Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 12. 11:28 Élet

Az óceánjárók még elhagyatottan is vonzzák a turistákat

Ahogy korábban megírtuk, a turistahajózást lényegében lenullázta a járvány, és a tengerjáró monstrumok majdnem kivétel nélkül szinte üresen várják valahol, hogy újra szolgálatba állítják-e őket, vagy egy hajóbontóba kerülnek.

Érdekes módon azonban még így is vonzzák az embereket, csak persze nem úgy, mint a járvány előtt. Sokan csak a partról nézegetik őket, de ahogy a BBC írja, egy élelmes vállalkozó a dél-angliai Christchurch-ből hajókirándulásokat szervez az óceánjárókhoz, így közelről is meg lehet őket tekinteni.

A 62 éves Paul Derham korábban három évtizeden át dolgozott tengerjáró turistahajókon, az egyiknek még a helyettes kapitánya is volt. Később megvásárolt egy kis komphajózással foglalkozó társaságot, amelynek szokásos tevékenysége jelenleg szünetel, így jött az ötlet, hogy két és félórás túrát szervezzen az óceánjárókhoz. Amikor két alkalmat meghirdetett a Facebookon, két óra alatt elfogyott az összes jegy, és azóta is nagy az érdeklődés.

Túl messzire tényleg nem kell menni, hiszen sok turistahajó vetett horgonyt Anglia déli partjai mentén Plymouth-tól egészen Southamptonig, amely egyébként a brit turisták számára a tengeri utak gyakori kiindulópontja volt. A nyílt tengeri horgonyzás egyik oka, hogy ennyi hajó nem férne el a kikötőkben, Southamptonban például normális esetben négy hely van a nagy turistahajók számára, és rendkívüli helyzetben is legfeljebb csak hattal lehet számolni. Másrészt pedig a kikötői díjak miatt ez többe is kerülne, mint a part közelében, a tengeren horgonyozni.

Ugyanakkor nem is mennek túl messzire a kikötőktől, mert bár elhagyatottnak látszanak, most is van személyzet a hajók fedélzetén, így számukra időről-időre ellátmányt kell vételezni, valamint tankolni kell. A P&O hajóstársaság arról tájékoztatta a BBC-t, hogy nagyjából száz ember van mindegyik hajóján, például gépkezelők, villanyszerelők, takarítók, szakácsok és egészségügyi személyzet.

Erre egyrészt azért van szükség, nehogy elszabaduljon a hajó egy viharban, másrészt felügyelni kell a biztonsági, például a tűzoltórendszereket. Emellett pedig a P&O a nyilatkozata szerint azt a leállítási megoldást választotta, amely nagyobb személyzetet igényel és költségesebb, viszont ha újra lehet majd turistákat vinni, akkor pár hét alatt ismét szolgálatba tudják majd állítani a hajóikat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA turistahajók egy része nem fogja túlélni a mostani időszakotMiné hosszabb ideig állnak, annál több probléma lesz a tengerjáró turistahajókkal. Néhány nem fogja elkerülni a hajóbontót.

Élet hajó hajózás járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2020. november 27. 17:54 Élet

Az egész világ mindenkié – egy mesekönyv, amit mindenki kalapácsnak nézett

Egy sokkal jobb sorsa érdemes eszköz áldozatul esett és beszorult a megszokott demagóg, populista, gender- és homofób diskurzusba.

Torontáli Zoltán
2020. november 22. 06:53 Élet

Be fog érkezni -70 fokon a magyar oltóhelyre a koronavírus-vakcina, ha veszünk belőle

A mínusz 20 fokos szállítás majdhogynem mindennapos gyakorlat, és a mínusz 70 sem példa nélküli, de csak kis mennyiségben.

Torontáli Zoltán
2020. november 20. 10:30 Élet, Vállalat

Viszi a járvány a falusi patikákat is

Hiába próbálja a kormány már hosszú évek óta minden lehetséges adminisztratív eszközzel védeni a kis falusi patikákat, most furcsa módon épp a szabályok merevsége miatt kellett többnek is bezárnia.

Fontos

Stubnya Bence
2020. november 27. 06:57 Vállalat

Harmadszor kerültek idén padlóra, most online karácsonyi bulikban bíznak

A cégek egy része profilváltással alkalmazkodott a járványhoz a rendezvényszervezők piacán, de a legtöbben még így is csak a veszteség minimalizálására játszanak.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. november 26. 06:57 Adat, Vállalat

Egy visszahúzódó magyar testvérpár gazdagabb, mint Mészáros és Csányi együtt

Fontos magyar vállalatok legnagyobb tulajdonosai közé tartozik Rahimkulov Timur és Ruszlan, de nyilvános fotó sincs róluk.

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2020. november 25. 16:56 Adat, Közélet

Semmi értelme nincs az operatív törzs járvány-előrejelzésének

Legalábbis abban a formában, ahogy hetente közlik. Ha jól csinálják, a szennyvízadat hasznos eleme lehet a járvány követésének, de amit az NNK közzétesz, nem az.