Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 14. 10:26 Élet

Átalakulnak a strandok és a szállodák a tömegturizmus szülőhelyén

A délkelet-spanyolországi Benidormot a modern turizmus bölcsőjeként tartják számon, hiszen szinte csak egy álmos kis falu volt, amikor az ötvenes években megjelentek a településen az első külföldi turisták. Manapság az év nagy részében 70 ezren lakják, de augusztusban ez a szám a hatszorosára emelkedik.

A koronavírus-járvány előtt évente nagyjából négymillió ember kereste fel, jó részük zsúfolt fapados vagy charterjáraton, hogy aztán a strandokon, az éttermekben és a szórakozóhelyeken is egy nagy tömeg részeként múlassák az időt. Ennek természetesen egy csapásra véget vetett a járvány, és bár turisták most is vannak, de a szállodák foglaltsága csak 40 százalék körüli – pedig sok hotel ki sem nyitott – a strandokon privát négyszögeket jelöltek ki, ahol maximum négy ember tartózkodhat, a rendőrök pedig mindenkire rászólnak, aki nem visel maszkot.

Ahogy a Businessweek helyszíni riportjából kiderül, a helyi szolgáltatók nem is reménykednek abban, hogy egyhamar visszatérnének a boldog békeidők, fejlesztéseikkel a most tapasztalhatóhoz hasonló körülményekre igyekeznek felkészülni. Ramón Martinez a testvérével együtt négy szállodát üzemeltet, és ezek közül kettőnek a felújítását már tervezgették egy ideje, de most újragondolták a koncepciót. A legfontosabb változás, hogy

az átalakítás után csak kétágyas szobák lesznek.

Ez fontos különbség, hiszen a városba korábban barátaikkal, családtagjaikkal érkező, viszonylag kispénzű turisták keresték a három-négyágyas szobákat, ahova még pótágyat is be lehet tenni.

Martinezék tisztában vannak azzal, hogy ez burkolt áremelésnek felel meg, ezért – habár például a nagyobb szobákkal teljesítik a besorolás feltételeit – letettek arról, hogy megszerezzék szállodáikkal a negyedik csillagot. Az árazásban egy darabig úgysem tudnák érvényesíteni a különbséget.

A vállalkozók úgy gondolják, hogy ha lesz is hatásos oltóanyag a koronavírus ellen, az emberek egy ideig akkor is nagyobb személyes teret akarnak maguk körül. Egy ideig még biztosan szolgálatban maradnak a szállodák recepciója előtti területet figyelő hőkamerák is, amilyeneket egyébként sok bolt is szolgálatba állított a városban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok év múlva is máshogyan fogunk nyaralni a turizmus mostani átalakulása miattAz utóbbi évek legnagyobb nyertese volt a turizmus világszerte. Most akkora sokk jött, hogy sok mindent újra kell gondolni.

Élet járvány koronavírus nyaralás Spanyolország turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2022. november 27. 14:51 Élet

Férfiakat hoz hátrányba, ha átgondolatlanul lépnek fel az esélyegyenlőtlenség ellen

Ha csak egy szempont mentén határozzák meg, hogy kiknek segítenek, az könnyen visszafelé is elsülhet.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Katona Hajnalka
2022. november 24. 10:24 Élet, Világ

Nem reménytelen a születések számának növelése, ha javul a dolgozó nők helyzete

A szülési turizmus megszűnt, de a biztonság és rugalmasság jót tett a gyermekvállalási kedvnek az Egyesült Államokban a járvány alatt.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.

Stubnya Bence
2022. november 28. 14:28 Támogatói tartalom, Vállalat

Ígéretes eredményekkel zárult a négynapos munkahét eddigi legnagyobb magyarországi kísérlete

Javult a hatékonysága és a munka-magánélet egyensúllyal való elégedettsége a Telekom dolgozóinak, akik négynapos munkahétre álltak át. Februártól a résztvevők számát duplázva folytatódik a tesztidőszak.

Bucsky Péter
2022. november 28. 04:34 Vállalat

Legóból épített százmilliós céget egy magyar vállalkozó

Több száz millió forintos üzlet az egyedi tervek alapján készült legók tervezése és összeállítása.