Hírlevél feliratkozás
Avatar Avatar
2020. augusztus 25. 17:51 Élet

Ez a járvány nem csökkenti az egyenlőtlenségeket

(A szerzők a Rajk Szakkollégium tagjai.)

Széles tömegeket megmozgató háborúk, a hatalmi berendezkedést alapjaiban megváltoztató forradalmak, államok összeomlása és megszűnése, valamint jelentős sokaságot érintő, gyakran halálos kimenetelű járványok – négy különböző, mégis hasonlóképpen negatív jelenség, amelyek leírásában ritkán szerepel az életszínvonal javulása vagy a társadalmi egyenlőtlenség csökkenése. Walter Sheidel stanfordi professzor szerint mégis épp ez a négy esemény képes hosszú távon is kimutatható módon hozzájárulni a népesség különböző rétegei közötti egyenlőtlenség csökkenéséhez.

A linkelt interjúban ő amellett érvel, hogy békés eszközök – mint például az oktatásra fordított kiadások növelése -, vagy az átlagemberek életét megnehezítő, kisebb gazdasági válságok és sokkok nem képesek érdemben csökkenteni a legkiszolgáltatottabb rétegek lemaradását. Az országok döntéshozóinak intézkedései csak nagy megrázkódtatásokat követően bizonyultak eredményesnek ebből a szempontból:

  • a háború költségeinek fedezése érdekében gyakran különadó sújtotta a leggazdagabb réteget, és jelentősen megemelkedett a munkaerő költsége a tőkééhez képest;
  • a forradalmakra erőteljes kollektivizálás jellemző, a gazdagoktól begyűjtött vagyon pedig lehetővé teszi a bérek és az árak meghatározását*bár ez kollektivizálás nélkül is elő szokott fordulni;
  • egy állam összeomlásakor mindenki szegényebbé válik, de a tehetősebbek egyszerűen többet veszíthetnek;
  • pandémiák esetében pedig a népesség drasztikus csökkenése miatt megemelkedik a munkaerő ára, ezáltal leértékelve a tőke szerepét.

A Scheidel által az apokalipszis lovasaihoz hasonlított négy jelenség napjainkban leginkább releváns pontja a területileg és társadalmilag is széleskörűen elterjedt járványoké, a tavaly decemberben azonosított COVID-19 megbetegedés ugyanis rövid idő alatt a világ gyakorlatilag összes országába eljutott, és globális szinten egyelőre nem látszik a vége.

Több oka is van annak, hogy miért nem várható, hogy napjainkban hasonló események – köztük a koronavírus-járvány – következményei enyhítsék az utóbbi évtizedekben ismét növekedésnek induló egyenlőtlenség problémáját. Ugyan továbbra is megvan a lehetőség a különböző betegségek gyors elterjedésére, a megváltozott körülmények következtében viszont az eddig kifejtett hatások adott esetben elmaradhatnak, megváltozhatnak. A társadalmak rendkívül szoros összeköttetésének köszönhetően – noha a vírus gyors elterjedése is részben ennek tudható be – viszonylag sok ember elvesztése sem okozna visszafordíthatatlan károkat a gazdaságok stabilitásában. Egy ilyen járvány esetében a technológiai fejlettség – azon belül is különösen az automatizáció – miatt hosszú távon akár még növekedhet is az egyenlőtlenség.

Tőzsdei hatások

Rövid távú volatilitásától eltekintve a tőzsdék mozgása nagy mértékben követi a gazdaság általános teljesítményét. A koronavírus-járvány terjedésének következtében a kedvezőtlen kilátások bizonytalanságba sodorták a befektetőket, ezáltal rövid időn belül drasztikus mértékben estek a tőzsdék indexei.

Egy az Egyesült Államokban végzett kutatás szerint a magasabb jövedelemmel rendelkezők jóval nagyobb valószínűséggel fektetnek be részvénypiacon, mint az alacsonyabb jövedelmi szinten lévők. A befektetői hajlandóságra hatással van továbbá az iskolázottság is, az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők – akik valószínűleg kevesebbet is keresnek – nagyobb valószínűséggel gondolják úgy, hogy a részvénypiac működése igazságtalan, illetve kevésbé biztosak abban, hogy lesz elég megtakarításuk nyugdíjas éveikre.

