Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. május 24. 12:47 Élet

Meglehet a magyarázata, hogy miért ehetnek egyesek bármennyit, mégsem híznak el

Biztos mindenkinek van az ismeretségi körében olyan ember, aki nem beteg, de bármennyit ehet, nem hízik el. Száz emberből talán egy ilyen akad, és a fejlett nyugati világban általában irigykedve nézik őket, hiszen az általános trend az elhízás, a soványságot pedig gyakran még a kelleténél is jobban előtérbe helyezi a divat.

A vancouveri egyetem professzorának, Josef Penningernek a vezetésével egy nemzetközi kutatócsoport most jelentette meg egy vizsgálat eredményeit, amelyek magyarázatot adhatnak a jelenségre. A Cell nevű szaklapban közölt tanulmány szerint a csoport egy észt biobank összesen 47 ezer embertől származó DNS-mintáját vetette össze a mintaadók egészségügyi adataival.

Penninger a Medicalxpressnek azt mondta, eredményeik szerint az egészséges, de „elhízhatatlan” emberek abban különböznek a normál testsúlyú, egészséges, de hízásra képesektől, hogy az ALK rövidítésű génjük egy bizonyos, csak rájuk jellemző variánsban van jelen.

Az ALK egy enzim, azaz fehérje, a rövidítés az anaplasztikus limfóma kinázt takarja, a szóban forgó genomszakasz pedig ezt kódolja (azaz termelődésekor az információt ez a gén tartalmazza).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon már túlsúlyban vannak túlsúlyosok, és ennek nem a városi életmód az okaEgy friss tanulmány szerint most már elsősorban a vidéki lakosság problémája az elhízás. Magyarországon azonban lakóhelytől függetlenül jelent óriási gondot a túlsúlyos emberek növekvő aránya.

Az ALK-t már 26 éve ismerik a genetikusok, de eddig nem sok jóval kapcsolatban került szóba, különböző rákos megbetegedések során ugyanis gyakran mutálódik, és ezért a betegség előrehaladását előidéző vagy kísérő gének között tartják számon. A mostani eredmények ezt nem befolyásolják, csak arra világítanak rá, hogy a testsúlynövelés korlátozásában is szerepe lehet.

Onkológiai szerepe miatt több olyan gyógyszer is létezik, amely gátolja az ALK keletkezését. Ez pedig azért lényeges, mert az egérkísérletek igazolták, hogy ALK nélkül a kísérleti állatok a többiekkel ellentétben elvesztették a hízásra való hajlamukat. A kutatócsoport egyelőre nem tudja, hogy az ALK gátlása segíthet-e az elhízás elleni küzdelemben, de a vizsgálatokat ebbe az irányba folytatják, mert a meglévő gyógyszerek is mutatják, hogy az ALK egy eredményesen célozható, azaz befolyásolható molekula.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg csak azon múlik, hogy mennyit eszünk, hogy ki áll előttünk a sorban?Hiába küzdünk ellene, a mindennapokban szinte lehetetlen kicselezni a horgony hatást. Érdemes tisztában lenni vele, hogy észre tudjuk venni magunkon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet elhízás gén genetika kutatás soványság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.