Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. április 6. 10:15 Élet

Az új világban a szabadságot jelentheti, ha valaki felgyógyult a koronavírusból

Úgy tűnik, Olaszország túl van a legnehezebb részen. Ugyan továbbra is naponta több ezren betegszenek meg a koronavírustól, a járvány terjedése lassuló ütemet mutat, egyre kevesebb hívás érkezik a kórházak segélyvonalaira.

Olaszország az európai országok közül először szembesült azzal a drámai döntéskényszerrel, hogy kinek jusson kezelés az intenzív osztályon, azaz ki maradhasson életben. A járvány lassulásával Olaszországban most ismét egy újabb, bár kétségtelenül kevésbé kiélezett morális dilemmával néznek szemben, amelyet a New York Times járt körbe (amely egy látványos vizualizációt is készített a vírus olaszországi terjedéséről).

 

A következő lépés, a gazdasági újraindítása – egyáltalán, a szabad mozgás lehetősége – hasonló szelekció mentén dőlhet el, mint ahogy a kórházakban döntöttek arról, hogy kinek jusson lélegeztetőgép. Olasz politikusok széles spektruma azt pedzegeti, hogy a munkába állás vagy egyáltalán a szabad kijárás elsőként azoknak váljék lehetővé, akik a legkevésbé vannak kitéve a betegségnek.

Ők pedig azok, akik már antitestekkel rendelkeznek a koronavírussal szemben, azaz átestek a fertőzésen. „Ez olyan, mintha az emberiséget felosztanád erősekre és gyengékre. De valójában tényleg ez a helyzet” – mondta a cikkben a párizsi Descartes Egyetemen morálfilozófiát oktató Michela Marzano. A dilemmát komplikálja, hogy egyelőre csak feltételezés, hogy az antitestek valóban immunitást biztosítanak.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo is arról beszélt, hogy elsőként a fiatalok és azok mehetnek vissza dolgozni, akik átestek a betegségen. Veneto tartomány pedig már a megvalósításnál tart: a héten 100 ezer embertől vesznek vért – elsőként egészségügyi dolgozóktól és közalkalmazottaktól -, hogy tanulmányozzák, ki eshetett át a víruson, ki rendelkezhet antitestekkel.

Kutyasétáltató halad el a római Colosseum közelében. Fotó: AFP

Németországban is hasonló, veszélyeztetettség alapján differenciáló stratégiát fektetett le az Ifo nevű müncheni kutatóintézet. Az iskolák belátható időn belül újraindulhatnának, akár kettéosztott osztályokkal a nagyobb távolságtartás érdekében. Az idősek vagy a krónikus betegek viszont még hónapokig bezártságra lennének kényszerítve. A nagymértékben automatizált gyárak szintén újraindulhatnának, de például a diszkók az utolsók között lennének a sorban. 

A tömeges tesztelésnek amiatt lehet óriási jelentősége, mert egyre több jel mutat arra, hogy a korábban becsültnél jóval többen eshetnek át tünetmentesen a betegségen. Például egy olasz kistelepülésen véletlenszerűen tesztelték hatvan ember mintáit, és kiderült, hogy hetven százalékuk átesett a koronavíruson, pedig alig néhányan vették észre.

Bár más irányból közelíti meg a jelenséget, az egyik legismertebb magyar befektető, Zsiday Viktor is a gyorsteszetek elterjedt használatában látja a gazdaság fellendülésének kulcsát. Zsiday szerint a gyorstesztek általános használatával gyorsan kiszűrhetőek lennének az új megbetegedések, így nem tudna nagyon terjedni a vírus.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkZsiday Viktor: Ha baj lesz, az MNB rögtön el fogja engedni a forintotMeg kellene találni a kulcsokat, hogy egy skandináv pályára álljunk a mostani balkáni helyett, mondta a befektetési szakember a G7 Podcast Liveon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet koronavírus Olaszország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.