Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 12. 11:28 Élet

Az óceánjárók még elhagyatottan is vonzzák a turistákat

Ahogy korábban megírtuk, a turistahajózást lényegében lenullázta a járvány, és a tengerjáró monstrumok majdnem kivétel nélkül szinte üresen várják valahol, hogy újra szolgálatba állítják-e őket, vagy egy hajóbontóba kerülnek.

Érdekes módon azonban még így is vonzzák az embereket, csak persze nem úgy, mint a járvány előtt. Sokan csak a partról nézegetik őket, de ahogy a BBC írja, egy élelmes vállalkozó a dél-angliai Christchurch-ből hajókirándulásokat szervez az óceánjárókhoz, így közelről is meg lehet őket tekinteni.

A 62 éves Paul Derham korábban három évtizeden át dolgozott tengerjáró turistahajókon, az egyiknek még a helyettes kapitánya is volt. Később megvásárolt egy kis komphajózással foglalkozó társaságot, amelynek szokásos tevékenysége jelenleg szünetel, így jött az ötlet, hogy két és félórás túrát szervezzen az óceánjárókhoz. Amikor két alkalmat meghirdetett a Facebookon, két óra alatt elfogyott az összes jegy, és azóta is nagy az érdeklődés.

Túl messzire tényleg nem kell menni, hiszen sok turistahajó vetett horgonyt Anglia déli partjai mentén Plymouth-tól egészen Southamptonig, amely egyébként a brit turisták számára a tengeri utak gyakori kiindulópontja volt. A nyílt tengeri horgonyzás egyik oka, hogy ennyi hajó nem férne el a kikötőkben, Southamptonban például normális esetben négy hely van a nagy turistahajók számára, és rendkívüli helyzetben is legfeljebb csak hattal lehet számolni. Másrészt pedig a kikötői díjak miatt ez többe is kerülne, mint a part közelében, a tengeren horgonyozni.

Ugyanakkor nem is mennek túl messzire a kikötőktől, mert bár elhagyatottnak látszanak, most is van személyzet a hajók fedélzetén, így számukra időről-időre ellátmányt kell vételezni, valamint tankolni kell. A P&O hajóstársaság arról tájékoztatta a BBC-t, hogy nagyjából száz ember van mindegyik hajóján, például gépkezelők, villanyszerelők, takarítók, szakácsok és egészségügyi személyzet.

Erre egyrészt azért van szükség, nehogy elszabaduljon a hajó egy viharban, másrészt felügyelni kell a biztonsági, például a tűzoltórendszereket. Emellett pedig a P&O a nyilatkozata szerint azt a leállítási megoldást választotta, amely nagyobb személyzetet igényel és költségesebb, viszont ha újra lehet majd turistákat vinni, akkor pár hét alatt ismét szolgálatba tudják majd állítani a hajóikat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA turistahajók egy része nem fogja túlélni a mostani időszakotMiné hosszabb ideig állnak, annál több probléma lesz a tengerjáró turistahajókkal. Néhány nem fogja elkerülni a hajóbontót.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet hajó hajózás járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.