Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. április 6. 10:15 Élet

Az új világban a szabadságot jelentheti, ha valaki felgyógyult a koronavírusból

Úgy tűnik, Olaszország túl van a legnehezebb részen. Ugyan továbbra is naponta több ezren betegszenek meg a koronavírustól, a járvány terjedése lassuló ütemet mutat, egyre kevesebb hívás érkezik a kórházak segélyvonalaira.

Olaszország az európai országok közül először szembesült azzal a drámai döntéskényszerrel, hogy kinek jusson kezelés az intenzív osztályon, azaz ki maradhasson életben. A járvány lassulásával Olaszországban most ismét egy újabb, bár kétségtelenül kevésbé kiélezett morális dilemmával néznek szemben, amelyet a New York Times járt körbe (amely egy látványos vizualizációt is készített a vírus olaszországi terjedéséről).

 

A következő lépés, a gazdasági újraindítása – egyáltalán, a szabad mozgás lehetősége – hasonló szelekció mentén dőlhet el, mint ahogy a kórházakban döntöttek arról, hogy kinek jusson lélegeztetőgép. Olasz politikusok széles spektruma azt pedzegeti, hogy a munkába állás vagy egyáltalán a szabad kijárás elsőként azoknak váljék lehetővé, akik a legkevésbé vannak kitéve a betegségnek.

Ők pedig azok, akik már antitestekkel rendelkeznek a koronavírussal szemben, azaz átestek a fertőzésen. „Ez olyan, mintha az emberiséget felosztanád erősekre és gyengékre. De valójában tényleg ez a helyzet” – mondta a cikkben a párizsi Descartes Egyetemen morálfilozófiát oktató Michela Marzano. A dilemmát komplikálja, hogy egyelőre csak feltételezés, hogy az antitestek valóban immunitást biztosítanak.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo is arról beszélt, hogy elsőként a fiatalok és azok mehetnek vissza dolgozni, akik átestek a betegségen. Veneto tartomány pedig már a megvalósításnál tart: a héten 100 ezer embertől vesznek vért – elsőként egészségügyi dolgozóktól és közalkalmazottaktól -, hogy tanulmányozzák, ki eshetett át a víruson, ki rendelkezhet antitestekkel.

Kutyasétáltató halad el a római Colosseum közelében. Fotó: AFP

Németországban is hasonló, veszélyeztetettség alapján differenciáló stratégiát fektetett le az Ifo nevű müncheni kutatóintézet. Az iskolák belátható időn belül újraindulhatnának, akár kettéosztott osztályokkal a nagyobb távolságtartás érdekében. Az idősek vagy a krónikus betegek viszont még hónapokig bezártságra lennének kényszerítve. A nagymértékben automatizált gyárak szintén újraindulhatnának, de például a diszkók az utolsók között lennének a sorban. 

A tömeges tesztelésnek amiatt lehet óriási jelentősége, mert egyre több jel mutat arra, hogy a korábban becsültnél jóval többen eshetnek át tünetmentesen a betegségen. Például egy olasz kistelepülésen véletlenszerűen tesztelték hatvan ember mintáit, és kiderült, hogy hetven százalékuk átesett a koronavíruson, pedig alig néhányan vették észre.

Bár más irányból közelíti meg a jelenséget, az egyik legismertebb magyar befektető, Zsiday Viktor is a gyorsteszetek elterjedt használatában látja a gazdaság fellendülésének kulcsát. Zsiday szerint a gyorstesztek általános használatával gyorsan kiszűrhetőek lennének az új megbetegedések, így nem tudna nagyon terjedni a vírus.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkZsiday Viktor: Ha baj lesz, az MNB rögtön el fogja engedni a forintotMeg kellene találni a kulcsokat, hogy egy skandináv pályára álljunk a mostani balkáni helyett, mondta a befektetési szakember a G7 Podcast Liveon.

Élet koronavírus Olaszország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. június 1. 13:26 Élet

Pont olyan láthatatlanul véd a maszkviselés, mint ahogyan a vírus is terjed

Zárt térben nagyon könnyen emelkedni tud a levegőben lévő vírusos cseppek koncentrációja. A maszkviselésnek az a lényege, hogy ezt megakadályozza.

Torontáli Zoltán
2020. június 1. 07:02 Élet

Megéri leköltözni vidékre, hogy zöldséget és gyümölcsöt termeljünk magunknak?

Két tévhit akadályozza, hogy egy család önellátóvá váljon élelmiszerből. Az egyik, hogy a pázsit helyett káposztát és uborkát kell nézni a ház ablakából, a másik, hogy a kapálásba bele kell rokkanni a cél érdekében. A számok mást mutatnak.

Hajdu Miklós
2020. május 30. 16:31 Élet

Drágulhatnak az italok, mert kevesebb üzemanyag fogy a járvány miatt

Az italgyártók által használt széndioxid jórészt az üzemanyaggyártás melléktermékeként keletkezik, ezért ha nem fogy elég benzin, és nem keletkezik kellő mennyiségű gáz, akkor drágulás lehet a vége.

Fontos

Váczi István
2020. június 1. 17:40 Világ

Újabb erős érv szól a négynapos munkahét mellett

Sok embernek most vagy pénze nincs, vagy ideje, ami a kelleténél is borúsabbá teszi a turisztikai kilátásokat. Rövidebb munkaidővel ezen is lehetne segíteni.

Jandó Zoltán
2020. május 29. 15:31 Vállalat

Öt év alatt 91 milliárdnyi profitot termelt Simicska Lajos útépítő utódja

Több mint 157 milliárdnyi árbevételt és 24,4 milliárdos profitot hozott 2019-ben a Duna Aszfalt. Ez nemcsak a cég, hanem a teljes magyar építőipar történetében rekord.

Fabók Bálint
2020. május 29. 06:29 Közélet

Megalapította első cégét, azonnal megpályázott nyolcmilliárd forint állami támogatást, és nyert

Sok ezren vesztették el a munkájukat a turizmusban, de ahelyett, hogy rajtuk segítettek volna, inkább a leggazdagabb magyarok között osztottak szét 83 milliárdot egy kirívóan visszás pályázaton.