Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. június 12. 17:05 Élet

Fiú vagy lány? Még mindig nem mindegy

Kína elférfiasodott társadalma jól mutatta, hogy sok országban még mindig erős a preferencia a fiúgyerekek iránt, és ez katasztrofális következményekkel járhat. De vajon nyugaton is jelen van ez a preferencia? Ha igen, bár kisebb mértékű, de ugyanúgy életre szóló károkat okozhat a lány gyerekeknek és az egész családnak. Francine Blau és szerzőtársai amerikai adatok elemzésével jártak utána, hogy valóban jobban örülnek-e a fiúgyerekeknek a szülők.

Az általuk idézett korábbi tanulmányok több bizonyítékot találtak arra, hogy a szülők, de főleg az apák jobban örülnek, ha fiú gyerekük születik. Egyrészt

a lány gyerek születése szignifikánsan megnöveli az esélyét, hogy az apa elhagyja a családot

és az anyának egyedül kell nevelnie a gyereket. Azonban azok az apák is, akik a gyerekek mellett maradnak, több időt töltenek a fiú, mint a lány gyermekeikkel.

Ez még nem jelenti azt, hogy jobban örülnének a szülők, ha fiuk lenne. Okozhatja az is az eltérést, hogy az apáknak könnyebb a fiúkat nevelni, vagy károsabbnak tartják, ha a fiuk nő fel erős férfi modell nélkül, mintha a lányuk, így könnyebben hagyják el a lányokat. A szerzők azt is megemlítik, hogy költségesebb egy lányt felnevelni (főleg azért, mert ők nagyobb valószínűséggel mennek egyetemre, ami nagy terhet ró az amerikai családokra). Ez is erősítheti azokat a folyamatokat, amik végül ahhoz vezetnek, hogy az apa elhagyja a családot.

Viszont egy másik jelenség is erősebb azoknál a családoknál, akiknek az első gyereke lány. Sokkal

nagyobb a lányos családokban az esélye a második gyerek születésének.

Ez kizárja azt, hogy a lányok költséges nevelése lenne a probléma, hiszen akkor nem lenne racionális második gyereket vállalni. Ezért a szerzők a két bizonyítékot egybe véve arra következtetnek, hogy valóban a fiú gyerekeket preferálják a nyugati családok is.

Azonban azt is észrevették, hogy míg korábban ezeket az eredményeket sok tanulmány alátámasztotta, az újabb tanulmányok már vegyes eredményekre jutnak. Ezért hozzáférve egy átfogó amerikai statisztikai adatbázishoz megvizsgálták a fenti minták jelenlétét 1995 és 2014 között. Arra voltak kíváncsiak, hogy az adatokban is látszik-e a fiú preferencia csökkenése.

Nem csak időszakokat vizsgáltak külön, hanem megnézték külön a bevándorlók körében is a preferenciák alakulását, mivel a másik feltételezésük az volt, hogy nem az idő miatt csökken a fiúk előnyben részesítése, hanem mert a bevándorlók miatt egyre színesebb az amerikai családok kulturális háttere.

Azt látták, hogy a teljes lakosságon és a nem bevándorlók körében is igaz továbbra is, hogy a lány gyerek születése növeli az esélyét, hogy az apa elhagyja a családot. Viszont

a 2000-res évek óta az már nem igaz, hogy amennyiben az első gyerek lány, akkor megnő az esélye, hogy vállalnak további gyerekeket a szülők.

 

Sőt, mostanában már csökkenti a második gyerek esélyét, ha az első lánynak születik.

Mivel egyre költségesebb a lányok nevelése, főleg a fent említett oktatási költségek miatt, ezért lehet, hogy ez okozza, hogy kevésbé szeretnének második gyereket vállalni a családok. Ugyanakkor az, hogy a lány gyerekekre többet költenek, azt is jelentheti, hogy valóban átfordultak a preferenciák és ma már a lány gyerekeket preferálják a szülők. Ez viszont ellentmondana annak, hogy továbbra is nagyobb eséllyel hagyják ott az apák a lányaikat, mint a fiaikat.

A szerzők szerint inkább az állhat amögött, hogy csökken a második gyerek esélye a lányos családoknál, hogy

megnőtt a nők alkuképessége, hiszen már ők is kereső partnerként vannak jelen a házasságokban.

Mivel ők se a lányokat, se a fiúkat nem preferálják, így a második gyerek vállalási kedvük független az első gyerek nemétől. Ez ellensúlyozza a férfiak fiú preferenciáját.

Amikor csak a bevándorlókat vizsgálták, akkor nem találtak bizonyítékot arra, hogy a lányos apukák nagyobb eséllyel hagynák el a családot, viszont ha elsőnek lány született a családban, az megnövelte az esélyét, hogy utána vállaltak második gyereket is. Ez a hatás erősebb volt olyan bevándorló családoknál, akiknek az anyaországában nagyobb a nemi egyenlőtlenség, ami szintén azt támasztja alá, hogy a megfigyelt minta a fiúk előnyben részesítése miatt van.

A tanulmány szerint tehát valóban jelen van a fejlett, nyugati államokban is a preferencia a fiú gyerekek iránt, de már kezd eltűnni ilyen vagy olyan okok miatt. Látható, hogy a család elhagyása vagy a kevesebb figyelem miatt sérülhetnek azok a lány gyerekek, akiknek az szülei jobban örültek volna egy fiúnak, így fontos a nemi egyenlőség növelésével a lány gyerekek elfogadását is növelni.

Élet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2020. július 10. 17:08 Élet

Gyorsuló ütemben vágják a fákat Európa erdőiben

Miközben Európa-szerte egyre többet hallani a klímaerdők telepítésének szükségességéről, a meglévő erdős területeken nagyot nőtt a fakitermelés intenzitása az elmúlt pár évben.

Torontáli Zoltán
2020. július 10. 12:16 Élet

Kevesen akarnak visszamenni az irodába, de muszáj lesz, mert túl sok pénz van benne

A hosszú távú szerződések és az építésre felvett hitelek miatt nem lehet egyik-napról a másikra megszüntetni az irodákat, a piaci szereplők többségének elemi érdeke, hogy az irodisták ne maradjanak otthon.

Hajdu Miklós
2020. július 8. 12:58 Élet

Olyan rosszul étkeztetik dolgozóikat a multik a fejlődő országokban, hogy még a termelékenységük is romlik

Amellett, hogy jelentős összegeket buknak a vállalatok a maximálistól elmaradó munkatermelékenység miatt, a hírnevüket is egyre inkább fenyegeti a dolgozók nem megfelelő élelmezése.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 10. 06:25 Közélet

Egyetlen ígért új nagyvállalati munkahely átlagosan 16 millió forintba került tavaly az adófizetőknek

52 cég kapott 105 milliárdot. Ebből 18,6 milliárd olyan cégekhez került, ahol csökkent a munkavállalók száma.

Fabók Bálint
2020. július 8. 06:31 Élet

“Mindennapos őrlődés volt, hogy tudod, hogy fogy a pénz, és baromira nem tudod, mikor lesz ennek vége”

A taxis diszpécsernek 500 forintja maradt. A felszolgáló már nem akar robotként élni. A fodrászt megőrjítette a járvány. Mi lett azokkal, akik elvesztették a munkájukat?

Váczi István
2020. július 7. 17:13 Vállalat

A legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrel

A hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.