Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. április 25. 17:11 Élet

Ne az egészséges ételeken spóroljunk karantén és válság idején

A megfelelő táplálkozás gyakran okoz problémát sok háztartásban. Ez még inkább felerősödik a karantén idején, amikor sokkal nehezebb bevásárolni, és bizonyos ételekből csökken is a kínálat, illetve megnövekedhetnek az egészséges élelmiszerek árai. Ráadásul a bezártság miatt jelentkező nehezebb lelki körülmények miatt is sokan az evéshez fordulhatnak vigaszért.

Az alultápláltság és az elhízás egyaránt komoly egészségi gondokhoz vezethet, ráadásul ezek jellemzően egyszerre vannak jelen a fejlett országokban. A nehezebb sorsú családoknak szükségszerűen az olcsóbb ételeket kell választaniuk, amelyek nem tartalmaznak elég tápanyagot, és egészségtelenek, ami elhízáshoz vezethet. Ugyanez a helyzet áll fenn karantén idején is, amikor sokan feldolgozott vagy tartós élelmiszereket vesznek, és kevésbé figyelnek oda az egészséges étrend kialakítására.

A Time cikke szerint

Amerikában több mint 40 millió állampolgár él olyan háztartásban, ahol gondot jelent, hogy elegendő ételt tudjanak vásárolni a havi jövedelmükből.

Ez a jelenlegi helyzetben és az ennek következtében kialakuló válságban csak nőni fog. Bár az olcsó ételek választása rövid távon segíthet a költségcsökkentésben, hosszú távon az egészségügyi költségek a sokszorosára ugorhatnak.

Thomas Gaziano és szerzőtársai tavalyi kutatása szerint a nemzet rossz táplálkozásából eredő egészségügyi költségek legalább 50 milliárd dollárra rúgnak Amerikában. Kórházi adatok segítségével olyan szimulációt hoztak létre, ahol kiszámolták a lakosság egészségügyi költségét valós étrendadatok alapján, majd ugyanezt a költséget egy olyan forgatókönyv esetén, amikor mindenki az optimális étrendet követi*10 ételcsoport optimális egyensúlyát határozták meg, és ezt az étrendet vetítették ki a szimulációban kialakított reprezentatív mintára..

Egyénenként ez nagyjából 300 dollár költségcsökkentést okozna, ami majdnem 100 ezer forint.

Főleg a feldolgozott hús túlzott, valamint a magvak és az omega-3 zsírsavban gazdag tengeri ételek nem kellő mennyiségű fogyasztása volt felelős a rossz táplálkozásért.

Ők ráadásul csak azt vették figyelembe, hogy ez mennyiben járul hozzá a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség vagy az agyvérzés kialakulásához. Ezeken kívül viszont más betegségekre is hatással lehet a rossz táplálkozás. A rosszul táplált gyerekek legalább kétszer annyi egészségi problémával szembesülnek, mint a megfelelő étrendű társaik, és tanulmányaikban sem tudják elérni a teljes potenciáljukat.

Egy másik szimulációban Yujin Lee és kutatótársai már a megoldást keresték arra, hogy hogyan lehetne a lakosságot a tudatosabb táplálkozás felé terelni. Két módszert modelleztek le a Medicare és a Madicaid biztosítottjainak adatain. Mindkettőben egy egészséges étkezési támogatást építettek be a csomagba, ami 30 százalékos ártámogatást biztosít. Az egyik esetben ez csak zöldség és gyümölcs vásárlására vonatkozott, a másik esetben egy általános egészséges ételekre vonatkozó támogatást vizsgáltak*zöldség, gyümölcs, magvak, teljes kiőrlésű gabona, tengeri ételek és növényi olajok.

Eredményeik szerint mindkettő napi 0,4 adaggal növelné a zöldség és gyümölcs bevitelét, de az általánosabb támogatás ezen felül növelné az összes többi egészséges étel fogyasztását is. Ezzel több milliónyi érrendszeri betegséget és több mint százezer cukorbetegséget előzhetnének meg, ami az egészségügyi kiadások 100 milliárd dolláros csökkenését vonná maga után.

A fenti számításokból egyértelműen látszik, hogy óriási egyéni és társadalmi költsége is van a helytelen táplálkozásnak. Nagyon fontos tehát, hogy ilyenkor, amikor a bizonytalanság és a csökkenő bevételek miatt sokan az olcsóbb ételeket választják, valamilyen formában motiválja őket az állam, hogy igyekezzenek átállni a kiegyensúlyozott étrendre. A fenti példa alapján ezeknek az élelmiszereknek a támogatása óriási változást okozhat a lakosság táplálkozásában, ezért megoldás lehetne, ha ezeknek az adókulcsát csökkentenék, vagy más pénzügyi eszközzel támogatnák ezeknek a vásárlását, hogy a jelenlegi járvány ne okozzon később egészségügyi katasztrófát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTömegek fognak elhízni, ezért sokkal több ételre lesz szükségA magasság és a súly növekedése miatt az átlagember napi kalóriaszükséglete annyival emelkedik 2100-ra, mint amennyi egy adag sült krumpliban van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt a kormányra hallgat a konyhábanA táplálkozás-egészségtani adatok alapján felesleges, a környezetvédelmi szempontok miatt nem jó irány, de még a nemzetközi trendeknek is ellene megy a húsfogyasztást ösztönző intenzív magyar kampányok sora.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokszor gyógyszerre sincs pénze a magyaroknak, azon túl, hogy alig mozognak és nem esznek egészségesenA felnőtt népesség többsége legalább túlsúlyos és nem eszik naponta zöldséget és gyümölcsöt. És ez csak a kezdete az egészségügyi problémáknak.

Élet állami támogatás egészség karantén koronavírus táplálkozás válság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2020. október 19. 12:14 Élet, Támogatói tartalom

Egy adatvizualizáció többet mond ezer szónál – a hálózattudomány közel áll a művészethez

Az információk 90 százalékát vizuálisan fogadjuk be, ezért a hálózatok működését is képekben megjelenítve lehet a legjobban megérteni. Ehhez vizuális szótárt kellett kidolgozni, a munka eredményei most láthatóak először.

Debreczeni Anna
2020. október 18. 07:43 Élet

Évi 50 millió forintból teremtenek nagyobb értéket a közmunkánál

A szociális mikrohitelezés és mentorálás az uborkatermesztéssel ért el eredményeket Északkelet-Magyarországon, de más életképes ötleteket is szeretnének támogatni.

Torontáli Zoltán
2020. október 17. 11:33 Élet

Gyorshajtásnál idegesítően pittyeg vagy elveszi a gázt minden új autó 2022-től

Az biztos, hogy az unióban 14 hónap múlva már csak olyan autót lehet eladni, amely technikailag megpróbálja meggátolni a gyorshajtást.

Fontos

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.

Stubnya Bence
2020. október 16. 06:47 Közélet

Készültek az új korszakra, de most ismét minden megváltozik a lakáspiacon

Az országos 5 százalékos lakásáfa kigolyózhatja a rozsdaövezeti projekteket. Nincs még minden veszve, de olyan népszerűek nem lesznek, mint amire eddig számíthattunk.