Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. április 6. 10:15 Élet

Az új világban a szabadságot jelentheti, ha valaki felgyógyult a koronavírusból

Úgy tűnik, Olaszország túl van a legnehezebb részen. Ugyan továbbra is naponta több ezren betegszenek meg a koronavírustól, a járvány terjedése lassuló ütemet mutat, egyre kevesebb hívás érkezik a kórházak segélyvonalaira.

Olaszország az európai országok közül először szembesült azzal a drámai döntéskényszerrel, hogy kinek jusson kezelés az intenzív osztályon, azaz ki maradhasson életben. A járvány lassulásával Olaszországban most ismét egy újabb, bár kétségtelenül kevésbé kiélezett morális dilemmával néznek szemben, amelyet a New York Times járt körbe (amely egy látványos vizualizációt is készített a vírus olaszországi terjedéséről).

 

A következő lépés, a gazdasági újraindítása – egyáltalán, a szabad mozgás lehetősége – hasonló szelekció mentén dőlhet el, mint ahogy a kórházakban döntöttek arról, hogy kinek jusson lélegeztetőgép. Olasz politikusok széles spektruma azt pedzegeti, hogy a munkába állás vagy egyáltalán a szabad kijárás elsőként azoknak váljék lehetővé, akik a legkevésbé vannak kitéve a betegségnek.

Ők pedig azok, akik már antitestekkel rendelkeznek a koronavírussal szemben, azaz átestek a fertőzésen. „Ez olyan, mintha az emberiséget felosztanád erősekre és gyengékre. De valójában tényleg ez a helyzet” – mondta a cikkben a párizsi Descartes Egyetemen morálfilozófiát oktató Michela Marzano. A dilemmát komplikálja, hogy egyelőre csak feltételezés, hogy az antitestek valóban immunitást biztosítanak.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo is arról beszélt, hogy elsőként a fiatalok és azok mehetnek vissza dolgozni, akik átestek a betegségen. Veneto tartomány pedig már a megvalósításnál tart: a héten 100 ezer embertől vesznek vért – elsőként egészségügyi dolgozóktól és közalkalmazottaktól -, hogy tanulmányozzák, ki eshetett át a víruson, ki rendelkezhet antitestekkel.

Kutyasétáltató halad el a római Colosseum közelében. Fotó: AFP

Németországban is hasonló, veszélyeztetettség alapján differenciáló stratégiát fektetett le az Ifo nevű müncheni kutatóintézet. Az iskolák belátható időn belül újraindulhatnának, akár kettéosztott osztályokkal a nagyobb távolságtartás érdekében. Az idősek vagy a krónikus betegek viszont még hónapokig bezártságra lennének kényszerítve. A nagymértékben automatizált gyárak szintén újraindulhatnának, de például a diszkók az utolsók között lennének a sorban. 

A tömeges tesztelésnek amiatt lehet óriási jelentősége, mert egyre több jel mutat arra, hogy a korábban becsültnél jóval többen eshetnek át tünetmentesen a betegségen. Például egy olasz kistelepülésen véletlenszerűen tesztelték hatvan ember mintáit, és kiderült, hogy hetven százalékuk átesett a koronavíruson, pedig alig néhányan vették észre.

Bár más irányból közelíti meg a jelenséget, az egyik legismertebb magyar befektető, Zsiday Viktor is a gyorsteszetek elterjedt használatában látja a gazdaság fellendülésének kulcsát. Zsiday szerint a gyorstesztek általános használatával gyorsan kiszűrhetőek lennének az új megbetegedések, így nem tudna nagyon terjedni a vírus.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkZsiday Viktor: Ha baj lesz, az MNB rögtön el fogja engedni a forintotMeg kellene találni a kulcsokat, hogy egy skandináv pályára álljunk a mostani balkáni helyett, mondta a befektetési szakember a G7 Podcast Liveon.

Élet koronavírus Olaszország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2021. január 15. 11:11 Élet, Világ

Izraelben már látszik, hogy milyen könnyítéseket kapnak a beoltottak

A legfőbb enyhítés az, hogy nem kell karanténba vonulni annak, akinek van hitelesített zöld kis könyve.

Stubnya Bence
2021. január 14. 11:15 Élet

Az egészségügyi dolgozók is ugyanazért félnek az oltástól, mint mások

Nem tűnik racionálisnak, hogy Magyarországon dolgozóknak csak a fele vállalja az oltást, de az oltásellenességről könyvet író amerikai szociológus szerint a döntés nem pusztán a racionalitáson múlik.

Torontáli Zoltán
2021. január 13. 09:54 Élet

Az első oltások sikere nehéz helyzetbe hozta azokat, amelyeket még tesztelnek

Nehezebb lett önkéntes jelentkezőket találni a klinikai vizsgálatokhoz, hiszen miért akarna valaki placebót kapni, ha igazi oltást is szerezhet?

Fontos

Fabók Bálint
2021. január 15. 16:32 Vállalat

Csak bolyonganak az emberek a plázákban, még karácsonykor is 50 százalékkal kellett akciózni a boltoknak

A plázák nem ürültek ki, de nagyon kevesen vásárolnak, sok kisebb üzlet bezárt, a nagyobbaknál gyakori, hogy már csak egy ember visz egy műszakot.

Jandó Zoltán
2021. január 15. 06:33 Közélet, Vállalat

Újabb százmilliókkal tömték ki a 2017-es vizes vb-t szervező, azóta csak botrányokat halmozó céget

Az évek óta botrányos körülmények között vergődő vállalatot a harmadik nekifutásra sem sikerült megszüntetni, újabb százmilliókat emésztett fel a működése.

Hajdu Miklós
2021. január 14. 16:32 Adat

Csehország és Szlovákia harmadik hullámot kapott a nyakába, mert az ünnepek előtt lazított

Az óvintézkedések korai lazítása azonnal és drámaian érezteti a hatását a járványgörbéken.