Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2020. július 5. 12:14 Élet

Engedni kell a gyereknek, hogy élje a saját életét

Minden szülő a legjobbat akarja a gyermekének, de ha túlságosan irányítani szeretné az életét, az már többet árt, mint használ. Egy amerikai kutatás annak járt utána, hogy milyen hatással van a tinédzserek hosszú távú fejlődésére, ha a szüleik erős kontroll alatt tartják őket serdülőkorukban.

A kutatásban 184 résztvevőt figyeltek meg 13 és 32 éves kora között, egy évente kitöltött kérdőív segítségével. A korai szakaszban a szüleikről és önmagukról kellett kérdéseket megválaszolni, míg felnőtt korban a magánéletükkel és a végzettségükkel kapcsolatos kérdéseket kaptak.

Ezen kívül serdülőkorban az osztálytársaiktól is megkérdezték, hogy mennyire kedvelik a résztvevőket, illetve videofelvételen is megfigyelték, hogyan viselkednek a barátaik társaságában. Felnőtt korban ugyanígy azt vizsgálták videók segítségével, hogy hogyan viselkednek a párjukkal.

A kísérletben résztvevők fele-fele arányban voltak nők és férfiak, nagyon különböző társadalmi rétegekből kerültek be résztvevők, 40 százalékuk vallotta magát valamilyen kisebbséghez tartozónak.

Az eredmények azt mutatták, hogy akiknek a szülei túlságosan irányítani akarták az életüket, azok

kisebb eséllyel éltek párkapcsolatban 32 éves korukra, és alacsonyabb volt az iskolai végzettségük is.

Akik mégis párkapcsolatban éltek, az átlagnál nagyobb eséllyel választottak olyan partnert, akivel nem tudtak támogató kapcsolatot kialakítani.

Ez leginkább abból fakadt, hogy tinédzser korukban nem lettek eléggé érettek lelkileg, és a társaik sem fogadták be őket. Mivel a túlzott irányítás hatására a gyerekekben nem fejlődik ki az önállóság, ezért kevésbé tudják megvalósítani önmagukat, nem függetlenednek időben a szüleiktől.

Ennek következtében alacsonyabb lesz az önbizalmuk, és ez olyan lemaradáshoz vezet, amit nehéz később behozniuk. Ezeknek a gyerekeknek rosszabb lesz a teljesítménye, és az alacsony önbizalom miatt nehezebben fognak párt találni. A tanulmány eredményei szerint ráadásul ez a hatás egészen

hosszan tartó befolyással lehet a felnőttkori életükre is.

Ezért a szerzők szerint a szülők azzal tehetik a legjobbat a gyermekeiknek, ha megfelelő mozgásteret engednek nekik, ami segíti őket a függetlenség és az önállóság elérésében, hiszen ha ez nem történik meg tinédzser korban, akkor később már nagyon nehéz megküzdeni az ebből fakadó problémákkal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor segítünk a gyerekünknek a leginkább, ha időben megtaláljuk, miben jóMár meghaladta a szigorú nevelés korát az oktatástudomány, sokkal fontosabb az egyénre szabott szülői odafigyelés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet gyerekek gyermeknevelés magánélet szülő teljesítmény Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Fontos

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?