Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. április 6. 10:15 Élet

Az új világban a szabadságot jelentheti, ha valaki felgyógyult a koronavírusból

Úgy tűnik, Olaszország túl van a legnehezebb részen. Ugyan továbbra is naponta több ezren betegszenek meg a koronavírustól, a járvány terjedése lassuló ütemet mutat, egyre kevesebb hívás érkezik a kórházak segélyvonalaira.

Olaszország az európai országok közül először szembesült azzal a drámai döntéskényszerrel, hogy kinek jusson kezelés az intenzív osztályon, azaz ki maradhasson életben. A járvány lassulásával Olaszországban most ismét egy újabb, bár kétségtelenül kevésbé kiélezett morális dilemmával néznek szemben, amelyet a New York Times járt körbe (amely egy látványos vizualizációt is készített a vírus olaszországi terjedéséről).

 

A következő lépés, a gazdasági újraindítása – egyáltalán, a szabad mozgás lehetősége – hasonló szelekció mentén dőlhet el, mint ahogy a kórházakban döntöttek arról, hogy kinek jusson lélegeztetőgép. Olasz politikusok széles spektruma azt pedzegeti, hogy a munkába állás vagy egyáltalán a szabad kijárás elsőként azoknak váljék lehetővé, akik a legkevésbé vannak kitéve a betegségnek.

Ők pedig azok, akik már antitestekkel rendelkeznek a koronavírussal szemben, azaz átestek a fertőzésen. „Ez olyan, mintha az emberiséget felosztanád erősekre és gyengékre. De valójában tényleg ez a helyzet” – mondta a cikkben a párizsi Descartes Egyetemen morálfilozófiát oktató Michela Marzano. A dilemmát komplikálja, hogy egyelőre csak feltételezés, hogy az antitestek valóban immunitást biztosítanak.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo is arról beszélt, hogy elsőként a fiatalok és azok mehetnek vissza dolgozni, akik átestek a betegségen. Veneto tartomány pedig már a megvalósításnál tart: a héten 100 ezer embertől vesznek vért – elsőként egészségügyi dolgozóktól és közalkalmazottaktól -, hogy tanulmányozzák, ki eshetett át a víruson, ki rendelkezhet antitestekkel.

Kutyasétáltató halad el a római Colosseum közelében. Fotó: AFP

Németországban is hasonló, veszélyeztetettség alapján differenciáló stratégiát fektetett le az Ifo nevű müncheni kutatóintézet. Az iskolák belátható időn belül újraindulhatnának, akár kettéosztott osztályokkal a nagyobb távolságtartás érdekében. Az idősek vagy a krónikus betegek viszont még hónapokig bezártságra lennének kényszerítve. A nagymértékben automatizált gyárak szintén újraindulhatnának, de például a diszkók az utolsók között lennének a sorban. 

A tömeges tesztelésnek amiatt lehet óriási jelentősége, mert egyre több jel mutat arra, hogy a korábban becsültnél jóval többen eshetnek át tünetmentesen a betegségen. Például egy olasz kistelepülésen véletlenszerűen tesztelték hatvan ember mintáit, és kiderült, hogy hetven százalékuk átesett a koronavíruson, pedig alig néhányan vették észre.

Bár más irányból közelíti meg a jelenséget, az egyik legismertebb magyar befektető, Zsiday Viktor is a gyorsteszetek elterjedt használatában látja a gazdaság fellendülésének kulcsát. Zsiday szerint a gyorstesztek általános használatával gyorsan kiszűrhetőek lennének az új megbetegedések, így nem tudna nagyon terjedni a vírus.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkZsiday Viktor: Ha baj lesz, az MNB rögtön el fogja engedni a forintotMeg kellene találni a kulcsokat, hogy egy skandináv pályára álljunk a mostani balkáni helyett, mondta a befektetési szakember a G7 Podcast Liveon.

Élet koronavírus Olaszország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2020. október 19. 12:14 Élet, Támogatói tartalom

Egy adatvizualizáció többet mond ezer szónál – a hálózattudomány közel áll a művészethez

Az információk 90 százalékát vizuálisan fogadjuk be, ezért a hálózatok működését is képekben megjelenítve lehet a legjobban megérteni. Ehhez vizuális szótárt kellett kidolgozni, a munka eredményei most láthatóak először.

Debreczeni Anna
2020. október 18. 07:43 Élet

Évi 50 millió forintból teremtenek nagyobb értéket a közmunkánál

A szociális mikrohitelezés és mentorálás az uborkatermesztéssel ért el eredményeket Északkelet-Magyarországon, de más életképes ötleteket is szeretnének támogatni.

Torontáli Zoltán
2020. október 17. 11:33 Élet

Gyorshajtásnál idegesítően pittyeg vagy elveszi a gázt minden új autó 2022-től

Az biztos, hogy az unióban 14 hónap múlva már csak olyan autót lehet eladni, amely technikailag megpróbálja meggátolni a gyorshajtást.

Fontos

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.

Stubnya Bence
2020. október 16. 06:47 Közélet

Készültek az új korszakra, de most ismét minden megváltozik a lakáspiacon

Az országos 5 százalékos lakásáfa kigolyózhatja a rozsdaövezeti projekteket. Nincs még minden veszve, de olyan népszerűek nem lesznek, mint amire eddig számíthattunk.