Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. február 26. 10:03 Élet

Fél éve szerződött le Csukás Istvánnal egy új Süsü-forgatókönyvre a közmédia

A hétfőn elhunyt Csukás István neve is szerepel a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közelmúltban közzétett szerződéslistáján. A dokumentum szerint a közmédia a Süsü a Sárkány III. című bábfilmsorozat forgatókönyvének megírásáról és felhasználási jogairól kötött szerződést a népszerű meseíróval 26 millió forint értékben.

Az nem volt titok, hogy újabb Süsü-folytatás készül, a Kossuth-díjas költő, író több interjúban is beszélt erről korábban. Csukás István a Borsnak már tavaly januárban azt mondta, hogy az epizódok vázlata kész, a költségvetés összeállt, és akkor azt ígérte, hogy év végére el is készülhet a mű.

Bár ekkor elvileg még nem volt szerződése a közmédiával – a megállapodás ugyanis csak júliusban lépett hatályba -, Csukás István így is befejezte a forgatókönyvet decemberre. Az alkotás ráadásul jóval hosszabb lett annál, mint amiről korábban szó volt. Eredetileg ugyanis csak egy háromrészes sorozatot emlegettek, néhány nappal karácsony előtt azonban a szerző már azt nyilatkozta – szintén a Borsnak -, hogy

a Süsüke világot lát című bábfilmsorozathoz 13 epizódot írt, és a 600 oldalas (gépelt) forgatókönyvet le is adta az MTVA-ban.

A közmédiánál érdeklődtünk arról, hogy mi a helyzet a forgatókönyvvel, illetve mikor kerülhetnek műsorra az új részek, de nem válaszoltak a kérdéseinkre.

A Süsü első részét 1977-ben mutatták be a Magyar Televízióban, majd 1984-ig még további nyolc epizód készült a bábfilmsorozathoz. Több mint másfél évtized szünet után aztán a közmédia megrendelte a folytatást, ekkor készült el a 13 részes Süsüke, a sárkánygyerek, amit 2001-ben mutattak be a Duna TV-n.

Ennek megfelelően az első két sorozat felhasználási joga is az MTVA-nál van. Az azonban nem teljesen egyértelmű, hogy ezek a jogok pontosan mire is terjednek ki. Több mint tíz éve a közmédiát be is perelték, hogy kiderüljön, a – részben Csukás Istvánhoz köthető – rajfilmek merchandise jogai is őket illetik-e. A kérdés azért is érdekes, mert a 70-es, 80-as években ilyeneket még valószínűleg a nyugati világban sem szabályoztak a szerződésekben, az állami média 2008-ban mégis leszedette a boltok polcairól a tulajdonában álló rajzfilmek alapján készült plüssfigurákat, amit egy tőlük teljesen független cég gyártott.

A téma összetettségét jól mutatja, hogy a Médiatudományi Intézetnél 2015-ben készült egy 234 oldalas kiadvány „A közszolgálati médiaszolgáltatás és a szellemi tulajdonjogok kapcsolódási pontjai és szabályozási környezete” címmel. Ha valaki szeretne elmélyülni benne, a dokumentum jelenleg is elérhető a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság honlapján (pdf).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözel százmillióért kutatja a médiapiaci szokásokat a közmédiaEgy olyan cég kapta a megbízást, amely a közvélemény-kutatásnak álcázott propaganda-telefonhívásoknál is előkerült, de bedolgozik a Nézőpont is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Csukás István közmédia MTVA Süsü a sárkány Süsüke világot lát Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.