Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2020. június 21. 12:29 Élet

Fontos, hogy több nő kerüljön a döntéshozók közé

A női egyenjogúság fontos lépése, hogy a döntéshozásban is egyenlően arányban legyenek képviseltetve. Ez sajnos, ahogy a világ nagy részén, Magyarországon is messze van az optimálistól. Emiatt sokszor felmerül a női kvóta lehetősége vagy más szabályzatok, amik segítik a nők egyenlőbb képviseletét egyebek mellett a parlamentben. Thushyanthan Baskaran és Zohal Hessami annak jártak utána tanulmányukban, hogy vajon valóban változtat-e a döntéshozáson, ha több nőt választanak meg.

Német tartományi adatokon vizsgálták, hogy ha arányaiban több nő kerül az önkormányzat vezetésébe, akkor nagyobb figyelmet fordítanak-e a kisgyerekek elhelyezésére. Azért ezt a témát vizsgálták, mert ez egy olyan terület, amiről korábbi kutatásokból tudjuk, hogy a nőknek fontosabb, mint a férfiaknak. Ráadásul szoros összefüggésben van azzal, hogy a kisgyerekes anyák munkába tudjanak állni, ezért ez is egy fontos lépése a női emancipációnak.

Elemzésükben a 2002-es, 2008-as és 2014-es választásokat vizsgálták, és olyan területeket hasonlítottak össze, amelyek szinte csak abban különböztek, hogy milyen arányban kerültek nők a vezetésbe. Ez azért fontos, mert könnyen lehet, hogy a baloldalibb vagy városi szavazókerületekben hajlamosabbak több nőt megválasztani, de ezek a kerületek amúgy is különböznek az inkább jobboldali, más települési formájú kerületektől.

Ezt kiküszöbölve eredményeik valóban csak a megválasztott női képviselők hatását mutatják. A német adatok alapján

eggyel több nő a tanácsban 40 százalékkal megemelte az ezer főre jutó gyermekellátási helyek számát.

Fontos tudni, hogy elemzésükben csak bajor kerületeket néztek, amik alapvetően kis létszámúak, így eggyel több nő arányaiban sokat jelenthet. Azonban még így is jellemzően 20 százalék körül volt a nők aránya a tanácsokon belül. Tehát egyértelmű az eredményekből, hogy fontos a nők arányos képviselete ahhoz, hogy a számukra fontos témákkal is foglalkozzanak az önkormányzatok.

A szerzők szerencséjére a tanácsmegbeszélések felvételei is hozzáférhetők, ezért ki tudták azt is elemezni, hogy vajon mi állhat a változás mögött. Az a szavazások arányából látszott, hogy nem azért van ereje a női képviselőknek, mert ezekben a kérdésekben amúgy a tanácsban egyenlő számmal vannak jelen támogatók és ellenzők. Akárhogy is döntenek, a döntés általában egyöntetű vagy legalábbis nagy többséggel nyerik meg a szavazást.

A nők hatása a döntésekre közvetett módon történik, ugyanis ahol több nő van a tanácsban, ott az összes nő többet szólal fel.

Ennek az lehet az oka, hogy a nők feszélyezve érzik magukat, ha férfiak által dominált helyzetekben kell kiállniuk a véleményük mellett, így minél többen vannak a tanácsban, annál szívesebben szólalnak fel és támogatják egymás indítványait.

Ez a hatás viszont csak akkor érvényesül, ha alapvetően túlnyomó többségben vannak a férfiak. Ha már három vagy annál több nő van (a jellemzően 10 fő körüli) tanácsokban, akkor nincs hatással a döntéshozásra, hogy még több nő kerül-e be a választásokkor vagy sem. Ebben az esetben a nők már alapból nem érzik azt, hogy a férfiak dominálnák a tárgyalásokat, ezért bátrabban szólalnak fel és küzdenek a nők számára fontos ügyekért.

A szerzők az eredményeiket a női kvóta bevezetése melletti erős érvként értékelik, hiszen látható belőle, hogy a nők túl alacsony aránya hátráltatja a számukra fontos ügyek tárgyalását és kedvező döntés meghozatalát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPolitikailag többnyire férfiak, szakmailag viszont inkább nők vezetik a magyar önkormányzatokatJelentős a nőhiány a magyarországi polgármestereket nézve, a jegyzők között viszont a férfiak vannak kisebbségben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet döntés nemek közötti egyenlőség női kvóta Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.