Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. március 16. 15:46 Élet

Ne menjünk játszótérre, ha ki akarunk mozdulni a járvány idején

Orbán Viktor pénteken, egy fordulatos nap végén jelentette be, hogy hétfőtől bezárnak a magyarországi iskolák a koronavírus miatt. A bölcsődék és óvodák nyitvatartásáról pedig szokatlan decentralizációval az önkormányzatok dönthetnek.

Így országszerte számos helyen ma is nyitva vannak a bölcsődék és az óvodák, de például Budapesten minden óvoda és bölcsőde bezárt, más településeken pedig sokan inkább nem viszik el gyerekeiket a nyitva tartó intézményekbe. A KSH adatai szerint közel egymillió a 9 évesnél fiatalabbak száma Magyarországon, a bezárások és az önkéntes otthonmaradás miatt tehát sok százezer gyerek elfoglaltságáról kell gondoskodnia most a szülőknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA COVID-19, függvények és kormányzati lépésekAz első esetek regisztrálása után meghozott, a társadalmi élet korlátozására irányuló intézkedések kulcsfontosságúak a járvány terjedésnek kontrollálásában és a társadalmi károk mérséklésében.

A rendezvények betiltásával kevés külsős programlehetőség marad a kisgyermekesek számára, ilyen kézenfekvő megoldás lehet viszont a játszóterezés. A hivatalos szervektől vagy a kormányzat koronavírusos honlapján semmilyen említést nem találtam arról, hogy bármilyen ajánlást megfogalmaztak volna a játszóterek látogatásával kapcsolatban. Például Orbán Viktor hétfőn csak a 70 évesnél idősebbeket kérte, hogy maradjanak otthon.

Pedig egészségügyi szempontból jelenleg kifejezetten nem ajánlott a játszóterek látogatása a koronavírussal fertőzött országokban. Ennek megfelelően Magyarországgal ellentétben számos olyan országban is betiltották a játszóterek látogatását, ahol még nem rendeltek el országos vesztegzárat, mint Olaszországban, Spanyolországban vagy újabban Ausztriában és Csehországban.

Európa játszótér-hőtérképe korábbi cikkünkből:

A társas érintkezések minimalizálása érdekében például Görögországban pénteken rendelték el a játszóterek lezárását, Írország fővárosában, Dublinban szombaton, egész Belgiumban és Bajorországban pedig hétfőn. A szomszédos országok közül is több városban lezárták a játszótereket, például Pozsonyban vagy a szlovéniai Mariborban.

Tájékoztató felirat a bezárt budavári Mátyás király játszótér kapuján. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Magyarországon azonban eddig alig néhány önkormányzat döntött a játszóterek bezárásáról, legalábbis a médiában megjelent hírek alapján. Eddig három budapesti önkormányzatról (Várnegyed, Erzsébetváros és Terézváros) jelent meg a hírekben, hogy bezárják a játszótereiket. Hétfőn Esztergom és Komárom is hasonlóan döntött.

A játszóterek elkerülése röviden ugyanazért ajánlott, mint bármilyen más, nem létfontosságú tevékenység végzése. A koronavírus ugyan gyerekekre kevésbé veszélyes, ám terjesztőként könnyen eljuttathatják a kórt például nagyszüleikhez. Minél többször kerülünk kapcsolatba más emberrel, annál nagyobb eséllyel kaphatjuk el a betegséget, és annál gyorsabban fog terjedni a betegség. A kínai és az észak-olasz történések egyértelműen azt támasztják elő, hogy a járvány elleni leghatékonyabb fellépés, ha minél nagyobb mértékben izoláljuk magunkat, illetve családunkat.

A játszóterek látogatásáról megjelent angol nyelvű cikkek szerint ugyan valóban jobb a beltérnél, ha a szabadba viszik a szülők a gyerekeiket, azonban a játszóterek sem jelentek biztonságot. A játszótereken, főleg ha sokan vannak, szinte lehetetlen elkerülni a társas érintkezést. Ha viszonylag kevesen vannak, akkor is nehezen elképzelhető, hogy a gyerekek egymástól két méterre játszanak vagy ne fogják meg egymás játékát.

Ráadásul a kihalt játszóterek sem feltétlenül fertőzésmentesek. A legújabb kutatások szerint a vírus néhány órától kezdve akár kilenc napig is képes túlélni a fémen, a műanyagon és az üvegen. A fertőzésveszélyt lehetne csökkenteni az egyes játékok fertőtlenítésével, de ez elég életszerűtlen. A játszóterek helyett nagyobb biztonságot jelent, ha a szülők a természetbe viszik a gyerekeket, ahol lehetőleg minél kevesebb ember van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTérképre raktuk az összes játszóteret Európában, Magyarország egész jól állAz országon belül nagyok a különbségek, és bár a fideszes településeken egy leheletnyivel több a játszótér, erre a kérdésre nem sok hatása van a családpolitikának.

Élet játszótér koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Debreczeni Anna
2020. október 19. 12:14 Élet, Támogatói tartalom

Egy adatvizualizáció többet mond ezer szónál – a hálózattudomány közel áll a művészethez

Az információk 90 százalékát vizuálisan fogadjuk be, ezért a hálózatok működését is képekben megjelenítve lehet a legjobban megérteni. Ehhez vizuális szótárt kellett kidolgozni, a munka eredményei most láthatóak először.

Debreczeni Anna
2020. október 18. 07:43 Élet

Évi 50 millió forintból teremtenek nagyobb értéket a közmunkánál

A szociális mikrohitelezés és mentorálás az uborkatermesztéssel ért el eredményeket Északkelet-Magyarországon, de más életképes ötleteket is szeretnének támogatni.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.