 

Mivel a különböző jövedelmi szinten lévők máshogy viszonyulnak a tőzsdei befektetésekhez, a részvénypiacok teljesítménye inkább a jobb anyagi helyzetben lévők vagyonát, jövedelmét befolyásolja. Amennyiben a részvényindexek értéke növekszik, a gazdagabb rétegek vagyona is növekszik, ha pedig csökkenek a részvényárak, a vagyon is csökken.

A COVID-19 terjedése és az ennek megfékezésére tett lépések hatására a világ tőzsdeindexei rendre beszakadtak. Nem volt ez másképp a Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexével, a BUX indexszel sem.

 

Az index értéke február 19-én még közel volt a korábbi csúcsához, majd négy hét leforgása alatt 36 százalékos csökkenésével sokéves mélypontra esett vissza. A már említett kutatás eredményei alapján a tőzsdei visszaesés a felsőbb vagyoni rétegek helyzetére volt jelentős hatással. Ők a csökkenés következtében közelebb kerültek az alsóbb rétegekhez, amelyek jövedelmét, vagyonát nem befolyásolta jelentősen a tőzsdeindex változása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon kevés kézben koncentrálódnak a magyar pénzügyi eszközökA legvagyonosabb 1 százalék birtokolja az összes magyar kötvény és részvény túlnyomó többségét. Ez eddig nem ismert adatokból derült ki.

Elbocsátások

Korábban a járványok egyenlőtlenséget csökkentő jellemzői közé tartozott, hogy az elhalálozó emberek munkaerő-piaci hiánya növelte a munkaerő árát, így a tőke jelentősége visszaszorult. Ezáltal az alacsonyabb bérszinten alkalmazottak több jövedelemhez jutottak, míg a tőketulajdonosok kevesebbhez. A COVID-19 esetében azonban más a helyzet, hisz a járvány halálos áldozatai elsősorban idősebb emberek, akik nincsenek már jelen a munkaerőpiacon, így elhalálozásuk nincs közvetlen hatással az ottani folyamatokra.

Hatnak rá viszont azon vállalatok, amelyek tevékenysége megnehezült vagy ellehetetlenült a járvány miatt bevezetett elővigyázatossági intézkedések miatt. Mivel számos vállalat elbocsátásokkal oldotta meg a fennmaradáshoz szükséges költségcsökkentést, ezért a munkanélküliek száma jelentősen növekedett világszerte.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmilliók élete tört össze, pedig még el sem ért hozzájuk a járványAz egyiptomi varrónő, a kenyai taxis vagy a mexikói vendégmunkás egyaránt ellehetetlenült. Mi lesz ott, ahol nemhogy home office, de víz és szappan sincs?

Összességében valószínűleg súlyosabb csapást mért a járvány nyomán kialakult gazdasági válság az alacsonyabb bevétellel rendelkező rétegekre, hiszen ők sokkal kiszolgáltatottabbak. Munkahelyeik nagyobb valószínűséggel szűntek meg hirtelen a korlátozások következtében, egyhavi bevételük hirtelen kiesése pedig nagyobb hiányt jelent számukra relatív mértékben.

Abszolút értékben látszik, hogy a vagyonosabbak többet veszítettek, ami a két réteg közötti különbséget csökkentette, ám az Egyesült Államokban például ez a tőzsdén keresztüli hatás ideiglenesnek bizonyult, hiszen több tőzsdeindex augusztusban már a járvány előtti csúcsát is megdöntötte. Ez Magyarországon még messze van, és az összesített hatások értékeléséhez sem telt még el elég idő, de egyelőre itt sem látszik, hogy a járvány igazán mérsékelné az egyenlőtlenségeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKasztosodik a magyar társadalom, és ennek mind megisszuk a levétHét generációig tart egy szegény családnak középosztálybelivé válni Magyarországon. De miért? Michael Förster, az OECD vezető szociálpolitikai elemzője magyarázta el nekünk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egyenlőtlenség járvány koronavírus vagyoni egyenlőtlenség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.