Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2020. március 21. 10:34 Élet

Több ezer ausztriai magyar vesztette el a munkáját a járvány miatt, és nem is számíthatnak sok segítségre

Az elmúlt napokban sosem látott vendégmunkás karaván érte el a hegyeshalmi határt. De miért indult hirtelen ennyi ember egyszerre haza? Elsősorban azért, mert tízezreknek mondtak fel néhány nap alatt Ausztriában.

Ausztria – részben az első európai gócpont, Észak-Olaszország közelsége miatt – valamivel Magyarország előtt van a koronavírus-járványban, tegnap 2690 pozitív tesztnél és 7 halálos áldozatnál jártak a mutatók, miközben nálunk éppen hogy meghaladta a százat a rendszer által felderített fertőzöttek száma, miközben 4 ember halt meg a járványban.

A közép-kelet-európai munkavállalók Ausztriában leginkább a turizmusban és a vendéglátásban dolgoznak. Az éttermek és hotelek pedig biztosan jó pár hónapig kongani fognak az ürességtől, a tulajdonosok pedig szinte egyszerre szabadultak meg ezrektől. Az osztrák kancellár, Sebastian Kurz március 13-án jelentette be, hogy bezárnak minden üzletet a koronavírus terjedésének lassítására, március 16-án, hétfőn pedig teljesen leállt az ország. 

Az üzletek nem csak bezártak, hanem rögtön elképesztő tempóban bocsátották el az alkalmazottaikat. Csak hétfő és szerda között 74 ezer ausztriai munkavállalónak mondtak fel.*Az osztrák államigazgatás még a magyarnál is kevésbé digitalizált, nincsen például központi ügyfélkapu sem. Ezért igen bonyolult volt az egyébként kötelező munkanélküliségi adminisztráció. A fő feladat az volt, hogy valahogy el lehessen intézni a regisztrációt telefonon vagy online. A hivatalnál a pénteki bejelentést követően folyamatosan csörögtek a telefonok, és mindenki munkanélküli ellátásra jelenezett be.
Ez bizonyosan legalább több ezer magyart érintett, hiszen a magyarok aránya átlagosan is elég magas Ausztriában, de a kirúgások által leginkább érintett területeken, mint a vendéglátás és a turizmus, különösen.

De a magyar munkavállalókat nem csak a kirúgások veszélyeztetik, hanem az is, hogy több helyen sokkal nehezebb lett az ingázás. Mint korábbi cikkünkben írtuk, a járvány előtt még százezer körüli Ausztriában dolgozó magyar közül 41 ezren mindennap ingáztak. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csoda, ha úgy érzed, hogy folyton magyarok szolgálnak ki AusztriábanMár közel 100 ezer magyar dolgozik nyugati szomszédunknál teljes állásban, de lassul a növekedés üteme. Burgenlandban minden hatodik dolgozó magyar állampolgár.

Miután Magyarország bevezette a határellenőrzést Ausztria és Szlovénia felé, sokaknak napi több órát kellett a dugókban várakozniuk. Mivel attól tartottak osztrák vállalkozók, hogy a határokat teljesen lezárják majd, egy burgenlandi húsüzem választás elé állította néhány tucat magyarországi munkavállalóját: vagy ott maradnak legalább három hétig a cég által biztosított szálláson, vagy felmondanak nekik. 

A képzettebb munkavállalók könnyebb helyzetben vannak. Többekkel beszéltünk, akik otthonról dolgoznak, és így nem kell a határokon naponta akár több órát sorba állniuk. A torlódások alapvetően a hegyeshalmi határon a legrosszabbak, de arra csak kevés ingázó jár.

A többség Sopron környékéről jár át, ahol ugyan jelentősen megnőtt a várakozás, de még megoldható a munkába jutás. Alapvetően a hazaúton kell sokat várni. Szombathely térségből pedig semmilyen fennakadást nem jeleztek, az ottani kisebb, jellemzően csak magyar-osztrák forgalmat bonyolító határokon várakozás nélkül lehetett átjutni az elmúlt napokban is.

Ausztria kapja az adókat, a magyar állam fizeti a juttatásokat

Az ingázó magyar munkavállalók nehéz helyzetben vannak, ha felmondanak nekik Ausztriában. Bár adót és járulékot ugyanannyit  fizetnek, mint osztrák kollégáik, sokkal kevesebb állami juttatás jár nekik. A jobboldali kormányzás idején Ausztria egy olyan törvényt hozott, amivel a magyar munkavállalók családi kedvezményeit tovább csökkentette.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNyerészkedik a magyar dolgozókon az osztrák kormány, miközben csalást kiáltAusztriában adóznak a magyar ingázók, de idén másodosztályúak lettek az országban. Nem létező csalásra hivatkozva gombolnak le róluk tízmilliárdokat, hogy az idegenellenes szavazók megnyugodjanak.

Az ingázók pedig most rosszul járnak: Ausztriában ugyanis csak az ott lakhellyel rendelkezőknek jár munkanélküli segély. A 41 ezer ingázó közül aki elveszti a munkáját, az csak Magyarországon igényelhet munkanélküli támogatást. Az álláskeresési járadékot úgy is fizeti a magyar állam, hogy ide nem is érkezett munkájuk alatt egyetlen fillér adó vagy járulék. Az ingázóknak viszont az fog jobban fájni, hogy ennek összege csupán a minimálbér összege, jelenleg 161 ezer forint lehet, és csak 90 napig jár.

