Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. április 6. 10:15 Élet

Az új világban a szabadságot jelentheti, ha valaki felgyógyult a koronavírusból

Úgy tűnik, Olaszország túl van a legnehezebb részen. Ugyan továbbra is naponta több ezren betegszenek meg a koronavírustól, a járvány terjedése lassuló ütemet mutat, egyre kevesebb hívás érkezik a kórházak segélyvonalaira.

Olaszország az európai országok közül először szembesült azzal a drámai döntéskényszerrel, hogy kinek jusson kezelés az intenzív osztályon, azaz ki maradhasson életben. A járvány lassulásával Olaszországban most ismét egy újabb, bár kétségtelenül kevésbé kiélezett morális dilemmával néznek szemben, amelyet a New York Times járt körbe (amely egy látványos vizualizációt is készített a vírus olaszországi terjedéséről).

 

A következő lépés, a gazdasági újraindítása – egyáltalán, a szabad mozgás lehetősége – hasonló szelekció mentén dőlhet el, mint ahogy a kórházakban döntöttek arról, hogy kinek jusson lélegeztetőgép. Olasz politikusok széles spektruma azt pedzegeti, hogy a munkába állás vagy egyáltalán a szabad kijárás elsőként azoknak váljék lehetővé, akik a legkevésbé vannak kitéve a betegségnek.

Ők pedig azok, akik már antitestekkel rendelkeznek a koronavírussal szemben, azaz átestek a fertőzésen. „Ez olyan, mintha az emberiséget felosztanád erősekre és gyengékre. De valójában tényleg ez a helyzet” – mondta a cikkben a párizsi Descartes Egyetemen morálfilozófiát oktató Michela Marzano. A dilemmát komplikálja, hogy egyelőre csak feltételezés, hogy az antitestek valóban immunitást biztosítanak.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo is arról beszélt, hogy elsőként a fiatalok és azok mehetnek vissza dolgozni, akik átestek a betegségen. Veneto tartomány pedig már a megvalósításnál tart: a héten 100 ezer embertől vesznek vért – elsőként egészségügyi dolgozóktól és közalkalmazottaktól -, hogy tanulmányozzák, ki eshetett át a víruson, ki rendelkezhet antitestekkel.

Kutyasétáltató halad el a római Colosseum közelében. Fotó: AFP

Németországban is hasonló, veszélyeztetettség alapján differenciáló stratégiát fektetett le az Ifo nevű müncheni kutatóintézet. Az iskolák belátható időn belül újraindulhatnának, akár kettéosztott osztályokkal a nagyobb távolságtartás érdekében. Az idősek vagy a krónikus betegek viszont még hónapokig bezártságra lennének kényszerítve. A nagymértékben automatizált gyárak szintén újraindulhatnának, de például a diszkók az utolsók között lennének a sorban. 

A tömeges tesztelésnek amiatt lehet óriási jelentősége, mert egyre több jel mutat arra, hogy a korábban becsültnél jóval többen eshetnek át tünetmentesen a betegségen. Például egy olasz kistelepülésen véletlenszerűen tesztelték hatvan ember mintáit, és kiderült, hogy hetven százalékuk átesett a koronavíruson, pedig alig néhányan vették észre.

Bár más irányból közelíti meg a jelenséget, az egyik legismertebb magyar befektető, Zsiday Viktor is a gyorsteszetek elterjedt használatában látja a gazdaság fellendülésének kulcsát. Zsiday szerint a gyorstesztek általános használatával gyorsan kiszűrhetőek lennének az új megbetegedések, így nem tudna nagyon terjedni a vírus.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkZsiday Viktor: Ha baj lesz, az MNB rögtön el fogja engedni a forintotMeg kellene találni a kulcsokat, hogy egy skandináv pályára álljunk a mostani balkáni helyett, mondta a befektetési szakember a G7 Podcast Liveon.

Élet koronavírus Olaszország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2020. augusztus 9. 07:12 Élet

Megszabadulnál a szemeted harmadától ingyen? Segítünk

Minimális ráfordítással sokat tehetünk környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, hogyan támogatják a komposztálást a megyei jogú városok Békéscsabától Zalaegerszegig.

Fabók Bálint
2020. augusztus 8. 15:33 Élet

Eltettek 9 milliárd közpénzt, majd vietnamiakhoz kerülve köddé váltak

Százezres nézőszámokat blöffölve szereztek állami pénzt a kamuszínházak, de így is több százmillió forintos adótartozást halmoztak fel az állam felé.

Stubnya Bence
2020. augusztus 6. 12:26 Élet

Közel egy órával meghosszabbította a járvány a munkanapot

Több kisebb részre szakította szét a munkanapot a járvány, de legalább rövidebbek lettek a meetingek.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. augusztus 7. 12:42 Adat

Ezt a szezont már a Balatonnál sem lesz könnyű visszahozni

A júniusi turisztikai számok még mindig nagyon rosszak. Július-augusztusban az ország egyes régióiban nagyon felpörgött a forgalom, de a kiesést ez már nem hozza vissza.

Avatar
2020. augusztus 6. 16:03 Pénz

Prés alatt az olajipar: szennyeznek, de még nyereséget sem termelnek

Nem bűnbakot kell csinálni a szektorból, hiszen ők lehetnek alkalmasak arra, hogy megvalósítsák technológiai átmenetet.

Tóth István János
2020. augusztus 6. 06:29 Vállalat

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., második rész

Vajon mi magyarázza, hogy választások előtt mindig készpénzben úszik a Mészáros és Mészáros, és hogy legnagyobb vevőik - közöttük a magyar állam - előre utalják a tízmilliárdokat?