Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. szeptember 8. 13:01 Élet

A fóliázott papír elkezdte kiszorítani a műanyag csomagolást, de ez nem mindig jó hír

A hűtőpultokba tett, általában 40-50 dekára porciózott húskészítmények műanyag tálcája és fedele körülbelül 20 gramm csomagolóanyagból készül. Ez rengeteg hulladék forrása, és az élelmiszeripar az utóbbi időben komoly lépéseket tett a műanyag használatának visszaszorítására.

Egyre gyakrabban használnak kartonpapírt, ez azonban egy újabb problémát szül. Ahogy a Die Welt írja, a gyártók előszeretettel cserélik le a műanyag tálcát olyanra, amelyet akár tisztán papírnak is érzékelhet a vevő, csakhogy ezek általában műanyag fóliával bevont kartonok.

Amennyiben a papír és a műanyag össze van dolgozva és egységes anyagot alkot, akkor a kompozit kategóriába tartozik. Az előny, amit általában a kiskereskedelmi láncok is előszeretettel kommunikálnak, hogy a felhasznált műanyagok mennyisége ezzel 70 százalékkal csökkenthető.

A papír és a műanyag fólia azonban a legtöbb kompozit esetében nem választható szét könnyen, mert össze van ragasztva. Jobb esetben a termékre rá van írva és rajzolva, hogy szét kellene választani az összetevőket, mielőtt az anyagot a felhasználó a kukába dobja, ám sokszor elmarad a tájékoztatás, és az is előfordulhat, hogy a vásárló eleve tiszta papírnak nézi, és úgy kezeli a szemetet.

A kompozit anyagok nagyon hasznosak a műanyag hulladék csökkentésében, de az újrahasznosítás szempontjából rémálomnak számítanak. Egy német szakértő a Die Weltnek azt mondta, a fóliával bevont papírt legjobb esetben is csak részben lehet újrahasznosítani, a használatuk gazdaságilag is megkérdőjelezhető és az újrahasznosításnál komoly problémákhoz vezet, mert csak külön berendezésekkel lehet kezelni.

Ha nem lehet egyértelműen szétválasztani az összetevőkre, akkor a fóliázott papírt nem szabad együtt kezelni még a laikusok számára hasonló többrétegű tejes és gyümölcsleves kartondobozokkal sem. A helyzetet bonyolítja, hogy utóbbiak szintén kompozit anyagok, de ennek ellenére sem célszerű keverni a két terméket az újrahasznosításnál.

A fogyasztók gyakran nem tudják eldönteni, hogy melyik gyűjtőbe tegyék az anyagot, és az végül a vegyes kommunális hulladék között végzi, amely vagy a lerakóba, vagy az égetőbe megy.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet csomagolás élelmiszer fólia kompozit műanyag papír szelektív hulladékgyűjtés újrahasznosítás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.