Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 14. 10:26 Élet

Átalakulnak a strandok és a szállodák a tömegturizmus szülőhelyén

A délkelet-spanyolországi Benidormot a modern turizmus bölcsőjeként tartják számon, hiszen szinte csak egy álmos kis falu volt, amikor az ötvenes években megjelentek a településen az első külföldi turisták. Manapság az év nagy részében 70 ezren lakják, de augusztusban ez a szám a hatszorosára emelkedik.

A koronavírus-járvány előtt évente nagyjából négymillió ember kereste fel, jó részük zsúfolt fapados vagy charterjáraton, hogy aztán a strandokon, az éttermekben és a szórakozóhelyeken is egy nagy tömeg részeként múlassák az időt. Ennek természetesen egy csapásra véget vetett a járvány, és bár turisták most is vannak, de a szállodák foglaltsága csak 40 százalék körüli – pedig sok hotel ki sem nyitott – a strandokon privát négyszögeket jelöltek ki, ahol maximum négy ember tartózkodhat, a rendőrök pedig mindenkire rászólnak, aki nem visel maszkot.

Ahogy a Businessweek helyszíni riportjából kiderül, a helyi szolgáltatók nem is reménykednek abban, hogy egyhamar visszatérnének a boldog békeidők, fejlesztéseikkel a most tapasztalhatóhoz hasonló körülményekre igyekeznek felkészülni. Ramón Martinez a testvérével együtt négy szállodát üzemeltet, és ezek közül kettőnek a felújítását már tervezgették egy ideje, de most újragondolták a koncepciót. A legfontosabb változás, hogy

az átalakítás után csak kétágyas szobák lesznek.

Ez fontos különbség, hiszen a városba korábban barátaikkal, családtagjaikkal érkező, viszonylag kispénzű turisták keresték a három-négyágyas szobákat, ahova még pótágyat is be lehet tenni.

Martinezék tisztában vannak azzal, hogy ez burkolt áremelésnek felel meg, ezért – habár például a nagyobb szobákkal teljesítik a besorolás feltételeit – letettek arról, hogy megszerezzék szállodáikkal a negyedik csillagot. Az árazásban egy darabig úgysem tudnák érvényesíteni a különbséget.

A vállalkozók úgy gondolják, hogy ha lesz is hatásos oltóanyag a koronavírus ellen, az emberek egy ideig akkor is nagyobb személyes teret akarnak maguk körül. Egy ideig még biztosan szolgálatban maradnak a szállodák recepciója előtti területet figyelő hőkamerák is, amilyeneket egyébként sok bolt is szolgálatba állított a városban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok év múlva is máshogyan fogunk nyaralni a turizmus mostani átalakulása miattAz utóbbi évek legnagyobb nyertese volt a turizmus világszerte. Most akkora sokk jött, hogy sok mindent újra kell gondolni.

Élet járvány koronavírus nyaralás Spanyolország turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 06:53 Élet

„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon” – kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnak

A járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 20. 07:21 Élet

A tapasztalt magyar diplomások nyugati színvonalon akarnak élni, itthon

Az álláskeresők egyre nyíltabban vállalják a fizetési igényüket, a tapasztalattal rendelkező diplomások pedig annyit kérnek, hogy az a nyugati életszínvonalhoz egész közel vigye őket.

Avatar
2020. szeptember 18. 14:37 Élet

Miért változott meg ennyire az emberek hozzáállása a vírushoz?

A félelem után a többségnél idővel a megnyugvás érzése kerekedik felül, akkor is, ha ez nem indokolt.

Fontos

Stubnya Bence
2020. szeptember 20. 17:39 Világ

A felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártak

Egymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.

Kasnyik Márton
2020. szeptember 19. 07:41 Adat

Lehet, hogy a covid a történelem szemétdombjára küldi az influenzát

Híre-hamva sincs az influenzának azokban az országokban, ahol ilyenkor dúlni szokott. Átmeneti győzelem ez, vagy sikerül végleg megszabadulnunk tőle?

Bucsky Péter
2020. szeptember 18. 07:08 Közélet

Százból hét forintot kap meg, de azért Budapest fizesse a válságkezelést

Nagyvonalú fővárosi segítséget javasol a Fidesz budapesti cégek számára, miközben az itteni vállalkozások adóinak döntő része a központi költségvetésbe kerül.