Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. június 20. 12:53 Élet

Szokatlan csendet okozott a járvány, ami nagyon jót tesz az egészségnek

Tavasszal a járványügyi korlátozások bevezetésével nemcsak a levegő minősége javult világszerte, hanem a zajártalom is jelentősen lecsökkent. A közlekedés és a termelés mérséklődésével járó szokatlan csendet belga kutatók a szeizmikus hullámokat vizsgálva is kimutatták, a visszarendeződés következtében azonban már nem sokáig lehet élvezni a koronavírus e pozitív mellékhatását.

A zajos környezethez a BBC összefoglalója szerint kifejezetten nehéz újra hozzászokni. Egy szakpszichológus szerint bár tudunk alkalmazkodni az állandó hanghatásokhoz, egy csendesebb időszak után viszont ez kifejezetten nehézzé válik, az átmenet pedig fokozott nyugtalansággal, csökkenő munkahelyi és iskolai hatékonysággal és az alvásminőség rosszabbodásával jár. Ezek a problémák széles tömegeket érintenek: a cikkben idézett adatok szerint 140 millió európai él olyan hangos környezetben, ami már az egészségükre is káros lehet, az Egyesült Államokban pedig szintén milliók élnek akkora zajban, hogy a hallásuk is veszélyben forog.

Ők persze nemcsak mostanában szenvedik el a zajok újbóli felélénkülésével járó kellemetlenségeket, hanem egész életükre hatással van a folyamatos erős kitettség. A számtalan mellékhatás között említhető a magas vérnyomás, a depresszióra való hajlam, a stressz és a csökkenő szellemi kapacitás.

Mindezek leginkább a szegényebb rétegeket érintik, akik a városokban ipari területek, vasutak és repülőterek mellett kénytelenek élni. Ugyanakkor az úgynevezett „csendes turizmus” kialakulása arra utal, hogy a tehetősebbek is jelentős arányban szenvedik el a zajártalmakat, és igyekeznek kiszakadni a hangos környezetből – Finnországban például több népszerű úti cél is a csendes kikapcsolódás lehetőségével vonzza a turistákat.

A cikkben idézett szakvélemény szerint a hirtelen jött csend, majd az újrainduló zajszennyezés következtében az érintettek jelentős része megtapasztalhatta az elmúlt hetekben, hogy milyen kellemetlenségekkel jár hangos környezetben élni, és mennyivel jobb, ha a lakóhelye csendesebbé válik. Ennek következtében fokozódhat a zajártalommal kapcsolatos tudatosság, amire nagy szükség van. Ennek érzékelése ugyanis pillanatnyi, hiszen a túlzott hangerő nyomai – szemben a levegőszennyezéssel – nem maradnak meg a légkörben vagy az épületeken. Éppen ezért hajlamosak még a leginkább érintett emberek is elfeledkezni róla, hiába alakultak világszerte már a huszadik század elején mozgalmak a városi hangzavar mérséklésére, és vált többé-kevésbé köztudottá, hogy mivel járnak a zajártalmak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBüntetnék a túl hangos motorokat és autókatAz Angliában tesztelt hangtraffipax a rendszám alapján azonnal küldi a bírságot.

Élet egészség környezetszennyezés zaj zajszennyezés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. július 4. 07:47 Élet, Világ

Rengeteg műanyag van a ruhádban, amit borzasztó nehéz újrahasznosítani

Míg a PET-palackok és a papír újrahasznosítása technológiailag már régóta megoldott művelet, a textileké még mindig nem az.

Torontáli Zoltán
2020. július 3. 06:44 Élet

Az otthoni sütés után most mindenki kézműves pékséget akar nyitni

A korábbinál is divatosabb ötlet a mikropékségek nyitása, de túl gyors lett a tempó, és közben a szakértelem visszaszorult.

Torontáli Zoltán
2020. július 1. 17:42 Élet, Világ

Romantikus, környezetvédő, de egyre keresettebb is a vitorlás hajós teherszállítás

Pár álmodozó dolgozik rajta évek óta, de egyre erősebb szubkultúrája van Nyugat-Európában a vitorlás teherhajózásnak, illetve a vitorlással szállított áruk értékesítésének.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.