Ehhez képest Ausztriában a nettó bér 55 százalékát kapják a munkájukat elvesztők maximalizálás nélkül,  és életkortól függően 40 és 52 hétig. Ennek lejártát követően szociális támogatást kapnak, ami hasonló összegű.

Az itthoni ügyintézés sem könnyű: ehhez az osztrák hatóságoktól kell beszerezni egy úgynevezett PDU1-es nyomtatványt, amivel a kinti járulékfizetést igazolják (erről Ausztriában az AMS oldalán itt lehet tájékozódni). Ez különösen járványos időszakban igen csak kihívásos lehet.

Magyarországon a kormányhivataloknál kell ügyet intézni, és a külföldi papírok beadására alapvetően személyesen van lehetőség. A honlapon különösebb tájékoztatás, segítség nincsen. 

Telefonon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgáltatnál nem tudtak felvilágosítást adni, mondván a kormányhivatalok segítenek. Ezeknek csak központi telefonszáma van, amit nem vettek fel többszöri próbálkozásra. Emellett az online chatfelület sem működött.

Amíg valaki Ausztriában dolgozik, a két állam között 1999-ben megkötött nemzetközi megállapodás szerint itthon is jogosult a társadalombiztosítás finanszírozta egészségügyi ellátásokra, ugyanazok a jogok illetik meg, mintha itthon dolgozna. Ahogy megszűnik az osztrák jogviszony, azzal a tb jogosultság is elveszik. Természetesen munkanélküli ellátás idején ez még jár, de azt követően önmaguknak kell bejelentkezni a járulékok fizetésére.

Nem jó iparágat választottak

Ausztriában a magyarok háromnegyede öt iparágban dolgozik, és minden negyedik magyar a hotelekben és a vendéglátásban talált munkát. A turizmus pedig biztosan több hónapra gyakorlatilag megszűnik Európában, ezért az ő állásaik vannak a legnagyobb veszélyben.

 

A vendéglátás és szálláshely szolgáltatás részletesebb adataiból az is látszik, hogy ezen a két területen a magyarok adják az összes munkavállaló 11 százalékát. Mivel az osztrákok csak a teljes foglalkoztatás 47 százalékát teszik ki, sejthetően a kirúgások alapvetőn a külföldi munkavállalókat érintik.

 

Ausztriában 2019-ben 3,8 millióan dolgoztak, és ebből 799 ezren külföldi állampolgárok voltak, tehát minden ötödik foglalkoztatott nem osztrák állampolgár. Közülük a legtöbben németek (205 ezer fő) és magyarok (97 ezer fő) voltak tavaly.

A magyar munkerőpiacon is érezhető hatása lesz, ha sok ezer magyar tér haza egyszerre az osztrák vendéglátásból. Korábban az Ausztriában dolgozók erősen hozzájárultak ahhoz, hogy munkaerőhiányos helyzet alakult ki az ország nyugati részében, ami a béremelkedések fő oka volt. Ez utóbbiról mondjuk a járvány utáni katasztrofális gazdasági helyzetben egyébként is el lehet feledkezni, itthon sem lesz nagyon munka, amíg helyre nem áll a helyzet.

Nagy kérdés lesz, hogy a most gyorsan és tömegesen elbocsátott magyarok visszatérnek-e majd külföldre? Ausztria esetében pontos adatok állnak rendelkezésre, de Németország esetében is sejthetően hasonló folyamatok zajlanak le. Az Egyesült Királyságot még nem érte el olyan súlyosan a gazdasági leállás, mint Közép-Európát, de különösen a brexit kapcsán lesz fontos, hogy akik várhatóan mostanában elveszítik a munkájukat, hazatérnek-e, vagy maradnak. 

Mivel a távolabbi országokba vándorolt magyarok jellemzően feladták a hazai lakcímüket, a hazainál jóval bőkezűbb munkanélküli segélyek és szociális támogatások hatására jó eséllyel munkanélküliként sem térnek haza. Az ingázókat viszont ez a válság nagyon keményen érinti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMigránsokra hivatkozva lassítja Ausztria a magyar határforgalmat, amivel milliárdos károkat okozCsak hát a migránsok lényegében elfogytak. Mégis érvényben maradt az "ideiglenes" intézkedés, ami a gyakorlatban csorbítja a schengeni szabályokat.

Élet ausztria koronavírus külföldi munkavállalás munkanélküliség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Debreczeni Anna
2020. október 19. 12:14 Élet, Támogatói tartalom

Egy adatvizualizáció többet mond ezer szónál – a hálózattudomány közel áll a művészethez

Az információk 90 százalékát vizuálisan fogadjuk be, ezért a hálózatok működését is képekben megjelenítve lehet a legjobban megérteni. Ehhez vizuális szótárt kellett kidolgozni, a munka eredményei most láthatóak először.

Debreczeni Anna
2020. október 18. 07:43 Élet

Évi 50 millió forintból teremtenek nagyobb értéket a közmunkánál

A szociális mikrohitelezés és mentorálás az uborkatermesztéssel ért el eredményeket Északkelet-Magyarországon, de más életképes ötleteket is szeretnének támogatni.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.