Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 12. 11:28 Élet

Az óceánjárók még elhagyatottan is vonzzák a turistákat

Ahogy korábban megírtuk, a turistahajózást lényegében lenullázta a járvány, és a tengerjáró monstrumok majdnem kivétel nélkül szinte üresen várják valahol, hogy újra szolgálatba állítják-e őket, vagy egy hajóbontóba kerülnek.

Érdekes módon azonban még így is vonzzák az embereket, csak persze nem úgy, mint a járvány előtt. Sokan csak a partról nézegetik őket, de ahogy a BBC írja, egy élelmes vállalkozó a dél-angliai Christchurch-ből hajókirándulásokat szervez az óceánjárókhoz, így közelről is meg lehet őket tekinteni.

A 62 éves Paul Derham korábban három évtizeden át dolgozott tengerjáró turistahajókon, az egyiknek még a helyettes kapitánya is volt. Később megvásárolt egy kis komphajózással foglalkozó társaságot, amelynek szokásos tevékenysége jelenleg szünetel, így jött az ötlet, hogy két és félórás túrát szervezzen az óceánjárókhoz. Amikor két alkalmat meghirdetett a Facebookon, két óra alatt elfogyott az összes jegy, és azóta is nagy az érdeklődés.

Túl messzire tényleg nem kell menni, hiszen sok turistahajó vetett horgonyt Anglia déli partjai mentén Plymouth-tól egészen Southamptonig, amely egyébként a brit turisták számára a tengeri utak gyakori kiindulópontja volt. A nyílt tengeri horgonyzás egyik oka, hogy ennyi hajó nem férne el a kikötőkben, Southamptonban például normális esetben négy hely van a nagy turistahajók számára, és rendkívüli helyzetben is legfeljebb csak hattal lehet számolni. Másrészt pedig a kikötői díjak miatt ez többe is kerülne, mint a part közelében, a tengeren horgonyozni.

Ugyanakkor nem is mennek túl messzire a kikötőktől, mert bár elhagyatottnak látszanak, most is van személyzet a hajók fedélzetén, így számukra időről-időre ellátmányt kell vételezni, valamint tankolni kell. A P&O hajóstársaság arról tájékoztatta a BBC-t, hogy nagyjából száz ember van mindegyik hajóján, például gépkezelők, villanyszerelők, takarítók, szakácsok és egészségügyi személyzet.

Erre egyrészt azért van szükség, nehogy elszabaduljon a hajó egy viharban, másrészt felügyelni kell a biztonsági, például a tűzoltórendszereket. Emellett pedig a P&O a nyilatkozata szerint azt a leállítási megoldást választotta, amely nagyobb személyzetet igényel és költségesebb, viszont ha újra lehet majd turistákat vinni, akkor pár hét alatt ismét szolgálatba tudják majd állítani a hajóikat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA turistahajók egy része nem fogja túlélni a mostani időszakotMiné hosszabb ideig állnak, annál több probléma lesz a tengerjáró turistahajókkal. Néhány nem fogja elkerülni a hajóbontót.

Élet hajó hajózás járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.

Pálos Máté
2021. november 30. 14:12 Élet

Karikó Katalin a Szegedi Egyetem professzora lett, és induló kutatására fordítja az egyik legrangosabb díja után járó 53 millió forintot

A 2022-es Jeantet-Collen-díjat a transzlációs orvostudományért Karikó Katalin magyar, valamint Uğur Şahin és Özlem Türeci német kutatók megosztva kapjták.

Fontos

Török Zoltán
2021. december 7. 17:46 Pénz

Mit tanulhatunk Harry Pottertől az inflációról?

A sorozat első kötetében elpusztították a bölcsek kövét, így a későbbiekben nem fenyegette infláció a szereplőket. A mi világunkban ez kicsit bonyolultabb.

Jandó Zoltán
2021. december 7. 16:37 Pénz, Vállalat

Kiderült, kinek adta el az állam a volt Malév-székházat 3,8 milliárdért

Az a vállalkozó szerezte meg az államtól a Malév-székházat, aki a budapesti repülőteret épp az állammal közösen vásárolná meg. Nem ez volt az első hatalmas ügylet a felek között.

Mészáros R. Tamás
2021. december 7. 06:51 Adat, Világ

Zakatol, de nem jut előre a Magyarország nevű összeszerelő üzem

A magyar gazdaságban megtermelt érték egyre nagyobb részét exportáljuk, de nem lépünk feljebb a nemzetközi termelési láncokban az OECD friss adatai szerint.