Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. március 25. 10:19 Élet

A piramisjáték és a penész is jól mutatja, mennyire gyorsan terjedhet a koronavírus

Az elmúlt hetekben számtalan cikkben került szóba az exponenciális függvény, eszerint alakul ugyanis a koronavírus terjedési üteme, a járvány kezdeti szakaszában legalábbis. Ennek jelentőségével mi is sok cikkben foglalkoztunk, igyekeztünk minél több ábrával és magyarázattal rávilágítani arra, hogy az exponenciális ütemű fertőződés milyen rohamos gyorsaságot is jelent.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA COVID-19, függvények és kormányzati lépésekAz első esetek regisztrálása után meghozott, a társadalmi élet korlátozására irányuló intézkedések kulcsfontosságúak a járvány terjedésnek kontrollálásában és a társadalmi károk mérséklésében.

A grafikonok mellett érdemes azonban néhány hétköznapi, nagyon gyakorlatias példát is felhozni ezzel kapcsolatban. 

Vegyünk például a kezünkbe egy papírlapot, hajtsuk félbe, és figyeljük meg, hogy változott a lapból formálódó tárgy vastagsága: egy félbehajtással megkétszereztük azt. Hajtsuk félbe még egyszer – most már az eredeti vastagság négyszeresénél tartunk. A következő ismétléssel pedig már meg is nyolcszoroztuk a kezdeti méretet. Egy darabig még ismételgethetjük félbehajtásokat, de nem sokáig, ugyanis, nagyjából 42 hajtás után*Egy kezdetben 0,1 milliméteres vastagságú papírlappal számolva. 

a Holdig érne a papírunk.

 


Szintén nagyon is hétköznapi, de a vírus a terjedéséhez valamivel közelebb álló példa, amint a penész elburjánzik egy kenyérszeleten. Eleinte épp csak apró sötét foltokat láthatunk az élelmiszeren, de ha nem szabadulunk meg tőle időben, hamarosan sokkal visszataszítóbb látványban lesz részünk. A penészgombák szaporodása azonban egy idő után lelassul, a táptalajul szolgáló kenyér ugyanis csak korlátozott méretű tenyészetet képes ellátni – a koronavírus terjedése is idővel korlátokba ütközik, például a járványellenes intézkedéseknek vagy éppen a természetesen kialakuló nyájimmunitásnak köszönhetően.

 

A társadalmak működésében is számos példa adódik az exponenciális növekedésre: többek között a Föld népességének robbanásszerű gyarapodását is a lakosság exponenciális növekedési ütemének köszönhetjük. Thomas Malthus már a XVIII. század végén a népességszám ilyen iramú növekedéséről értekezett, pedig ma már tudjuk, hogy az igazi népességrobbanás csak ezt követően következett be. (Az évszázados skála miatt a 2000 utáni növekedés nem szerepel, de jelenleg körülbelül 7,77 milliárd ember él a Földön.)

 

 

Malthus esete azért is fontos a jelenlegi helyzetben, mert az angol pap és közgazdász elmélete szerint a népesség gyors növekedésével nem tud lépést tartani a létfenntartáshoz szükséges cikkek előállítási üteme. Bár a malthusianizmust több száz éve élénk vita övezi, abban alighanem mindenki egyetért, hogy a COVID-19 természetes terjedési sebességével nem veheti fel a versenyt az egészségügyi intézmények felkészítése a betegek kezelésére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyüttműködés. Önzetlenség. Készüljünk a legrosszabbra!A cikkben bemutatott becslés szerint április közepén jut el a magyar egészségügyi rendszer a fizikai kapacitáskorlátaihoz. Emberéletek ezrei múlnak azon, hogy mit teszünk most azonnal.

Egyáltalán nem csoda, ha bárki számára meglepőnek, hihetetlennek tűnik az exponenciális növekedés dinamikája, a legtöbb ember hajlamos ugyanis lineáris, avagy – egyszerűen megfogalmazva – egységnyi idő alatt mindvégig azonos sebességgel növekvő trendeket vizionálni. Akad példa arra is, amikor részben éppen ezzel az emberi tulajdonsággal élnek vissza: a piramisjátékok szervezésekor is szintenként exponenciálisan kellene növekednie a beszervezett személyek számának, ami azonban sokáig nem tartható fenn, így egy idő után bebukik a rendszer, jellemzően a későn csatlakozók kárára.

Élet covid-19 exponenciális eloszlás koronavírus matematika Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. március 31. 12:04 Élet

Ha Magyarországon maradok, panaszkodó, középszerű kutató lettem volna

Lesz oltás a koronavírus ellen, és talán nem is kell évente megismételni - mondja lapunknak adott interjújában Karikó Katalin, az újfajta vakcina alapelvének egyik kifejlesztője. Elmondja, hogyan élte meg, amikor 1985-ben Szegeden ajtót mutattak neki, és miért nem kap jutalékot egyetlen eladott oltás után sem.

Debreczeni Anna
2020. március 30. 19:49 Élet

Nem paranoid összeesküvés-elmélet, hogy direkt elavulnak a termékek

A tervezett elavulás, finomabban fogalmazva élettartamra tervezés létező dolog. Érdemes tájékozódni.

Stubnya Bence
2020. március 30. 06:52 Élet

„Napi szinten megköszönik a munkánkat” – közlekedésben dolgozók meséltek a járványhelyzetről

A horrorsztorik ellenére az emberek többsége fegyelmezetten alkalmazkodik a kialakult helyzethez.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. március 31. 19:44 Podcast

Cser Tamás: Aki teheti, lassan elkezdhet beszállni a részvényekbe

G7 Podcast! A Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint az emberek optimizmusa és élni akarása miatt gyorsan visszatérhet a gazdaság a most még mélyülő válság után.

Avatar
2020. március 31. 16:04 Közélet

Az áramkereskedők szerint csak 2021-re állhat talpra az európai gazdaság

15 százalékkal visszaesett az áramfogyasztás, olyan sokat gyengült a gazdaság teljesítménye. Az áram is olcsóbb lesz, de még nem dőlt el, hogy ki nyeli le a veszteséget.

Stubnya Bence
2020. március 31. 06:51 Közélet

Most tényleg meg kell mentenie a gazdaságot a kormánynak. Nem mindegy, mit választ

Kevés a hitelmoratórium, a kormánynak valahogy pótolnia kell a cégek kieső bevételeit, és a munkaerőpiac szétesését is meg kell állítania. Összeszedtük az opciókat.