért vissza a piac.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHolnaptól 80 forintos tojásokat tojnak boldogabb tyúkok, megveszed?A vásárlók és az állatvédők nyomásának engednek az élelmiszerláncok, amikor rákényszerítik a tojástermelőkre a ketreces tyúktartás eltörlését. A tojás ára ezzel a kétszeresére nőhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDrága már annyira a tojás, hogy megérje otthon tyúkot tartani?Miután már hétszáz forintot kell fizetni a boltban egy doboz tojásért, lassan érdemes lehet elgondolkodni a finomabb alternatíván. A tyúktartás nem teljesen kockázatmentes vállalkozás, de még kicsiben is jó üzlet lehet.

Adat Élet baromfi baromfiudvar háztáji kiskereskedelem tojás tojásszövetség Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Avatar
2020. október 23. 16:31 Adat, Közélet

Kik valójában a legnagyobb ázsiai befektetők Magyarországon?

A keleti nyitás sikerét sokféleképpen meg lehet ítélni. A legizgalmasabb kérdés természetesen a magyar kivitel alakulása, de vajon nőnek-e és honnan érkeznek az ázsiaiak magyarországi beruházásai?

Torontáli Zoltán
2020. október 23. 12:16 Adat, Vállalat

A külföldi tulajdonban lévő élelmiszeripari cégeink harmadannyi dolgozóval érnek el akkora profitot, mint a magyarok

A hazai élelmiszeriparban a méret meghatározó, a rengeteg kis magyar cég mellett kevés nagy külföldi van, de ezek jóval hatékonyabbak, és az exportképességük is sokkal jobb.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.