Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. október 6. 11:51 Adat, Élet

Stabil baromfiudvar nagyhatalom vagyunk

Sokat hallani az utóbbi években arról, hogy a növekvő takarmányárak miatt egyre kevésbé éri meg baromfiudvart fenntartani Magyarországon, ám a Tojásszövetség kérésünkre adott adataiból az derül ki, hogy a tojásnak továbbra is nagyon jelentős része származik a kertek végéből.

A magyar tojásfogyasztás körülbelül 2,3 milliárd darab évente, a regisztrált magyar tartók pedig 1,2 milliárd darabot termelnek. Ennek egy része természetesen exportra megy, másrészt viszont a fogyasztás egy részét a boltokban kapható import tojás fedezi, a szövetségnél azonban a külkereskedelmi adatok figyelembe vételével úgy számolnak, hogy a háztáji tartás évi 500-600 millió darabos lehet.

Mivel ezek exportja aligha merül fel érdemben, a számok azt mutatják, hogy

még ma is minden negyedik tojást nem boltban vásárolnak meg a magyarok.

A háztáji baromfi, és azon belül a tyúktartás piaci szerepe hagyományosan nagy Magyarországon, egy 2013-as széleskörű európai felmérésből például az derült ki, hogy akkoriban 204 ezer olyan tojástermelő magyar “egység” volt, amely 350-nél kevesebb tojót tartott, az ettől nagyobb telepek száma pedig mindössze 390 volt.

Ausztriában ugyanebben az időben már 1000 nagy telep volt, és a kisebb tartók száma alig lépte túl az 50 ezret. Hozzánk hasonló baromfiudvar nagyhatalomnak csak Lengyelország, Románia, Bulgária, Portugália és Görögország számít.

A Tojásszövetség azt mondja, a legalább közepes méretű magyar telepek száma jelenleg 600 körül van, és ezeken közel 5 ezer embert foglalkoztatnak.

A koronavírus-járvány a tojástermelőket nem rengette meg, sőt a tojás iránti kereslet a boltokban jelentősen nőtt az idei első fél évben. Igaz ezt a vendéglátóipari kereslet drasztikus visszaesése ellensúlyozta, de az év első hat hónapjában így is 540 millió tojást adtak el Magyarországon, ami alig kevesebb a tavalyi 580 milliónál.

A tojás bolti átlagára idén eddig 42,2 forint volt, ami jelentős drágulás a tavalyi 38,6 forinthoz képest, de a szövetség szerint ez csak korrekció, hiszen a 2018-as átlag 44 forint volt, vagyis a tavalyi átmeneti árcsökkenés után ehhez tért vissza a piac.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHolnaptól 80 forintos tojásokat tojnak boldogabb tyúkok, megveszed?A vásárlók és az állatvédők nyomásának engednek az élelmiszerláncok, amikor rákényszerítik a tojástermelőkre a ketreces tyúktartás eltörlését. A tojás ára ezzel a kétszeresére nőhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDrága már annyira a tojás, hogy megérje otthon tyúkot tartani?Miután már hétszáz forintot kell fizetni a boltban egy doboz tojásért, lassan érdemes lehet elgondolkodni a finomabb alternatíván. A tyúktartás nem teljesen kockázatmentes vállalkozás, de még kicsiben is jó üzlet lehet.

Adat Élet baromfi baromfiudvar háztáji kiskereskedelem tojás tojásszövetség Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2021. június 16. 17:32 Adat, Világ

A magyarok lakhatási költségei nőttek a leginkább az unióban a 2015 előtti tíz évben

Az alacsony jövedelmű magyar háztartásokban a kiadások csaknem felét, a teljes lakosságnál pedig 40 százalékát tették ki 2015-ben a lakhatási költségek.

Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2021. június 15. 16:53 Adat

Szikszó, Encs és Devecser környékén tízből egy koronavírus-fertőzött meghalt

Rémisztő adata az egyenlőtlenségnek, hogy az országnak vannak olyan kisebb régiói, ahol több mint 10 százalékon áll a járvány halálozási mutatója, miközben a legjobb járási adatok eddig 3 százalék alatt maradtak.

Jandó Zoltán
2021. június 15. 11:36 Adat

A lakásfelújítási támogatás egy részét szépen elviszi a rég nem látott építőipari áremelkedés

Áprilisban Magyarországon is érezhetővé vált, hogy valami nincs rendben az építőipari árakkal. Közel két éve nem mértek ekkora drágulást a szektorban.

Fontos

Fabók Bálint
2021. június 18. 06:21 Élet

Egészen dermesztő, ahogy a rovarvilág észrevétlenül kipusztul körülöttünk

Sokan már évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek a földi élet szempontjából alapvető fontosságú jelenségre, amit az elmúlt években számos kutatással alátámasztották.

Fabók Bálint
2021. június 17. 06:23 Élet, Vállalat

Belefáradtak a multis és a gyári munkába, létrehoztak egy példamutató biogazdaságot

Hosszú évek munkájával hozták létre a permakultúrás tanyát a Vértes dombjai között, főleg szörpök készítéséből élnek meg.

Avatar
2021. június 16. 17:05 Világ

Megrengeti a világunkat, ha a koronavírus egy kínai laborból szabadult el?

Szakértő szerzőnk hat pontban foglalja össze, mit várhatunk a laborelmélet beigazolódásának következményeként.