Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. március 16. 15:46 Élet

Ne menjünk játszótérre, ha ki akarunk mozdulni a járvány idején

Orbán Viktor pénteken, egy fordulatos nap végén jelentette be, hogy hétfőtől bezárnak a magyarországi iskolák a koronavírus miatt. A bölcsődék és óvodák nyitvatartásáról pedig szokatlan decentralizációval az önkormányzatok dönthetnek.

Így országszerte számos helyen ma is nyitva vannak a bölcsődék és az óvodák, de például Budapesten minden óvoda és bölcsőde bezárt, más településeken pedig sokan inkább nem viszik el gyerekeiket a nyitva tartó intézményekbe. A KSH adatai szerint közel egymillió a 9 évesnél fiatalabbak száma Magyarországon, a bezárások és az önkéntes otthonmaradás miatt tehát sok százezer gyerek elfoglaltságáról kell gondoskodnia most a szülőknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA COVID-19, függvények és kormányzati lépésekAz első esetek regisztrálása után meghozott, a társadalmi élet korlátozására irányuló intézkedések kulcsfontosságúak a járvány terjedésnek kontrollálásában és a társadalmi károk mérséklésében.

A rendezvények betiltásával kevés külsős programlehetőség marad a kisgyermekesek számára, ilyen kézenfekvő megoldás lehet viszont a játszóterezés. A hivatalos szervektől vagy a kormányzat koronavírusos honlapján semmilyen említést nem találtam arról, hogy bármilyen ajánlást megfogalmaztak volna a játszóterek látogatásával kapcsolatban. Például Orbán Viktor hétfőn csak a 70 évesnél idősebbeket kérte, hogy maradjanak otthon.

Pedig egészségügyi szempontból jelenleg kifejezetten nem ajánlott a játszóterek látogatása a koronavírussal fertőzött országokban. Ennek megfelelően Magyarországgal ellentétben számos olyan országban is betiltották a játszóterek látogatását, ahol még nem rendeltek el országos vesztegzárat, mint Olaszországban, Spanyolországban vagy újabban Ausztriában és Csehországban.

Európa játszótér-hőtérképe korábbi cikkünkből:

A társas érintkezések minimalizálása érdekében például Görögországban pénteken rendelték el a játszóterek lezárását, Írország fővárosában, Dublinban szombaton, egész Belgiumban és Bajorországban pedig hétfőn. A szomszédos országok közül is több városban lezárták a játszótereket, például Pozsonyban vagy a szlovéniai Mariborban.

Tájékoztató felirat a bezárt budavári Mátyás király játszótér kapuján. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Magyarországon azonban eddig alig néhány önkormányzat döntött a játszóterek bezárásáról, legalábbis a médiában megjelent hírek alapján. Eddig három budapesti önkormányzatról (Várnegyed, Erzsébetváros és Terézváros) jelent meg a hírekben, hogy bezárják a játszótereiket. Hétfőn Esztergom és Komárom is hasonlóan döntött.

A játszóterek elkerülése röviden ugyanazért ajánlott, mint bármilyen más, nem létfontosságú tevékenység végzése. A koronavírus ugyan gyerekekre kevésbé veszélyes, ám terjesztőként könnyen eljuttathatják a kórt például nagyszüleikhez. Minél többször kerülünk kapcsolatba más emberrel, annál nagyobb eséllyel kaphatjuk el a betegséget, és annál gyorsabban fog terjedni a betegség. A kínai és az észak-olasz történések egyértelműen azt támasztják elő, hogy a járvány elleni leghatékonyabb fellépés, ha minél nagyobb mértékben izoláljuk magunkat, illetve családunkat.

A játszóterek látogatásáról megjelent angol nyelvű cikkek szerint ugyan valóban jobb a beltérnél, ha a szabadba viszik a szülők a gyerekeiket, azonban a játszóterek sem jelentek biztonságot. A játszótereken, főleg ha sokan vannak, szinte lehetetlen elkerülni a társas érintkezést. Ha viszonylag kevesen vannak, akkor is nehezen elképzelhető, hogy a gyerekek egymástól két méterre játszanak vagy ne fogják meg egymás játékát.

Ráadásul a kihalt játszóterek sem feltétlenül fertőzésmentesek. A legújabb kutatások szerint a vírus néhány órától kezdve akár kilenc napig is képes túlélni a fémen, a műanyagon és az üvegen. A fertőzésveszélyt lehetne csökkenteni az egyes játékok fertőtlenítésével, de ez elég életszerűtlen. A játszóterek helyett nagyobb biztonságot jelent, ha a szülők a természetbe viszik a gyerekeket, ahol lehetőleg minél kevesebb ember van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTérképre raktuk az összes játszóteret Európában, Magyarország egész jól állAz országon belül nagyok a különbségek, és bár a fideszes településeken egy leheletnyivel több a játszótér, erre a kérdésre nem sok hatása van a családpolitikának.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet játszótér koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.