Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. március 9. 17:00 Élet, Támogatói tartalom

Kína a gyógyszergyártásban is fontos, de van több mint félévnyi tartalék

A világ messze legnagyobb gyógyszerfogyasztó piacán, az Egyesült Államokban fennakadásokat okozhat, hogy számos kínai gyógyszergyárnak le kellett állnia a koronavírus-járvány miatt. A The Wall Street Journal már arról ír, hogy a kínai import kiesése miatt egy meg nem nevezett, de állítólag jól helyettesíthető gyógyszerből hiány alakult ki.

Korábban az élelmiszerek kapcsán mi is írtunk arról, hogy a kereskedelmi ellátási láncokat az utóbbi évtizedekben olyan végletekig optimalizálták, hogy például az élelmiszeriparban már tényleg csak annyi terméket gyártanak le, amelyet nagyon rövid időn belül el lehet adni. Az ilyen „just in time” ellátási rendszerek a leghatékonyabb megoldások, ezért egyrészt a piaci verseny is kikényszeríti az alkalmazásukat, másrészt a fogyasztóknak is kedvezőek, mert ezekkel lehet a legalacsonyabb kiskereskedelmi árat elérni.

De mi a helyzet a gyógyszerek kereskedelmével, amelynek sok szempontból semmi különlegessége nincs, bizonyos szempontból azonban egyáltalán nem hétköznapi termékeket szállít?

Feller Antal, a vezető magyar gyógyszernagykereskedő vállalat, a Hungaropharma vezérigazgatója azt mondta nekünk, becslései szerint

a gyógyszerellátási láncban összességében legalább hat hónapos tartalék van.

A magyarországi gyógyszerforgalomban a kínai termékek szerepe nem jelentős, ám ennek ellenére is lehetnének gondjaink, hiszen a világ nagy gyógyszergyárai sokszor kínai alapanyagokból dolgoznak. Bár az ezeket készítő kínai üzemek is részben leálltak vagy leállhatnak, a Kínán kívül lévő, gyógyszert ténylegesen legyártó cégeknél is kell lenni tartaléknak, a legnagyobb készlet pedig a nagykereskedelmi raktárakban van. Ehhez jön még a patikákban lévő készlet, de ez a fejlett világban, így Magyarországon sem nagy, hiszen a gyógyszertárakat a nagykerek alapesetben naponta, de ha kell, akkor naponta kétszer is fel tudják tölteni.

Az amerikaiak problémáit az erősíti fel, hogy náluk kifejezetten magas azoknak a gyógyszereknek az aránya, amelyek kínai alapanyagból Indiában készülnek.

Az úgynevezett generikus (hatóanyagukban egyező, egymással helyettesíthető) gyógyszerek amerikai piacán az indiai gyártók 40 százalékos részesedéssel rendelkeznek, ettől Magyarországon elég messze vagyunk.

Az ellátási lánc sebezhetőségének mértékét egyébként azért nehéz megmondani, mert ahogy a The Wall Street Journal is emlékeztet, néha maguk a gyógyszergyártók sem tudják a végsőkig visszakövetni, hogy az általuk használt alapanyagokat melyik országban melyik cégek gyártják. Az azonban még az amerikai gyártóknak is egyértelmű, hogy komolyabb problémák csak akkor lehetnek, ha a kínai gyárbezárások késő tavaszig elnyúlnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagyon nem lenne jó, ha pánikszerűen megrohannánk a boltokatNem igazán tudja kezelni a hirtelen kiugró keresletet a hazai élelmiszeripar, illetve kiskereskedelem, így nagyon szeretnék elkerülni a koronavírus miatti pánikvásárlásokat.

A Financial Times már egy hónapja arról írt, hogy az indiai gyártók nehezen jutnak hozzá az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapító hatóanyag, a paracetamol alapanyagához. Bár a paracetamolt Magyarországon is sokféle márka alatt árulják, az ellátásban nincs fennakadás (ha lenne, nagyon sokféle hasonló hatású hatóanyaggal lehetne pótolni).

Ha lehet szerencséről beszélni a koronavírus-járványban, akkor egy feltétlenül van: a fertőzés fő tünetei a láz és a köhögés, és ezeket tünetileg ugyanazokkal a gyógyszerekkel kezelik, mintha a beteg erős megfázással vagy influenzaszerű megbetegedéssel küzdene.

Mivel Európában a szokásos éves influenzajárvány kellős közepén vagyunk, és ez mindig az év első negyedére esik, a gyógyszerellátási lánc minden tagja eleve fel van készülve arra, hogy pont ezekből a szerekből ne fogyjon ki a készlet. Nagyon valószerűtlen lenne, ha lázcsillapítókból nem lenne annyi a raktárakban, amennyi több mint fél évig kitart.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét-három hét múlva érkezik meg a járvány mélypontja a magyar gyárakbaLassan a vége felé járnak a készletek a hazai iparban, kérdés, kihúzzák-e addig, míg ideérnek a részegységek a lassan ismét felpörgő kínai üzemekből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Támogatói tartalom gyógyszer hungaropharma india Kína koronavírus nagykereskedelem paracetamol Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.