Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. március 16. 15:46 Élet

Ne menjünk játszótérre, ha ki akarunk mozdulni a járvány idején

Orbán Viktor pénteken, egy fordulatos nap végén jelentette be, hogy hétfőtől bezárnak a magyarországi iskolák a koronavírus miatt. A bölcsődék és óvodák nyitvatartásáról pedig szokatlan decentralizációval az önkormányzatok dönthetnek.

Így országszerte számos helyen ma is nyitva vannak a bölcsődék és az óvodák, de például Budapesten minden óvoda és bölcsőde bezárt, más településeken pedig sokan inkább nem viszik el gyerekeiket a nyitva tartó intézményekbe. A KSH adatai szerint közel egymillió a 9 évesnél fiatalabbak száma Magyarországon, a bezárások és az önkéntes otthonmaradás miatt tehát sok százezer gyerek elfoglaltságáról kell gondoskodnia most a szülőknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA COVID-19, függvények és kormányzati lépésekAz első esetek regisztrálása után meghozott, a társadalmi élet korlátozására irányuló intézkedések kulcsfontosságúak a járvány terjedésnek kontrollálásában és a társadalmi károk mérséklésében.

A rendezvények betiltásával kevés külsős programlehetőség marad a kisgyermekesek számára, ilyen kézenfekvő megoldás lehet viszont a játszóterezés. A hivatalos szervektől vagy a kormányzat koronavírusos honlapján semmilyen említést nem találtam arról, hogy bármilyen ajánlást megfogalmaztak volna a játszóterek látogatásával kapcsolatban. Például Orbán Viktor hétfőn csak a 70 évesnél idősebbeket kérte, hogy maradjanak otthon.

Pedig egészségügyi szempontból jelenleg kifejezetten nem ajánlott a játszóterek látogatása a koronavírussal fertőzött országokban. Ennek megfelelően Magyarországgal ellentétben számos olyan országban is betiltották a játszóterek látogatását, ahol még nem rendeltek el országos vesztegzárat, mint Olaszországban, Spanyolországban vagy újabban Ausztriában és Csehországban.

Európa játszótér-hőtérképe korábbi cikkünkből:

A társas érintkezések minimalizálása érdekében például Görögországban pénteken rendelték el a játszóterek lezárását, Írország fővárosában, Dublinban szombaton, egész Belgiumban és Bajorországban pedig hétfőn. A szomszédos országok közül is több városban lezárták a játszótereket, például Pozsonyban vagy a szlovéniai Mariborban.

Tájékoztató felirat a bezárt budavári Mátyás király játszótér kapuján. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Magyarországon azonban eddig alig néhány önkormányzat döntött a játszóterek bezárásáról, legalábbis a médiában megjelent hírek alapján. Eddig három budapesti önkormányzatról (Várnegyed, Erzsébetváros és Terézváros) jelent meg a hírekben, hogy bezárják a játszótereiket. Hétfőn Esztergom és Komárom is hasonlóan döntött.

A játszóterek elkerülése röviden ugyanazért ajánlott, mint bármilyen más, nem létfontosságú tevékenység végzése. A koronavírus ugyan gyerekekre kevésbé veszélyes, ám terjesztőként könnyen eljuttathatják a kórt például nagyszüleikhez. Minél többször kerülünk kapcsolatba más emberrel, annál nagyobb eséllyel kaphatjuk el a betegséget, és annál gyorsabban fog terjedni a betegség. A kínai és az észak-olasz történések egyértelműen azt támasztják elő, hogy a járvány elleni leghatékonyabb fellépés, ha minél nagyobb mértékben izoláljuk magunkat, illetve családunkat.

A játszóterek látogatásáról megjelent angol nyelvű cikkek szerint ugyan valóban jobb a beltérnél, ha a szabadba viszik a szülők a gyerekeiket, azonban a játszóterek sem jelentek biztonságot. A játszótereken, főleg ha sokan vannak, szinte lehetetlen elkerülni a társas érintkezést. Ha viszonylag kevesen vannak, akkor is nehezen elképzelhető, hogy a gyerekek egymástól két méterre játszanak vagy ne fogják meg egymás játékát.

Ráadásul a kihalt játszóterek sem feltétlenül fertőzésmentesek. A legújabb kutatások szerint a vírus néhány órától kezdve akár kilenc napig is képes túlélni a fémen, a műanyagon és az üvegen. A fertőzésveszélyt lehetne csökkenteni az egyes játékok fertőtlenítésével, de ez elég életszerűtlen. A játszóterek helyett nagyobb biztonságot jelent, ha a szülők a természetbe viszik a gyerekeket, ahol lehetőleg minél kevesebb ember van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTérképre raktuk az összes játszóteret Európában, Magyarország egész jól állAz országon belül nagyok a különbségek, és bár a fideszes településeken egy leheletnyivel több a játszótér, erre a kérdésre nem sok hatása van a családpolitikának.

Élet játszótér koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2020. április 2. 18:51 Élet

Ahogy terjed a járvány, úgy lesz egyre nehezebb tesztelni

Nem lehet mindenkit tesztelni, így viszont nagyon nehéz csírájában elfojtani a járványt. Ha már nagyobb a kitörés, egyre inkább más intézkedésekre kerül a hangsúly.

Fabók Bálint
2020. április 2. 06:36 Élet

“Elvette tőlem a járvány, amiért tíz éve küzdök” – munkájukat elvesztők beszélnek a kilátástalanságról

Elzálogosított telefon, zéró tartalék, összetört álmok. A járvány miatt munkájukat elvesztők beszélnek arról, hogy fordult fel az életük néhány hét alatt.

Torontáli Zoltán
2020. március 31. 12:04 Élet

Ha Magyarországon maradok, panaszkodó, középszerű kutató lettem volna

Lesz oltás a koronavírus ellen, és talán nem is kell évente megismételni - mondja lapunknak adott interjújában Karikó Katalin, az újfajta vakcina alapelvének egyik kifejlesztője. Elmondja, hogyan élte meg, amikor 1985-ben Szegeden ajtót mutattak neki, és miért nem kap jutalékot egyetlen eladott oltás után sem.

Fontos

Avatar
2020. április 3. 18:16 Közélet

A családok támogatása a gazdaság támogatása is

Nem elég megmenteni a vállalatokat. A mostani válságban a kormány nem fogja megúszni, hogy sokkal több és változatosabb formában adjon segítséget a családoknak.

Váczi István
2020. április 1. 16:59 Pénz

Sosem zuhant még ekkorát a forint Fidesz-kormány alatt, közbelépett a jegybank

Rákapcsolt a gyengülésre a forint, utoljára 2009 elején esett ilyen sokat ilyen rövid idő alatt, és ezt már az MNB sem nézte tétlenül.

Torontáli Zoltán
2020. április 1. 15:26 Vállalat

Béna kacsaként nézzük, ahogy a lengyelek és a románok megszerzik a magyar fuvarpiac jelentős részét

A járvány után újra fogják osztani a lapokat az európai fuvarpiacon, és a helyezkedés máris elkezdődött. Mivel Magyarország egyelőre nem nyújt hathatós segítséget a cégeinek, pillanatok alatt óriási hátrányba került.