Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. október 6. 11:51 Adat, Élet

Stabil baromfiudvar nagyhatalom vagyunk

Sokat hallani az utóbbi években arról, hogy a növekvő takarmányárak miatt egyre kevésbé éri meg baromfiudvart fenntartani Magyarországon, ám a Tojásszövetség kérésünkre adott adataiból az derül ki, hogy a tojásnak továbbra is nagyon jelentős része származik a kertek végéből.

A magyar tojásfogyasztás körülbelül 2,3 milliárd darab évente, a regisztrált magyar tartók pedig 1,2 milliárd darabot termelnek. Ennek egy része természetesen exportra megy, másrészt viszont a fogyasztás egy részét a boltokban kapható import tojás fedezi, a szövetségnél azonban a külkereskedelmi adatok figyelembe vételével úgy számolnak, hogy a háztáji tartás évi 500-600 millió darabos lehet.

Mivel ezek exportja aligha merül fel érdemben, a számok azt mutatják, hogy

még ma is minden negyedik tojást nem boltban vásárolnak meg a magyarok.

A háztáji baromfi, és azon belül a tyúktartás piaci szerepe hagyományosan nagy Magyarországon, egy 2013-as széleskörű európai felmérésből például az derült ki, hogy akkoriban 204 ezer olyan tojástermelő magyar “egység” volt, amely 350-nél kevesebb tojót tartott, az ettől nagyobb telepek száma pedig mindössze 390 volt.

Ausztriában ugyanebben az időben már 1000 nagy telep volt, és a kisebb tartók száma alig lépte túl az 50 ezret. Hozzánk hasonló baromfiudvar nagyhatalomnak csak Lengyelország, Románia, Bulgária, Portugália és Görögország számít.

A Tojásszövetség azt mondja, a legalább közepes méretű magyar telepek száma jelenleg 600 körül van, és ezeken közel 5 ezer embert foglalkoztatnak.

A koronavírus-járvány a tojástermelőket nem rengette meg, sőt a tojás iránti kereslet a boltokban jelentősen nőtt az idei első fél évben. Igaz ezt a vendéglátóipari kereslet drasztikus visszaesése ellensúlyozta, de az év első hat hónapjában így is 540 millió tojást adtak el Magyarországon, ami alig kevesebb a tavalyi 580 milliónál.

A tojás bolti átlagára idén eddig 42,2 forint volt, ami jelentős drágulás a tavalyi 38,6 forinthoz képest, de a szövetség szerint ez csak korrekció, hiszen a 2018-as átlag 44 forint volt, vagyis a tavalyi átmeneti árcsökkenés után ehhez tért vissza a piac.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHolnaptól 80 forintos tojásokat tojnak boldogabb tyúkok, megveszed?A vásárlók és az állatvédők nyomásának engednek az élelmiszerláncok, amikor rákényszerítik a tojástermelőkre a ketreces tyúktartás eltörlését. A tojás ára ezzel a kétszeresére nőhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDrága már annyira a tojás, hogy megérje otthon tyúkot tartani?Miután már hétszáz forintot kell fizetni a boltban egy doboz tojásért, lassan érdemes lehet elgondolkodni a finomabb alternatíván. A tyúktartás nem teljesen kockázatmentes vállalkozás, de még kicsiben is jó üzlet lehet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet baromfi baromfiudvar háztáji kiskereskedelem tojás tojásszövetség Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.