Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. május 24. 12:47 Élet

Meglehet a magyarázata, hogy miért ehetnek egyesek bármennyit, mégsem híznak el

Biztos mindenkinek van az ismeretségi körében olyan ember, aki nem beteg, de bármennyit ehet, nem hízik el. Száz emberből talán egy ilyen akad, és a fejlett nyugati világban általában irigykedve nézik őket, hiszen az általános trend az elhízás, a soványságot pedig gyakran még a kelleténél is jobban előtérbe helyezi a divat.

A vancouveri egyetem professzorának, Josef Penningernek a vezetésével egy nemzetközi kutatócsoport most jelentette meg egy vizsgálat eredményeit, amelyek magyarázatot adhatnak a jelenségre. A Cell nevű szaklapban közölt tanulmány szerint a csoport egy észt biobank összesen 47 ezer embertől származó DNS-mintáját vetette össze a mintaadók egészségügyi adataival.

Penninger a Medicalxpressnek azt mondta, eredményeik szerint az egészséges, de „elhízhatatlan” emberek abban különböznek a normál testsúlyú, egészséges, de hízásra képesektől, hogy az ALK rövidítésű génjük egy bizonyos, csak rájuk jellemző variánsban van jelen.

Az ALK egy enzim, azaz fehérje, a rövidítés az anaplasztikus limfóma kinázt takarja, a szóban forgó genomszakasz pedig ezt kódolja (azaz termelődésekor az információt ez a gén tartalmazza).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon már túlsúlyban vannak túlsúlyosok, és ennek nem a városi életmód az okaEgy friss tanulmány szerint most már elsősorban a vidéki lakosság problémája az elhízás. Magyarországon azonban lakóhelytől függetlenül jelent óriási gondot a túlsúlyos emberek növekvő aránya.

Az ALK-t már 26 éve ismerik a genetikusok, de eddig nem sok jóval kapcsolatban került szóba, különböző rákos megbetegedések során ugyanis gyakran mutálódik, és ezért a betegség előrehaladását előidéző vagy kísérő gének között tartják számon. A mostani eredmények ezt nem befolyásolják, csak arra világítanak rá, hogy a testsúlynövelés korlátozásában is szerepe lehet.

Onkológiai szerepe miatt több olyan gyógyszer is létezik, amely gátolja az ALK keletkezését. Ez pedig azért lényeges, mert az egérkísérletek igazolták, hogy ALK nélkül a kísérleti állatok a többiekkel ellentétben elvesztették a hízásra való hajlamukat. A kutatócsoport egyelőre nem tudja, hogy az ALK gátlása segíthet-e az elhízás elleni küzdelemben, de a vizsgálatokat ebbe az irányba folytatják, mert a meglévő gyógyszerek is mutatják, hogy az ALK egy eredményesen célozható, azaz befolyásolható molekula.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg csak azon múlik, hogy mennyit eszünk, hogy ki áll előttünk a sorban?Hiába küzdünk ellene, a mindennapokban szinte lehetetlen kicselezni a horgony hatást. Érdemes tisztában lenni vele, hogy észre tudjuk venni magunkon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet elhízás gén genetika kutatás soványság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2024. március 18. 10:11 Adat, Élet

Hol eszik a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt Európában?

Több mint négyszer annyi gyümölcsöt és zöldséget esznek átlagosan Albániában, mint Szlovákiában. A magyar fogyasztás Európa alsó negyedében van.

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.