Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. június 18. 10:23 Élet

Vége a veszélyhelyzetnek, feltorlódnak-e a műszaki vizsgára váró autók?

Frissítés: a Magyar Közlöny 144. számának 41./89. §-a szerint a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt, valamint a veszélyhelyzet megszüntetését követő 15 napon belül lejáró hivatalos okmányokhoz kötődő türelmi idő 180 napra módosul, kevés kivételtől eltekintve.

A veszélyhelyzet megszűnésével mától kezdve 15 napig vehetnek még részt a forgalomban az autósok lejárt műszakival és jogosítvánnyal – írtuk a cikk első verziójában a sokáig fennálló szabály alapján, de mint a fenti frissítésből látható, mire ténylegesen véget ért a veszélyhelyzet, 180 napra módosult a szabály.

Ennek az időszaknak a lejártáig az érvénytelen okmányokat nemcsak a hatóságoknak, hanem a biztosítóknak is el kell fogadniuk. Igaz, az általunk megkérdezett autószerelők közül volt, aki több olyan káresetről is hallott, amelyeket a lejárt papírokra hivatkozva vonakodott megtéríteni a biztosító, még a MABISZ állásfoglalása ellenére is.

Nem egyöntetűek a szerelői tapasztalatok a műszaki vizsgáztatással kapcsolatban sem. Beszéltünk olyan szakemberrel, akinek az ügyfélkörében két-három hétig szinte senki se jelentkezett vizsgára az autójával, csak május végén kezdtek újra a lejáró műszaki miatt időpontokat kérni. Az ő tapasztalatai szerint az ügymenetben már most néhány nap várakozást okoznak a vizsgasorokon feltorlódott autósok, de más műhelyek akár egy-két napon belül is vállalják a vizsgáztatást. Abban mindenesetre egyetértettek a szervizekben, hogy nem érdemes halogatni a műszaki vizsgát, mert ha sok autós tesz így, akkor a várakozás hossza mellett a vizsgáztatás ára is megemelkedhet.

Szerettük volna megtudni, hogy a – pár éve korlátozott szerepkörű*2016-tól a kormány lényegében privatizálta a műszaki vizsgáztatást. Korábban választhatott az autós, hogy magánszervizben vagy állami vizsgaállomásokon újítja meg a műszakit, 2016 óta viszont már a legtöbb esetben már csak magánszervizeknél vizsgáztathatja le a személygépkocsiját. Állami szervizben akkor lehet vizsgázni, ha honosítási eljárás van, vagyis az autót most helyezik forgalomba Magyarországon, vagy a járművet átalakították, például mozgásukban korlátozott sofőr számára. A taxikat, verseny- és oktató járműveket is le lehet az állami hatóságnál vizsgáztatni. –  állami fenntartású vizsgaállomások forgalma hogyan alakult március közepe óta, és mik a kilátások a következő heteket illetően. A fővárosi kormányhivatal azonban mindössze arról tájékoztatott, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt is működtek a vizsgaállomások és az okmányirodák – erre szükség is volt, ugyanis külföldön a lejárt okmányokat az elmúlt hetekben, hónapokban sem fogadták el, továbbá a céges tulajdonban álló gépkocsikra nem vonatkozik az átmeneti felmentés a műszaki vizsgáról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVajon több vagy kevesebb autó bukik meg a műszakin, amióta megszűntek az állami vizsgahelyek?A statisztikai adatok azt mutatják, hogy általánossá vált a korrupció a műszaki vizsgákon. Egyre több balesetveszélyes autó lehet az utakon.

A tapasztalatok tükrében nem egyértelmű tehát, hogy várható-e fennakadás az autózáshoz szükséges iratok érvényesítésében. A halogatást a vírusfertőzés kockázata mostanra kevéssé indokolja, ugyanakkor egyre többen kerülnek szorult anyagi helyzetbe. Ennek következményeit már az autószerelők is érzékelik, megnőtt a már lefixált javításokat, vizsgákat lemondó kuncsaftok száma.

Kovács Kázmér, az Autóklub jogásza még márciusban azt mondta, hogy komolyabb problémák esetén a kormány szerinte akár meg is hosszabbíthatja a türelmi időszakot. A kormányhivataloknak egyáltalán nem érdeke ugyanis, hogy az autósok tömegével kérjenek útvonalengedélyeket a lejárt műszakis gépjárművek szervizekbe való eljuttatásához. Mint a frissítésből látszik, végül valóban ez történt.

Mindenesetre, ha valaki eddig halogatta a dolgot, érdemes mielőbb lépnie. Különösen akkor, ha külföldre utazna az autójával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJót akart az állam, de az autós óratekerők még mindig trükközhetnekJanuár eleje óta bárki megnézheti online egy használt autó előéletét. A csalások egy részét ezzel fel lehet fedni, de így is sok mindennel trükközhetnek az ügyeskedők.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet biztosító forgalmi engedély műszaki vizsga rendkívüli jogrend Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.