Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. július 20. 14:48 Élet

A városi terepjárók lefogytak, a normál autók meghíztak, a két kategória összeért

Kezdetben voltak a hasonló felépítésű, de eltérő méretű autók, és a főbb kategóriákat a hosszúság-szélesség adatok határozták meg. Az SUV-k (sport utility vehicles) elsöprő népszerűsége azonban alapvetően változtatta meg a kategorizálást, a sokszor városi terepjárónak nevezett modellek a magasságot is meghatározó dimenzióvá tették.

A magasabb felépítésű és általában jóval nagyobb tömegű SUV-k elterjedésének a környezetvédők nem örülnek, ezek a járművek általában jobban terhelik a környezetet, mint a hagyományos verzióik.

A német Welt am Sonntag azonban most egy olyan kutatást mutatott be, amely szerint az SUV-k az utóbbi évtizedben kissé összementek. A hagyományos modellek növekedése azonban nem állt meg, ezért a kategóriák összecsúsztak.

Az egységesedés a hosszúságban kifejezetten látványos. 2007-ben egy átlagos SUV hossza 4,58 méter volt, ami 30 centivel haladta meg a hagyományos verziók átlagát, idén azonban a különbség már csak 3 centi. Mivel a kisebb kategóriákat is eluralták az SUV-k, a városi terepjárók átlagos hossza most 4,47 méter, a hagyományos verzióké viszont 4,44 méterre nőtt.

Környezetvédelmi szempontból a tömeg fontosabb, hiszen minél nehezebb egy jármű, annál több üzemanyaggal kell meghajtani ugyanakkora táv megtételéhez. Az SUV-k átlagos súlya 2007-ben 2,43 tonna volt, mára azonban 2,15 tonnára fogytak. A normál felépítésű verziók tömege ezzel szemben 1,85 tonnáról 1,99 tonnára nőtt, vagyis az 580 kilogrammos különbség 160 kilóra olvadt.

Szélességben az SUV-k ugyan csak 2 centimétert mentek össze, a többi autó viszont 4 centit nőtt, így a különbség ma már mindössze 4 centiméter.

A Die Welt írása szerint az átlagos méretekben észlelhető egységesedésnek két fő oka van. Egyrészt a vékonyabb pénztárcájú vásárlók is SUV-ket szeretnének vezetni, ezért egyre nagyobb a választék a kisebb méretű, vagyis olcsóbb városi terepjárókból. A másik fő ok pedig, hogy akinek van pénze hagyományos felépítésű autóra, az egyre nagyobbat akar venni. A Volkswagen Golf például 3,82 méterről 4,28 méteresre nőtt az évek alatt, a tömege pedig 63 százalékkal nagyobb.

A vásárlók szeretik a magasabb ülőpozíciót, mert könnyebb az autóból ki- és beszállni, a vezetést pedig biztonságosabbnak érzik, ha többet látnak az útból. Ezért nőnek, és sok esetben magasodnak is a hagyományos modellek, a kisebb SUV-k viszont gyakran alacsonyabbakká válnak, így a két kategória összeért.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet autó méret modell suv Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.