Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. február 11. 12:31 Élet

Karácsony Gergely hivatala venni akart egy nagy autót, de a 9 milliós Toyota helyett valami más lesz

Január 10-én a Főpolgármesteri Hivatal kiírt egy közbeszerzést, amellyel egyetlen személyautót szeretett volna vásárolni. A leírás szerint egy plug-in hibrid, benzin és elektromos meghajtású személygépjárműről volt szó, szürke színben. A kért felszerelési lista egy olyan autóra utalt, amely nem fapados ugyan, de luxus nincs benne, inkább alsó hangon van felszerelve a ma szokásos, gyakorlatilag már alapból járó extrákkal.

A kért méretek azonban arról árulkodtak, hogy a kiíró nem tartotta elég nagynak a kompakt méretet (ez az, amit a legnépszerűbb márkák közül például a Skoda Octavia, a VW Golf vagy az Opel Astra képvisel), hanem ennél legalább eggyel nagyobb osztályt szeretett volna. Az előbbi vonalon maradva ez körülbelül a Skoda Superb, VW Passat vagy Opel Insignia méretének felel meg, de a választékot nyilván korlátozta, hogy plug-in hibrid verziót kellett volna szállítani. A garanciális feltétel legalább két év volt, kilométer-korlátozás nélkül.

Megkérdeztük a hivatalt, hogy kinek szeretnék ezt az autót venni, mert a kiírásból arra gondoltunk, hogy akár ez is lehet Karácsony Gergely főpolgármester új hivatali autója. Megkérdeztük azt is, hogy mi indokolja az autó méretét, ki és mire fogja használni, Budapesten is autózni fognak vele, vagy csak vidéki utakra lenne rá szükség, és mekkora üzemanyagkeret jár hozzá.

A hivatal cikkünk elkészítéséig, azaz éppen egy hétig nem válaszolt a kérdésekre, csak ígéretünk van arra, hogy ez megtörténik. Ha így lesz, cikkünket kiegészítjük, annak ellenére is, hogy egy hét várakozás arra volt elég, hogy a tender eredménytelenül záruljon.

A közbeszerzési adatbázis szerint csak a Toyota Sakura Kft. adott ajánlatot, de 9,3 millió forintért egy olyan modellt kínált, amelynek tengelytávja, környezetvédelmi osztályának adata és a fényszórómosója nem volt megfelelő, ezért elbukott. A kiírásban egyébként a tengelytáv 2650-2850 milliméter közé volt belőve.

A Toyota Sakura az ajánlat tartalmát mindenféle indoklás nélkül üzleti titoknak minősítette volna, de mivel egy ilyen beszerzés nem lehet titkos, már ezért is elbukott volna.

A történetnek azonban nincs vége, mert az eljárást újraindítják.

Időközben megkérdeztünk néhány európai fővárost, hogy náluk milyen autóval járnak a főpolgármesterek. Számos helyről nem kaptunk semmilyen választ, így az alábbiak semmiképpen sem tekinthetők reprezentatívnak.

Helsinkiből két órán belül közölték, hogy a város első embere, Jan Vapaavouri gyalog megy, ha a városközpontban van dolga, de ha vidékre kell mennie, akkor egy Tesla áll a garázsában, ugyanakkor a vonatot is előnyben részesíti, ha tudja, illetve repülőre ül.

Stockholm polgármestere, Anna König Jerlmyr taxizik, autóval csak akkor megy, ha a biztonságiak viszik, mert olyan helyre megy, ahol ez előírás. Vidéki útjaira mindig vonattal megy, repülőre kizárólag akkor ül, ha a vonat nem fér bele az idejébe.

A prágai polgármester szóvivője nem felejtette el felhívni a figyelmünket arra, hogy a jelenlegi városvezető elődje ugyan szinte mindenhova autóval ment, Zdenek Hrib, a mostani polgármester viszont már mindent megtesz a közösségi közlekedési eszközök használata érdekében. De ha ez nem megy, akkor egy Skoda Superbet használ.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz autók számának csökkentése nélkül nehéz lesz elérni a klímavédelmi célokatNem elég, ha mindenki elektromosra cseréli a benzines vagy dízelautóját. A tömegközlekedés, valamint a gyalogos és biciklis infrastruktúra fejlesztésére van szükség a brit parlament bizottsága szerint.

Élet autó Budapest főpolgármester közbeszerzés Toyota Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2020. július 15. 10:27 Élet

Mesterséges intelligencia alkotja meg az új parfümöket már több cégnél is

Elsőre talán azt gondolhatnánk, hogy az új, gyakran egyénre szabott illatok megalkotásával foglalkozó parfümőrök az utolsók között vannak, akiknek a munkáját kiválthatják a gépek, a jelek szerint azonban már ez is megoldható.

Torontáli Zoltán
2020. július 14. 15:26 Élet, Világ

Egy 107 éves vegyipari művelet okozza a világ szén-dioxid-kibocsátásának két százalékát

Ammónia nélkül elképzelhetetlen a világ élelmezése, ám a gyártása több mint száz éve változatlan alapokon nyugszik. Elérkezett az idő a vegyipar egyik legfontosabb alapegyenletének kizöldítésére.

Torontáli Zoltán
2020. július 13. 15:33 Élet, Világ

A koszovói albánok egy szlovén kisvárost szemeltek ki uniós ugródeszkának

Kranj körzetében állítólag már közel 4500 koszovóinak adtak ki tartózkodási engedélyt, de előfordul, hogy a család egy része nincs is tartósan Szlovéniában.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. július 15. 06:40 Vállalat

Képtelen felállni a padlóról a vendéglátás Budapest belvárosában

Ahol korábban a külföldiekre építettek, most annyira nincsen vendég, hogy kinyitni sincs értelme. Vidéken hétvégéken telt ház, hétköznapokon pangás van.

Bucsky Péter
2020. július 14. 06:41 Közélet

Az állami kórházellátó feleannyiért vett közel 2500 lélegeztetőgépet, mint a külügy

A kórházellátó a legnagyobb piaci szereplőktől vásárolt normális áron, a külügy jórészt ismeretlen hátterű cégektől sokkal drágábban. De a pénz nem számított.

Váczi István
2020. július 13. 06:37 Vállalat

Nyáron is leállnak a magyar autógyárak, mi lesz a dolgozóikkal?

Nemrég indultak újra, a Suzuki ma indítja a második műszakot, de nyáron ismét minimum egyhetes szünetet tartanak. A keresetek visszaesnek, főleg a beszállítóknál.