Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. október 6. 11:51 Adat, Élet

Stabil baromfiudvar nagyhatalom vagyunk

Sokat hallani az utóbbi években arról, hogy a növekvő takarmányárak miatt egyre kevésbé éri meg baromfiudvart fenntartani Magyarországon, ám a Tojásszövetség kérésünkre adott adataiból az derül ki, hogy a tojásnak továbbra is nagyon jelentős része származik a kertek végéből.

A magyar tojásfogyasztás körülbelül 2,3 milliárd darab évente, a regisztrált magyar tartók pedig 1,2 milliárd darabot termelnek. Ennek egy része természetesen exportra megy, másrészt viszont a fogyasztás egy részét a boltokban kapható import tojás fedezi, a szövetségnél azonban a külkereskedelmi adatok figyelembe vételével úgy számolnak, hogy a háztáji tartás évi 500-600 millió darabos lehet.

Mivel ezek exportja aligha merül fel érdemben, a számok azt mutatják, hogy

még ma is minden negyedik tojást nem boltban vásárolnak meg a magyarok.

A háztáji baromfi, és azon belül a tyúktartás piaci szerepe hagyományosan nagy Magyarországon, egy 2013-as széleskörű európai felmérésből például az derült ki, hogy akkoriban 204 ezer olyan tojástermelő magyar “egység” volt, amely 350-nél kevesebb tojót tartott, az ettől nagyobb telepek száma pedig mindössze 390 volt.

Ausztriában ugyanebben az időben már 1000 nagy telep volt, és a kisebb tartók száma alig lépte túl az 50 ezret. Hozzánk hasonló baromfiudvar nagyhatalomnak csak Lengyelország, Románia, Bulgária, Portugália és Görögország számít.

A Tojásszövetség azt mondja, a legalább közepes méretű magyar telepek száma jelenleg 600 körül van, és ezeken közel 5 ezer embert foglalkoztatnak.

A koronavírus-járvány a tojástermelőket nem rengette meg, sőt a tojás iránti kereslet a boltokban jelentősen nőtt az idei első fél évben. Igaz ezt a vendéglátóipari kereslet drasztikus visszaesése ellensúlyozta, de az év első hat hónapjában így is 540 millió tojást adtak el Magyarországon, ami alig kevesebb a tavalyi 580 milliónál.

A tojás bolti átlagára idén eddig 42,2 forint volt, ami jelentős drágulás a tavalyi 38,6 forinthoz képest, de a szövetség szerint ez csak korrekció, hiszen a 2018-as átlag 44 forint volt, vagyis a tavalyi átmeneti árcsökkenés után ehhez tért vissza a piac.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHolnaptól 80 forintos tojásokat tojnak boldogabb tyúkok, megveszed?A vásárlók és az állatvédők nyomásának engednek az élelmiszerláncok, amikor rákényszerítik a tojástermelőkre a ketreces tyúktartás eltörlését. A tojás ára ezzel a kétszeresére nőhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDrága már annyira a tojás, hogy megérje otthon tyúkot tartani?Miután már hétszáz forintot kell fizetni a boltban egy doboz tojásért, lassan érdemes lehet elgondolkodni a finomabb alternatíván. A tyúktartás nem teljesen kockázatmentes vállalkozás, de még kicsiben is jó üzlet lehet.

Adat Élet baromfi baromfiudvar háztáji kiskereskedelem tojás tojásszövetség Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2021. február 27. 12:39 Adat, Élet

A magyar női vezetők fele hetente legalább három alkalommal sportol

Többnyire futnak és jógáznak a magyar női menedzserek, és kiderült az is, hogy más előnyöket kaptak a sporttól, mint külföldi társaik.

Hajdu Miklós
2021. február 24. 16:40 Adat, Közélet

Az új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedések

A visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

Bucsky Péter
2021. február 24. 06:03 Adat, Vállalat

A multik, és azon belül a németek igen jól jártak a kormány gazdasági akcióprogramjával

A német hátterű vállalkozások a hozzáadott érték 13,5 százalékát adják, de ehhez a támogatások 21,5 százalékát kapták meg.

Fontos

Stubnya Bence
2021. február 27. 07:03 Podcast

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.

Avatar
2021. február 26. 16:32 Pénz

Minden adott, hogy az infláció meglóduljon

Laza monetáris és fiskális politika, pénzben úszó világ, hirtelen felfutó kereslet, már csak az a kérdés, hogy az infláció átmenetileg, vagy tartósan ugrik meg.

Fabók Bálint
2021. február 26. 06:06 Vállalat

A legnagyobb csongrádi cég sztrájkolói azt mondják, megszakadnak a munkában

Lemaradó fizetések, autóipari lassulás, kizsigerelt dolgozók és megnyirbált jogosultságok is szerepet játszanak abban, hogy sztrájkolnak a Continental makói gyáránál.