Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 12. 11:28 Élet

Az óceánjárók még elhagyatottan is vonzzák a turistákat

Ahogy korábban megírtuk, a turistahajózást lényegében lenullázta a járvány, és a tengerjáró monstrumok majdnem kivétel nélkül szinte üresen várják valahol, hogy újra szolgálatba állítják-e őket, vagy egy hajóbontóba kerülnek.

Érdekes módon azonban még így is vonzzák az embereket, csak persze nem úgy, mint a járvány előtt. Sokan csak a partról nézegetik őket, de ahogy a BBC írja, egy élelmes vállalkozó a dél-angliai Christchurch-ből hajókirándulásokat szervez az óceánjárókhoz, így közelről is meg lehet őket tekinteni.

A 62 éves Paul Derham korábban három évtizeden át dolgozott tengerjáró turistahajókon, az egyiknek még a helyettes kapitánya is volt. Később megvásárolt egy kis komphajózással foglalkozó társaságot, amelynek szokásos tevékenysége jelenleg szünetel, így jött az ötlet, hogy két és félórás túrát szervezzen az óceánjárókhoz. Amikor két alkalmat meghirdetett a Facebookon, két óra alatt elfogyott az összes jegy, és azóta is nagy az érdeklődés.

Túl messzire tényleg nem kell menni, hiszen sok turistahajó vetett horgonyt Anglia déli partjai mentén Plymouth-tól egészen Southamptonig, amely egyébként a brit turisták számára a tengeri utak gyakori kiindulópontja volt. A nyílt tengeri horgonyzás egyik oka, hogy ennyi hajó nem férne el a kikötőkben, Southamptonban például normális esetben négy hely van a nagy turistahajók számára, és rendkívüli helyzetben is legfeljebb csak hattal lehet számolni. Másrészt pedig a kikötői díjak miatt ez többe is kerülne, mint a part közelében, a tengeren horgonyozni.

Ugyanakkor nem is mennek túl messzire a kikötőktől, mert bár elhagyatottnak látszanak, most is van személyzet a hajók fedélzetén, így számukra időről-időre ellátmányt kell vételezni, valamint tankolni kell. A P&O hajóstársaság arról tájékoztatta a BBC-t, hogy nagyjából száz ember van mindegyik hajóján, például gépkezelők, villanyszerelők, takarítók, szakácsok és egészségügyi személyzet.

Erre egyrészt azért van szükség, nehogy elszabaduljon a hajó egy viharban, másrészt felügyelni kell a biztonsági, például a tűzoltórendszereket. Emellett pedig a P&O a nyilatkozata szerint azt a leállítási megoldást választotta, amely nagyobb személyzetet igényel és költségesebb, viszont ha újra lehet majd turistákat vinni, akkor pár hét alatt ismét szolgálatba tudják majd állítani a hajóikat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA turistahajók egy része nem fogja túlélni a mostani időszakotMiné hosszabb ideig állnak, annál több probléma lesz a tengerjáró turistahajókkal. Néhány nem fogja elkerülni a hajóbontót.

Élet hajó hajózás járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 06:53 Élet

„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon” – kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnak

A járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 20. 07:21 Élet

A tapasztalt magyar diplomások nyugati színvonalon akarnak élni, itthon

Az álláskeresők egyre nyíltabban vállalják a fizetési igényüket, a tapasztalattal rendelkező diplomások pedig annyit kérnek, hogy az a nyugati életszínvonalhoz egész közel vigye őket.

Avatar
2020. szeptember 18. 14:37 Élet

Miért változott meg ennyire az emberek hozzáállása a vírushoz?

A félelem után a többségnél idővel a megnyugvás érzése kerekedik felül, akkor is, ha ez nem indokolt.

Fontos

Stubnya Bence
2020. szeptember 20. 17:39 Világ

A felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártak

Egymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.

Kasnyik Márton
2020. szeptember 19. 07:41 Adat

Lehet, hogy a covid a történelem szemétdombjára küldi az influenzát

Híre-hamva sincs az influenzának azokban az országokban, ahol ilyenkor dúlni szokott. Átmeneti győzelem ez, vagy sikerül végleg megszabadulnunk tőle?

Bucsky Péter
2020. szeptember 18. 07:08 Közélet

Százból hét forintot kap meg, de azért Budapest fizesse a válságkezelést

Nagyvonalú fővárosi segítséget javasol a Fidesz budapesti cégek számára, miközben az itteni vállalkozások adóinak döntő része a központi költségvetésbe kerül.