Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. június 20. 12:53 Élet

Szokatlan csendet okozott a járvány, ami nagyon jót tesz az egészségnek

Tavasszal a járványügyi korlátozások bevezetésével nemcsak a levegő minősége javult világszerte, hanem a zajártalom is jelentősen lecsökkent. A közlekedés és a termelés mérséklődésével járó szokatlan csendet belga kutatók a szeizmikus hullámokat vizsgálva is kimutatták, a visszarendeződés következtében azonban már nem sokáig lehet élvezni a koronavírus e pozitív mellékhatását.

A zajos környezethez a BBC összefoglalója szerint kifejezetten nehéz újra hozzászokni. Egy szakpszichológus szerint bár tudunk alkalmazkodni az állandó hanghatásokhoz, egy csendesebb időszak után viszont ez kifejezetten nehézzé válik, az átmenet pedig fokozott nyugtalansággal, csökkenő munkahelyi és iskolai hatékonysággal és az alvásminőség rosszabbodásával jár. Ezek a problémák széles tömegeket érintenek: a cikkben idézett adatok szerint 140 millió európai él olyan hangos környezetben, ami már az egészségükre is káros lehet, az Egyesült Államokban pedig szintén milliók élnek akkora zajban, hogy a hallásuk is veszélyben forog.

Ők persze nemcsak mostanában szenvedik el a zajok újbóli felélénkülésével járó kellemetlenségeket, hanem egész életükre hatással van a folyamatos erős kitettség. A számtalan mellékhatás között említhető a magas vérnyomás, a depresszióra való hajlam, a stressz és a csökkenő szellemi kapacitás.

Mindezek leginkább a szegényebb rétegeket érintik, akik a városokban ipari területek, vasutak és repülőterek mellett kénytelenek élni. Ugyanakkor az úgynevezett „csendes turizmus” kialakulása arra utal, hogy a tehetősebbek is jelentős arányban szenvedik el a zajártalmakat, és igyekeznek kiszakadni a hangos környezetből – Finnországban például több népszerű úti cél is a csendes kikapcsolódás lehetőségével vonzza a turistákat.

A cikkben idézett szakvélemény szerint a hirtelen jött csend, majd az újrainduló zajszennyezés következtében az érintettek jelentős része megtapasztalhatta az elmúlt hetekben, hogy milyen kellemetlenségekkel jár hangos környezetben élni, és mennyivel jobb, ha a lakóhelye csendesebbé válik. Ennek következtében fokozódhat a zajártalommal kapcsolatos tudatosság, amire nagy szükség van. Ennek érzékelése ugyanis pillanatnyi, hiszen a túlzott hangerő nyomai – szemben a levegőszennyezéssel – nem maradnak meg a légkörben vagy az épületeken. Éppen ezért hajlamosak még a leginkább érintett emberek is elfeledkezni róla, hiába alakultak világszerte már a huszadik század elején mozgalmak a városi hangzavar mérséklésére, és vált többé-kevésbé köztudottá, hogy mivel járnak a zajártalmak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBüntetnék a túl hangos motorokat és autókatAz Angliában tesztelt hangtraffipax a rendszám alapján azonnal küldi a bírságot.

Élet egészség környezetszennyezés zaj zajszennyezés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.