Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 14. 10:26 Élet

Átalakulnak a strandok és a szállodák a tömegturizmus szülőhelyén

A délkelet-spanyolországi Benidormot a modern turizmus bölcsőjeként tartják számon, hiszen szinte csak egy álmos kis falu volt, amikor az ötvenes években megjelentek a településen az első külföldi turisták. Manapság az év nagy részében 70 ezren lakják, de augusztusban ez a szám a hatszorosára emelkedik.

A koronavírus-járvány előtt évente nagyjából négymillió ember kereste fel, jó részük zsúfolt fapados vagy charterjáraton, hogy aztán a strandokon, az éttermekben és a szórakozóhelyeken is egy nagy tömeg részeként múlassák az időt. Ennek természetesen egy csapásra véget vetett a járvány, és bár turisták most is vannak, de a szállodák foglaltsága csak 40 százalék körüli – pedig sok hotel ki sem nyitott – a strandokon privát négyszögeket jelöltek ki, ahol maximum négy ember tartózkodhat, a rendőrök pedig mindenkire rászólnak, aki nem visel maszkot.

Ahogy a Businessweek helyszíni riportjából kiderül, a helyi szolgáltatók nem is reménykednek abban, hogy egyhamar visszatérnének a boldog békeidők, fejlesztéseikkel a most tapasztalhatóhoz hasonló körülményekre igyekeznek felkészülni. Ramón Martinez a testvérével együtt négy szállodát üzemeltet, és ezek közül kettőnek a felújítását már tervezgették egy ideje, de most újragondolták a koncepciót. A legfontosabb változás, hogy

az átalakítás után csak kétágyas szobák lesznek.

Ez fontos különbség, hiszen a városba korábban barátaikkal, családtagjaikkal érkező, viszonylag kispénzű turisták keresték a három-négyágyas szobákat, ahova még pótágyat is be lehet tenni.

Martinezék tisztában vannak azzal, hogy ez burkolt áremelésnek felel meg, ezért – habár például a nagyobb szobákkal teljesítik a besorolás feltételeit – letettek arról, hogy megszerezzék szállodáikkal a negyedik csillagot. Az árazásban egy darabig úgysem tudnák érvényesíteni a különbséget.

A vállalkozók úgy gondolják, hogy ha lesz is hatásos oltóanyag a koronavírus ellen, az emberek egy ideig akkor is nagyobb személyes teret akarnak maguk körül. Egy ideig még biztosan szolgálatban maradnak a szállodák recepciója előtti területet figyelő hőkamerák is, amilyeneket egyébként sok bolt is szolgálatba állított a városban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok év múlva is máshogyan fogunk nyaralni a turizmus mostani átalakulása miattAz utóbbi évek legnagyobb nyertese volt a turizmus világszerte. Most akkora sokk jött, hogy sok mindent újra kell gondolni.

Élet járvány koronavírus nyaralás Spanyolország turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. november 22. 06:53 Élet

Be fog érkezni -70 fokon a magyar oltóhelyre a koronavírus-vakcina, ha veszünk belőle

A mínusz 20 fokos szállítás majdhogynem mindennapos gyakorlat, és a mínusz 70 sem példa nélküli, de csak kis mennyiségben.

Torontáli Zoltán
2020. november 20. 10:30 Élet, Vállalat

Viszi a járvány a falusi patikákat is

Hiába próbálja a kormány már hosszú évek óta minden lehetséges adminisztratív eszközzel védeni a kis falusi patikákat, most furcsa módon épp a szabályok merevsége miatt kellett többnek is bezárnia.

Fabók Bálint
2020. november 18. 06:26 Élet

Az ápolók úgy érzik, a teljes bizonytalanságba taszították őket

Pont a világjárvány kellős közepén alakítják át gyökerestől a szakmát, és ez tanácstalanságot, frusztrációt szül.

Fontos

Avatar
2020. november 24. 17:09 Pénz

A covid után jön az adóemelés?

A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.

Bucsky Péter
2020. november 24. 06:54 Közélet

Elhagyják a vállalkozók Parragh kamaráját, de a NAV-végrehajtást nem ússzák meg

Miközben a zsugorodó tagságú kamarai rendszer elnöke könnyítésekért lobbizik a cégek számára, a tartozások behajtása a válságban sem szünetel.

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.